• Podsumowanie Autor: ~Musa [31.0.127.*]
    Dane finansowe w porównaniu do poprzedniego roku praktycznie wszystkie się pogorszyły.
    W dodatku NN PTE zmniejszył posiadanie akcji.
    Efekty mediacji kontraktu z PKP PLK może będą podane do 23 maja, ale to nie jest pewne.
    W dodatku nic nie słychać o ewentualnych nowych projektach.
    Przez to kurs może spaść jeszcze bardziej.
    Może znajdą się mimo tego ryzykanci (bo uważam, że należy już też brać pod uwagę ryzyko upadłości), którzy będą odkupywać akcje, możliwe że po jeszcze niższym kursie.
    To się okaże.
    Pozdrawiam.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Mlody [5.184.234.*]
    Waloryzację kontraktów zapisane w umowach 5% - podniesione do 10%
    Ile chce nokia z konsorcjum? 100%
    Jakie przetargi ogłoszone w tym rokuku przez sp pkp -13mld!
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Musa [31.0.127.*]
    Kontrakt na GSM-R jest w fazie mediacji, choć też myślę, że zakończy się pomyślnie dla wykonawców.
    PKP ma też mieć środki z KPO, co skłania się na korzyść dla realizacji tego kontraktu.
    Pewności mieć nie należy, ale chociaż pod tym względem jestem umiarkowanym optymistą.
    Ale tego paliwa na dalszą działalność i wszechstronny rozwój CPR jest mało.
    Musieliby pozyskać nowe kontrakty i projekty inwestycyjne, tylko nie wiem czy władzom spółki się to powiedzie.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Zakar [141.0.12.*]
    Waloryzacja kontraktu z 2018 roku ma wyniesc tylko 10%?? Uważacie że to dużo ?? A w międzyczasie była pandemia i wojna na Ukrainie nawet nie chce mi się zliczać inflacji jaka była w tym czasie. Może napiszę tylko że wynagrodzenie minimalne w 2018 r. = 2100,00 zł brutto a w tym roku to 4666,00 zł brutto a kontrakt nie jest jeszcze zakończony i potrwa przynajmniej 2-3 lata bo PKP PLK nie przekazało jeszcze Compremum i Wasko ok 4000 km linii do zbudowania światłowodu. Jakie będą wynagrodzenia za 2-3 lata ?
    Naprawdę uważacie że 10% waloryzacji tak dużego kontraktu załatwi sprawę ??

Przecież podali czym się chcą zająć. Po co snuć domysły? Kupili już działkę we Władysławowie 3 ha czekają tylko na kasę.

W ocenie zarządu uczestnicy mediacji potwierdzają wolę zawarcia porozumienia w zakresie uzgodnienia rzeczowych i finansowych warunków rozliczenia dotychczasowych prac oraz kontynuacji robót. Ponadto na podstawie informacji dostępnych publicznie oceniamy, że mediacje te powinny zakończyć się porozumieniem w najbliższym czasie, a rozliczenie wynikające z mediacji nastąpić w czerwcu br. Natomiast w przypadku projektu realizowanego na rzecz IKS Solino, zamawiający pod koniec marca podpisał protokoły odbioru technicznego obu zadań wykonanych w ramach projektu. W naszej opinii formalne rozliczenie ostatniej płatności również powinno nastąpić nie później niż w czerwcu br. W celu zabezpieczenia płynności w okresie pierwszego półrocza 2025 roku zarząd Spółki podjął działania, w wyniku których spółki z Grupy uzyskały do dnia końca kwietnia br. wpływy gotówkowe w kwocie ok. 30,9 mln zł., które powinny zapewnić pokrycie niezbędnych kosztów prowadzenia działalności Grupy do końca I półrocza 2025 r. Spełnienie wyżej opisanych warunków dotyczących głównych kontraktów Grupy pozwoli na spłatę zobowiązań i umożliwi powrót do aktywnego pozyskiwania nowych kontraktów budowlanych, a także do dywersyfikacji działalności Grupy, w szczególności poprzez rozwój segmentu deweloperskiego.
    Nikt teraz na budowach nie pracuje za wynagrodzenie minimalne....
    Wynagrodzenie średnie w 2018r = 4583,03 zł
    W marcu 2025r. = 9055,89 zł
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Musa [31.0.123.*]
    To fakt, inflacja była spora i koszty budowy oraz wynagrodzeń przez czas Covid-u i wojny na Ukrainie wzrosły.
    Tylko, że były one prawie całkowicie nominalne, ponieważ w dużej części zaprzestano wytwarzania dóbr przez zerwanie łańcuchów dostaw i częściowo też świadczenia usług, co zmniejszyło realną sferę gospodarczą.

