• EBI Autor: ~Akcjonariusz [37.248.168.*]
    Pani Szymanek twierdzi że kredyt z EBI na 0,5% którego Energa nie wzięła jest mniej korzystny niż ten który udziel Orlen na ok. 8%. Kolejny raz plują nam w twarz…
  • Re: EBI Autor: ~Tt [31.183.128.*]
    Widzimy o co chodzi, zatem niech kończą tę farsę, wykupią resztkę akcji po normalnej cenie i żegnamy się. Dla czempiona to jak splunąć
  • Re: EBI Autor: ~Bang [79.184.10.*]
    Jak oczekiwania opadną do poziomu 15-20 zł to sprawa zostanie rozwiązana. Na razie wszyscy wierzą w wycenę GG, która nie jest rzetelna
    Przecież zrobili swoją wycenę, o której mówili wiele miesięcy temu. Tylko jakoś o niej cisza :)
    Negocjacje z różnymi akcjonariuszami są w toku. Merytorycznie i bez krzyku. Przecież Orlen potrzebuje tylko 9,5 miliona akcji. Jest dość chętnych sprzedać w dobrej cenie
    Gdyby mieli dobre zamiary to dawno spółka by była w indeksach, a dywidenda choćby symboliczna byłaby wypłacona jako symbol nowego początku i dobrej woli
  • Re: EBI Autor: ~darek [83.28.78.*]
    a Ty, gdybyś chciał kupić/przejąć taniej to byś dawał pozytywne cenotwórcze komunikaty,czy racze byłbyś "powściągliwy"
  • Re: EBI Autor: ~Leszczyk [37.225.89.*]
    Tu powinniśmy zrobić short squze specjalnie pod niezdecydowany Orlen. Przy 100 zeta podjąłby decyzje.

17 marca 2025 roku ORLEN podpisał umowę kredytową z Europejskim Bankiem Inwestycyjnym, na kwotę 1,7 mld PLN. Finansowanie udzielone jest na sfinansowanie programu inwestycyjnego spółki Energa- Operator S.A. obejmującego inwestycje w nowe aktywa dystrybucyjne, w tym dedykowane przyłączeniu nowych odbiorców (w tym nowych źródeł OZE), modernizację sieci dystrybucyjnej, budowę i modernizację aktywów dystrybucyjnych oraz rozwój inteligentnej sieci, w tym inteligentnych systemów pomiarowych (smart metering). Zgodnie z umową, fundusze będą mogły zostać wykorzystane w transzach w ciągu trzech lat od daty podpisania umowy, a spłata zobowiązań nastąpi maksymalnie w ciągu 15 lat od ich uruchomienia.

-kolejne 1,7 mld zł z EBI dla EOP za pośrednictwem Orlenu czeka w gotowości by rynkowo je pożyczyć od Orlenu to niepojęte jak można tak "doić" Energę na odsetkach,Nam dmawiając choćby drobnego zwrotu z zainwestowanego kapitału -barbarzyństwo,bolszewizm korporacyjny nic więcej

