• Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [31.0.1.*]
    Dane za 17/06/25- kolejne zwiększenie o 210 tys z 4,14 mln do 4,35 mln , czyli Marshall Wace 947 tys (zameldowane w KNF) i minimum jeszcze 9 podmiotów poniżej wymaganego 0,5% do zgłoszenia, na łączną wartość 3,4 mln.
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Koniuszek [83.28.199.*]
    I co z tego?
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Drab [79.186.107.*]
    Nie no ale akurat takich informacji to się nie atakuje, bo są cenne i ciekawe. Można być longiem ale tez bez przesady żeby negować wszystko, co nie jest zgodne z kierunkiem północnym kursu.
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~123456 [193.28.84.*]
    Dnia 2025-06-18 o godz. 13:38 ~ka napisał(a):
    > Dane za 17/06/25- kolejne zwiększenie o 210 tys z 4,14 mln do 4,35 mln , czyli Marshall Wace 947 tys (zameldowane w KNF) i minimum jeszcze 9 podmiotów poniżej wymaganego 0,5% do zgłoszenia, na łączną wartość 3,4 mln.

już ci tłumaczyłem to są akcje pożyczone, a ile z tego jest naprawdę do wywalenia i już sprzedane...nie wiadomo

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~123456 [193.28.84.*]
    Przykład tauronu.

Jednego dnia pokazali kilka milionów akcji na ortexie. Drugiego dnie te miliony wypadły a nie bylo wogole takich obrotów zeby mogly wejsc i wyjść. Być moze wcale nie były szortowane tylko pokazane.
    Także ostrożnie z wyliczaniem kto ile ma pod progiem
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [31.0.0.*]
    Dnia 2025-06-18 o godz. 14:40 ~123456 napisał(a):
    > Przykład tauronu.
    >
    > Jednego dnia pokazali kilka milionów akcji na ortexie. Drugiego dnie te miliony wypadły a nie bylo wogole takich obrotów zeby mogly wejsc i wyjść. Być moze wcale nie były szortowane tylko pokazane.
    > Także ostrożnie z wyliczaniem kto ile ma pod progiem

podałam ile jest w rejestrach, a nie ile wrzucono w rynek- jedno z drugim nie ma nic wspólnego, a to co „pod progiem” to tylko różnica pomiedzy Ortexem, a rejestrem KNF
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [37.109.147.*]
    18.06 - 4,35 m
    19.06 - 4,37 m
    20.06 - 4,35 m
    23.06 - 4,54 m - zwiększenie o 190 tys

1,35 % Marshalla w rejestrze KNF przy 77 mln akcji to ~1,04 mln szt akcji, czyli nawet nie 1/4 całości shorta

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~pułkownik [89.231.81.*]
    Gdzie w Ortexie odszukać te dane, i czy są dostępne wersji free?
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [37.109.147.*]
    Znajdziesz w zakładce „short”, ale Ortex jest płatną aplikacją.
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [31.0.1.*]
    24.06 - 4,780 mln
    , czyli +240 tys.

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ptrkis [194.42.110.*]
    Ciekawe ile będzie po dzisiejszej sesji
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~olo [185.151.75.*]
    coś się zmieniło ?
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [31.0.2.*]
    Dnia 2025-06-26 o godz. 11:25 ~olo napisał(a):
    > coś się zmieniło ?

tak, kolejny wzrost pozycji, ale nie taki skokowy jak przedwczoraj, bo tylko +10 tys

