Trzymają prawa i zaniżają no ok zeszli do luki dolna wzrostową 0.1520 a korpus 0.15 więc zaliczony 0.13 było najniżej ale raczej już nie zejdze ?! ! No ok czekamy do 30.05 i powinno być ok pozytywiści dla cierpliwych
I wszystko się sprawdziło od momentu co wyżej pisałem ! Ale jednak do 0.13 zeszli i to zdrowo prowadzony wykres ! Choć na fix to się nie liczy ! Dziś raport czekamy co tam ogłoszą ciekawego oki doki
Są niepoważni. Muszę się przyznać po przemyśleniach, że gdyby na ten moment ogłosili emisję z pp, to zignorowałbym ją ponieważ na ten moment mam poczucie, iż dawanie im kolejnej złotówki to dla mnie nadmierne ryzyko.
Emisja z PP nie ma sensu, trzeba odciac PP od kursu, PP trafia do obrotu a potem sie bedziesz zapisywac na akcje - kiedys przez to przechodzilem już. Zarzad ewidentnie działa bardzo wolno, być może rozmowy z inwesorem nie ida jak powinny albo negocjowane sa warunki oraz co pewnie najwazniejsze smierdzace sprawy z przeszłosci MUSZA byc wyczyszczone.
Dałem wyraz mojej irytacji kolejnym przesunięciem terminu publikacji raportu. Tym razem o 2 tyg. Mam poczucie, z uwagi na czas jego przygotowywania, i dostępność informacji o które rzekomo poszło, że to kpina. W kwestii ewentualnego kupna ich akcji, moje słowa mają inny kontekst. Chodziło mi raczej o to, że w moim poczuciu na ten moment nie widzę nawet ewentualnej możliwości/sensu nabycia ich akcji w emisji nawet po najniższej cenie jaką jest cena nominalna 0,1 PLN/akcja. Na ten moment, czyli na podstawie aktualnie dostępnych publicznie informacji, ja pasuję nawet po tej cenie. Być może widoczne po ok. 0,15 PLN/akcja (czyli z 50% przebiciem wobec ceny nominalnej) przepływy na rynku wtórnym należy łączyć z ludźmi, którzy wiedzą o spółce więcej od nas i to w sensie pozytywnym. Mam świadomość, że wymagany prawem równy dostęp do informacji to swego rodzaju teoria/fikcja.Jest to dla mnie informacja płynąca z dedukcji, ale ja chcę przeczytać oficjalne informacje od Zarządu spółki, które będą świadczyć o dobrych rokowaniach. Tymczasem uważam, że to co nam się wypuszcza kojarzy mi się z "laniem wody..." lub "baju baju...".
emisje po 10gr nie maja zadnego sensu (chyba ze ta aby usunać zadłużenie wobec Notorii) musi byc jasna wizja rozwoju spółki lib/i wejscie dużego podmiotu w akcjonariat, wtedy emisja byla by rozsadna a tak .... pozostanie marazam, takie spółki potrafia leżec na dnie przez lata aż nagle stana sie potrzebne np do odwrotnego przejecia czy innej transkacji, malo kto wytrzymuje ale ci wytrwali zarabiaja zawsze przynajmniej kilkaset %
Ale oni muszą pozyskać kapitał. I to pewnie kilkakrotnie. Bez tego skichają się. Pytanie jak będą to czynić. Ja jako zwykły akcjonariusz w oparciu o obecne ogólnodostępne oficjalne dane nie jestem gotów im dać nawet 0,1 PLN za akcję. Uważam to za nadmierne ryzyko dla mnie. Niech ich Notoria finansuje, albo Zarząd i Rada nadzorcza.Obstawiam, że są doskonale poinformowani, więc niech biorą to na swoje barki. Po nas zwykłych akcjonariuszach przez te minione lata nieźle pojechali i wydoili. Kupowaliśmy mając przed oczami jedne plany, a potem stawiano nas przed faktami dokonanymi zmieniając je. A w tym wszystkim wyszła jeszcze ich niekompetencja zawodowa. I taki Jakub Wójcik ma jeszcze czelność domagać się pieniędzy po tym jak brał udział w narobieniu bigosu, przyczynieniu się do niemalże upadku spółki w której pełnił funkcję członka RN. Byliśmy dla nich portfelami.