• Re: EBI Autor: ~Sedzia [37.225.52.*]
    Czeka ich kryminał art 286 kk!!
  • Re: EBI Autor: ~Akcjonariusz [188.146.136.*]
    Czy możemy złożyć zawiadomienie do prokuratury na działanie na niekorzyść spółki? Oni nam plują w twarz. Pisiory nas skrzywdzili. Obecny prezes wiedział w szczegółach jak to wyglądało, a dalej działa na nasz szkodę. STASZAK to człowiek bez honoru, sprzedał nas a co gorsze działa na naszą niekorzyść :(
    jak można było węgiel po 2 tysie/tona kupować i nie zdecydowano się na doniesienie do prokuratury,to i w tym przypadku nikt nic nie zrobi,przepisy mówią(z tego co zrozumiałem),że spóki zależne muszą być traktowane jednakowo,czyli nawet jak Orlen sa pozyska kredyt na 0.5% i udziela pozyczki spółce zależnej to musi pożyczyć pozyskane finansowanie rynkowo.Problem jest w tym,że w grupie Energa to Energa sa jest od pozyskiwania finansowania jednak od przejęcia w 20' systematycznie pozbawia się ją kompetencji,gdyby Energa sa pozyskała ten kredyt z EBI to pozyczyłaby EOP również rynkowo,ale zysk z odsetek przypadły Energa sa,w scenariuszu gdy to Orlen pożycza EOP te miliardy zł,zysk z odsetek trafia do Orlen sa.Gdyby Orlen miał 100% Energi nie byłoby problemu w obecnej sytuacji takie sztuczki są ze szkodą dla Energa sa i nie rozumiem jak Staszak mógł się na to zgodzić,może miał do wyboru,albo podpisujesz i pozozostajesz prezesem albo tracisz funkcję??? albo jest jeszcze jakieś "drugie dno"wszak Staszak po głosowaniu nad absolutorium,do tych co głosowali 'przeciw" powiedział,mam nadzieję,że gdy spotkamy się za rok,zmienia państwo zdanie.
    Ten węgiel wynika z ówczesnych cen rynkowych! Problem jest tutaj 1. Brak zwrotu za dopłaty do prądu, 2. Brak zadośćuczynienia za 600 mln wydane na decyzje tchorzewskiego do PGG,3. Bez sensowne posiadanie akcji Polimeksu nie powiedzieli czy sprzedadzą a pieniądze na dywidendę przeznacza i wisienka na torcie czyli 4. Kredyt z Orlenu i przeniesienie hurtu do Orlenu jaki to miało/ ma cel?? Tutaj art 286kk wjeżdża z prędkością światła!
    Warto tez dodać to o czym wspomniał Pan pełnomocnik firmy dukat mega profesjonalne podejście!! Wspomniał o zasadności kupowania, budowania czegoście co ekonomicznie nie ma sensu itd .. ogólnie pytania były znakomite Widac pełen profesjonalizm akcjonariuszy obecnych na Walnym!. Dawno tak rozsądnych i mądrych akcjonariuszy nie słyszałem. Ta riposta Pana Cezarego to taka puenta tej niekompetencji tych politycznych niestety marionetek!! Spokojnie oni wiedza ze z nami nie ma żartów i ze sa 24 h na świeczniku , a sprawa nabrała tempa już nie można im salej pozwalać na te partactwo! Jestem przekonany ze cel osiągniemy już w tym roku!
    Tylko co z tego skoro cierpliwość akcjonariusza 41 nie zna granic
  • Re: EBI Autor: ~Finansista [83.223.235.*]
    Nie płacz Dareczku bo i tak nikt Ci nie odda akcji Energa złodziejaszku. Emocje to możesz wywoływać swojej żonie a nie mi. Ja się nie nabiorę na to bo dobrze wiem, że wsadziliście Staszaka na prezesa i teraz wyciskacie ale wyciskanie dobiegło końca marsz na 100 zł!
    "gra z gołębiem w szachy' przy dyskusji z tobą to wersal ,to było twoje 1000 akcji "za' absolutorium dla Paryły i reszty tamtej ekipy czy pepe?raczej kogoś"pepe podobnego mentalnie" bo ty nawet ty nawet 20 zł nie masz by na wza się zarejestrować
  • Re: EBI Autor: ~ES [37.225.52.*]

" albo jest jeszcze jakieś "drugie dno"wszak Staszak po głosowaniu nad absolutorium,do tych co głosowali 'przeciw" powiedział,mam nadzieję,że gdy spotkamy się za rok,zmienia państwo zdanie."

Gdy by Staszak, miał i zachował granicę, między etyką a biznesem, to może bym uwierzył.
    To są ludzie bez kręgosłupa moralnego. Do tej pory nikogo takiego nie znałem.
    Jedną ręką będą klepać po ramieniu a drugą zapie dolą Ci, portfel z kieszeni.

WSTYD, PEŁNA KOMPROMITACJA!

• Re: EBI Autor: ~Anna [37.248.200.*]
    Judasz Iskariota– zdradził Jezusa za 30 srebrników, wydając Go władzom.
    Jezus powiedział mu przy Ostatniej Wieczerzy (Ewangelia wg św. Mateusza 26, 20–25).
    Biada temu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził.
    Judasz zapytał: „Czy to ja, Rabbi?”, a Jezus odpowiedział: „Tyś powiedział”.

