Dlatego napisałem, jedna jeszcze stoi na Astarcie. Nie wiem co się wydarzy... uważam obie opcje za prawdopodobne. Z jakiegoś powodu cały zachód odjac USA stanąłem murem za ukraina, daje to lewar w negocjacjach dla zelenskiego.
Orientuje się i dlatego uważam, że to nie jest takie proste. Jeśli miałby być koniec wojny za tydzień to w jakim celu Kanada obiecuje przekazanie zamrożonych środków rosyjskich? Jest to jasny znak do inwestorów, że uznają własności prywatnej. W Europie rozważa się ten sam proces. Czemu mieliby sobie strzelać w kolano skoro to wszystkie takie oczywiste dla ekspertów z bankiera? Oni raczej mają lepszy dostęp do informacji niż my.
Europejskie ewaki naciskają, aby wojna dalej trwala. Szczegolnie UK i Francja. A i teraz nowe ewaki co wygraly wybory w Niemczech.
Ale oczywiscie sami nie pojda i wysla Polaków i Baltow, ewentualnie Rumunów.
Juz sie mowi o poborze po wygranej Czaskoskiego.
USA ma jednak wieksza sila przekonywania. Daje 70% ze Trump podpisze rozejm i na jakis czas zamrozi konflikt i 30% ze Zelenski bedzie dalej walczyl do ostatniego Ukrainca...i Polaka dzieki ewackiej Europie.
Unia Europejska już przedstawiła Ukrainie korzystniejszą umowę na wydobycie cennych kopalin gdzie większe korzyści będzie miała Ukraina. Nie będzie tak wyzyskana jak przez umowę z USA.
Putin też wystąpił z ofertą do USA.
Będzie przeciąganie liny.
A czytałem artykuł - wypowiedz człowieka ze służb specjalnych że Rosja tylko markuje podpisanie pokoju aby złapać oddech i dozbroić się i zmobilizować ludzi a jej celem jest całkowite zajęcie Ukrainy.
Jak USA nie przeszkodzi to podzielą się surowcami z nimi.
Pesymista- ma rację.
To umowa tak zwana ramowa.
A szczegóły będą dalej dogadywane i negocjowane.
I różnie może być.
Może nawet dojść do zerwania a z Trampem to nigdy nic nie wiadomo.
Dziwnie to miasteczko wygląda.
USA ma czerpać korzyści z kopalin a UE wyśle tam swoje wojska aby pilnowały interesów USA ?