• Dobre wieści Autor: ~null0 [213.216.91.*]
    Dziś ogłoszono 2 ważne informacje:
    - otrzymanie zamówienia w ramach umowy ramowej z Activision Publishing - zamówieniem zostało ustalone na poziomie ok. 20% (!) przychodów ze sprzedaży Grupy Kapitałowej Platige Image za rok 2023,
    - na X wpadło info o otrzymaniu finansowania z Polskiego Instytutu FIlmowego na produkcję filmu Opi!, który ma być horrorem inspirowanym Kaszubskim folklorem.

Jak dla mnie obie informacje brzmią świetnie i zapowiadają poprawę wyceny Platige.
  • Re: Dobre wieści Autor: ~bialoczerwony1972 [31.61.181.*]
    Bardzo dobre! Celowali w takie targety 20-30 baniek i wreszcie zaczynają takie dostawać. Trochę to trwało, ale mamy to na co między innymi czekałem.
  • Re: Dobre wieści Autor: ~null0 [37.109.147.*]
    Udało mi się namierzyć info o kwocie którą otrzymali z Instytutu i z tego co widzę to jest to okrągła bańka :O Czekamy jednak na oficjalne info.
    Link z którego wziąłem te informacje:
    https://pisf.pl/dotacje/15-stycznia-2025/
  • Re: Dobre wieści Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    to drugi film po halny na jakie platiż dostał dofinansowanie
    hehe, jak sie patrzy na kontrakty to naprawdę może zdziwić, że
    spółka wyceniona przez banana na 45 baniek zdobywa tak duże kontrakty ( 28 mln)
    coś tu nie gra, ale zdecydowanie z wyceną....
  • Re: Dobre wieści Autor: bialoczerwony1972 [79.191.22.*]
    Tak. Na "OPI" dostali banieczkę podobnie jak na "Halny".
    jak do tej pory spółka nie miała zleceń o takiej wartości!
    w ost kwartale 2024 na ok 25 mln zł
    teraz ok 28 mln zl
    zapowiada się fajny 2025 rok, a wiadomo im więcej zleceń przy kosztach stałych platige
    tym większa będzie marża....
    wygląda na to, że przychody mogą w 2025 > 170 mln zł
  • Re: Dobre wieści Autor: ~Czarny [176.221.121.*]
    Tak... tylko, że na ten moment jest duży spadek na stosunkowo dużych obrotach po dobrym infie. Pachnie to zjazdem poniżej dychy jak nic!!
    ot interpretacja
    czarny jakbyś obserwował to zauważyłbyś, że największa pozycja we wczorajszych notowaniach
    5k po 12,5 akcji została rozebrana w ruchu w kierunku 13 zeta!
    w ostatniej zaś sekundzie fixingu czyli prawie o godz17, zlecenie na
    10 sztuk słownie -dziesięć sztuk!
    wykorzystując spread ustaliło cenę akcji o 3.7% niższą
    hehe, ładna mi dystrybucja
    to celowe działanie mające takim jak ty pomieszać we właściwych wnioskach
  • Re: Dobre wieści Autor: ~Venomorph [188.146.35.*]
    Fanpli, jakim Ty jesteś marzycielem! Jakie 170 mln? Celuj chłopaku w przychody nieco powyżej tych z 2023, to może się nie zawiedziesz. Zysk pewnie wiekszy, bo pracowników mniej na pokładzie. Nie wiadomo tylko, czy freelancerzy nie będą wtedy drożsi.
  • Re: Dobre wieści Autor: ~bialoczerwony1972 [94.254.164.*]
    Mówisz że przychody na poziomie 2023? O to mamy kolejną prognozę tyle że roczną. Spółka dostaje pojedyncze zamówienia na kwoty prawie kwartalnych przychodów, a ty twierdzisz że się nie rozwija i że będzie płasko w przychodach?
    No ok. Zapisałem.