2. Piotr (Szymon Piotr)– trzykrotnie zaparł się Jezusa tej samej nocy.
    Jezus przepowiedział to wcześniej (Ewangelia wg św. Łukasza 22, 34):
    ,,Powiadam ci, Piotrze, nie zapieje dziś kogut, aż trzy razy wyprzesz się, że Mnie znasz,,
    jak już przy cytatach z bilbli jesteśmy to jeszcze taki,od ktorego należy zacząć
    -/kto z was jest bez grzechu,niech pierwszy rzuci kamieniem/
  • Re: EBI Autor: ~tor [31.61.245.*]
    Przeciwko tym antychrysom nie pomagają cytaty ze swietych ksiąg /anna ,emeryt/ ani modły Welebnego i arskiozana rownież moje ' łzy chrystusa ' upamietniajace pierwszy cud pomazanca tez nic nie znaczy Do tego nie respektują nie tylko wyrokow Bozych ale nawet ziemskiego podołu marnych sądow Ale skoro cała wladza na ziemi pochodzi od nawyzszego to moze nie te drzwi probujemy otworzyc Ponoc fafę naznaczał PSL a sterował tym premier i to tam muszą sie rozlegac nasze sprawiedliwe modły A nominanci w energii i pkn tylko chcą zarobic kase i wykonują instrukcje z gory- jedzmy do wawy bo nie ma zadnego pomoża
    (...)jedzmy do wawy bo nie ma zadnego pomorza(....)
    -zaraz zaraz,w piątek było wza Energi,można było (jechać)przez pełnomocnika-pojechałeś???,jeden z tego wątku był osobiście,ja przez pełnomocnika,a gdzie była reszta?-gdzie,się pytam,byli ci szyscy "wujkowie dobra rada'???więc póżniej się nie dziwicie,że Nas mają w .....
  • Re: EBI Autor: ~Ambroży [93.159.7.*]
    Biję się w pierś,

na WZA sie zapisałem ale pełnomocnictwa z niewiedzy i głupoty nie udzieliłem i bardzo żałuję :(

Zawsze byl e-mail z GG przypominajacy o tym ,
    powinienem był do GG napisać i się upomnieć...

Dziekuje za waleczną reprezentację obecnym osobiście na WZA akcjonariuszom , ciesze się ze pojawił się p. Raimondo,
    panowie świetna robota ,
    Dziekuje
  • Re: EBI Autor: ~Yoyo [37.109.148.*]
    Pogadali pogadali a efektów jak co roku brak. Siadać na cztery litery i spokojnie czekać co będzie dalej . Żadne wasze naciski i sugestie nic tutaj nie pomogą . Decydent jest na samej górze zajęty czym innym . Jeśli nie zrobiono czegoś w pierwszych miesiącach to teraz nie zrobią tym bardziej nic .
    było,minęło,napisałem to jedynie w kontekscie/kto jest bez grzechu ......./pytania na wza zostały zadane,sprzeciwy złożone do protokołu,co dalej?decyzja i tak jest w rękach szefostwa GG,bo nikt inny nic więcej nie zrobi,jedyne co może,to na bankierze popisać dyrdymały o zawyżonej,nieprofesjonalnej wycenie Energi wykonanej przez UG,oj boli GG trolli,bardzo boli;-)
    GG może tyle co i my - nic . Oni też mają prawników za których wszyscy kupujący towary w sklepach i tankujący na Orlenie płacą
    po części się zgadzam,własnie dlatego,że przeciwnikiem jest Orlen ze swoimi wpływami,więc wszystko trwa dłużej i jest wielkokroć trudniejsze,ale tylko GG robi wszystko co może,co niezbędne,na miarę mozliwości finansowych by osiagnąć cel,pozostali w najlepszym wypadku"stoją z boku",niektórzy "rumakują"co by to oni nie zrobili itd,ale czasami,swiadomie czy nieswiadomie(tego nie wiem)znajdują się też tacy,podający się za akcjonariuszy Energi którzy sypią "piach w tryby" na działania GG.Krytykować jest bardzo łatwo,każdy z Nas to potrafi,ale już coś pozytywnego zrobić w interesie wszyskich, tylko nieliczym się chce.
  • Re: EBI Autor: ptak1234 [91.150.209.*]
    Dnia 2025-06-14 o godz. 23:57 ~Anna napisał(a):
    > Judasz Iskariota– zdradził Jezusa za 30 srebrników, wydając Go władzom.
    > > Jezus powiedział mu przy Ostatniej Wieczerzy (Ewangelia wg św. Mateusza 26, 20–25).
    > > Biada temu człowiekowi, przez którego Syn Człowieczy będzie wydany. Byłoby lepiej dla tego człowieka, gdyby się nie narodził.
    > > Judasz zapytał: „Czy to ja, Rabbi?”, a Jezus odpowiedział: „Tyś powiedział”.
    > >
    > > 2. Piotr (Szymon Piotr)– trzykrotnie zaparł się Jezusa tej samej nocy.
    > > Jezus przepowiedział to wcześniej (Ewangelia wg św. Łukasza 22, 34):
    > > ,,Powiadam ci, Piotrze, nie zapieje dziś kogut, aż trzy razy wyprzesz się, że Mnie znasz,,

Odszukaj za ile sprzedali Józefa jego bracia i który za tym najbardziej optował ,
  • Re: EBI Autor: ~IP [83.30.246.*]

"Gdy by Staszak, miał i zachował granicę, między etyką a biznesem, to może bym uwierzył.
    To są ludzie bez kręgosłupa moralnego. Do tej pory nikogo takiego nie znałem.
    Jedną ręką będą klepać po ramieniu a drugą zapie dolą Ci, portfel z kieszeni.

