• Bez paniki Autor: ~Gbj [83.22.139.*]
    Nie ma co się stresować, faktycznie wyniki bez szału ale należy pamiętać, że prezes brał akcje po 28 zł i do tej pory je ma więc na pewno tu będzie jeszczece wysoko kurs
    Teraz jest dobry czas na zbieranie.
    Powodzenie i cierpliwości
  • Re: Bez paniki Autor: ~M78 [78.8.122.*]
    Dokładnie tak jak piszesz... wręcz się zastanawiam dlaczego fundy i wierchuszka nie dobiera akcji w tak promocyjnej cenie... odebrali by akcje spekulantom i ustabilizowali kurs na rozsądnych poziomach...
  • Re: Bez paniki Autor: ~ppp [37.225.29.*]
    Dobiorą jak będzie po 12 zł
  • Re: Bez paniki Autor: ~olo [94.254.232.*]
    bez paniki, bez stresu - to cytat z Titanica. Tak mruczał Kapitan pod nosem ....
    A Ja dziś kolejne 250 szt do kubełka dorzuciłem poniżej 15 zł ;D... Dla mnie BOMBA ;D

PS. To nie porada... mogę się mylić i wtopić... także każdy decyduje za siebie...
    A wszystko wskazuje na to że jutro dobiorę jeszcze taniej ;D...
  • Re: Bez paniki Autor: ~Olo [31.0.62.*]
    No jutro na pewno dobierzesz taniej, w poniedziałek również taniej. I tak jeszcze kilka dni.
    Lub tygodni... spooko dobra spółka w promocyjnych cenach zawsze mile widziana... ;) w sumie wręcz dobrze że można uśredniać w dół ;)
  • Re: Bez paniki Autor: ~ppp [217.96.155.*]
    Toż to się nazywa łapanie spadających noży.
    To się nazywa przeanalizowanie spółki wzdłuż i w szerz przez 6 ostatnich miesięcy... obecna kapitalizacja obecna 190 mln... gotówka plus posiadane aktywa 800 mln... nie licząc trwających inwestycji... już mi nawet cena nie przeszkadza... Im dłużej to trwa tym więcej uda mi się tego tortu chapnąć dla siebie... Pozdrawiam inwestorów ;D .
  • Re: Bez paniki Autor: ~ppp [217.96.155.*]
    Tylko trzeba kupić w odpowiednim momencie, a nie codziennie bo jest taniej. Ja też kupię jak będzie po 12 zł, żeby uśrednić o pozbyć się gniota.
    Pytanie czy się tych 12... doczekasz... na dobrą sprawę jedna umowa handlowa może tu zmienić sytuację o 180%... może wejście kolejnego funda w akcjonariat i pozamiatanie rynku... kwestia czasu gdy ktoś zasobny zwietrzy okazję do zarobku... ;)
  • Re: Bez paniki Autor: ~olo [5.173.26.*]
    12 pln się doczekamy - idzie w dół przy małych obrotach.
    ktoś wejdzie do tej spółki, ale jak akcje będą poniżej 10 pln.

Masz rację poniżej 10 zł wchodzę własną hipoteką za mieszkanie... wybuduję sobie później dom ;D
  • Re: Bez paniki Autor: ~ppp [37.225.20.*]
    Czekasz, czy dobierasz? A jak wejdziesz z hipoteki za 10 zł, a spadnie na 7, to co zrobisz? Pójdziesz do bociana po kasę?
  • Re: Bez paniki Autor: ~M78 [212.109.134.*]
    Wszystko w swoim czasie... kręcą kursem w dół... pokręcą i do góry... kwestia cierpliwości a papieru mam już sporo... I wciąż dobieram po trochę... trzeba dzielić bo jutro może być taniej
  • Re: Bez paniki Autor: ~Fan [37.47.176.*]
    Każdy robi jak uważa, życzę Ci żeby ta taktyka się powiodła.

Ja wolę się trzymać jednak podejścia "trend is your friend".

