Jeśli jest dzień wypłaty i na prywatne konta w PKO wpada tego dnia łącznie mld zł to znaczy, że tego dnia wartość PKO skoczyła o miliard? To tak nie działa. Poza tym odsyłam do posta, oprócz 60 mln $ jest też mowa o 3 mln (i ta wartość w kontekście kapitalizacji byłaby bardziej adekwatna) oraz perspektywie 2026-27 (czyli projekt jest jeszcze w proszku i po drodze wiele może się wysypać). Żadne przełomowe wieści, tym bardziej, że to nic innowacyjnego i tokeny od innych operatorów płatności spełniające podobną funkcję już dawno istnieją. Przykro to mówić (bo sam mam akcje Carlsona i liczę na spory zysk), ale mi Paymiq wygląda na niewypał, projekt spóźniony o kilka lat i nawet jeśli to w końcu ruszy to będzie jednym z wielu operatorów płatności na rynku bez szczególnych innowacji więc warty będzie max kilka mln $ (o ile w ogóle ktoś będzie zainteresowany zakupem). Patrząc na portfolio Carlsona więcej obiecywałbym sobie po start-upach wykorzystujących AI, ale to nadal inwestycja hazardowa- może się udać, nie musi, na ten moment i przy tym stanie wiedzy o poszczególnych projektach to po prostu ruletka. Nie chcę zniechęcać czy straszyć, po prostu miejmy świadomość w co inwestujemy nasze pieniądze.