Tylko, że pandemii już nie ma, a wojna na Ukrainie nie posunęła się raczej jak dotychczas w kierunku zagrażającym krajom na zachód od niej i może już niedługo zostanie zawarty pakt pokojowy, o co starają się najbardziej m. in. USA.

Stąd procesy inflacyjne powinny być już nieco niższe niż są obecnie. Ja bym powiedział, że gdyby gospodarka funkcjonowała dobrze, to mielibyśmy już kilkuprocentową deflację i wyższy od obecnego poziom realnego PKB.

A tak wygląda na to, że usprawnienia gospodarcze ograniczają się prawie jedynie do wymiany kadr na sprzyjające obecnie rządzącym. I dojenie ojczyzny trwa dalej. Jak nie będzie poprawy to myślę, że obecna koalicja rządząca nie dotrwa do końca kadencji.

Najwyższy czas na trwałe zmiany polityczne, ustrojowe, międzynarodowe i społeczno-gospodarcze.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Mariusz [45.144.196.*]
    Spółka bez kontraktów, z kredytem i widmem upadku. Zadłużona na 18,5 mln zł kredytu na modernizację wagonów – bez uwzględnienia odsetek. Nie posiada kontraktów ani realnych perspektyw rozwoju. Pod wielkim znakiem zapytania jest chęć kończenia projektu przez lidera konsorcjum z CPR ze względu na opóźnienia i brak realizacji przez nich prac. Zarząd pozostaje bierny, a działania ograniczają się do pozorów. Spółka funkcjonuje jako wydmuszka – bez zaplecza, bez celu, bez przyszłości.
    Mariusz która wróżka ci takich bzdur naopowiadała że Nokia nie chce pracować z Compremum ?? Dobrze się czujesz ??
    Wszystkie odcinki przekazana przez PKP PLK tak Wasko jak i Compremum ukończyły. To Herkules nie był w stanie zbudować masztów telekomunikacyjnych.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Prawda [83.29.136.*]
    Uważam że zarząd spółki to niestety oszuści... opublikowany artykuł w pulsie biznesu i brak jasnej informacji o wycofaniu się partnera z Singapuru to tylko wierzchołek góry... wypowiedzi pana Gracza nadają się do prokuratury na pozew cywilny (wypowiedzi o tym że są już na etapie pozyskiwania pozwolenia na budowę dot. Fabryki Baterii). Mam nadzieję że zostanie pociągnięty do odpowiedzialności.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Kr [31.182.220.*]
    Dnia 2025-05-01 o godz. 19:18 ~Mariusz napisał(a):
    > Spółka bez kontraktów, z kredytem i widmem upadku. Zadłużona na 18,5 mln zł kredytu na modernizację wagonów – bez uwzględnienia odsetek. Nie posiada kontraktów ani realnych perspektyw rozwoju. Pod wielkim znakiem zapytania jest chęć kończenia projektu przez lidera konsorcjum z CPR ze względu na opóźnienia i brak realizacji przez nich prac. Zarząd pozostaje bierny, a działania ograniczają się do pozorów. Spółka funkcjonuje jako wydmuszka – bez zaplecza, bez celu, bez przyszłości.

Tylko nicki się zmieniają kłamstwa pozostają te same .... Kto Ci powiedział że: "Pod wielkim znakiem zapytania jest chęć kończenia projektu przez lidera konsorcjum z CPR ze względu na opóźnienia i brak realizacji przez nich prac"

Sam wymyśliłeś te kłamstwa czy powtarzasz bezmyślnie za Arturem ??

Aktualny stan realizacji projektu GSMR
    PKP Polskie Linie Kolejowe S.A. poinformowały, że w ramach budowy infrastruktury systemu ERTMS/GSM-R zawarto kilka umów. Dwie z nich zostały już zakończone, natomiast kolejne dwie pozostają w toku.
    Jedna z umów, podpisana w 2018 roku z konsorcjum kierowanym przez Nokia Solutions and Networks, opiewa na kwotę 2,79 mld zł brutto. Druga, pierwotnie zawarta z Alcatel-Lucent Polska, później przejęta przez Nokia Solutions and Networks, wynosi 51,5 mln zł brutto