Oczywiście, że kurs odbije. Pytanie z jakiego poziomu do jakiego poziomu. Może być tak że 20 zł tutaj długo nie zobaczymy, a kurs zdąży w międzyczasie skoczyć o 50% (np. z 12 zł na 18 zl), ale dalej wcześniejsze poziomy będą nieosiągalne. W tym kontekście takie ciągle dosypywanie i powiększanie straty, gdy dna nie widać jest imo ryzykowna strategia.
    Osobiście nie widzę tutaj wielkiego ryzyka... bez względu na to co się dzieje z kursem akcji... jest jeszcze trzecia strona rozgrywki... mianowicie sama spółka OST... poprawa wyników finansowych , kiedyś kolejna dywidenda... sama ureguluje kurs na właściwe poziomy... wyceniam tą spółkę sporo wyżej... także czy będzie po 10 czy 15 ... i tak zamierzam cyklicznie dobierać... rok , dwa, pięć... poczekam ale kapitał podwoje... Pozdrawiam.
  • Re: Bez paniki Autor: ~Olo [31.0.48.*]
    Osobiście widzę tutaj katastrofę.
    Dzisiaj D. Tusk w Gdańsku ogłosił budowę terminala zbożowego za 400 milionów PLN. Więc ucieknie biznes Agro, a to lwia część tej firmy.
    Tu potrzebna jest dywersyfikacja.
    Poszukałem... poczytałem... i faktycznie... coś tam naobiecywał... ale... obiecał też rozbudowę infrastruktury drogowej, kolejowej w okolicy... chcąc nie chcąc skorzysta na tym też OTS... podano że polskie porty mają się całkiem dobrze i zwiększają zyski... także cała branża za moment odbije... swoją drogą politykom nie wierzę za grosz... a zarząd OTS już raz spółkę postawił do pionu niemal z upadłości co świadczy że dokładnie wiedzą co robią...
  • Re: Bez paniki Autor: ~ChłodnymOkiem [89.64.63.*]
    Dnia 2024-12-02 o godz. 14:20 ~M78 napisał(a):
    > Poszukałem... poczytałem... i faktycznie... coś tam naobiecywał... ale... obiecał też rozbudowę infrastruktury drogowej, kolejowej w okolicy... chcąc nie chcąc skorzysta na tym też OTS... podano że polskie porty mają się całkiem dobrze i zwiększają zyski... także cała branża za moment odbije... swoją drogą politykom nie wierzę za grosz... a zarząd OTS już raz spółkę postawił do pionu niemal z upadłości co świadczy że dokładnie wiedzą co robią...

-----------------------------------------
    A tym czasem przez ostatnie 2 tygodnie rozładowywany jest 1 statek na 3 dni w Świnoujsciu i Gdyni

Na początku jeszcze listopada Gdni notowała rozładunek od 3 do 5 statków na 2 dni w zależności od tonażu

Ale teraz to nabrzeża stoją puste...

Jednak IV kwartał też będzie na minusie jeśli nic sie nie zmieni w tym tygodniu.

Kolokwialnie mówią Wielka Lipa....

Nikt nie docenił Rudego i jego " przyjacielskich " gestów wobec zachodniego sąsiada !

Pozdrawiam

Inwestuję z horyzontem 2-3 lat... nie kwartałów... Skoro "rudy" już obiecuje coś nowego... to znaczy że dojrzał w tym pieniądze... zacznie budować coś co OTS ma praktycznie gotowe... licząc znajomych królika na stanowiskach, wyprowadzanie pieniędzy przy budowie i brak doświadczonego personelu do obsługi portowej... państwowy agro-port nie powstanie przez kolejnych 10 lat... Mnie nie przekona nikt... spaść może góra do ZERA.... wzrosty mogą być kilkukrotne...
    Dnia 2024-12-02 o godz. 15:37 ~M78 napisał(a):
    > Inwestuję z horyzontem 2-3 lat... nie kwartałów... Skoro "rudy" już obiecuje coś nowego... to znaczy że dojrzał w tym pieniądze... zacznie budować coś co OTS ma praktycznie gotowe... licząc znajomych królika na stanowiskach, wyprowadzanie pieniędzy przy budowie i brak doświadczonego personelu do obsługi portowej... państwowy agro-port nie powstanie przez kolejnych 10 lat... Mnie nie przekona nikt... spaść może góra do ZERA.... wzrosty mogą być kilkukrotne...

-----------------------------------------------------------------------------------------------
    i nikt Cię nie przekonuje....
    Rozmawiamy o suchych faktach....
    A One są Kiepskie.....................

Ja niestety zcząłem liczyć straty...........

i zgadzam sie z przedmówca--FAN

cytuje...
    ....................Ja wolę się trzymać jednak podejścia "trend is your friend".

Nie dobieram do pozytywnych sygnałów...

Nie ma co powieszczać strat....

