a w nim ....kilka "okazji"by wreszcie nasz narodowy champion się określił-jak zamierza rozwiązac/zrekompensować pokrzywdzenie "drobnych "akcjonariuszy Energi wykazane jednoznacznie w uzasadnieniu prawomocnego wyroku SA -2.XII nwza Orlenu -5.XII. piąta rocznica ustawki z "groszowym"wchłonięciem Energi przez Orlen -10.XII aktualizacja strategi rozwoju Orlenu pośrednio i Energi -11.XII jedenasta rocznica debiutu Energi na gpw. Dla nowych,mniej zorientowanych akcjonariuszy Energi,kilka faktów z przeszłości Energa, to jedna z naszych czterech spółek energetycznych z udziałem Skarbu Państwa,ale jedyna, której strategia rozwoju od początku była ukierunkowana na odnawialne źródła energii i dystrybucję prądu. Już w 2010r., PGE chciała kupić Energę, oferując Skarbowi Państwa za posiadany przez niego pakiet… 7,5 mld złotych(ponad 20 zł/akcja). Transakcja jednak nie doszła wówczas do skutku, ponieważ została zablokowana przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Wartość Energii przy cenie 8,35 zł za akcję (zapłaconej przez Orlen) to kwota 3,45 mld zł. W konsekwencji decyzji UOKiK. Energa SA w grudniu 2013r. debiutuje na GPW po cenie 17 zł za akcje. Popyt był potężny, akcje proponowane przez Skarb Państwa nabyło ok. 72 tys. akcjonariuszy indywidualnych, zakupu dokonały fundusze inwestycyjne oraz OFE inwestujące pieniądze przyszłych emerytów. Nic dziwnego - firma z obszaru energetyki, ukierunkowana na OZE - z udziałem Skarbu Państwa - równa się stabilność i bezpieczeństwo. Pod koniec 2019r. PKN Orlen wykorzystując sytuację utrzymującego się zaniżonego kursu akcji Energa SA, ogłasza wezwanie na akcje w rażąco niskiej cenie… 7zł (następnie podwyższonej do 8,35 zł).Ówczesny zarząd Energi w styczniu 20' uznaje propozycję 7-miu zł jako cenę godziwą,"podpierając się" opinią,renomowanej firmy która to "renomowana firma" jakiś czas póżniej traci licencję audytorską. Ku zdziwieniu większości drobnych inwestorów na wezwanie odpowiada Skarb Państwa reprezentowany przez ówczesnego ministra p. Sasina sprzedając 51,5 % akcji Energii. (sic!) Już wtedy protestowaliśmy, nie rozumiejąc działań Skarbu Państwa. Jak można za ułamek wartości sprzedać tak dochodową spółkę której wartość księgowa w/g raportów komunikowanych rynkowi wynosiła powyże 22zł na akcję. MAP argumentował swoją decyzję długoterminowym interesem Skarbu Państwa, powołując się wówczas na zleconą renomowanej firmie wycenę spółki Energa. Co więcej owa wycena - z przyczyn dla nas całkowicie niezrozumiałych została utajniona i pozostaje tajna… do chwili obecnej. Równolegle Orlen zaksięgował ogromny(4,65 mld) zysk okazjonalny z nabycia akcji Energi. Po ogłoszeniu przez Orlen SA tzw. wezwania delistingowego postanowiliśmy walczyć. Jako indywidualni inwestorzy stanowczo za często jesteśmy traktowani jedynie jako „dawcy kapitału”, nie przestrzega się naszych elementarnych praw w tym prawa do dywidendy, coraz częściej spotykamy się z nieuczciwymi praktykami podczas przejęć na naszej GPW. Stoczyliśmy bardzo długą walkę w efekcie której sąd potwierdził nasze roszczenia! Energa zostaje na GPW. To co jest najbardziej szokujące - nieuczciwe praktyki stosuje firma która powinna być wzorem dla innych firm z GPW - nasz narodowy champion - Orlen S.A. Kilka cytatów z wygranego pozwu delistingowego „…w przekonaniu Sądu świadczy o tym, iż Pozwana działała z zamiarem ograniczenia udziału akcjonariuszy w Nadzwyczajnym Walnym Zgromadzeniu. Podjęta w tych warunkach uchwała stoi w sprzeczności z dobrymi obyczajami…” „… w oparciu o przedstawione okoliczności Sąd nabrał przekonania, że PKN Orlen wykorzystując sytuację utrzymującego się zaniżonego kursu akcji Energa SA, za zgodą Skarbu Państwa dokonał wezwań do wykupu akcji celem przejęcia tej spółki, a następnie przeprowadzenia delistingu…” „…w rzeczywistości było jedynie pozorem działania zgodnego z prawem i naruszało uczciwe względem akcjonariuszy mniejszościowych (drobnych inwestorów) zasady postępowania – naruszając dobre obyczaje…” „…zaskarżona uchwała jako naruszająca zasadę uczciwości kupieckiej, zasady lojalności, godząc w poczucie przyzwoitości narusza dobre obyczaje i została podjęta w celu pokrzywdzenia akcjonariuszy mniejszościowych…” "... Powyższe skłoniło Sąd do wniosku, iż zaskarżona uchwała jako naruszająca zasadę uczciwości kupieckiej, zasady lojalności, godząc w poczucie przyzwoitości narusza dobre obyczaje i została podjęta w celu pokrzywdzenia akcjonariuszy mniejszościowych i jako taka nie powinna podlegać ochronie, co przesądza o spełnieniu przesłanek art. 422 § 1 k.s.h.
