W ramach podsumowania roku. XTPL zmierza w kierunku upadku. Faktom nie da się zaprzeczać. Pomimo obietnic dokonali ratunkowej emisji i to znacznie szybciej niż się wydawało. Pozyskanych funduszy starczy im na rok i to przy założeniu całkowitego zatrzymania wydatków inwestycyjnych. Pochłoną je koszty stałe, w tym przede wszystkim wynagrodzenia. Ich technologia jest już powszechnie znana i przetestowana. Gdyby miła ona jakiekolwiek "przełomowe" znaczenie już dawno zostałaby wykupiona w ten czy inny sposób. Sprzedawana przez Granka oklepana historyjka z lejkami, pipelinami, trakcją itd. to już tylko bajka dla bardzo nieogarniętych inwestorów. Tak samo jak jak puszczane, niczym ciche gazy, info o tajemniczych sprzedażach DPS do bliżej nieokreślonych uniwersytetów z Północno-zachodniego wybrzeża USA czy od własnego dystrybutora z Chin. To już nawet nie jest śmieszne. Mityczne wdrożenie przemysłowe pozostaje w sferze marzeń. Gdyby było realne dalsze finansowanie spółki odbyłoby się już na zasadach komercyjnych pożyczek i to z udziałem funduszy unijnych z licznych środków na innowacje. najwyraźniej nikt poważny nie jest skłonny pożyczyć grosza na to SF. Jestem bardzo zawiedziony bo po osobistych spotkaniach z zarządem łudziłem się, że to nie są kłamcy, a jakaś polska technologia rzeczywiście wkroczy do światowego przemysłu. A jednak nadzieje jak zwykle przegrały z realną, zimną oceną sytuacji.
czytałeś o emisji ??? kto i na jakich zasadach ??? uważasz inwestorów którzy mają zainwestowane w Xteka miliony za niedoświadczonych ??? czy wg Ciebie inwestując kolejne miliony w spółkę bez przyszłości potencjalni duzi gracze wpadli na pomysł przepalenia kapitału czy wyprodukowania straty ??? hmmmm.... może i tak ..... zobaczymy
No pięknie, wszystko można tak interpretować tym samym ignorując fakty. Rozumiem że jak pojawią się wpisy o nadchodzącym wzroście to będzie znaczyło że cena akcji zanurkuje. Wszystkie ESPI zatem powinnaś tak odbierać. hahaha
Fakty są takie ze sprzedali kilkadziesiąt maszyn niektórzy brali po 2,3. Do tego w kilku projektach przeszli przez wstępne fazy i doszli w 4 przypadkach do ostatniej wdrożenia. Więc kto ignoruje fakty?
Xeniu fakty są takie, że nikt nie brał po dwie trzy drukarki wskaż mi takiego odbiorcę. Może HPK ich dystrybutor kupił, jak tą ostatnio sprzedaną. Co wiecej plany sprzedażowe były znacznie większe co zauważył nawet, stronniczy bo opłacony przez spółkę ERSTE wydając rekomendację. Tak na marginesie to bardzo ciekawe, że ostatnie, ogłoszone tuż przed zakończeniem roku sprzedaże są w przeciwieństwie do poprzednich w zasadzie anonimowe tak jakby były wygenerowane tylko dla możliwości wydania ESPI. Poza tym nikt, pomimo szumnych zapowiedzi nie wdrożył przemysłowo najważniejszego produktu czyli modułu przemysłowego. O dziwo w żadnym komunikacie nie ma wzmianki o ostatecznym odbiorcy, są jedynie enigmatyczne stwierdzenia typu: czołowy, wiodący, światowy .... producent itp. Żadnych nazw pozwalających zweryfikować prawdziwość doniesień o postępach w ewaluacji czy samym procesie wdrożenia. Nic. Kompletnie nic. Od kilku lat brak jest szerszych wypowiedzi końcowych odbiorców samych drukarek parę wyrwanych z kontekstu cytatów w materiałach spółki. Jestem bardzo bliski stwierdzenia, iż XTPL to nic więcej niż Theranos w polskim, skromnym wydaniu. Żerowanie na trudności w weryfikacji naukowych bajek. Ba trudno też zweryfikować istnienie ogłaszanej przez spółkę filii w USA. Ktoś opublikował zdjęcia z jej otwarcia ? Każda spółka by się tym chwaliła. Na ich LinkedIn brak takich. Pokazują udział w targach itp a nie pokazują tego w co ponoć wpompowali masę kasy i zaangażowania? Gdzie ten showroom ? Zweryfikuj
Xeniu bardzo krótko rzecz ujmując ja zaczynam sądzić że zarząd z częścią akcjonariatu w tym przede wszystkim Konradem stosują taktykę którą stosowało już wielu "pionierów" nowych technologii w USA i nie tylko tj. "Fake it til you'll make it" Z tego co wiem to, ze względu na czasy, w których przepływ informacji był bardzo ograniczony, udało się to tylko Thomasowi Edisonowi.
Dnia 2024-12-30 o godz. 19:29 ~Xenia napisał(a): > O chyba mnie odblokowali. Dla mnie wpis widelca to znak odwrócenia trendu na wzrostowy - tego nam życzę w nowym roku