Pozdrawiam

I pewnie masz rację... natomiast tutaj "odjazd" jest możliwy w każdym momencie... GPW to jak basen z rekinami... wchodząc jako "płotka" trzeba mieć większe jaja niż te rekiny... bo inaczej cię zeżrą... ;) Pozdrawiam.
    Port Świnoujjście...Kolejny dzień gdzie przy 4 nabrzerzach NIC się nie dzieje.

Marazm, pustki, brak przeładunków....

Będzie kiepsko.

Pozdrawiam
    Może tak być... cena ewidentnie to oddaje... tyle że pojęcia nie masz co przypłynie jutro czy za tydzień... miesiąc... inwestycja wręcz idealna... tyle że lata... każdy ma inny horyzont... Im dłużej trwa marazm z ładunkami tym więcej nazbieram akcji... ;)
    Dnia 2024-12-03 o godz. 16:49 ~M78 napisał(a):
    > Może tak być... cena ewidentnie to oddaje... tyle że pojęcia nie masz co przypłynie jutro czy za tydzień... miesiąc... inwestycja wręcz idealna... tyle że lata... każdy ma inny horyzont... Im dłużej trwa marazm z ładunkami tym więcej nazbieram akcji... ;)

------------------------------------------
    Uwielbiam takich narcyzów co "wszystko wiedzą " najllepiej :}}

Obyś tylko do zył tych lat kiedy spółka wyjdzie na prostą :))
    Spółka jest na prostej... tylko komuś mocno zależy by tworzyć negatywny wizerunek całości... spółka za 2023r wypłaciła akcjonariuszom około 75 mln zł... dwa chude kwartały z minusem na około 10 mln zł... to pikuś doliczając kończące się inwestycje za dziesiątki mln zł... zawsze się trafi ktoś pozytywnie nastawiony do spółki... a mnie się układanka dość ładnie składa... z faktów nie z opinii na forum Bankiera...
    I absolutnie nie uważam się za "narcyza" który wie najlepiej... jeśli się mylę... popłynę na grubą kasę ( dla mnie grubą )... zawsze jest coś za coś... taka jest giełda...
    Szukaj też pozytywów... OTS to także transport kolejowy i samochodowy... tania ropa także podniesie zyski spółki... część umów w dolarach... a ten się mocno wzmocnił... Ja widzę więcej plusów niż minusów... ;)
  • Re: Bez paniki Autor: ~olo [5.173.28.*]
    pozytywy w transporcie samochodowym i kolejowym ?
    haha, to kula u nogi.
    po boomie na import z Ukrainy nastąpił gwałtowny rozwój transportu samochodowego i kolejowego w Polsce - ostatnie 3 lata.
    wysokie stawki, ale jednocześnie wzrost cen wagonów, naczep, ciągników siodłowych. Wszystko pobrane w leasingach.
    Teraz transport leży i kwiczy - brak towarów z Ukrainy, recesja w Niemczech - tu też dużo woziliśmy.
    Transport płaci wysokie kredyty, roboty brak, a nawet nie można zamknąć biznesu, gdyż używane środki transportu są dzisiaj niesprzedawalne.
    Przykład Wielton producent naczep cytuję :
    Od stycznia do lipca 2024 r. firma zarejestrowała jedynie 1 441 nowych przyczep i naczep, co oznacza spadek o 38.8 proc. w porównaniu do analogicznego okresu roku poprzedniego.
    Akcje Wielton -40% w ciągu roku.
    To wszystko jest powiązane - logistyka masowa to bagno na najbliższe lata.
    Co innego kontenery.
    10 pln jak nic za akcję.
    Jest jeszcze jeden wariant, bardzo prawdopodobny, który sprowadzi cenę akcji do samej podłogi.
    OTS nie ma potrzeby zakupów floty... posiada własną... ( czyli to problem Wieltonu czy im schodzi czy nie )... jakoś nikt nie wspomina o tym że rusza KPO i wiele inwestycji w kraju... ktoś uważa że będą nosić materiały na plecach... przed logistyką tłuste lata i można się licytować argumentami... prawda jest taka że na końcu zarobi ten co ma rację... dla mnie kurs jest atrakcyjny i będę dobierał co miesiąc... w planie było 1000 szt... za chwilę skończę 2 tys... i pewnie skuszę się na kolejne pakiety...
  • Re: Bez paniki Autor: ~ppp [37.225.60.*]
    Daj spokój, jego nie przekonasz, w grudniu rajd mikołaja, s ten gniot leci.
    A tutaj masz 100% racje... przykro że leci w dół... jednak zawsze taniej można dokupić... czyli jest zaleta... i fakt 100% mnie nie przekona nikt... taka uparta natura... Pozdrawiam.
  • Re: Bez paniki Autor: ~ChłodnymOkiem [89.64.39.*]
    04-12-2024

Port ŚWINOUJŚCIE --4 Nabrzeża nadal puste, Nic się nie dzieje , wszystko STOI.