25.06 - 4,790 mln

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Bbb [109.173.159.*]
    4,790 mln akcji? Kiedy to odkupia?
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~zaklinacz [185.26.180.*]
    Być może nie sprzedawali to nie będą odkupywać.Przecież wszyscy są w strachu od samych pozycji
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~OldInwestor [31.0.58.*]
    Kolego Zaklinacz, pojęcia nie masz ile papieru trzeba wysypać żeby uwalić kurs o 60zł na WIG20.
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Świeżak [172.225.41.*]
    Ale jeżeli zrzucili kurs o 60 PLN a pożyczyli po 240 to dobrze rozumiem że za tyle samo muszą oddać ?
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~realista [109.95.114.*]
    ka podrzucisz dane za dzisiaj ? ile kosztuje dostep do tych danych na ortexie ?
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Olo [93.159.139.*]
    MW ląduje dalej do wora już mają 1,42% na knf - prawie 1 mln papieru.
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [78.30.75.*]
    Dnia 2025-06-26 o godz. 18:38 ~realista napisał(a):
    > ka podrzucisz dane za dzisiaj ? ile kosztuje dostep do tych danych na ortexie ?

masz powyżej , dzisiejsze dane dot. 25.06
    ortex- advanced 129 e/m-c, basic 49 euro/m-c
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Kosiarz [89.187.180.*]
    Dnia 2025-06-26 o godz. 18:38 ~realista napisał(a):
    > ka podrzucisz dane za dzisiaj ? ile kosztuje dostep do tych danych na ortexie ?

@Realista, bez paniki, nie pękaj :-) przecież ma iść w górę pod 300 :-D
    Dnia 2025-06-26 o godz. 20:24 ~Kosiarz napisał(a):
    > Dnia 2025-06-26 o godz. 18:38 ~realista napisał(a):
    > > ka podrzucisz dane za dzisiaj ? ile kosztuje dostep do tych danych na ortexie ?
    >
    > @Realista, bez paniki, nie pękaj :-) przecież ma iść w górę pod 300 :-D

##
    300 było na lipiec, mają jeszcze chwilę :)))

Mylicie mnie z Antonim ja miesiac temu pisalem za spadnie na 200 bylo wtedy w granicach 230 - po plaskich wynikach za q1. Pisalem ze jest ryzyko nie dowiezienia przychodow i pod moze grac rynek.
    Z tego co widze to na forum albo cala rzeczywistosc sie przeksztalca w argumentacje za spadkami albo w dluga strone.
    Tutaj nie bedzie nawet 250 w tym roku dopoki istnieje ryzyko nie dowiezienia prognoz o ktorych jeszcze tak lekko mowil milek po konferencji za q4. Tak jak pisalem wczesniej na pewno sie pojawia pytanie na konferencji za q2 o te prognozy i to bedzie sprawdzam, jezeli prezes tego nie potwierdzi jednoznacznie to nie ma szans na ceny powyzej 230. Same wyniki za q2 powinny byc plaskie tzn w tym wypadku z przychodami plus 10-15% (5% maja na przesunieciu 140mln z q4 2024) i raczej ujemnym LFL. Natomiast takie wyniki nie zamykaja mozliwosci dowiezienia prognoz - wazna bedzie liczba otwartych HP, ktore w q4 2025 moga pomoc w zrobieniu tych 12mld przychodow. HP bedzie kluczowy w tym wypadku.

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~pułkownik [89.231.80.*]
    Zrozum, że to o czym piszesz nie ma żadnego znaczenia. Nawet gdyby CCC na swoich działkach odkryło złoża złota, to i tak Marshal zrealizowałby swój plan.
    Dnia 2025-06-26 o godz. 22:44 ~realista napisał(a):
    > Mylicie mnie z Antonim ja miesiac temu pisalem za spadnie na 200 bylo wtedy w granicach 230 - po plaskich wynikach za q1. Pisalem ze jest ryzyko nie dowiezienia przychodow i pod moze grac rynek.
    > > Z tego co widze to na forum albo cala rzeczywistosc sie przeksztalca w argumentacje za spadkami albo w dluga strone.
    > > Tutaj nie bedzie nawet 250 w tym roku dopoki istnieje ryzyko nie dowiezienia prognoz o ktorych jeszcze tak lekko mowil milek po konferencji za q4. Tak jak pisalem wczesniej na pewno sie pojawia pytanie na konferencji za q2 o te prognozy i to bedzie sprawdzam, jezeli prezes tego nie potwierdzi jednoznacznie to nie ma szans na ceny powyzej 230. Same wyniki za q2 powinny byc plaskie tzn w tym wypadku z przychodami plus 10-15% (5% maja na przesunieciu 140mln z q4 2024) i raczej ujemnym LFL. Natomiast takie wyniki nie zamykaja mozliwosci dowiezienia prognoz - wazna bedzie liczba otwartych HP, ktore w q4 2025 moga pomoc w zrobieniu tych 12mld przychodow. HP bedzie kluczowy w tym wypadku.
    > >
    > >

