• Paymiq Autor: ~CAI [194.110.114.*]
    Paymiq pokazał na LinkedIn że robią emisję tokenów przy wycenie 61 mln $ co daje 246 mln zł. Carlson ma prawie 100% akcji Paymiqa i ma wycenę 39 mln zł. Tak więc jak dobrze liczę jest potencjał na samym paymiqu na ponad 200 mln zł a gdzie reszta spółek! To wychodzi 26,67 zł za akcję na dzisiaj a mamy 4,2 zł kurs.
  • Re: Paymiq Autor: ~Bzzz [109.207.97.*]
    Jeśli jest dzień wypłaty i na prywatne konta w PKO wpada tego dnia łącznie mld zł to znaczy, że tego dnia wartość PKO skoczyła o miliard? To tak nie działa. Poza tym odsyłam do posta, oprócz 60 mln $ jest też mowa o 3 mln (i ta wartość w kontekście kapitalizacji byłaby bardziej adekwatna) oraz perspektywie 2026-27 (czyli projekt jest jeszcze w proszku i po drodze wiele może się wysypać). Żadne przełomowe wieści, tym bardziej, że to nic innowacyjnego i tokeny od innych operatorów płatności spełniające podobną funkcję już dawno istnieją. Przykro to mówić (bo sam mam akcje Carlsona i liczę na spory zysk), ale mi Paymiq wygląda na niewypał, projekt spóźniony o kilka lat i nawet jeśli to w końcu ruszy to będzie jednym z wielu operatorów płatności na rynku bez szczególnych innowacji więc warty będzie max kilka mln $ (o ile w ogóle ktoś będzie zainteresowany zakupem). Patrząc na portfolio Carlsona więcej obiecywałbym sobie po start-upach wykorzystujących AI, ale to nadal inwestycja hazardowa- może się udać, nie musi, na ten moment i przy tym stanie wiedzy o poszczególnych projektach to po prostu ruletka. Nie chcę zniechęcać czy straszyć, po prostu miejmy świadomość w co inwestujemy nasze pieniądze.
  • Re: Paymiq Autor: ~CAI [2.49.65.*]
    Przetłumaczę post dla Ciebie bo widzę że nie zrozumiałeś:
    Rozwój i ekspansja Paymiq: Budujemy przyszłość finansów

Z wyceną pre-money na poziomie 60,9 mln USD i aktywną rundą finansowania o wartości 3 mln USD, Paymiq rozwija nowoczesną infrastrukturę finansową. Dzięki licencjom MSB (Kanada) i SPI (Polska) zapewniamy pełną zgodność z regulacjami FINTRAC i PSD2, jednocześnie wprowadzając innowacje w bankowości wielowalutowej i finansach tokenizowanych.

Kluczowe Kamienie Milowe
    • Ekspansja w USA – Aktywnie pozyskujemy licencję MSB pod nadzorem FinCEN, wzmacniając nasze zobowiązanie do zgodności regulacyjnej i otwierając dostęp do rynku amerykańskiego.
    • Licencjonowanie w UE – Przygotowujemy się do uzyskania licencji CASP zgodnie z ramami MiCA, co umożliwi nam oferowanie w pełni regulowanych usług kryptowalutowych w Europie.

Tokenomia i szczegóły emisji
    • Rundy strategiczne i prywatne: 5% całkowitej podaży
    • Mechanizmy vestingu i lock-up zapewniające stabilność długoterminową

Mapa drogowa (2025–2029+)
    Tworzymy fundamenty dla:
    • Rozszerzenia możliwości DeFi
    • Rozwiązań płynnościowych opartych na stablecoinach
    • Wejścia na giełdę w latach 2027–2028

Przyszłość finansów się zmienia, a Paymiq jest na czele tej transformacji. Inwestorzy, partnerzy i liderzy fintech – budujmy ją razem.

Dołącz do dyskusji: Jakie są Wasze przemyślenia na temat połączenia regulacji, DeFi i finansów tokenizowanych?