-wtedy,w XII 13',przy wskazniku 4,5 x ówczesna ebitda Energi,państwo polskie sprzedało tysiącom akcjonariuszy indywidualnych akcje Energi po 17 zł,przekładając ówczesne wskazniki do dnia dzisiejszego,każdy może sobie obliczyć ile powinna wynosić minimalna rekompensata/cena odkupu/wymiany 9 % Naszych akcji przez Orlen. Zobaczymy więc czy Orlen to faktycznie nasz narodowy champion,czy,mimo zmiany ekipy rządzącej nadal "champion w roli dziada"?
Mam akcje Energi i chciałbym zarobić na nich jak najwięcej ale obawiam się że obecne władze nie bardzo mają pomysł na zastany stan rzeczy i nie wiedzą co zrobić z Energą a sam temat Energi będzie przeciagany albo pomijany co pokazała ostatnia strategia i teraz ten temat pewnie również zostanie pominiety
Dziś zalogowałem się na konto u dostawcy prądu -rwe w Warszawie i naliczono mi dodatkowe 150 % dopłaty w relacji do standardowego rachunku na koniec roku jako okresu rozliczeniowego więc w Enerdze wyniki 4q również mogą skrywać różne nadprogramowe rozliczenia bo rezerw raczej nie powinni zakładać
Niestety też obawiam się scenariusza o braku odwagi fafary i tylko kolejnym przeciąganiu sprawy w czasie beż konkretów. P.S. U Nas gwiazdką przynosi prezenty 24 grudnia nie Mikołaj
Na forum można przeczytać, że niektórzy czekają na 10 grudnia, jak na magiczny dzień, w którym nastąpi przełom. A jeśli data się nie sprawdzi, to można wpisać w kalendarzu 24 grudnia, bo wieczorem Święty Mikołaj przyniesie prezenty. I można by jeszcze zapytać, co o kursie ENG sądzi znany profeta z Człuchowa?
to ciekawe,ja sieję zamęt,yoyo-rzetelnie informuje,musiałeś porządnie ............(uderzyć się) w głowę;-)bo idącTwoim tokiem "rozumowania"prezes Orlenu również powinien się dokształcić mówiąc/"Czekamy na pisemne uzasadnienie wyroku sądu, to będzie podstawa do tego, żebyśmy jako zarząd najszybciej przedstawili działania wiążące się z uregulowaniem sporu z akcjonariuszami mniejszościowymi Energi" - powiedział prezes./
-więc po co prezesowi pisemne uzasadnienie,skoro "dokształcony"yoyo uważa,że SA nic nie nakazał?
