Czy w związku z 6 i 12 marca nastąpi przyspieszenie zakupów akcji Pepco Group? Dużo na to wskazuje, popyt jak widać już się pojawił. Trzeba tylko trzymać kciuki za stabilną sytuację na rynkach finansowych.
Z mojej strony żaden optymizm tylko przypominam kiedy dywidenda no i zarząd mówił że może być dodatkowa a pepco rok fiskalnym kończy 31.09.2025 więc jeżeli będzie to pewnie we wrześniu. A kurs zyje wlasnym zyciem dzisiaj wzrost jutro spadek lub wzrost he he
Nie prezentuję żadnej teorii i nie piszę, jaki kurs będzie dnia X. Inwestuję wg strategii Turnaround Investing i zazwyczaj zarabiam, a jeśli zmiany w spółkach / restrukturyzacje nie przynoszą efektów to zwyczajnie wycofuję się, ale nie czynię tego po kilku tygodniach tylko obserwuję rozwój sytuacji przez kilka miesięcy. Na Pepco Group zwróciłem uwagę ze względu na niską wycenę jak na międzynarodową sieć handlową (ok. 2,5 x EBITDA). Jak wiemy wynika to w dużym stopniu z pogorszenia wyników w roku obrotowym 2022/2023, problemów z LFL czy Poundland. Rentowność też jest niższa niż u konkurencji i struktura właścicielska nie jest optymalna. Spółka zaczęła jednak robić porządki. Zakładam pozytywne efekty i otwarcie wtedy drogi do średniej rynkowej wyceny minimum 5-6 x EBITDA. Doszła nam opcja dywidendy i skupu akcji własnych. IBEX bardzo korzystnie sprzedał spółkę portfelową i powinien dążyć do uzyskania równie wysokiej wyceny w transakcji sprzedaży pakietu akcji Pepco Group.
To może chociaż ten fragment:
Spółka zaczęła jednak robić porządki. Zakładam pozytywne efekty i otwarcie wtedy drogi do średniej rynkowej wyceny minimum 5-6 x EBITDA. Doszła nam opcja dywidendy i skupu akcji własnych. IBEX bardzo korzystnie sprzedał spółkę portfelową i powinien dążyć do uzyskania równie wysokiej wyceny w transakcji sprzedaży pakietu akcji Pepco Group.
Do strategii turnaround investing niezbędna jest cierpliwość i jak się okazało nie musi być mierzona w latach, choć mnie aktualna wycena Pepco jeszcze nie satysfakcjonuje.
Trochę strachu jest wg mnie potrzebne na giełdzie, ale takiego pozytywnego, skłaniającego do ponownej analizy zajętej pozycji, a nie do natychmiastowej sprzedaży akcji pod wpływem spekulacyjnych zagrywek. Pepco Group po sprzedaży Poundland nadal dysponuje potężną siecią sklepów w porównaniu do CCC i LPP oraz znakomitym prezesem, który teraz ma już tylko jedno zadanie: wycisnąć z tej sieci jak najwięcej dla akcjonariuszy. Z kwartału na kwartał powinniśmy więc obserwować wyraźną poprawę.
Dnia 2025-09-22 o godz. 22:18 ~fatman napisał(a): > Dyrektor finansowy szarpnął coś za drobniaki, > > https://www.insiderscreener.com/en/company/pepco-group-nv
kupił po 22,64pln, może zejdzie z haka w tym tygodniu :))
To pomyślcie teraz (po dzisiejszych wynikach szacunkowych), jak dobre będą mogły być wyniki w 2026 bez ciężaru Poundland na barkach (czas, energia, wysiłek).