• Wyniki za 3Q Autor: ~gluś [37.143.129.*]
    @b-cz.

Wspomniałeś coś o webinarze. Czy to w związku z wynikami? Trochę to dziwne bo chyba do tej pory nie robili?
    Czy to pewne, skad masz to info?
    Czego się spodziewać? Fatalnych wyników i tłumaczeń że strony spółki?
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: bialoczerwony1972 [79.191.86.*]
    Napisałem na priv. Zerknij w spam ;)
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Kosa [176.80.69.*]
    A możesz się też tutaj podzielić? Nie mam jak wysłać ci pm
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: bialoczerwony1972 [79.191.86.*]
    Tutaj mogę Ci tylko napisać, że szykują webinar po publikacji wyników za 3Q. Tyle mogę zdradzić z korespondencji z panią Zalewską.

I to jest coś nowego bo od kilku lat takiej metody komunikacji z rynkiem nie było....
    Pytanie brzmi dlaczego szykują webinar ;)
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Kosa [79.153.101.*]
    Pytanie na które znasz odpowiedź, czy Twoje własne spekulacje? :) kciuk w górę proszę jak wiesz coś dobrego ale nie powiesz
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: bialoczerwony1972 [31.61.183.*]
    No niestety nie mogę....
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Backa [198.145.147.*]
    Adekwatnie do waszych wynikow finansowych pusccie sobie na tym webinarze -mp3 Celine Dion "Titanic"
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Kapłan [37.225.16.*]
    Zaprawdę powiadam Wam, ten kto wyrzeknie się bogactwa, złotych cielców, ten będzie mógł grzać się ciepłem wiecznego ognia. Tylko droga ubóstwa sprawi oczyszczenie... wystarczy kupić akcje PLI

Księga św. Kobe'go Bryant'a
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Majk [5.253.206.*]
    to nie ubóstwo , to jest "ja-mam-czas" xD
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Kubek [84.241.201.*]
    Czekamy na webinar
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Pierog [193.9.112.*]
    mocno leci na wadrzajne dzisiaj papier....
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Bialoczarny [37.248.217.*]
    Czekamy na webinar
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Bialoczarny [37.248.217.*]
    I pytanie brzmi, dlaczego szykują webinar?
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~bencwal [5.253.206.*]
    mocno tam się u nich kotłuje od środka od strony pracowniczej , niejedno nas zaskoczy
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~gluś [37.143.129.*]
    W jakim sensie? Możesz coś więcej?
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~marek [194.116.166.*]
    raport super - lecimy grubo na 1 cyfrowe kursy
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Bialoczarny [37.248.168.*]
    Zero zaskoczenia. Od sierpnia pisze o tym samym. Spadające przychody, przy coraz większych kosztach. Kiedy zaraportowali ze dwie umowy poniżej 5%, wbrew temu zachwytowi na forum nad nową polityką informacyjną, zadawałem pytanie czy to nie wynik „desperacji”. Praktycznie nic więcej nie raportowali. Pisałem o kilku kwartach słabszych okresów i że trudno będzie się dźwignąć. Przynajmniej tak długo jak nie piszemy o jakiejś korekcie wielomiesięcznych spadków. Przed nami dwa raporty z najgorszych sezonowo kwartałów. Gdzie tu szukać pozytywów? Płynności na razie nie stracą. I może ze wzrostu zadłużenia spółki i naiwnego liczenia, że prędzej czy później obrócą to w przychód na większej marży. Ale nie wiem czy o to chodziło większości ludzi tutaj ze średnią 25-30 PLN, kiedy teraz mamy 12-13 PLN.
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: bialoczerwony1972 [79.191.25.*]
    Jeśli ktoś spodziewał się przyzwoitych wyników to musi być naprawdę nadwornym optymistą. Kurs jest gdzie jest i tyle. Spółka wyceniona na 1/3 przychodów i to po spadkach przez kryzys... Z rynkiem się nie dyskutuje, ale czy to drogo czy tanio każdy decyduje sam. Ja uważam, że to jak za darmo ( no chyba ze firma pójdzie do piachu) tylko dlatego, że ktoś miał faktycznie presję na wyjście z niej za wszelką cenę nie patrząc na straty jakie na niej zanotował....

Argument, że takie niskie marze już pozostanę, że rynek VFX wróci do stanu sprzed strajku, a gaming też będzie ciągle w odwrocie pozostawię bez komentarza.
    Miał być webinar i dupa...