Powinniście być wszyscy wdzięczni że ruchy oporu walczą z patologiami w interesie wszystkich aby i Was taka sytuacja nie spotkała na innych spółkach .Jeszcze raz napiszę szanowny Oko i inni gdzie byliście jak Darek i organizatorzy GG kilkunastu innych pojechało na NWZA dało sprzeciw i rozpoczęło batalię o uczciwą cenę wezwania. Przypadek spółki ENERGA nie jest jedynym przypadkiem gdzie wzywający wykorzystując niedoskonałość przepisów oferują w wezwaniu cenę nie odzwierciedlającej rzeczywistej wartości spółki tylko wartość ustaloną na podstawie średnich notowań która często może się różnić na plus czy minus od rzeczywistej wartości spółki ...współwinnym jest państwo które takie przepisy toleruje a jeszcze większa patologia jak spółka ala państwowa wykorzystuje takie przepisy aby pozbyć się akcjonariuszy drobnych i przejąć ich akcje za ułamek wartości ...mamy do czynienia z wyzyskiem ...Państwo twierdzi że przepisy nie zabraniają dawać ceny wyższej niż minimalna a jeśli akcjonariusze czują się pokrzywdzeni mogą iść do sądu i jeśli wywalczą wyższą cenę to wzywający ma dopłacić wszystkim pozostałym którzy nie poszli do sądu a odpowiedzieli na wezwanie /przepis ten został wprowadzony przez Pis w czasie trwania sporu na ENERGA /Do zwykłych wyzwań nie można się przyczepić bo pomimo że cena może nie odpowiadać rzeczywistej wartości spółki to sprzedajecie dobrowolnie ...ale w wezwaniu delisting niby też sprzedajecie dobrowolnie ale jest szantaż wyrzuceniem spółki z GPW a mało kto chce mieć akcje poza GPW bez notowań i nieprofesjonalni inwestorzy obawiając się tego ulegają presji i sprzedają akcje nawet jeśli wiedzą że cena nie odpowiada rzeczywistej wartości spółki .Dlatego należy zmienić przepisy..może na przykładzie spółki ENERGA czy MIDAS czy innych rządzący sami naprawią przepisy ... jak będę miał chęć to może postaram się przekonać polityków aby zmienić te przepisy bo już mam przetarte szlaki bo kiedyś przekonałem już posłów aby wprowadzić zmianę progu głosowania na NWZA o zgodzie na delisting z ówczesnego przepisu 80 % obecnych za na aktualny przepis 90 % obecnych za ...tylko nie wiem czy dla takich krytykantów warto to robić bo ...najlepiej aby krytykantów spotkał taki wybór czy sprzedać takie akcje na innej spółce poniżej rzeczywistej wartości spółki czy być z nimi poza GPW ...dlaczego sprzedając Żabkę czy inne spółki robimy to przez IPO z notowaniami na giełdzie dlaczego takich spółek nie sprzedają bez wejścia na giełdę
Przedmiotem niniejszej opinii link poniżej jest analiza czy ogłoszona w wezwaniu cena za akcje powinna spełniać wyłącznie kryterium ceny minimalnej określonej w tym przepisie, czy musi ona uwzględniać również uwzględniać inne kryteria, wynikające z systemu prawa, jak wartość godziwą akcji?
Mój dopisek oczywiście temat jest trudny i przeciwnicy takich argumentów będą przedstawiali swoje kontrargumenty dlatego należy zmienić przepisy że dopiero po przekroczeniu 95 % / lepiej akcji niż głosów ale nie wiem czy dyrektywa pozwala użyć parametru akcji/ bez różnicy jaką metodą osiągnięto przekroczenie progu wtedy przejmujący spółkę wybiera czy robi przymusowy wykup czy wycofuje spółkę z GPW i czy zostawia spółkę na GPW / jeśli zostawi do w dowolnym momencie może zmienić plany ma do tego prawo jeśli dalej ma ponad 95 % / Jednak jeśli postanowi robić czy od razu czy później przymusowy wykup lub wycofanie z GPW to nawet jeśli przekroczył 95 % przez wezwanie to aby zrobić przymusowy wykup lub wycofanie spółki z GPW to jakaś instytucja np KNF tak aby nie był to przejmujący wybiera biegłego który wycenia spółkę a wyceniając ma narzucone tak jak w KSH że wycena nie może być niższa niż wartość aktywów przypadająca na jedną akcje ale może być wyższa jeśli innymi metodami tak by wyszło ...Dodatkowo akcjonariusze tak jak w KSH jeśli nie zgadzaliby się z wyceną mogą się odwołać do KRS który powołuje biegłego który ponownie wycenia z wykorzystaniem tych samych przepisów ...końcowa cena dla akcjonariuszy to największa z kwot z tych wycen .Przy wybraniu przez przejmującego drogi przymusowego wykupu każdemu zabierają akcje po tej cenie a jeśli przejmujący daje wybór wycofując spółkę z GPW to bierzecie tak ustaloną cenę lub macie dalej akcje poza gpw /które też uprawniają do dywidendy ,a w przyszłości przejmujący może ale nie musi dać więcej /Dodatkowo wprowadziłbym przy takich kryteriach może nawet brak potrzeby głosowania co by skutkowało brakiem możliwości zaskarżenia uchwały o delistingu bo powyższe środki ustalania ceny mogły być wystarczające .Dodatkowo należałoby zrobić że jeśli tak ustalona cena jest wyższa od ceny wezwania na podstawie którego przekroczono 95 % to przejmujący nie dopłaca tej różnicy bo odpowiadali na wezwanie dobrowolnie bez szantażu delistingiem wiedząc że nawet jak przekroczy to nowa wycena biegłego więc podjęli sami decyzje więc nie dopłaca im wzywający
Przypadek spółki ENERGA nie jest jedynym przypadkiem gdzie wzywający wykorzystując niedoskonałość przepisów oferują w wezwaniu cenę nie odzwierciedlającej rzeczywistej wartości spółki tylko wartość ustaloną na podstawie średnich notowań która często może się różnić na plus czy minus od rzeczywistej wartości spółki ...
