• Moze zeby Autor: ~Niestety [46.134.157.*]
    Rozruszac troche to forum to napiszcie co sądzicie na ten moment o naszej branży? Np o gif, bloober, sonka? Macie jakies spostrzeżenia i wnioski dla nas?
  • Re: Moze zeby Autor: ~anavrin [89.8.238.*]
    Wydaje mi się, że za dużo piszesz. Więcej cierpliwości.
  • Re: Moze zeby Autor: ~Niestety [5.184.212.*]
    Wydaje mi sie ze dlugo nie pisalem, a temat jest dosyc ogolny. Jak nie chcesz to nie bierz udzialu w dyskusji
  • Re: Moze zeby Autor: ~anavrin [79.160.137.*]
    Dziś pisałeś, że jedziesz na szparagi do Niemiec, bo przez 3 miesiące się tu nic nie wydarzy. To jedź na te szparagi, ochłoń trochę.
  • Re: Moze zeby Autor: ~Arek [31.60.115.*]
    Po co sie spinasz? Człowiek zadał normalne pytanie, kim Ty jesteś, żeby zarządzać kto i ile może tu pisać? Jak coś sie zaczyna dziać na spółce, to sam piszesz co chwilę i tworzysz jakieś mongolskie teorie i analizy z dupy, a teraz bedziesz mówił ludziom, że mają tyle nie pisać
  • Re: Moze zeby Autor: ~Niestety [5.184.212.*]
    Nie spinaj sie bo na szparagach moge pisac o brazny nie konieczniej o oml, wiecwj luzu. Tu jednak mozna wymieniac opinie
  • Re: Moze zeby Autor: ~Free [93.159.16.*]
    To ja może odniosę się do meritum wątku:)

Uważam, że branża najgorsze ma za sobą. Może nie spodziewam się takiego boom jak po Cyberpunku, ale uważam, że inwestorzy będą szukali kolejnej dobrej przystani do zarobku, a gameing jest mocno przeceniony, więc będzie niezła okazja do zarobku w przeciągu 1-2 lat. A jak po drodze wejdą jeszcze jakieś pomniejsze dobre premiery, to bardziej rozrusza się gameing.

P.S.
    Na chwilę obecna wydaje mi się, że będzie niezła premiera The Alters. A przynajmniej lepsza niż mi się wydawało jeszcze z miesiąc temu. Sukcesem bym tego może i nie nazwał, ale jak zrobią jakąś popremierową promocję, to na pewno sobie jeszcze dobiorę akcji pod przyszłe raporty.
  • Re: Moze zeby Autor: ~OMG [88.156.138.*]
    Pamiętajmy również, że pojawiły się już pierwsze materiały z Wiedźmina 4. Wiadomo, że koniem pociągowym branży jest CDP i jak oni dowiozą, to innym też bedzie łatwiej.
  • Re: Moze zeby Autor: ~bart [178.197.218.*]
    Racja, jednym z powodów jest to, że zarobki w branży bardzo mocno gonią te na zachodzie (łatwo wyjechać za granicę lub pracować zdalnie dla zagranicy). To wpływa mocno na koszty. Nie da się już robić gier tak tanio, jak wcześniej i spółki, które za bardzo ryzykują i są zbyt optymistyczne w szacowaniu budżetu, często kończą masowymi zwolnieniami i odpisami na projektach. AI jeśli dobrze użyte, może obniżyć koszty, ale trzeba to robić z głową, żeby nie wpływało negatywne na jakość. Mieliśmy też bańkę na gamingu, więc schłodzenie było kwestia czasu. Z drugiej strony, tort się powiększa, coraz więcej ludzi gra, ceny gier też rosną (szczególnie, jak pogłoski się sprawdzą i Rockstar ustali nowy standard dla gier AAA biorąc 100$ za GTA6, ceny gier ogólnie powinny pójść do góry), polskie studia są doceniane i robią dobrą robotę jakościowo, a przede wszystkim jeśli sukces osiągnie CDP, to będzie też dobra wiadomość dla reszty branży i drugi oddech. Inwestorzy zauważyli wzrosty na CDP, prognozy dla branży są najczęściej optymistyczne i niektórzy rozglądają się za mniejszymi spółkami, które jeszcze nie zrealizowały potencjału. Moim zdaniem dobry czas wchodzić w gaming.