A za jakiś czas będzie płacz, że drobni zostali bez akcji i będzie krzyk na forum gdzie jest KNF :)
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Breton [79.153.201.*]
    To nie koniec spadków Bialocz, nie dokupuj jeszcze, tak uważam z tego co słyszę o branży.
    Za późno.... Niestety. Zwiększyłem swój portfel o około 40%.i obniżyłem średnią.
    Na razie nie mam środków na dokupowanie...
    A wiadomo czemu webinar odwołany?
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Bialoczarny [37.248.168.*]
    Nigdzie nie napisałem, że spółka już nigdy nie będzie miała większych przychodów na dobrych marżach. Spierałem się z wami od kilku miesięcy, że nic nie wskazuje, żeby to było w najbliższych kwartałach. Mało tego, pisałem, że to będzie naturalne jak kurs będzie się osuwał. Ostrzegałem, kiedy wy pisaliście, że to okazja życia. Teraz łatwiej każdemu pisać, jak spółka ma do odrobienia 100% na kursie.
    Dalej uważam, że to okazja i za jakiś czas (dłuższy niż myślałem) to się okaże i ceny poniżej 20zł będą tylko wspomnieniem..Nawet jeśli ktoś sprzedał po 20zł to jeszcze trzeba mieć odwagę i czas, żeby odkupić, a to wcale nie jest takie proste...

@Breton

Nie wiem czy odwołany. Zalewska ta od RI napisała mi w mailu, ze planowany jest po publikacji wyników za 3Q myślałem więc,że 08.11 no ewentualnie 09.11.
    Nic na to nie wskazuje,żeby tak było... Mniemam, że może być i za tydzień i za miesiąc bo chyba nie miał związku z wynikami

• Re: Wyniki za 3Q Autor: ~fanpli [89.64.81.*]
    webinar nie jest odwołany, ale też nie ma daty kiedy będzie?
    co do wyników to na pewno pli wyjdzie wzmocnione z okresu kryzysu w branży
    jak napisali w raporcie wstrzymane budżety i produkcie mają ruszyć w 2025
    rynek vfx ma rosnąć ponad 6 % rocznie i już w zeszłym roku przekroczył wartość 10 mld usd
    więc jakiejś zapaści nie widzę, aby jednak zrozumieć czemu pokazuje straty to trzeba zrozumieć, że
    projekty kalkulowane z tzw pierwszą marżą są bardzo zyskowne i problemem są koszty stałe związane z funkcjonowaniem
    całej grupy platige - więc aby pokazać niezłe zyski potrzeba więcej zleceń, szczególnie tych dużych i spółka nad tym pracuje
    > dla roboty o wartości x, którą zrobi np 300 osób i dla powiedzmy 350-400 osób i wartości zamówień 1,5x
    w zasadzi koszty stałe będą podobne i zysk się pojawi!
    krótko i zwięźle potrzeba zleceń, do tego okres gorszej koniunktury zarząd wykorzystał do restrukturyzacji, dodatkowo sprzyja działalności tzw rynek pracodawcy
    np r/r wynagrodzenia spadły z 10,5 mln na 7 mln zł
    po trzech kwartałach przychody spadły o niecałe 10% co nie jest jakąś tragedią
    w 4 kw wrzucą i niewykluczone że większą całość zaksięgują z vfx wiedźmina i kwartał może być zaskoczeniem in plus
    > na pewno dramatem jest niska płynność i nawet jedna osoba może tutaj spuścić kurs o 20% jak kilka sesji temu 2-3 tys akcji...
    na pewno też taka przecena z okolic wieloletniej kotwicy w okolicy 25 zeta, co jest odniesieniem do ceny emisyjnej dla funduszy sprzed kilku lat, jest mocno przesadzona biorąc pod uwagę zarówno potencjał spółki jak i jej fundamenty
    naprawdę nikt by się nie zdziwił jakby wycena obecnie była równa rocznym przychodom
    w końcu powinno się też wycenić model spółki, potencjał i szybko rozwijającą się branżę w której działa
    niestety tak to nie działa i wiele spółek na bananie jest wycenionych bardzo przypadkowo
    szczególnie tych mało płynnych i nie mających żądnego pokrycia analitycznego
    nie wszystko też można wyczytać z raportów kwartalnych....
    >>> sytuację można podsumować, że spółka jest na takim jałowym biegu ale z opcją wrzucenia trójki
    2025 może być rekordowym w działalności pli, niech tylko spełni się to co mają obecnie na stole...