-pozwolę sobie na drobną polemikę,otóż przypadek Energi jest jedynym,niewidzianym w cywilizowanym świecie przypadkiem w którym ówczesny SP,postanawia całkowicie ignorując interes tysięcy akcjonariuszy mniejszościowych w tym OFE inwestujące pieniądze przyszłych emerytów sprzedać Energe drugiej spółce z udziałem SP Orlenowi,po możliwie najnizszej cenie.Zaufanie obywatela do własnego Państwa to wartość fundamentalna której nigdy żaden odpowiedzialny rząd/polityk nie może podważać,art 80 ust 2 ustawy o ofercie publicznej mówi m.in. ...dotychczasowe notowania NIE MOGA być jedynym miernikiem ceny godziwej,/więc to nie wina niedoskonałych przepisów tylko tendencyjnej ich interpretacji, żadne przepisy/ich interpretacja nie może być aberracją logiki,bo jeżeli teoretyczna spółka bankrut jest sprzedawana w/g wyceny,to funkcjonująca,zarabiająca spółka Energa nie mogła być sprzedana poniżej ceny "złomu"nawet jeżeli tak wynika z notowań,niby ówczesny MAP zlecił wycenę Energi jednak została ona utajniona i pozostaje tajna do teraz,z dużą dozą prawdopodobieństwa stosując analogię jak p.Sasin postąpił z wyceną Lotosu można założyć,że wycena Energi przedstawiona przez KPMG była znacznie wyższa od 8,35 zł/akcja a p.Sasin analogicznie, jak postąpił z Lotosem,również Energę postanowił sprzedać za ok.1/3 z wyceny.Nawet długoterminowy interes SP na który powoływał się p.Sasin sprzedając 51,4% akcji Energi po rażąco niskiej cenie nie może być usprawiedliwieniem "okradania"własnych obywateli,a zastosowane metody przejęcia Energi przez Orlen to nic innego jak "okradanie" własnych obywateli,które w sposób bardzo dosadny zostało wykazane w uzasadnieniu wyroku SA.
W strategi powinna być informacja co dalej z fuzją Orlen Energa biorąc pod uwagę nakłady finansowe Orlenu I Energi na inwestycje - są to znaczace aktywa i pomijanie takiej informacji będzie świadczyć o dalszym upolitycznieniu Orlenu I braku wizji nowych władz w temacie transformacji energetycznej czy zwykłej jasnej komunikacji z rynkiem i akcjonariuszami
Dodatkowo jeśli orlen faktycznie robi wycenę Energi I ja upubliczni to wypadało by aby władze Energii się do takiej wyceny odniosły biorąc pod uwagę chociażby wykazywaną w raportach Wk I niedoszacowania aktywów na kilka miliardów a jak widzimy dystrybucja raczej tańsza nie bedzie
~emeryt - skoro mnie pytasz gdzie byłem jak było NWZA Energii to powiedz gdzie Ty wtedy byłeś? Spałeś do południa? Jeżeli coś komuś zawdzięczam ja i reszta akcjonariuszy to Panu Janowi za założenie stowarzyszenia i realne działania skutkujące utrzymaniem Energii na GPW. Tyle, że Pan Jan w przeciwieństwie do darka nie pisze niestworzonych i nieprawdziwych rzeczy dotyczących wyroku a darek tak. Widzisz różnicę?
Szanowny Oko i inni nie miałem tego szczęścia w nieszczęściu być wtedy akcjonariuszem spółki ENERGA SA ..jestem nim od 3 lat ...w myśl zasady nie mój cyrk nie moje małpy nawet ja nie znalazłem wtedy czasu aby Was wspierać choć słowem pisanym nie będąc akcjonariuszem tak jak zdarzyło mi się pisać bez posiadania akcji ,doradzając ,wspierając akcjonariuszy spółki MIDAS ,czy innych ale miałem tylko kilka takich epizodów ..niestety nie mam czasu prowadzić edukacji na wątkach wszystkich spółek gdzie są takie spory ...są to spory wielowątkowe ale wszystkie spory sprowadzają się do ustalenia ceny wezwania czy przymusowego wykupu jako kwoty nieodzwierciedlającej majątku przejmowanych spółek ,perspektyw rozwoju ,przeszłych zysków nie wypłaconych w formie dywidendy ,przyszłych zysków itd dlatego należy przekonywać nową zmianę aby raz na zawsze zmieniła przepisy choćby według schematu który przedstawiłem w poprzednim swoim wpisie .