Stan realizacji kluczowych elementów projektu przedstawia się następująco:
    • Planowana liczba masztów antenowych: 1 550 sztuk,
    • Liczba wybudowanych masztów antenowych: 710 sztuk,
    • Planowana długość linii światłowodowych: 10 577 km,
    • Odebrana długość linii światłowodowych: 10 682 km.
    Spółka przypomina, że w trakcie realizacji projektu pojawiły się spory oraz mediacje między zamawiającym a wykonawcami.

https://kolejowyportal.pl/pkp-plk-zlecaja-ekspertyze-dotyczaca-realizacji-projektu-ertms-gsm-r/ 
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Qbq [89.151.23.*]
    Musa - ciekawy wywód, ale ...
    Spółka nastawiona wcześniej na współprace z PKP zostałą przez nią "rozjechana" - wziąłeś to pod uwagę?
    Co mieli robić?
    Nie dostali kasy, waloryzacji też nie, przetargi wstrzymane ... to nie ma kasy.
    Fakt, ze nie mają innych pomysłów, ale z próżnego nawet Salomon nie naleje - co robić?
    Singapurczycy też sie wycofali ... bo firma słaba i nie ma kasy - prawda?
    Powiadasz upadłość ... może
    Ale ja na ich miejscu (dlatego pod to gram, moze ryzykuje) czekałbym na słońce i waloryzację, bo to spory zastrzyk kasy + do tego musowe dodatowe zlecenia na zakończenie przetargu PKP.
    Wtedy jest co robić, do tego dochodzi działka nad morzem i moze co do tego jakieś ciekawe plany deweloperskie.
    Może Singapurczycy wrócą albo jest umowa że - jak sie odbijecie od dna wracamy do rozmów nt fabryki
    A póki co "gra" pewnej grupy na zdołowanie kursu - jak wiele było wcześniej takich gier i będzie na innych spółkach
    Tylko jak będzie jak napisałem wyzej to w dzień mamy 2zł, a potem zaleznie od planów COMPR dalej w górę
    W tym roku wybiore sie na Walne, w poprzednim roku miałem juz zaplanowany urlop - mam tylko nadzieję że Walne nie bedzie na przłomie czerwiec/lipiec, bo już mam zaplanowany urlop ;)
    Zobaczymy
    Na razie mamy grupe Kaziów, Płotek, Królewiczów i Miszczów piejących nad piachem Compr.
    Ty Musa wypowiadasz sie w miarę obiektywnie, więc Ciebie warto poczytać, ale moje argumenty masz powyżej.
    Fajnie sie omawia przeszłość (wyniki) jak wszystko widać - wypowiedz sie w sprawie przyszłości
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Zakar [141.0.13.*]
    Przecież mają inny pomysł myśl budują apartamenty nad morzem w Rogowie już zaczęli 110 apartamentów 4300 m², we Władysławowie się przygotowują.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Musa [31.0.120.*]
    Qbq masz rację, że sytuacja z GSM-R nie jest z winy CPR. W Polsce niestety jest tak często, że firmy upadają, bo im kontrahenci nie płacą. Ale myślę, że zwaloryzowane wynagrodzenie za ten kontrakt wkrótce dojdzie do skutku.
    Zakar, nie wiedziałem, że mają plan na te apartamenty nad morzem. To dobre wieści.
    Potem może też oprócz tego pojawią się kolejne.
    Pisałem kiedyś o blokach i domach nie tylko w największych miastach, które mogły być nawet pasywne energetycznie, czy może o produkcji pomp ciepła, stolarki okiennej i drzwiowej, albo mogliby też zawrzeć konsorcjum na budowę pociągów.
    Może mogliby być podwykonawcą w budowie niektórych prostszych fragmentów elektrowni atomowej.
    Przyszłościowe mogą być też Hyperloopy, może też by coś do tego wytwarzali.
    Możliwości na rynku jest parę. To zależy już od władz CPR.
    Mam nadzieję, że wkrótce zaczną się bardziej rozwijać. Zobaczymy.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Zakar [185.26.180.*]
    To nie plan budowę w Rogowie zaczęli miesiąc temu.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Musa [31.0.120.*]
    Ok. Dzięki za info.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Zakar [185.26.180.*]
    Nie ma za co.
    Sama warto gruntów inwestycyjnych Compremum to prawie 44 mln zł.
    Najwięcej warta jest 3ha działka we Władysławowie ale tam jeszcze nie rozpoczęli budowy.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Musa [31.0.125.*]
    To już dość konkretny bank ziemi.
    Tych działek może być kilka droższych, a może kilkanaście w niższej cenie.
    A Władysławowo jest bardzo popularne turystycznie. Sukces może nawet i murowany. :)
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Kr [31.182.219.*]
    Dnia 2025-05-02 o godz. 14:02 ~Musa napisał(a):
    > To już dość konkretny bank ziemi.
    > Tych działek może być kilka droższych, a może kilkanaście w niższej cenie.
    > A Władysławowo jest bardzo popularne turystycznie. Sukces może nawet i murowany. :)