Odniosłem wrażenie, że nie tak dawno byłeś większym optymistą. Ale pamięć bywa zawodna, halucynacje nie tylko AI się zdarzają, więc mogę się mylić.
    i dalej jestem optymista co do ccc, ale trzezwo patrzacym na sytuacje. Prognozy sa do zrobienia. Czekamy na konferencje i wyniki na poczatku sierpnia potem bedzie mozna podjac kolejne decyzje tak jak po wynikach za q1 i prognozach pogody za maj byla okazja do szorta tak zobaczymy na co bedzie okazja po wynikach w sierpniu. Aktualny wzrost moze byc tylko odbiciem i mozemy zawrocic od 209 pierwszy opor albo 218 duzo wiekszy opor.

Dnia 2025-06-27 o godz. 11:12 ~realista napisał(a):
    > i dalej jestem optymista co do ccc, ale trzezwo patrzacym na sytuacje. Prognozy sa do zrobienia. Czekamy na konferencje i wyniki na poczatku sierpnia potem bedzie mozna podjac kolejne decyzje tak jak po wynikach za q1 i prognozach pogody za maj byla okazja do szorta tak zobaczymy na co bedzie okazja po wynikach w sierpniu. Aktualny wzrost moze byc tylko odbiciem i mozemy zawrocic od 209 pierwszy opor albo 218 duzo wiekszy opor.
    > >
    > >

Kup bilet na pociąg :-)
    Kupie po wynikach i konferencji ale jeszcze nie wiem w ktora strone :) Przeczucie mi mowi ze kupie na polnoc, ale jestem rowniez w stanie pojechac w polskie gory.
    Aktualnie jestem na L na LPP, ktroe jest skrajnie nisko wyceniane i wskaznikowo prezentuje sie duzo ciekawiej niz CCC.
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [78.30.74.*]
    Dnia 2025-06-26 o godz. 23:39 ~Kosiarz napisał(a):
    > Dnia 2025-06-26 o godz. 22:44 ~realista napisał(a):
    > > Mylicie mnie z Antonim ja miesiac temu pisalem za spadnie na 200 bylo wtedy w granicach 230 - po plaskich wynikach za q1. Pisalem ze jest ryzyko nie dowiezienia przychodow i pod moze grac rynek.
    > > > Z tego co widze to na forum albo cala rzeczywistosc sie przeksztalca w argumentacje za spadkami albo w dluga strone.
    > > > Tutaj nie bedzie nawet 250 w tym roku dopoki istnieje ryzyko nie dowiezienia prognoz o ktorych jeszcze tak lekko mowil milek po konferencji za q4. Tak jak pisalem wczesniej na pewno sie pojawia pytanie na konferencji za q2 o te prognozy i to bedzie sprawdzam, jezeli prezes tego nie potwierdzi jednoznacznie to nie ma szans na ceny powyzej 230. Same wyniki za q2 powinny byc plaskie tzn w tym wypadku z przychodami plus 10-15% (5% maja na przesunieciu 140mln z q4 2024) i raczej ujemnym LFL. Natomiast takie wyniki nie zamykaja mozliwosci dowiezienia prognoz - wazna bedzie liczba otwartych HP, ktore w q4 2025 moga pomoc w zrobieniu tych 12mld przychodow. HP bedzie kluczowy w tym wypadku.
    > > >
    > > >
    >
    > Odniosłem wrażenie, że nie tak dawno byłeś większym optymistą. Ale pamięć bywa zawodna, halucynacje nie tylko AI się zdarzają, więc mogę się mylić.