Dlaczego Ty i inni nie byliście wtedy na NWZA aby wyrazić swój sprzeciw ...oczywiście można usprawiedliwić tych co mieli mało akcji że nie byli osobiście ...ale powinni dać komuś pełnomocnictwo kto będzie ..ale to wszystko należy zorganizować ...dlatego zmiany muszą zajść w waszej psychice abyście wiedzieli jak reagować w takich sytuacjach ...
Pan Jan i pozostali organizatorzy GG swoje stanowisko zawarli w poniższym liście Poniżej czy raczej jak głosi nagłówek
WEZWANIE DO NAPRAWIENIA SZKODY I USUNIĘCIA SKUTKÓW DZIAŁAŃ NIEZGODNYCH Z PRAWEM ..związanych z nabyciem przez Orlen w wyniku wezwania delisting akcji spółki ENERGA SA po cenach nie odzwierciedlających rzeczywistej wartości itd ..itp ...a w przypadku braku podporządkowania się do treści niniejszego wezwania lub nie zaproponowania akcjonariuszom mniejszościowym spółki reprezentowanym przez GG innego alternatywnego rozwiązania ich sytuacji ,będziemy zmuszeni dochodzić ochrony swoich praw na drodze odpowiedniego postępowania sądowego .
źródło cytatów i informacji oraz cała treść listu dostępna na stronie
Prezes Fąfara przeczytał poniższy list wysłany 7 października i już 14 października odbył spotkanie z przedstawicielami akcjonariuszy mniejszościowych spółki ENERGA SA .Podczas spotkania wyraził determinację,aby rozwiązać ten problem. Zadeklarował także gotowość do podjęcia szczegółowych rozmów, jednak na konkrety będziemy musieli niestety poczekać co najmniej do 10 grudnia, kiedy to ma zostać ogłoszona nowa strategia Grupy Orlen. Z tej strategii mają wynikać plany wobec Energi, a w konsekwencji możliwe ścieżki rozwiązań dla akcjonariuszy mniejszościowych...a jak będzie przekonamy się już niedługo
Tak jak powiedział Obajtek, obecne zarządy siedzą cicho pod stołem i nic nie robią bo przyjmują strategię byłego prezia za czasów PO niejakiego Krawca który mawiał że jemu nie płacą żeby się narażał i o czymś decydował. No i siedzą te pastuszki i nic nie robią, byle przy korycie jak najdłużej.
A czy optymiści oczekujący nadejścia magicznego dnia 10 grudnia i niesamowitych wydarzeń, które mają później nastąpić, wiedzą chociaż, o który rok chodziło w tym przekazie? Czy prezes doprecyzował, ile czasu zajmie znalezienie rozwiązania problemu, które będzie satysfakcjonowało wszystkich mniejszościowych akcjonariuszy? I czy po przeczytaniu wpisów na forum rzeczywiście starczy prezesowi determinacji, aby sprostać wszystkim, nierzadko rozbuchanym oczekiwaniom? No bo przecież - jak mawiał klasyk - na to pieniędzy nie ma i nie będzie... Wszystkim dogodzić się nie da, a każdy powinien być świadomy, że gra na giełdzie papierów wartościowych wiąże się z ryzykiem utraty mniejszych lub większych pieniędzy. Tak czy owak, mimo wyroku sądu i dobrodusznych deklaracji, o kursach akcji decydują jeszcze inne czynniki. A szczególnie te zewnętrzne - ciągle stanowiące poważne zagrożenie, którego nie można lekceważyć - stoją pod wielkim znakiem zapytania. Takie jest moje zdanie-amatora, ale trzymam kciuki za tych odważnych, którzy chcą zarobić w tych trudnych dla GPW czasach i posiadają większą wiedzę.
Są tu tacy którzy zakupili akcje Energa S.A. jako długoterminową inwestycję. To co się stało nie ma nic wspólnego z grą (-gra ma zasady). Nie jesteśmy graczami ani spekulantami o czym świadczy prawomocny wyrok w sprawie delistingowej. Jestem przekonany, że cała ta sytuacja zostanie pozytywnie rozwiązana dla dobra spółki, jej drobnych akcjonariuszy i całego rynku kapitałowego.