#Fintech #DeFi #Bankowość #Krypto #Regulacje #MiCA #Finanse #Innowacje #Paymiq
    A masz pewność, że ty zrozumiałeś? Gdzie napisałem nieprawdę?
  • Re: Paymiq Autor: ~CAI [2.49.65.*]
    Piszesz o 3 mln $ kapitalizacji a to kwota za jaką oferują za 5%, plus te wywody o wpływach do PKO są raczej nie adekwatne do Paymiqa, poza tym reszta jest ok.
  • Re: Paymiq Autor: ~Bzzz [109.207.99.*]
    PKO ma na kontach klientów miliardy zł, ale pokrycie mają tylko na jakiś % tych środków. Jeśli dobrze rozumiem tutaj z tymi 60 mln w Paymiq to ma działać podobnie. Jeśli źle rozumiem to po prostu wytłumacz i wyprowadź mnie z błędu.
  • Re: Paymiq Autor: ~MMS [162.218.94.*]
    61 mln $ to jest obecna wycena spółki przy emisji tokenów - to tak jak kapitalizacja na giełdzie. 3 mln $ to obecnie oferowana w emisji prywatnej dla inwestorów wartość tokenów która stanowi 5% całej kapitalizacji. 61 mln to nie są środki klientów na ich rachunkach w Paymiq.
    No dobra, niech będzie, że to wycena. Szkoda tylko, że arbitralna. Tyle chcą za to dostać, a ile dostaną i przede wszystkim czy będzie jakiekolwiek zainteresowanie? Wracając do poprzednich komentarzy (takie tokeny to żadna innowacja, to już jest na rynku od lat) śmiem wątpić czy to jest realna kwota. Wg mnie to nie jest rzetelna wycena tylko pobożne życzenia.
  • Re: Paymiq Autor: ~Sobol [103.219.171.*]
    Widzę ze nagle stałeś się ekspertem od wycen fitnechów. To ile warty jest paymiq według Ciebie? Może podzielisz się z nami swoją metodologią?
    Wyceniam to co widzę. Paymiq jest dostępny od dawna i kompletnie nie ma nim zainteresowania. Tokeny to żadna innowacja i również istnieją od lat. Pozwól więc, że odwrócę pytanie: co tobie pozwala sądzić, że projekt może być warty aż 60 mln $? Bo ja nie widzę żadnych sensownych przesłanek.
  • Re: Paymiq Autor: ~Bajubaju [2.49.65.*]
    Generalnie bitcoin też nie ma żadnych przesłanek ani wartości, generalnie nic nie ma a ludzie jednak go kupują.
    Czy każdy może wyemitować sobie tokeny i stwierdzić, że akurat te jego warte są 60 albo i 100 milionów? Owszem, może. Jednak produkt jest warty tyle ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić, a nie tyle ile chciałby za niego twórca i wg mnie tu jest właśnie pies pogrzebany: oczekiwania bardzo mocno rozjeżdżają się z tym co firma ma do zaoferowania. To nie są drobne, milionów dolarów nie zarabia się ot tak za chęci czy obietnice, trzeba zaoferować dobry produkt. Czy Paymiq jest dobrym produktem? Zbierając dostępne informacje nie jest nawet średnim, przecież tutaj od momentu przejęcia przez CAI latami nic się nie działo i nagle wyskakują z emisją. Mi to bardziej wygląda na desperacki skok na kasę i próbę odzyskania czegokolwiek z nietrafionej inwestycji niż na realizację długoterminowej strategii.
  • Re: Paymiq Autor: ~Paymiq [2.49.65.*]
    możesz mieć rację, ale opisali jakie produkty wdrażają i są to dobre produkty crypto fiat i co ciekawe mają licencje na 50 stanów USA więc jest ok. Jestem ich klientem of roku i oprócz tego że są najdroższym neobankiem na rynku jestem zadowolony.
    Korzystasz z ich serwisu czy tak sobie piszesz nawet bez czytania ich postów i co za serwisy mają wdrożyć, żeby sobie po prostu pokrytykowac?
  • Re: Paymiq Autor: ~Bzzz [37.109.150.*]