WSTYD, PEŁNA KOMPROMITACJA!"

Wstyd, pełna kompromitacja odnosi się rownież do Zarządów oraz RN, Energa S.A. I Orlen S.A., dotyczący różnic prezentowanych sprawozdań i braku zmian w podejściu do pozostałych drobnych współudziałowców Energa :

- wykazane większe odpisy na zakup OZE w Enerdze, niż zatwierdzone tydzień temu na WZ Orlen,
    - nie przeszacowano wartości mocy wytwórczych OZE i nie wykazano ich w sprawozdaniu Energa a Orlen sobie przeszacował
    i wykazał, w związku z tym przeszacowaniem raportowana wartość Energa S.A. przez Orlen wynosi ponad 40 zł,
    - pozyskanie najmniejszych środków z KPO aby Energa bez opamiętania zadłużała się w Orlen,, aby to Orlen mógł zarobić na Energa S.A., z pominięciem pozostałych akcjonariuszy.
    - podpisanie kredytu z EBI, jak wyżej - zarobić ma tylko Orlen z pominięciem pozostałych akcjonariuszy (dotyczy odsetek od kredytu).

ORLENOWI NIE ZALEŻY NA DYWIDENDZIE, i tak, ciągnie kasę z Energa S.A.
    to wszystko, oczywiście za przyzwoleniem Zarządu oraz Rady Nadzorczej ( której członkiem i przewodniczącym w 2024 r. był pan Fąfara prezes Orlen S.A.- dotyczy: RN).

Za poprzedników byliśmy świadkami HUCPY (Obajtkowej)
    Teraz mamy HUCPĘ do kwadratu.
    Z taką hipokryzją i obłudą to jeszcze nikt się nie spotkał!

Zapomniałem wspomnieć, iż zakup certyfikatów,, rozliczanych do bieżącej działalności, oczywiście zakupionych od Orlen,,,
    Energa S.A., księguje w inwestycjach, zawyżając ich wynik.

Trzeba - wymienić audytora?
    Audytor też człowiek, może się pomylić ( nie wiem tylko czy celowo czy nie?).
    Wcześniej zakup certyfikatów dokonywała Energa S.A. i nie potrzebowała do tego Orlenu.
    Również wszelkiego rodzaju kredyty, te z EBI Energa S.A., sama pozyskiwała i podpisywała umowy z bankami.

Szczyt, hipokryzji, wyciągnięcie z Energa S.A., handlu hurtowego.
    Teraz trzeci największy Koncern Energetyczny ENERGA S.A. kupuje energię elektryczną od Orlen S.A..

Zadam pytanie do ~darka:

czy czasem wycena Grupy Energa S.A. sporządzona przez Uniwersytet Gdański dla GG jest nie za niska?.
    i czy zgadza się Kolega z moimi spostrzeżeniami i czy są jakieś inne, które przeoczyłem.
    Ja nie krytykuje GG i nigdy tego nie robiłem . Inwestując na GPW oprócz kondycji spółki ważne jest otoczenie krajowe i światowe . Krajowe jest fatalne . Trwa wzajemna nagonka partii politycznych i nikt nie chce tłumaczyć się w prokuraturze. Zarząd Energa jak i RN mają sytuację wygodną. Z taką większością na WZA mają nieograniczoną pełnią władzę i dostęp do kasy . Wygodne i bezpieczne
    Nie bardzo rozumiem. To co, otoczenie lub większościowy udział, legitymizuje
    do łamaniem prawa, pokrzywdzenia i oszukiwania pozostałych współudziałowców Energa S.A..