Biorąc pod uwagę że w 2025 roku spółki energetyczne będą miały płacone za energię elektryczną z godziwą marżą i do tego przydzielane będą miliardowe granty na inwestycje to sektor energetyczny może dać dobrze zarobić w nadchodzącym roku a spodziewane deficyty mocy w nadchodzących latach jak najbardziej są po stronie spółek energetycznych i argumentem za pompowaniem dużej kasy w energetykę zwłaszcza że zapotrzebowanie na energię ciągle rośnie
Przesuniecie terminu ogloszenia jakiejkolwiek informacji zapewne spowoduje dzisiaj wysyp akcji przez pesymistow-widac ze pare osob na forum jedzie na przedziale nerwow hehehhe
każde przesunięcie podania informacji co dalej z Energą?daje czas na dalsze "czołganie"kursu,dlatego jedyną metodą,gdy nie ma potrzeby sprzedaży jest -nawet jednej akcji w rynek-,miesiąc szybko minie,a chyba nikt racjonalnie myślący nie zakłada,że zlecona przez Orlen wycena Energi bedzie nizsza od jej wk,więc miejsca do wzrostów jest jeszcze mnóstwo,aktualne notowania przy tak niepłynnej spólce nie będa,bo nie mogą być brane po uwagę przy ewentualnej propozycji wykupu/wymiany,tylko wycena aktywów jest miarodajna
- aktualizację strategi przesunięto na poczatek 25' ponieważ,jak napisano,Orlen czeka na zgody korporacyjne,może o zgodę MAP chodzi? 1. Wyrażenie zgody przez Ministerstwo Aktywów Państwowych na stworzenie na bazie Energa S.A. Krajowego Centrum Kompetencyjnego dla energetyki poprzez przeniesienie z PKN Orlen do Energi S.A. aktywów energetycznych i obrotu gazem, przy utrzymaniu jej statusu jako spółki publicznej notowanej na GPW z perspektywą pozyskania przez Energa S.A. kapitałowych inwestorów prywatnych, https://netka.gda.pl/siedem-celow-glownych-rozwoju-wojewodztwa-pomorskiego-efekty-debat-organizowanych-m-in-przez-pracodawcow-pomorza-i-politechnike-gdanska-spostrzezenia-reprezentantow-roznych-srodowisk/
5 lat od tej haniebnej ustawki z przejęciem Energi w wykonaniu niby prawych i niby sprawiedliwych https://www.bankier.pl/wiadomosc/PKNORLEN-Ogloszenie-wezwania-do-zapisywania-sie-na-sprzedaz-wszystkich-akcji-ENERGA-S-A-z-siedziba-w-Gdansku-7785007.html
Widać że niektórzy z Was nie wierzą w Boga ...w Jezusa Chrystusa zmartwychwstałego ...to jak możecie uwierzyć w ponadprzeciętne zyski ...pamiętajcie wiara czyni cuda.
Jak możecie uwierzyć w ponadprzeciętne zyski skoro widać że niektórzy z Was nie wierzą w Boga ...w Jezusa Chrystusa zmartwychwstałego ...pamiętajcie wiara czyni cuda.
Co ma jedna wiara do drugiej już nie wymyślacie głupot . Do tego to chyba świadczy o tej wierze i o wyznawcach że produkują jakieś takie dziwne zawierzenia spółki giełdowej.
W nawiązaniu do wpisu Autor: ~Leszczyk [91.207.126.*]2024-12-05 21:20 ...Widać że niektórzy z Was nie wierzą w Boga ...w Jezusa Chrystusa zmartwychwstałego ...to jak możecie uwierzyć w ponadprzeciętne zyski ...pamiętajcie wiara czyni cuda.
No to wyglada ze oko i pepe mieli racje ze naleze do sekty Z punktu widzenia historii zarowno Chrystus jak i sw. Mikołaj to postacie bardziej legendarne niz potwierdzone historycznie
Z datą 3 maja wiąże się nie tylko święto Konstytucji 3 Maja, lecz przede wszystkim Uroczystość Najświętszej Maryi Panny, Królowej Polski. 1 kwietnia 1656 r., król Jan II Kazimierz Waza zawierzył kraj opiece Matki Bożej, obierając Ją po wsze czasy Królową Polski Momentem zwrotnym szwedzkiego potopu była cudowna obrona Jasnej Góry. Król Jan Kazimierz, w katedrze lwowskiej zawierzył obronę i całe istnienie Rzeczypospolitej Maryi....poniżej jeden z wielu linków
Przykre jest to że PIS /niby prawi i sprawiedliwi często siedzący w pierwszych ławkach na rożnych religijnych uroczystościach tak postąpili z drobnymi akcjonariuszami spółki ENERGA ...
