No i z tego co tu piszą BOŚ dał tyle ile strzelałem kilka dni temu (zysk 40-45 mln $, wycena 26-30 zł).
Gdyby tak samo obstawić ARGUS dałby pewnie zysk 42-48 mln $ i wycenę 34-40 zł. ARGUS natomiast porównuje Asbis do spółek bez zagrożeń oraz z wyższym C/Z i na taki kurs dla tej spółki ciężko byłoby liczyć na naszym bananie.
Wyceny moim zdaniem jednak nie przewidzą tego jak spółka sobie poradzi z poprawą marż netto i można przyjąć kilka scenariuszy: - (zły) poprawa marż bardzo się przeciąga i zarówno Q2 jak i Q3 będą jeszcze słabe - zysk na poziomie 38-40 mln $, dywidenda 0.35$, możliwy spadek kursu do 16-17 zł, możliwe uruchomienie skupu akcji, możliwe podwyższenie procentu zysku na dywidendę. - (ok) poprawa marż zgodnie z planem spółki - zysk na poziomie 42-48 mln $, dywidenda 0.40$, kurs w boczniaku 20-27 zł. - (dobry) zaskoczenie z poprawą marż w Q3 i szczególnie Q4 (gdzie są największe przychody) - zysk na poziomie 50-52 mln $, dywidenda 0.45$, szybsza poprawa marż popcha kurs w stronę ATH pod koniec roku (przy rosnących przychodach).
Jak się ma taka dywidenda do kursu? 0.35$ daje 10% przy kursie 13.12 zł, 5% przy kursie 26.24 zł 0.40$ daje 10% przy kursie 15.00 zł, 5% przy kursie 30.00 zł 0.45$ daje 10% przy kursie 16.87 zł, 5% przy kursie 33.75 zł
Wygląda to więc ok i nie ma co wierzyć w bajki że kurs zleci do bazy na 8 zł czy 11 zł nawet przy dalszych problemach (a pewnie takie posty będą żeby dobić przy ewentualnych odbiorach). W kolejnych latach przewidywany jest wzrost przychodów oraz sprzedaży produktów o większych marżach, a dodatkowo warto zwrócić uwagę na wartość księgową spółki, która cały czas rośnie, obecnie 5.56$ czyli 20.85 zł.
Wszyscy dookoła mądrzy tylko Zarząd gupi i nie wie co mówi z tym dnem marz w Q1 i spadkiem kosztów odsetkowych (Jakub wie lepiej że odsetki będą rosnąć) Ja tylko przypomnę że najważniejszy 4 kw ma zawsze lepsze marże co wynika z samej sezonowości.
No tak, ale ten mój scenariusz zły zakłada właśnie że odbicie z dna będzie powolne, a nie że będą jeszcze gorsze marże. Chyba że pijesz do tych ludzi co piszą że biznes się zwija, ale tacy zawsze będą - "dobrze to już było", "redystrybucja", itp.
Zenonie a gdzie scenariusz wzrostu przychodów kwiecień 33% ? nie był jakimś przypadkiem bo i grudzień był podobny. Przecież jeśli Kaz zleciał rok temu o 40% i b.ZSRR o 30% to w tym roku tyle nie zleci ba jest szansa ze zacznie rosnąć - zmiany w przepisach KAZ. Dodając stały imponujący dwucyfrowy wzrost na innych rynkach jakieś 18% na przychodach daje tyle co utrata 1% marzy operacyjnej.
Po q1 jeszcze nie widać mocnej poprawy przychodowo bo w 2024r. Kaz jeszcze pędził na maksach. Wperxolinio na KAZ zaczeło się od q2 z kulminacją w czerwcu 2024r.. Także nie same marze są istostne 1% marzy odpowiada +18% wzrost przychodów. A jeśli rok temu mieli 8% nie sądzę żeby skończyli na 7% tylko bardziej przedział 7,2 - 7,5%.
W q1 2025r była jakaś anomalia bo bardzo maly udzial smartfonów mieli - a na czacie bylo że smartfony sprzedają się lepiej niż w q1 - więc i marzowość powinna być lepsza bo na serwerach jest gorsza niż na smartfonach. Była też mowa o dostępności a bardziej braku te nowe smartfony z Indii glównie szły na Amerykański rynek i moglo ich zabraknąć na mniej znaczących rynkach KAZ, Ukraina.