    Licencje to już jakaś wartość, ale nie aż 60 mln. Nie krytykuję, oceniam to co widzę. Może to paradoksalnie ty masz skrzywiony obraz bo jesteś emocjonalnie związany, inwestujesz i korzystasz z produktu, ale jak sam piszesz: są najdrożsi, a jednak większość osób pierwsze co robi przy wyborze banku to patrzy właśnie na prowizje i z góry odrzuca te z najwyższymi. Stąd Paymiq nie cieszy się zainteresowaniem i ma bardzo wąską bazę klientów, to jest ogromny minus dla potencjalnych inwestorów, którzy nie zapłacą 60 mln za produkt, z którego korzysta ledwie kilka tysięcy klientów. Popatrz na to nie jako zaangażowany użytkownik, a na chłodno jako potencjalny inwestor to zrozumiesz punkt widzenia, który próbuję ci tu przedstawić. PS a co mają zamiar wdrożyć? Jeśli masz taką wiedzę to pochwal się.
  • Re: Paymiq Autor: ~Crocks [2.49.65.*]
    Wdrażają krypto płatności, on ramp, off ramp, krypto karty, staking, ecommerce oraz jakieś jeszcze produkty których nie kumam. Poza tym nie podlegaja pod głupie regulacje EU (MICA) wiec nie trzeba się tłumaczyć skąd masz krypto oraz nie wymieniają informacji podatkowej z EU bo nie mają takiego obowiązku. Nie maja też limitów płatności, ale to mnie jeszcze nie interesuje za bardzo. To na tyle ile się dowiedziałem i że zmieniają systemy jakieś na bardziej zaawansowane.
    Czyli będą oferować to co od dawna oferuje już wielu operatorów i dostawców portfeli, już masz na rynku usługi jakie dopiero za te 2-3 lata chciałby oferować Paymiq. Właśnie dlatego kompletnie mnie to nie przekonuje, to ma być warte dziesiątki mln $? Byłoby gdyby zrobili to kilka lat temu, niestety spóźnili się, a zanim się wyrobią i uruchomią swoje usługi to na rynku pewnie pojawią się kolejne konkurencyjne usługi. Sam produkt Paymiq może być dobry, temu nie zaprzeczam, ale chodzi właśnie o ten spóźniony timing, to tak jakbyś dzisiaj próbował stworzyć chata AI- no sorry, ale to już jest, musiałby być wyjątkowy żebyś się przebił, a jeśli zrobisz chata jakich istnieją już pewnie setki to na co liczysz? Że ludzie nagle z GPT przerzucą się na twojego chata, który działa tak samo?
  • Re: Paymiq Autor: ~Ben [24.206.122.*]
    Późno tu zajrzałem ale się uśmiałem. Wiecie w co inwestujecie chociaż i o czym m owicie? W Paymiq tylko nazwa ma jakąś wartość. bo jest chwytliwa. Ten podmiot nie ma, żadnych aktywów. Platforma do obsługi płatności jest dzierżawiona od litewskiej spółki, ich karty prepaid to chłam, nie ma zespołu rozwijającego usługi własne bo nie mają usług własnych. Rachunki maja w UK w Clear Junction jedynie w GBP i EUR. Klientów czynnych jest może ze 100 z łącznym obrotem może 100k EUR na mc, reszta to nawet nie klienci a rekordy w bazie. Firma nie zatrudnia pracowników, że nie wspomnę o zespole, który miałby cokolwiek rozwijać. Rejestracja w US to onlinowa zabawa w rejestrze podmiotów. Próżno szukać tam ich jakiejkolwiek działalności. Siedzibę mają na parkingu. Licencję MSB + krajowego MIP można zrobić w 3-6 mcy + rejestracja działalności to razem koszt max 50k EUR zatrudniając do tego wyspecjalizowaną agencję nawet). Szukają jelenia od co najmniej 3 lat, który przyjdzie położy jakikolwiek pomysł na biznes, wyłoży kasę na zaległe płatności i poprowadzi to dalej. Wycena to lipa. Popatrzcie ile wyceni audytor Carlsona...
[x]
CARLSON -0,26% 3,83 2025-09-19 15:42:59
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.