Samarytanin, który według Żydów był poganinem i wrogiem, okazał większe współczucie i pomoc, niż kapłan i lewita, czyli osoby uważane za pobożne i wierzące.
Przypowieść o miłosiernym Samarytaninie - krótkie streszczenie Umieszczona w Ewangelii według świętego Łukasza Przypowieść o miłosiernym Samarytaninie jest krótką historią, wygłaszaną przez Jezusa w odpowiedzi na pytanie swego ucznia, jak być miłosiernym. Historia opowiada o napadniętym w podróży człowieku. Napastnicy okradli go i zranili, zadając mu ciężkie rany i niemal doprowadzając go do śmierci.
Po pewnym czasie przechodził obok niego kapłan, jednak nie zatrzymał się na widok rannego mężczyzny i nie udzielił mu pomocy - poszedł dalej. Tak samo zachował się przechodzący obok pomocnik kapłana (lewita) - przeszedł obok, nie pomagając poszkodowanemu. Pomocy udzielił mu dopiero przechodzący nieopodal pewien Samarytanin (mieszkaniec Samarii), będący akurat w podróży. Człowiek ten zlitował się nad okradzionym i pobitym mężczyzną: prowizorycznie opatrzył mu rany, a następnie zabrał go na swoim ośle i ulokował w gospodzie. Przez cały dzień pielęgnował poszkodowanego człowieka, a gdy następnego dnia musiał wyjechać w dalszą podróż, zapłacił za opiekę nad poszkodowanym właścicielowi gospody, dając mu dwa denary.
Jednocześnie zastrzegł, że jeśli gospodarz wyda na opiekę nad poszkodowanym więcej, niż otrzymał, Samarytanin zwróci mu tę sumę, gdy będzie następnym razem przejeżdżał przez tę okolicę. Jezus po opowiedzeniu tej historii zapytał ucznia, który człowiek był bliźnim poszkodowanego, na co ten odpowiedział, że Samaratanin. Jezus nakazał, by w życiu postępował dokładnie tak jak on.
Niestety tylko na soboze w Nicei na polecenie urzednikow i cesarza usunieto z bibli kilkanascie ksiąg w tyum 2 kiegi Ezdrasza =wywalono min wszystko co poddawalo w watpliwosc ze wladza na ziemi nie pochodziod Boga Potem to robiono wielokrotnie np, w 17 wieku 14 ksiag Cytujesz zatem co Ci pozwolono ale to tak z nudow i pogody Ja dobralem 300 Energii
Tak oto weszliśmy w sferę rozważań teologicznych .Przypominając ruch oporu na spółce Energa SA toczy walkę dobra ze złem w obronie prawdy ,,uczciwego sprawiedliwego traktowania akcjonariuszy mniejszościowych itp .Przykre jest to co jeszcze raz podkreślę że niby uznający się za wierzących decydenci tak postąpili z akcjonariuszami mniejszościowymi spółki ENERGA Pozostaje mieć nadzieje że nowi decydenci wierzący czy nie będą przestrzegać tych dwóch jakże prostych prawd... Miłuj bliźniego swego jak siebie samego czy Nie czyń drugiemu co tobie niemiłe " "Alleluja i do przodu"w kierunku ponadprzeciętnych zysków z inwestycji w akcje ENERGA SA
w drodze wyjtąku,drobny wycinek informacji z GG Sąd Apelacyjny odrzucił nasz wniosek o wydanie zanonimizowanego uzasadnienia. Nasza kancelaria przestrzega nas przed publikacją uzasadnienia wyroku (nawet zanonimizowanego przez specjalistyczne biuro). Odwołaliśmy się od decyzji sądu do ministra Bodnara, który przyznał nam rację i odesłał sprawę z powrotem do sądu. Sąd zobowiązał się, że do 15-go stycznia wyda zanonimizowane uzasadnienie, jednocześnie zwrócił się do Energa S.A. o wskazanie jego elementów, które są tajemnicą przedsiębiorstwa. - wyobrazcie sobie Państwo jak kompromitujące dla poprzedniej ekipy jest to uzasadnienie wyroku skoro SA skoro są takie problemy z odtajnieniem nawet zanoniminizowanego uzasadnienia SA,komuś "z boku" mogloby się wydawać,że wystarczy złożyć pozew i już "z górki", nie drodzy akcjonariusze,jest jeszcze masa innych wątków/przeciwności "po drodze" które GG systematycznie "ogarnia",to wszystko to koszty obslugi prawnej o których większść z Nas nie wie/zapomina/pomija