Pamięć pamięcią, dopóki urodzin nie musisz sobie zapisywać w kalendarzu, to nie ma się czym martwić :)) ;-)
    Realista jest elastycznym optymistą :)

Podrzucam predykcyjny wpis, bo lecą z tematem jak magnetyczna kolej japońska, a nie nasze poczciwe PKP :))
    https://www.bankier.pl/forum/temat_re-klasyczny-rgr,71343879.html

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Bogdan_mówi [103.125.235.*]
    Dnia 2025-06-27 o godz. 11:59 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-06-26 o godz. 23:39 ~Kosiarz napisał(a):
    > > Dnia 2025-06-26 o godz. 22:44 ~realista napisał(a):
    > > > Mylicie mnie z Antonim ja miesiac temu pisalem za spadnie na 200 bylo wtedy w granicach 230 - po plaskich wynikach za q1. Pisalem ze jest ryzyko nie dowiezienia przychodow i pod moze grac rynek.
    > > > > Z tego co widze to na forum albo cala rzeczywistosc sie przeksztalca w argumentacje za spadkami albo w dluga strone.
    > > > > Tutaj nie bedzie nawet 250 w tym roku dopoki istnieje ryzyko nie dowiezienia prognoz o ktorych jeszcze tak lekko mowil milek po konferencji za q4. Tak jak pisalem wczesniej na pewno sie pojawia pytanie na konferencji za q2 o te prognozy i to bedzie sprawdzam, jezeli prezes tego nie potwierdzi jednoznacznie to nie ma szans na ceny powyzej 230. Same wyniki za q2 powinny byc plaskie tzn w tym wypadku z przychodami plus 10-15% (5% maja na przesunieciu 140mln z q4 2024) i raczej ujemnym LFL. Natomiast takie wyniki nie zamykaja mozliwosci dowiezienia prognoz - wazna bedzie liczba otwartych HP, ktore w q4 2025 moga pomoc w zrobieniu tych 12mld przychodow. HP bedzie kluczowy w tym wypadku.
    > > > >
    > > > >
    > >
    > > Odniosłem wrażenie, że nie tak dawno byłeś większym optymistą. Ale pamięć bywa zawodna, halucynacje nie tylko AI się zdarzają, więc mogę się mylić.
    >
    > Pamięć pamięcią, dopóki urodzin nie musisz sobie zapisywać w kalendarzu, to nie ma się czym martwić :)) ;-)
    > Realista jest elastycznym optymistą :)
    >
    > Podrzucam predykcyjny wpis, bo lecą z tematem jak magnetyczna kolej japońska, a nie nasze poczciwe PKP :))
    >https://www.bankier.pl/forum/temat_re-klasyczny-rgr,71343879.html
    >

fachowcy z nasa moga tylko pozazdroscic punktualnosci japonskich kolei. Moze Houston bedzie miec wiecej szczescia w drodze powrotnej z ISS.
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [78.30.74.*]
    Dnia 2025-06-26 o godz. 13:32 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-06-26 o godz. 11:25 ~olo napisał(a):
    > > coś się zmieniło ?
    >
    > tak, kolejny wzrost pozycji, ale nie taki skokowy jak przedwczoraj, bo tylko +10 tys
    >
    > 25.06 - 4,790 mln
    >

I kolejny wzrost :
    26.06.25 z 4,79 mln do 4,84 mln (+ 50 tys)
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Bbb [109.173.159.*]
    Nie daja za wygrana te szorty
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [37.109.150.*]
    dane na zamknięcie sesji w dniu 27.06.25— 4,98 mln (+140 tys)

