Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  0,15 zł , zmiana od tamtej pory: 173,83%

Re: No i !?

Jak już wcześniej wspomniałem, w mojej ocenie obecny oficjalny stan wiedzy o spółce i jej ewentualnej przyszłości, nie uzasadniają zakupu jej akcji nawet po kursie nominalnym 0,10 inwestorowi obciążonemu jej akcjami z emisji po 2,00 i/lub 5,00. Aktualnie uważam, że to nadmierne ryzyko. W takiej sytuacji wspomniany kurs 0,15-0,20 w mojej ocenie to wręcz jakiś absurd. Dlatego dałem wyraz swego podejrzenia, że były to przepływy pomiędzy osobami o znacznie lepszym poziomie wiedzy o spółce. Dodatkowo uważam, że to osoby raczej nie obciążone jej akcjami po dawnych wysokich kursach. Tylko, że ja nie mogę podejmować takich zakupowych decyzji w oparciu o taką dedukcję, z której wniosek pozornie dobrze rokuje.
Zwracam uwagę, że swą pożyczką na przyjazne 6% w skali roku, Pan Sierant uczynił znaczny ukłon/ułatwienie spółce, która dzięki temu uniknęła znacznie kosztowniejszego kredytu komercyjnego oraz/lub ewentualnego wkopywania akcjonariuszy, którzy poszliby na jej dofinansowanie. To świadczy o dużej rozwadze w obecnych jej władzach. Zwracam uwagę, że pożyczka pożyczkodawcy jest lepiej zabezpieczona aniżeli udziały akcjonariuszy. W razie krachu spółki roszczenia pożyczkodawcy maja pierwszeństwo przed roszczeniami akcjonariuszy. Taka smutna dla nas prawda. Dlatego niezwykle interesujące i znamienne będą przyszłe informacje, czy Moonlit zwraca swe długi gotówką, czy akcjami. O ile dobrze pamiętam Moonlit obciążają aktualnie dwa takie długi. Jeśli gotówką, czyli jeśli obecni super poinformowani pożyczkodawcy nie wybiorą opcji spłaty akcjami spółki, to będzie to niepokojący prognostyk.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
MOONLIT 16,57% 0,41 2025-09-19 15:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.