Pozdrawiam

p.s.
    Ale bez paniki będzie "dobrze"
    Fajnie że obserwujesz port w Świnoujściu... tyle że to tylko jedna z pięciu składowych grupy OTS... z tego co wiem ma tam być montowana specjalna maszyna do załadunku zboża... więc może to celowe przekierowanie ładunków by nie przeszkadzać ekipie w montażu... ;) teoria... nie mam podglądu na ten port...
    Na giełdzie kupujemy też przyszłość i potencjalne możliwości... nie przeszłość i pusty port dziś... cena dokładnie odzwierciedla chudy rok... ale dzięki temu kupujemy akcje po 14... a nie po 40...
    05=12-2024 Czwartek

Port ŚWINOUJŚCIE --4 Nabrzeża NADAL NIC

Pozdrawiam
    Z tego co widzę to wzrósł ruch statków do Szczecina.....hm kolejna konkurencja

Pozdrawiam
    Taki jest rynek że panuje konkurencja... raz wzrasta w Szczecinie... raz w Świnoujściu, Gdańsku czy Gdyni... średnia branży i tak wypracuje swoje ( fajnie że już ruch widać u konkurencji )...

Dla mnie ciekawostką jest ilość osób na forum Bankiera... Wręcz dbających o moje prywatne finanse... bym za dużo nie kupił... może lepiej sprzedał... jako początkujący inwestor bardzo doceniam Wasze starania i dbałość o dostępność informacji... zwłaszcza tych negatywnych... ;D
    Dnia 2024-12-05 o godz. 15:47 ~M78 napisał(a):
    > Taki jest rynek że panuje konkurencja... raz wzrasta w Szczecinie... raz w Świnoujściu, Gdańsku czy Gdyni... średnia branży i tak wypracuje swoje ( fajnie że już ruch widać u konkurencji )...
    >
    > Dla mnie ciekawostką jest ilość osób na forum Bankiera... Wręcz dbających o moje prywatne finanse... bym za dużo nie kupił... może lepiej sprzedał... jako początkujący inwestor bardzo doceniam Wasze starania i dbałość o dostępność informacji... zwłaszcza tych negatywnych... ;D

------------------------------------------------------------------------------------------------

Szanowny Kolego ......

Z tego co czytam , nikt Cię tu nie namawia na sprzedaż lub kupno.

Stwierdzamy tylko Prawdziwe Fakty z branży portowej i tyle....

Kurs, wyniki i same wypowiedzi prezesa OTLOG też je Potwierdzają

Pozdrawiam
    Oczywiście... przypominanie kilka razy dziennie że "port stoi pusty" to nie wywoływanie presji na sprzedaż... tak jak byś nie miał lepszych rzeczy do roboty w życiu jak przekazywanie takich wiadomości... tyle że mi to lotto co tam się się dzieje dziś... bardziej istotne co tam się będzie działo za rok-dwa... nie mam już sił się bawić w przepychanki słowne na forum... i tak każdy z Nas zrobi to co uważa za słuszne... Pozdrawiam i przepraszam jeśli kogoś uraziłem... odbiór informacji bywa różny...
    Dnia 2024-12-05 o godz. 17:43 ~M78 napisał(a):
    > Oczywiście... przypominanie kilka razy dziennie że "port stoi pusty" to nie wywoływanie presji na sprzedaż... tak jak byś nie miał lepszych rzeczy do roboty w życiu jak przekazywanie takich wiadomości... tyle że mi to lotto co tam się się dzieje dziś... bardziej istotne co tam się będzie działo za rok-dwa... nie mam już sił się bawić w przepychanki słowne na forum... i tak każdy z Nas zrobi to co uważa za słuszne... Pozdrawiam i przepraszam jeśli kogoś uraziłem... odbiór informacji bywa różny...

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Oczywiście że informowanie o Prawdziwych Faktach NIE jest nagonką na sprzedaż.

To jest informacja o prawdziwej sytuacji która Nas Wszystkich otacza.

Przecież kolega pisał że nawet lepiej że spada bo więcej kolega zapakuje, więc nie kolega się realizuje , nie namawiam na nic.