  • Re: Dobre wieści Autor: ~1234x3 [146.70.232.*]
    re: Venomorph: "Zysk pewnie wiekszy, bo pracowników mniej na pokładzie. Nie wiadomo tylko, czy freelancerzy nie będą wtedy drożsi."
    forumowy klaun w czapce z dzwoneczkami fanpli twierdzi że nie, pracownicy nie mają wpływu na koszty, cieszą się że mogą wogóle pracować (mental brygadzisty z wytwórni rur z lat 90tych)

''Jakie 170 mln?''
    przychody podobne do tych z 2023 to w 2024 będa
    a ponieważ branża się rozruszała i takich zleceń nigdy pli nie miało to czemu nie prognozować
    właśnie takiej poprawy jak była zakładana w planie motywacyjnym już na rok ubiegły?
    no czemu?
    widzisz jak coś liczę, ty policzyłeś tylko firmy podobne do platiża i chwała ci za to
    mamy ogólny przegląd konkurencji
    zauważ, że już tylko z 2 zleceń, a takich rzeczy w latch najlepszych nie było to już mamy ze 40 mln zaklepanych!
    do tego obróbka netflixowego wieśka kilka milionów w 1 kw, plus wiele podprogowych zleceń, takich poniżej 3%
    przychodów za 2023
    na platiżu jestem wiele lat i nie opuściłem żadnego walnego, spółkę i ludzi decydujących o rozwoju też poznałem
    i zachęcam do lektury raportów oraz osobistego uczestnictwa w każdym walnym zebraniu
    do woli można męczyć zarząd pytaniami i to jest duży plus oraz wyraz szacunku dla inwestorów bo na innych spółkach
    w podobnej sytuacji to albo odbijało się od ściany albo pełnomocnik wygłaszał forumułkę, że te pytania nie są przedmiotem obecnego zebrania....
    ps> czekamy na kolejne duże zlecenia, nie mówiąc już o ew klepnięciu jednego z pomysłów IP!

• Re: Dobre wieści Autor: ~Venomorph [87.251.235.*]
    Boże, co za brednie.. napisałem raz w innym wątku i już więcej nie będę. Widzę, że niektórzy mechanizm wyparcia opanowali do perfekcji. Szkoda tylko, że tym, co piszesz, szkodzisz kursowi.
  • Re: Dobre wieści Autor: ~Breton [79.153.97.*]
    Nie ma sensu bo tu każdy zakłada że jak piszesz negatywne to jestem trolem bądź byłym pracownikiem. Raport pokaże kto ma rację.
    Nie Breton. To chyba troszkę nie tak. Skoro pojawia się typ po zwolnieniach i pisze takie, a nie inne rzeczy to co o tym myśleć? Gdy by zatrudniony to firma była ok?
    Jeśli ktoś przyjmuje taki, a nie inny nick to co to jest jak nie trollowanie? Za długo jestem na GPW żeby wierzyć, że to wszystko się dzieje przypadkiem.... Twierdzisz, że to śmieszna teza, że ktoś tu się bawi kursem? No tak to drobni wywalają papier po 12zł i ciągle wywalają i nie mogą skończyć tyle go mają. A potem wajcha pójdzie w drugą stronę i nagle spółka stanie się cacy.... Ile razy takie cuda już widziałem na bananie.....
    Poza tym co pracownik może wiedzieć o negocjacjach jakie się toczą, o wielu innych sprawach??? Nic!!! Może wiedzieć coś na temat spraw technicznych, technologicznych itd itd
    Mogę napisać, że ja tez rozmawiam z pracownikami i to dużo wyższego szczebla niż np ty i co? Czy to mnie uwiarygadnia? No raczej nie! A stwierdzenie, żeby wpaść pod bramę na fajkę i wszystkie się dowiedzieć to wybacz to jakaś dziecinada nie warta nawet pochylenia się nad nią. Serio nie widzisz, że takich zleceń nie mieli w historii? Oczywiście na kurs ma wpływ ma wiele rzeczy i sporo jest spółek, które pomimo dobrych lub bardzo dobrych wyników nie są cenione przez rynek ( wyceniane odpowiednio) tak może byś i tutaj nikt nie da gwarancji, ale sorry uparte twierdzenie, że spółka będzie miał niższe przychody najbliższych kwartałach jest słabe.
  • Re: Dobre wieści Autor: ~Breton [79.153.97.*]
    Widzę zlecenia ale z tego co słyszałem obawiam się że idę po kosztach bo PLI straciło mega dużo dobrych ludzi, nie tylko tych co samo zwolniło. Ja nadal nie jestem dużym optymistą co do roku 2024 i wyników za to od połowy roku 2025 nie wykluczam zmian na lepsze. Choć moim zdaniem najlepsze czasy dla spółek w tej branży minęły i pli je przegapiło. Nadal jest tu jednak wielki potencjał na wzrosty.