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Rogaś [80.238.118.*]
    To niesamowite, że szort równie wraz z kursem...
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Bbb [188.33.40.*]
    Kiedy oni odkupią te 5 mln akcji?
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [37.109.150.*]
    Dnia 2025-06-30 o godz. 15:37 ~ka napisał(a):
    > dane na zamknięcie sesji w dniu 27.06.25— 4,98 mln (+140 tys)
    >
    ##
    Już jest 5,33 mln (+350 tys) - dane za 30.06.25

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Bbb [46.112.4.*]
    O
    Co
    Tu
    Chodzi? Tyle
    Mln akcji?
    Ostatnie kilka sesji:
    5,61 mln
    5,77 mln
    5,82 mln
    5,90 mln - w dzisiejszym raporcie za 04 lipca

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Nowy [91.94.121.*]
    Te dane z ortexu nie są w żadnym stopniu wiarygodne. Kto to weryfikuje, jeśli do KNF- u nie trzeba tego zgłaszać. Zadeklarować albo napisać można, że i 100 mln akcji jest pożyczonych. Na JSW, gdy ktoś pisał - nie wiem, czy nie ta sama osoba , że na ortexie liczba shortow rośnie, dziwnym trafem kurs szedł do góry. Gdy ktoś prosił o zrzut ekranu z tymi danymi, zasłaniał się regulaminem, że niby nie wolno. Dla mnie to gierki psychologiczne.
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Taki mała uwaga na temat funduszy shortujących:
    Jest taki fundusz Qube Research. Ten fundusz ujawinił się z krótką pozycją na Orlenie od 7 lutego. Kurs zamknięcie na Orlenie z tego dnia to 56,14 zł Qube budowal pozycję z największą wartościa 1,02% w dniu 12 marca (kurs zamknięcia 66,17). Od tego czasu czasami redukował pozycję, czasami zwiekszał, ale ostatecznie zszedł 27 czerwca do 0,68%. Obecny kurs Orlenu to 85,50. Więc nie takie te shorty straszne.
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Kosiarz [149.40.62.*]
    Dnia 2025-07-08 o godz. 13:55 ~Antoni napisał(a):
    > Taki mała uwaga na temat funduszy shortujących:
    > Jest taki fundusz Qube Research. Ten fundusz ujawinił się z krótką pozycją na Orlenie od 7 lutego. Kurs zamknięcie na Orlenie z tego dnia to 56,14 zł Qube budowal pozycję z największą wartościa 1,02% w dniu 12 marca (kurs zamknięcia 66,17). Od tego czasu czasami redukował pozycję, czasami zwiekszał, ale ostatecznie zszedł 27 czerwca do 0,68%. Obecny kurs Orlenu to 85,50. Więc nie takie te shorty straszne.

A czy o wyzwaniu Lone Starra słyszałeś coś nim wyciągniesz pochopne wnioski?

https://www.bankier.pl/forum/temat_lone-starr-to-silna-bestia,70300923.html
    Kosiarz, sorry ale Twoje posty są tak odklejone od rzeczywistości, nie mam mam ochoty domyślać się, o co Ci w nich chodzi. Brak umiejetności logicznego formułowania myśli, w sposób zrozumiały do ogółu społeczeństwa to cecha nastolatków albo symptom ADHD.
    Dnia 2025-07-08 o godz. 17:00 ~Antoni napisał(a):
    > Kosiarz, sorry ale Twoje posty są tak odklejone od rzeczywistości, nie mam mam ochoty domyślać się, o co Ci w nich chodzi. Brak umiejetności logicznego formułowania myśli, w sposób zrozumiały do ogółu społeczeństwa to cecha nastolatków albo symptom ADHD.

No to może i lepiej, że nie słyszałeś :-)
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [78.30.65.*]
    Dnia 2025-07-08 o godz. 10:13 ~Nowy napisał(a):
    > Te dane z ortexu nie są w żadnym stopniu wiarygodne. Kto to weryfikuje, jeśli do KNF- u nie trzeba tego zgłaszać. Zadeklarować albo napisać można, że i 100 mln akcji jest pożyczonych. Na JSW, gdy ktoś pisał - nie wiem, czy nie ta sama osoba , że na ortexie liczba shortow rośnie, dziwnym trafem kurs szedł do góry. Gdy ktoś prosił o zrzut ekranu z tymi danymi, zasłaniał się regulaminem, że niby nie wolno. Dla mnie to gierki psychologiczne.