Zawsze jest rozwiązanie może ktoś opublikować kto jest bardzo biedny i kar się nie boi a do więzienia go nie zamkną ,dodatkowo gdyby chciano go ukarać można wykorzystać to medialnie jako męczennik w obronie prawdy .Samo utajnienie tej rozprawy było mała patologią /widocznie cwaniaki RKKW użyły argumentów i sędzina uległa presji / jednak sędzina mieszkająca w bloku ,mająca jeszcze w sercu swój udział w strajkach będąc studentką swoim wyrokiem się zrehabilitowała i stanęła w obronie prawdy .Miałem okazje czytać to uzasadnienie które opublikował na swoim profilu facebok Prosto o prawie jeden z uczestników postępowania prawnik który był interwenientem ubocznym / później je usunął // .W ramach równego dostępu do informacji ja udostępniłem te linki które później już nie otwierały tych plików bo strona do której prowadziły linki została usunięta /kto chciał mógł przeczytać wtedy nadal mam pliki na komputerze / i brak tam jest żadnych tajemnic przedsiębiorstwa ENERGA czy Orlen .Sama publikacja moim zdaniem nie wpłynęłaby na podjęcie decyzji zakupu akcji przez inwestorów więc to zbyteczne .Wracając do wątku religijnego nie wystarczy uważać się za wierzącego należy jeszcze odpowiednio postępować i coraz mniej jest ludzi którzy bez różnicy czy są wierzący czy niewierzący są uczciwi ,ba dochodzi jeszcze wątek polityczny /czy głosząc prawdę nie zaszkodzimy ugrupowaniu politycznemu którego jesteśmy sympatykami czy wprost mamy polityczną presje wykonania takiej czy innej woli politycznej w formie decyzji /PGE glosił że zamyka bloki w Rybniku już po spotkaniu z Map nie zamyka pomimo tego że nie wiadomo czy będą rentowne / czy wątek zawodowy awanse kariera który nie zawsze z różnych powodów pozwala wypowiedzieć się po stronie prawdy szczególnie gdy za prawdą jest mniejszość .Dlatego mamy szerokie spektrum patologi ,nie można uznać też za bezzasadne twierdzenia Oka że Orlen może nic nie zrobić choć można następnymi pozwami wykorzystać uzasadnienie i walczyć w obronie prawdy już o właściwe zadośćuczynienie .Z dobrych stron to Orlen chce załatwić kompromisowo spór z drobnymi jednak inaczej może pojmować kompromis / może wmawiać Nam że jak przywróci spółkę do indeksów to będzie kompromisowe załatwienie sporu .Prezes Orlenu twierdzi że jest w stałym kontakcie z GG /ile w tym prawdy czy słowo w stałym zostało prawidłowo zgodnie z definicją użyte .Cały czas uważam że wykorzystując dobrą wolę Orlenu jeszcze jest czas aby listem otwartym zaprosić na negocjacje w wspólnym poszukiwaniu kompromisowego rozwiązania sporu / może takie negocjacje już trwają tego nie wiem/ zalecałem utworzenie grupy roboczej z kompetentnymi akcjonariuszami wspartymi prawnikami i wynajętym biegłym czy osobą z podobną wiedzą co biegły czy audytor i rozpocząć negocjacje Oczywiście bez sensu są negocjacje jeśli celem jest wezwanie Orlenu na pozostałe akcje / wtedy kto chce sprzeda / Jednak jeśli zarząd ENERGA powołany przez radę nadzorczą wybraną przez Orlen nie został usunięty a Oni i ja też chcą dalszych notowań giełdowych więc dalsze notowania będą i zasadne jest wtedy grupa robocza i negocjacje przy okrągłym stole .Tutaj wspólnie powinien być wypracowany kompromis tak aby Ci co wierzą w przyszłe ponadprzeciętne zyski dzięki dalszym notowaniom GPW na nie cierpliwie czekali a Ci którzy z rożnych powodów nie mogą czekać aby mieli możliwość wyjścia z inwestycji po choć trochę godziwych cenach większych niż aktualny kurs już teraz .Nie można czekać na to co wymyślą prawnicy Orlenu i później krytykować tylko już teraz włączyć się grupą roboczą w negocjacje aby znaleźć wspólnie kompromisowe rozwiązanie sporu.Przypominam na początku sporu sąd namawiał do rozpoczęcia negocjacji /sami z Orlenem / czy mediacji z wykorzystaniem mediatora ale Obajtek odmówił teraz nie odmówią więc należy to wykorzystać
Zawsze jest rozwiązanie może ktoś opublikować kto jest bardzo biedny i kar się nie boi a do więzienia go nie zamkną ,dodatkowo gdyby chciano go ukarać można wykorzystać to medialnie jako męczennik w obronie prawdy -poważnie;???-)))