Ja nadal będę informował co się dzieje w porcie.

...kolega nie powinien się przejmować tymi informacjami bo przecież koledze to lotto.... w obenych czasach mamy już tyle plci

że nie wiem co tam koledze lotto, czy chodzi o dosłowne lotto czy może kolega śle przekaż że go to nie obchodzi :))

Pozdrawiam Serdecznie z nabrzeża w Świnoujściu

p.s.
    Jeśli tylko pojawią sie pozytywne ruchy w porcie, niezwłocie poiformuję kolegę i pozostałą częć forum

Spokojnego wieczoru

• Re: Bez paniki Autor: ~Fan [5.134.208.*]
    M78 - ja mogę o sobie powiedzieć - wchodzę z Tobą w polemikę, bo z Twoich postów ciągle bije nieskażony niczym optymizm, żeby go trochę zamaskować jest to czasem okraszone stwierdzeniem, że oczywiście ryzyko jest, to jest giełda etc.

Chodzi o to, żeby podejmować racjonalne decyzje i odcinać się od emocji, zdjąć czasem różowe okulary. Co z tego, że spółka jest ogólnie rzecz ujmując "dobra", skoro nie ma popytu na jej usługi, co odzwierciedlone jest dobitnie przez silny trend spadkowy?

Czy z perspektywy czasu dobrze oceniasz swoje decyzje o kupowaniu akcji, np. przy 30 zł, 25 zł, 20 zł, 15 zł... etc? I radość z tego, że jest coraz taniej? A może lepiej poczekać aż dobitnie kurs dosięgnie dna i się ustabilizuje, (może np. przy 10 zl?) chwilkę poczekać aż trend się odwróci i dopiero wtedy ładować zakumulowaną przez parę miesięcy kasę, żeby nieco bezpieczniej wejść? ale też wtedy "mocniej" uśrednić cenę akcji?

Niczego nie doradzam, to Twoje pieniądze. Możesz mieć rację - czego Ci życzę! Po prostu mam wrażenie, że trochę brakuje takiego trzeźwego spojrzenia na sytuację. Sam byłem akcjonariuszem tej spółki, zarobiłem, więc też mam sentyment do spółki jakby co.
  • Re: Bez paniki Autor: ~ppp [37.225.25.*]
    Codziennie niskie ceny. Ładujesz pod korek? Czy czekasz na 12 zł?
  • Re: Bez paniki Autor: ~Fan [5.134.208.*]
    Jeśli to do mnie pytanie, to póki co przyglądam się z boku. Jeśli koniunktura / sytuacja na rynku się nie poprawi nie zamierzam wchodzić, nawet jeśli będzie tanio (np. 10-12 zł). Przy braku zmiany koniunktury na takim niskim poziomie kurs się może zatrzymać i ugrzęznąć na dłużej... to może spowodować, że kasa byłaby też zamrożona na dłużej.

Choć przyznaję, poziom 10 zł na ten moment wydawałby się faktycznie atrakcyjny...
  • Re: Bez paniki Autor: ~ChłodnymOkiem [89.64.62.*]

Witam

Do portu w ŚWINOUJŚCIU do nabrzeża Handlowego zawinął średniej wielkości statek

Pozdrawiam

• Re: Bez paniki Autor: ~ChłodnymOkiem [89.64.62.*]
    Sobota 7-12-2024

Nadal pustki.....co było wczoraj to odpłyneło
    mały tonaż.

Coś chyba przypłynie pod nabrzeże Górników , przeładowywano trochę węgla bliżej miejsca przeładunku

Pozdrawiam
  • Re: Bez paniki Autor: ~ChłodnymOkiem [89.64.40.*]
    Dnia 2024-12-07 o godz. 14:06 ~ChłodnymOkiem napisał(a):
    > Sobota 7-12-2024
    >
    > Nadal pustki.....co było wczoraj to odpłyneło
    > mały tonaż.
    >
    > Coś chyba przypłynie pod nabrzeże Górników , przeładowywano trochę węgla bliżej miejsca przeładunku
    >
    > Pozdrawiam

-------------------------------------------------------------------------

Przycumował 1 - statek , nabrzeże górników

Pozdrawiam

• Re: Bez paniki Autor: ~ChłodnymOkiem [89.64.38.*]
    10-12-2024

Od niedzieli ŻADEN statek nie przycumował do nabrzeża w Świnoujściu

Zastój, marazm

Pozdrawiam
[x]
OTLOG 0,00% 12,70 2025-12-02 15:17:00