OPD 20 ziko coraz bardziej realny, plus poziom zniesienia 0.382 F. impulsu.Pytanie istotne czy obroni bo kolejne miesiące mimo niskiej bazy mogą nie przynieść poprawy.Jeszcze rączki nie swędzą do zakupu ,zawsze się zdąży po pkt.zwrotnym.Analiza wolumenu potwierdza determinację niedzwiedzi w tej fazie rozgrywania ruchu.
Na konferencji wspomnieli że póki co w maju jest bardzo dobrze, raczej pogorszenia r/r bym się nie spodziewał. Za to tak, 20 zł, czy 17 zł, wydają się korzystniejsze przy obecnej sytuacji.
Ja zakładam 3400 mln. A przy marzy 7,2% (za niskiej wg mnie) wychodzi mi ok 50 mln, ale zakładam że odsetki spadną o ok 1 mln a nie urosną o 4 mln ! To że w 1 kw był wyjątek to nie można na tej podstawie planować całego roku! I tak też Zarząd zrobił - bez sensu jest opierać prognozę na ewenemencie 1 kwartału. A analityk bossa to zrobił! Co więcej to co mu wyszło przeliczył na x lat do przodu :D Przecież to się kupy nie trzyma.
Coraz częściej mam wrażenie że Comparic mocniej się wspomaga AI. Powołują się na prognozę Argusa z marca, w której nie uwzględniano jeszcze sytuacji w pogorszeniem marż i przewidywany zysk w 2025 miał wynosić 67.8 mln $, a rok później 78 mln $.
Może Argus nie podaje Net Income na kolejne kwartały, ale podaje EPS (earning per share) i tak przewidywali na 2025 rok: - Q1E - 0.29$ = zysk netto 16.1 mln $ (było 7.4 mln $), - Q2E - 0.22$ = zysk netto 12.2 mln $ (ile będzie faktycznie? 10.0 mln $?), - Q3E - 0.25$ = zysk netto 13.9 mln $ (ile będzie faktycznie? 12.6 mln $?), - Q4E - 0.46$ = zysk netto 25.5 mln $ (ile będzie faktycznie? 23.0 mln $?), - 2025E - 1.22$ = zysk netto 67.7 mln $ (ile będzie faktycznie? 53.0 mln $?).
W powyższych szacunkach założyłem że marże netto odbijają, w Q2 są już tylko 30% gorsze r/r (większe przychody), a w Q3 oraz Q4 są już tylko 15% r/r (przy lekko wyższych przychodach). Jak wyjdzie to zobaczymy, spółka często pozytywnie zaskakiwała.
Wszystko się przeciąga. Jak ktoś wierzy że spółka poprawi marże i będzie ciągle zwiększać przychody, to obecna wycena wydaje się już dobra (co nie znaczy że przez bananowość na GPW nie może być taniej).
Kwiecień był dobry, ale maj statystycznie jest mniejszą częścią całorocznych przychodów i tutaj obstawiam maksymalnie +15-20% r/r, może dopiero przychody czerwcowe będą jeszcze na +20-30% r/r, potem znów trochę mniej r/r bo bazy wysokie. To i tak by pokazało znaczną poprawę.
Gdybyś miał kolejne miesiące +33% r/r każdy wyszłoby 3800 mln $ przychodów, ja aż w tyle nie wierzę, jestem bliższy 3400 mln $, może optymistycznie 3500 mln $.
Gdyby kiedyś doszli do 4000 mln $ przychodu i poprawili marże to masz szansę na powyżej 80 mln $ zysku netto, ale póki co to można sobie tylko gdybać.
No i się w przypadku Argus pomyliłem, podeszli bardziej optymistycznie. Tak jak ktoś napisał przewidują 55.7 mln $ zysku netto za 2025 rok, to 20% więcej niż w moim średnim scenariuszu i prawie 10% więcej niż w moim optymistycznym.
Gdyby się spółce tak udało to podtrzyma spokojnie dywidendę 0.5$ w tym roku (1.85 zł przy obecnym dolarze). A gdyby się spółce udało tak jak przewiduje Argus w 2026 roku, tj. 76 mln $ zysku netto, wychodzi prawie 0.70$ dywidendy (praktycznie 2.5 zł).
Szara strefa jest natomiast nieprzewidywalna, więc pożyjemy zobaczymy, trzymam kciuki.
A jeszcze w ramach ciekawostki, jak spółka rozwijała dynamiczniej zarówno przychody jak i zyski netto, to przy prognozie na następny rok równej też 3500 mln $ Argus wycenił ją a 72 zł (wycena z 2 grudnia 2021). Patrzyli wtedy na możliwe C/Z=14, no ale jest jak jest i nasz rynek jest jaki jest, a samo tempo rozwoju spółki się zmniejszyło.