Rogowo tez nie jest złe ....

https://www.google.com/maps/place/Rogowo/@54.1487915,15.3367921,3a,75y,90t/data=!3m8!1e2!3m6!1sAF1QipOEgEEVVJwPssdWcyXG8Rz-CN2xTww3bUN4-BU5!2e10!3e12!6shttps:%2F%2Flh3.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipOEgEEVVJwPssdWcyXG8Rz-CN2xTww3bUN4-BU5%3Dw152-h86-k-no!7i3127!8i1758!4m7!3m6!1s0x47006d4ee578d16d:0x67c99ee5460f7703!8m2!3d54.1506254!4d15.3374453!10e5!16s%2Fm%2F05p8slj?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQyOS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Kr [31.182.219.*]
    Dnia 2025-05-02 o godz. 14:02 ~Musa napisał(a):
    > To już dość konkretny bank ziemi.
    > Tych działek może być kilka droższych, a może kilkanaście w niższej cenie.
    > A Władysławowo jest bardzo popularne turystycznie. Sukces może nawet i murowany. :)

Rogowo:

https://maps.app.goo.gl/ux34DqXBuEqYhj2V8 
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Musa [31.0.125.*]
    O Rogowie znalazłem opis na Wikipedii.
    To mała miejscowość, z ośrodkiem wojskowym, paroma atrakcjami historycznymi, z czystym morzem i dużym potencjałem na dalszy rozwój turystyczny.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Qbq [89.151.23.*]
    I to jest coś na bliższą przyszość
    Miejscowość mała ale najważniejsze gdzie się znajduje Rogowo jest między Dźwirzynem a Mrzeżynem i są już tam takie hotele:

https://hotelshellter.pl/
    Drugi etap Ptaszkowic ? Czy refinansowanie l etapu darmową pożyczką ?:

Inwestycja realizowana jest w ramach spółki Elektrociepłownia Ptaszkowice Sp. z o.o. [ECP], która zawarła w dniu 23 grudnia 2024 roku umowę celowej pożyczki na preferencyjnych warunkach z Wojewódzkim Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Łodzi w kwocie 16 mln zł na finansowanie kosztów realizacji inwestycji. Spółka przewiduje uruchomienie środków z ww. pożyczki na przełomie drugiego i trzeciego kwartału 2025 roku.
    Jak oni mają zamiar skończyć te 4250 m² w drugiej połowie przyszłego roku jak zaczęli dopiero miesiąc temu ??

W dniu 31 marca 2025 roku Inwestor zawarł umowy na realizację inwestycji z generalnym wykonawcą. Inwestycja budowy budynku hotelowo-wielorodzinnego obejmuje budowę 110 apartamentów i mieszkań o łącznej powierzchni ok. 4 250 m2 PUM (powierzchni użytkowo-mieszkalnej). Spółka zakłada zakończenie inwestycji w drugiej połowie 2026 roku.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Prawda [83.29.136.*]
    Te ich założenia to wsadzić można między bajki o smokach i grzybkach.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Gregor [178.43.242.*]
    Mnie bardziej interesują "kreski" A wg nich, szykują się wzrosty. Czas jak zawsze to zweryfikuje.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~Mlody [46.134.108.*]
    Kreski czekają na info o gsm r a może
    Ktoś je rysuje pod info
  • Re: Podsumowanie Autor: ~LESZCZ [31.61.180.*]
    No to co dacie dziś kupic po 0.80 pln ?
  • Re: Podsumowanie Autor: ~LESZCZ [31.61.188.*]
    No dziś to już musicie dać kupić o 0.80 groszy.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~LESZCZ [31.61.181.*]
    Kolejne 100k akcji poszło, ale zostało jeszcze niecałe 5 mln.
  • Re: Podsumowanie Autor: ~LESZCZ [31.61.181.*]
    I kierunek 0.80 nadal na celowniku dawać zjazd.
[x]
COMPREMUM 14,81% 0,93 2025-10-03 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.