Fanpli, czasami mnie twoje tezy zabijają. Nikt w branży nie wie jaki będzie rok 2025, mówią tu o dobach w branży u gigantów którzy dają prace PLI, ale ty już wiesz że będzie rekordowy.
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Kriss [178.162.225.*]
    ja to go czytam dla beki, najlepsze to "spolka wyjdzie z tego kryzysu wzmocniona" buhaha, czyli kto -ksiegowa i zarzad ?
    bo grafikow juz tam dawno nie bedzie a ci lepsi beda zabookowani w zagranicznych firmach (rynek nie lubi prozni)
    Potem przyjdzie odbudowywac zespoly od zera czyli nie wiadomo ani kto ani z jakim poziomem, gdyz "docieranie" zespolu jest jak dobre wojsko zaprawione w boju. A tu go po prostu nie bedzie.
    Gosciu stuka jakies puste dyrdymaly a takie male firmy jak ta opieraja sie tylko na pracy rak.
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Kibic [31.11.187.*]
    4 kwartał będzie rewelacyjny ... przewiduje ekspert fanpli. I ja się z nim zgadzam jak zawsze. Czy ten człowiek po tym co tu wypisywała w ogóle twarz? Jedyne wyjaśnienie logiczne to to, że opłaca go zarząd, od dawna.
    i dokładnie pokazujecie, że nie warto z wami dyskutować
    stawiacie tezy i opinie z sufitu bez merytorycznej znajomości i faktów
    brak u was konkretnej polemiki dotyczącej szczegółów przez mnie opisanych
    zachowując resztki jakiegoś poziomu zdecydowanie warto uszanować czyjąś opinię
    ps> będzie, a może być to jednak spora różnica i dokładnie t tak to ująłem!

Alez drogi watsonie wielu w tym i trochę ja wie i zna te fakty np. zwiazane z migracja i szukaniem pracy przez pracownikow tj. grafikow a jest ich calkiem niemalo i przybywa. Banialuki i wrozenie z kulki sa spoko ale tu wszystko jest tak skomplikowane i tak proste jednoczesnie ze same vfxy i inne sie nie zrobia jak juz przyjdzie ten wyczekiwany moment.
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Bialoczarny [37.248.219.*]
    Twoja merytoryczna znajomość faktów doprowadziła cie gdzie? Bo wygląda na to, że do sporej straty. Piszę o tym, bo być może coś jest nie tak z tą twoją merytoryczną wiedzą.
    nie spieszy mi się i nie są to aktywa decydujące o moim codziennym bycie
    choć przyznaję, że zdecydowanie przyjemniej jest zarabiać niż tracić
    ponieważ obecna cena akcji versus potencjał i fundamenty wydaje się dość absurdalna
    do tego wierzę, że platige image dostanie się do światowego tortu dużych vfx
    to obecną sytuację wykorzystuję na dokupowanie a nie biadolenie i wyszukiwanie
    pesymistycznych scenariuszy dla spółki
    proponuje każdemu aby poszukał i poczytał sobie jaki to olbrzymi rynek i jakie są prognozy jego wzrostu na
    najbliższe 10 lat?!

to moj ulubiony argument "mi sie nie spieszy..." albo "nic nie boli..." XD
    wg mnie bedzie srednio jak zawsze, po pierwsze dlatego ze znam rynek od strony samej grafiki i vfx
    i tutaj nie ma opinii ani stabilnosci ani pewnosci jutra inaczej niz w wiekszych zachodnich firmach
    moze poza pojedynczymi zleceniami dla jakis kolesiow z lapanki, nic pozatym
    dlatego ciezko jest budowac jakies budowle z takich klockow ktore ciagle sie sypia.
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: bialoczerwony1972 [79.191.17.*]
    Dnia 2024-11-09 o godz. 19:30 ~Kriss napisał(a):
    > to moj ulubiony argument "mi sie nie spieszy..." albo "nic nie boli..." XD
    > wg mnie bedzie srednio jak zawsze, po pierwsze dlatego ze znam rynek od strony samej grafiki i vfx