    Jakiś czas temu wrzuciłem posta z przychodami konkurencji i to tej bardziej znanej i doświadczonej. Jakoś PLI mocno nie odstaje, a nawet rzekłbym że chyba w ogóle nie odstaje!
    No jeśli twierdzisz, że najlepsze czasy dla spółek z branży CGI, VFX minęły bezpowrotnie to faktycznie spółka nie jest warta twojej uwagi! I tu nawet własne IP nic nie zmieni....
    https://www.youtube.com/watch?v=QRtKpO9Wruk
    Na waciki, ale ziarnko do ziarnka i ...
  • Re: Dobre wieści Autor: ~Kubek [89.205.143.*]
    No to wio z tym kursem
    przynajmniej staram się poprzeć moją tezą czy opinię jakimiś wyliczeniami
    krytykujecie? ok, ale co to za merytoryczna krytyka jak polega na negowaniu
    moich wpisów i tylko na tym - na zasadzie:
    mam rację bo mam i kropka.
    ps> nie pasuje wam 170 mln przychodów w 2025? więc,
    ile wam mądrale psuje i dlaczego?
    Psy szczekają, a karawana jedzie dalej....
    https://www.youtube.com/watch?v=ju8R8gwD-Vg

• Re: Dobre wieści Autor: ~null0 [213.216.91.*]
    Platige naprawdę się rozkręca. Firmy chyba zakochały się w ich dziełach po premierze trailera do W4. Co i rusz spływają nowe zamówienia a Platige wypuszcza efekty swoich prac dla dużych zleceniodawców. Czuję że 2025 będzie przełomowy jeśli chodzi o przełamanie złych wyników.
    ktoś napisał, że platige miało złe wyniki w 2024
    ok, ale spójrzmy na otocznie i w momencie takiego kryzysu wywołanego strajkiem
    wyniki wcale nie wyglądają żle, owszem zyskowności nie było ale będzie utrzymanie przychodów
    a to jest bardzo ważne aby w kolejnym roku wykonać skok do przodu
    konkurencja padała, a tu trzy kwartały pod kreską, a czwarty może mile zaskoczyć
    tymczasem spółka spokojnie robi swoje:
    www.purepc.pl/kingdom-come-deliverance-ii-henryk-na-zwiastunie-stworzonym-wraz-z-platige-image-godziny-startu-gry-i-terminy-preloadow
  • Re: Dobre wieści Autor: bialoczerwony1972 [79.191.166.*]
    jakość wymiata
    zupełnie jak to nie byłaby animacja
  • Re: Dobre wieści Autor: ~Gracjan [185.237.102.*]
    I wyniki najbliższe to potwierdza
    przychodowo kwartał pewnie rekordowy
    zysk ciężko prognozować
    prawdopodobnie kwartał raczej taki ''techniczny'' pomiędzy problemami a naprawdę fajnymi okresami
    począwszy od 2025 roku
  • Re: Dobre wieści Autor: ~Janek [91.226.160.*]
    Realizacja trwa
  • Re: Dobre wieści Autor: ~Bialoczarny [31.0.56.*]
    Spółka nie generuje żadnych bodźców. Przy recesji gospodarki i bessie niewiele pomoże, jeśli w ogóle będzie jakiś argument pozytywny, bo to jest na razie wciąż wątpliwe. Niektórzy się staranują przy tak małej płynności. Większość się zaspawa na dobre.
  • Re: Dobre wieści Autor: ~gluś [23.150.248.*]
    Co to znaczy, że nie generuje żadnych bodźców?
  • Re: Dobre wieści Autor: ~Bialoczarny [31.0.63.*]
    Od wyników do wyników. Nic więcej. Poza tym, mysle, ze tylko raport o znacznym odchyleniu in plus albo in minus w stosunku do poprzedniego, wywoła jakaś reakcję na kursie.
  • Re: Dobre wieści Autor: ~Mydelniczka [91.226.160.*]
    A jak wyniki finansowe
  • Re: Dobre wieści Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Bez przełomu, czyli ani nie jest źle, ani nie jest dobrze.
[x]
PLATIGE -1,30% 11,35 2025-10-09 16:48:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.