Sama kilka print scr na JSW wrzucałam bez problemu… na wyjeździe jestem, ale pojutrze Ci mogę i tutaj powrzucać print scr z rejestru, bo bajki opowiadasz. Do KNF jest wymóg dopiero powyzej 0,5%. Poza tym pożyczone na shorta wcale nie znaczy, że jest wywalone w rynek.
    Teraz też kurs będzie rósł, bo short to najpierw pożyczki chce opchnąć na górce, a potem dopiero spycha.

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Nowy [79.185.210.*]
    Ciekawa logika, tylko czym w takim razie spycha skoro opycha na gorce? A przy okazji okazało się, że na JSW też ta sama osoba pisała o tym ortexie. Żadnych screenów nie było, śledziłem ten wątek dość dokladnie
    Do _ka_ chodzi nam o to, że kiedy w ubiegłym roku, jeden z funduszy, chyba Qube, omyłkowo (podobno) zaraportował do KNF duże krótkie pozycje na kilku spółkach, to zrobiła sie afera. Została wywołana mała panika. Jak po tygodniu, ten fundusz powiedział "ups, to była pomyłka", to pojawiły się pretensje do KNF, że nie weryfikują danych, które wprowadzaja do RSS. No to KNF odpowiedział, że nie mają żadnych możliwości weryfikowania danych na temat krótkiej sprzedaży. Więc niby obowiązek zgłaszania pozycji jest.... ale faktycznie, to te fundusze moga sobie zgłaszać swoje pozycje, albo i nie zgłaszać, a KNF i tak nie może nic z tym zrobić. A więc wiarygodność zawartości RSS jest podważana.
    I teraz jeśli podważana jest wiarygodność RRS w KNF, to jaką możemy mieć pewność, że dane które są widoczne w Ortex, są wiarygodne. Nie chodzi o to, że nie wierzymy Ci, że widzisz w Ortex prawie 6 mln pożyczonych akcji CCC, ale o to, czy te dane w Ortex są wiarygodne.
    Poza tym, nawet jeśli dane w Ortex są prawdziwe, to nie mamy pewności, czy jakis inny fundusz nie ma już krótkiej pozycji na 2%, tylko jej nie zaraportował do KNF. Bo KNF nie ma jak tego sprawdzić.
    Jeśi nie pamiętasz tej sytuacji sprzed roku z "pomyłka" w raportowaniu przez Qube, to mogę odszukać w internetach widomości na ten temat. Ale myślę że są tu osoby, które to pamiętają.
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~Nowy [79.185.210.*]
    Wtedy było, że regulamin nie pozwala, teraz że jestem na wyjeździe...
  • Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [78.30.65.*]
    Dnia 2025-07-08 o godz. 16:21 ~Nowy napisał(a):
    > Wtedy było, że regulamin nie pozwala, teraz że jestem na wyjeździe...

Kup sobie dostęp do Ortexu i po temacie.

Dnia 2025-07-08 o godz. 16:59 ~ka napisał(a):
    > Dnia 2025-07-08 o godz. 16:21 ~Nowy napisał(a):
    > > Wtedy było, że regulamin nie pozwala, teraz że jestem na wyjeździe...
    >
    > Kup sobie dostęp do Ortexu i po temacie.
    >

Na forum odpalił się syndrom "dej, mam horom curke".

I było chwalić się, że masz dostęp? Teraz ta zła jesteś i niekoleżeńska :-)))))))

• Re: Ortex - bieżące dane Autor: ~ka [31.0.56.*]
    Ale nie mam ADHD :))))
[x]
CCC -0,82% 181,50 2025-09-19 17:00:50
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.