No i finansują się. Z minimalnym kosztem aniżeli kredyt komercyjny w banku. Przynajmniej nie próbują wkopać inwestorów. https://www.bankier.pl/wiadomosc/MOONLIT-S-A-Zawarcie-umowy-pozyczki-z-Prezesem-Zarzadu-8958131.html
Mam wrażenie ze trwa restrukturyzacja jak i proces zmian wśród decydentów spółki (grupa Artura Sieranta bedzie samodzielnie zarządzac podmiotem) w zasadzie szybki powrót notowań nikomu nie jest juz potrzebny, kto chciał to sprzedał rozliczy straty a kto chciał to zakupił pod korek akcji i czeka spokojnie.
Ciekaw jestem ilu z was dokupiło w tym okresie, patrzac z duzo dalszej perspektywy kurs 0,15-0,20PLN wydaje sie okazyjnie niski.
Jak już wcześniej wspomniałem, w mojej ocenie obecny oficjalny stan wiedzy o spółce i jej ewentualnej przyszłości, nie uzasadniają zakupu jej akcji nawet po kursie nominalnym 0,10 inwestorowi obciążonemu jej akcjami z emisji po 2,00 i/lub 5,00. Aktualnie uważam, że to nadmierne ryzyko. W takiej sytuacji wspomniany kurs 0,15-0,20 w mojej ocenie to wręcz jakiś absurd. Dlatego dałem wyraz swego podejrzenia, że były to przepływy pomiędzy osobami o znacznie lepszym poziomie wiedzy o spółce. Dodatkowo uważam, że to osoby raczej nie obciążone jej akcjami po dawnych wysokich kursach. Tylko, że ja nie mogę podejmować takich zakupowych decyzji w oparciu o taką dedukcję, z której wniosek pozornie dobrze rokuje. Zwracam uwagę, że swą pożyczką na przyjazne 6% w skali roku, Pan Sierant uczynił znaczny ukłon/ułatwienie spółce, która dzięki temu uniknęła znacznie kosztowniejszego kredytu komercyjnego oraz/lub ewentualnego wkopywania akcjonariuszy, którzy poszliby na jej dofinansowanie. To świadczy o dużej rozwadze w obecnych jej władzach. Zwracam uwagę, że pożyczka pożyczkodawcy jest lepiej zabezpieczona aniżeli udziały akcjonariuszy. W razie krachu spółki roszczenia pożyczkodawcy maja pierwszeństwo przed roszczeniami akcjonariuszy. Taka smutna dla nas prawda. Dlatego niezwykle interesujące i znamienne będą przyszłe informacje, czy Moonlit zwraca swe długi gotówką, czy akcjami. O ile dobrze pamiętam Moonlit obciążają aktualnie dwa takie długi. Jeśli gotówką, czyli jeśli obecni super poinformowani pożyczkodawcy nie wybiorą opcji spłaty akcjami spółki, to będzie to niepokojący prognostyk.
Mam odczucia że mocodawcy/pozyczkodawcy w pierwszej kolejnosci chcą zwiększyć swoj stan posiadania akcji skupując lub obejmując w zamian za splate pozyczki pakiety akcji w cenach z przedziału 0,10-0,15PLN i dopiero potem nastąpi odbudowa spółki - jest to logiczne gdyż w zamian za włożoną pracę oczekują zysków a do tego potrzebują wiekszej ilości akcji niż raportowane około 8,54% wg stooqpl.
ps: gdybym ja mial pakiet akcji w cenie 2/5PLN to napewno usrednilbym cene w dół dokupujac minimum taki sam lub 2-3 wiekszy w cenie 0,15-0,2PLN, - nie jest to rekomendacja a jedynie wyrazenie swoich myśli
Co do pierwszej części, to pożyjemy a zobaczymy. Co do drugiej, to pozornie masz rację i bardzo chciałoby się, tyle że wspomniane uśrednianie w dół ma swój koszt i zwiększa zaangażowanie finansowe w coś co jest wg mnie na ten moment dużym znakiem zapytania. Jeśli będzie ostatecznie krach, to będzie niepotrzebnie większa strata. Chciwość musi mieć swoje granice, bo z inwestowania wpadniemy w hazard.