• Re: EBI Autor: ~Yoyo [37.109.150.*]
    Cena spółki Energa jest 12,100 pln czym różni się znacznie od wartości księgowej . Żeby zrobić satysfakcjonujące i udanie wezwanie trzeba by wezwać znacznie wyżej . Załóżmy po 36 pln . Przy spółce prywatnej nie ma to żadnego znaczenia . Tutaj mamy jednak spółkę Skarbu Państwa i to ona robi wezwanie . Przy zmianie władzy Zarząd i RN ma sprawę sądową jak w banku o niegospodarność jak w banku . Po co więc robić cokolwiek i się narażać jak można nie robić nic i brać tą samą kasę .
    @Yoyo

proszę tylko o 2 zdania od ciebie, serio - bez złośliwości:

czemu w takim razie nie sprzedałeś i ciągle tu siedzisz?

skoro sytuacja jest beznadziejna i nic nie da się zrobić?
    Niestety, cytując Pana Premiera Tuska, jednak prawda sama się nie obroni.
    Trzeba jej pomóc!
    Co do odpowiedzialności dotyczącej wezwania jest wyrok w sprawie delistingu i zatwierdzone sprawozdanie
    Orlen S.A. z WZA z tego roku (wartość Energa).
    Nie każda inwestycja jest trafiona . Oko wam to już chyba wytłumaczył ? Nie mam przymusu sprzedaży . Sytuacja jest jaka jest . Nic nie zależy od akcjonariusz ani GG . Ja nawet nie widzę dobrej woli ze strony władz Energa . Nie ma nawet symbolicznej dywidendy którą mogli by wypłacić bez obaw o jakieś oskarżenie . Giełdy są zawsze zależne od polityków ich słów i działań . Spółka jest Skarbu Państwa i niestety obrywa za wojnę Polsko Polską . Wszyscy wszystkich oskarżają i chcą zamknąć . Wisiałem kiedyś na Tauronie 2-3 lata aż Sasin chlapną o wydzieleniu aktywów węglowych i poszło do góry . Wyszedłem z zyskiem . Tutaj trzeba czekać . Ie tego nikt nie wie .
    @Yoyo

niech ci będzie, widać niewiele wtopiłeś i masz wy-bane,

nie pomagasz - nie przeszkadzaj , bo tylko zniechęcasz tych którym mimo wszystko się chce...

to że jesteśmy w szambie od lat - wszyscy wiemy i staramy się coś zrobić aby się wydostać - a na razie pływamy jak obsługa szamba GPW/KNF pozwala ...

problem polega na tym że godząc się i przyjmując tak bierną postawę - bądź pewny że na każdej innej spółce sprawa się może powtórzyć jak wielokrotnie przecież bywało (choć dotąd nie na SSP) -
    Ale, łamanie prawa, pokrzywdzenie oraz oszukiwanie to nie ma nic wspólnego
    z trafioną czy nietrafioną inwestycją. Gra giełdowa - temat zamknięty!
    Zdałem sobie sprawę że GPW jest jak Rosyjska ruletka . Jeśli nie ma sztywnych zapisów w statucie w sądzie nie ma szans na wygraną . Na przykład - Spółka wypłaci z zysku rocznego co najmniej 60% dywidendy . Brak zapisów statutowych pozwala na lawirowanie i kłamstwa. Co do wyroków sądowych jeśli nie ma tam zapisów o naprawie szkód z terminem wykonania to same stwierdzenie nie niesie skutków prawnych i mogą to olać
    To nie ruletka....

Od dobrej zmiany przeszliśmy do UŚMIECHNIĘTEJ POLSKI.

ŻENADA!
  • Re: EBI Autor: ~Daro [193.228.123.*]
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/PGE-POLSKA-GRUPA-ENERGETYCZNA-S-A-Nabycie-akcji-Spolki-przez-Wiceprezesa-Zarzadu-8962017.html&ved=2ahUKEwi_lumB2PaNAxU1HRAIHZ-XOrIQFnoECCgQAQ&usg=AOvVaw1Gq1iLhnfDU_8YyZ-n0c2S

U nas prezesi nie wierzą w spółkę?
  • Re: EBI Autor: ~Akcjonariusz [188.146.130.*]
    Oni nie wierzą w sobie a co dopiero w spółkę, która jest dojona przez akcjonariusza większościowego tj. Orlen. To co zrobili ze środkami EBI ma znamię przęstepstwa i powinno zostać zgłoszone jako jawne działanie akcjonariusza dominującego na resztę akcjonariuszy. Staszak taki radca prawny jak z Koziej dupy trąba. Naplują mu w twarz to powie że pada deszcz. Uważam że każdy członek zarządu, prezes powinien dostać podstawowe wynagrodzenie a pozostałą część w formie akcji Energa. Z okresem karencji na jej sprzedaż. Może w końcu zrozumieliby jaka krzywdę nam wyrządzają. Skandal! Szkodniki z politycznego nadania!
[x]
ENERGA -0,57% 14,04 2025-10-07 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.