  • Re: Moze zeby Autor: ~bart [213.55.243.*]
    To ja też na temat. Mam całkiem sporo CIGa, ale przed kolejnym LOTF sprzedaję, liczę, że prezes się znowu uruchomi i napompuje kurs (chociaż marketing będzie skromniejszy, więc pompa raczej też mniejsza), ale gra będzie raczej taka jak zawsze, czyli co najwyżej przeciętna. Najnowszy nabytek to PCF, tutaj liczę że jakoś wyjdą na prostą a może spekulacyjnie się jakieś info pojawi, bo kursem miotało ostro. Trzymam też CRJ i tam liczę, że rozkręca grę w early accessie, tak jak wcześniej. Ciekawy projekt i dobre studio. Mam 11B i moim zdaniem The Alters to będzie long seller (dobre oceny, peak stabilny) i będą mogli sprzedać kilka DLC. Przed premierą nie wychodziłem, bo kurs mocno spadł po słabym FP2 więc aż tak dużego ryzyka nie widziałem. Pod względem jakości moim zdaniem #2 za CDP. Większość mojego portfela to właśnie CDP, tam będzie tyle premier, jak nigdy. Po tym jak ogarnęli Cyberpunka, mają teraz dwa światowe IP i po komunikacji widać, że się ogarnęli i kolejna premiera będzie na spokojnie. Chcę potrzymać minimum do 2031-34. Najgorzej finansowo wypada OML, który jest drugą największą pozycją w moim portfelu, ale jestem z nim ledwo nad kreską. Tutaj wierzę w studio i po prostu robią dobre gry. Jak większość, mam nadzieję, że w końcu za dobrymi grami pójdą dobre pieniądze w self publishingu.
  • Re: Moze zeby Autor: ~Arek [5.173.196.*]
    Nad kreską :D No na bank jesteś nad kreską :D Skąd Wy sie ludzie bierzecie
  • Re: Moze zeby Autor: ~bart [213.55.243.*]
    Nie mierz wszystkich swoją miarą, nie każdy jest na minusie. Jestem na pokładzie od sierpnia 2024. Wszedłem, dokupowałem i jeszcze dokupię w okolicy 1.20. Nie będę się przejmować, jak spadnie niżej, bo jeśli ogarną emisję i zaczną prawdziwy marketing, to będę zadowolony, a co po drodze, to nie ma znaczenia.
  • Re: Moze zeby Autor: ~Arek [5.173.196.*]
    Tak, ja jestem na minusie i nie widzę powodu się tego wstydzić, 90% jak nie więcej jest aktualnie na minusie, ponieważ kurs jest na minimach. Z Twoich opowieści wychodzi, że wszedłeś na samym dołku i dokupowałeś tylko poniżej 1.2, co ewidentnie pokazuje, że ściemniasz. Ja nie wiem po co Wy to ludzie robicie, ego Wam to buduje? Ja mam średnią 2.4 zł, tak dla transparentności
  • Re: Moze zeby Autor: ~bart [193.42.98.*]
    Pisałem "w okolicy 1.2", to znaczy +/- 1.2 a nie tylko poniżej 1.2. Więc proszę bez emocji. Tak czy siak życzę nam obu, zebyśmy byli na dużym plusie przed premierą.
  • Re: Moze zeby Autor: ~Ghost [5.184.89.*]
    Wypowiem się na temat OML bo akcje tej spółki posiadam.
    1. Cyber slash to IP należące do OML, gra bardzo ciekawie się zapowiada i należy do segmentu AA+. Pokaz gry został entuzjastycznie przyjęty, a sama gra należy do bardzo chodliwych gatunków
    2. OML jest producentem robiący gry bardzo dobrej jakości p czym świadczą oceny na metacritic więc duże prawdopodobieństwo że nie będzie gorzej
    3. Pieniądze z nowej emisjii zapewnią zakończenie projektu
    4. Nie wykluczlbym jeszcze wspołwydawvlcy, który bu wspomógł w sprzedaży i wypromowaniu gry co mogłoby być zdecydowanie pozytywnym krokiem, ale tu pewności nie ma więc należy przyjąć selfpublishing
    5. Wejście ma rynek Główny. Planowane i wdrażane jest przejście na rynek Główny
    6. Project Swift, planowana kolejną gra
[x]
ONEMORE -1,83% 2,68 2025-09-29 10:08:07
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.