To jest mój ulubiony argument! Jestem kierowcą TIRa, i znam rynek od strony samej logistyki, albo jestem pracownikiem Biedronki i znam rynek od strony FMCG.  
    Bo przecież każdy prezes informuje swoich pracowników o negocjacjach które się toczą i na jakim są etapie i podobnie robi prezes PLI na czwartkach owocowych ;)

Tymczasem tygodniowy: https://zapodaj.net/images/ee9404868cb50.jpg i miesięczny: https://zapodaj.net/images/61ede1f607f5e.jpg
    Społka o przychodach 107 mln za trzy kwartały wyceniona na 44 mln zł :)
    MOV- wycena 46 mln zł przy 6mln zł przychodu za dwa kwartały
    STARWARD- wycena 20 mln zł przy 1 mln przychodu za dwa kwartały
    ATM wycena 360 mln zł przy przychodach 111 mln zł za dwa kwartały
    BLOOBER wycena 450 mln zł przy przychodach 49 mln zł za dwa kwartały
    CREEPY JAR wycena 235 mln zł przy przychodach 15 mln zł
    CI GAMES wycena 283 mln zł przy przychodach 57 mln zł za dwa kwartały
    DATA WALK wycena 220 mln zł przy przychodach 10 mln zł za dwa kwartały ( absolutny hit)
    I można tak wymieniać i wymieniać i tylko PLI jest za drogie i nic im się nie uda bo u wyżej wymienionych każda gra będzie sukcesem, a DATA podbije rynek amerykański :)

• Re: Wyniki za 3Q Autor: bialoczerwony1972 [79.191.17.*]
    @ Kriss zapewnisz, że jesteś grafikiem z branży ok
    zgadzam się z tobą, że pewien element nieprzewidywalności jest w tej branży
    jednak na platige powinno się spojrzeć przez pryzmat ostatnich kilku lat wzrostu skali biznesu
    wszystko żarło d moment kiedy feralny strajk wywołał kryzys
    patrząc na spółki robiące vfx to kilku europejskich konkurentów pli wpadło w o wiele większe kłopoty
    co wykorzystał platiż np zlecenia z wysp albo szwecji, z tamtych kierunków też chętniej spoglądają pracownicy
    w kierunku warszawy
    trend się odwrócił bo jakiś czas temu na zachodzie były lepsze warunki
    zapytam jako fachowca - czy znasz w ogóle jakiś inne firmy zajmujące się tym co platige image?
    wymień ich nazwy bo naprawdę takich specjalistycznych firm jest bardzo bardzo mało
    w samej europie zaledwie kilka!
    wiem, że strajk zaszkodził planom na 2024 osiągnięcia ebitdy 17-20 mln zł i przychodów 170-200 mln
    a było to realne bo zespół pod tym kątem był zwiększany i spółka była po słowie w kilku sporych projektach filmowych!
    przetrwała i wykorzystała czas na restrukturyzację i ma szanse w kolejnym roku powrócić na ścieżkę wzrostu
    ps> napisz czy ty w ogóle jesteś akcjonariuszem, miałeś, masz, zamierzasz mieć akcje pli?
    hehe, czy po prostu jesteś dobrym samarytaninem naszego banana przestrzegającym przez inwestycją w pli bo ...zbyt drogo jest?!
    zgadzam się z białoczerwonym, że wycena pli powinna oscylować w kontakcie z rocznym przychodami a nie wynosić ok 1/3 z nich i to pomimo straty netto, oceniamy jednak przyszłość i potencjał a nie to co było miesiące temu, rynek zaś zachowuje się jakby spółka miała się ku upadkowi....

• Re: Wyniki za 3Q Autor: ~exFreelancer [5.253.206.*]
    Kriss ma poniekąd rację od strony pod-pod-pod-pod wykonawców grafików firma ta ma opinię sezonowej, tzn. nie należy wiązać żadnych planów jeżeli chodzi o pewność zatrudnienia. To tylko taka papka sezonowa jak zbieranie szparagów , sałaty itp.
    Dziwne to biorąc pod uwagę propagandę jaką to sieją o mitycznych niesamowitych przychodach.
    To chyba dobrze, że nie zatrudniają wszystkich na umowę o pracę tylko na b2b?
    Dobrze dla kosztów czyli i dla mnie jako akcjonariusza. A tobie radzę może forum go work, może gdzieś indziej tak jest więcej niezadowolonych ex pracowników i możecie sobie popłakać :)
    B-cz z tym porównaniem wycen innych "pereł" w punkt!
    No i ciekawa sprawa z tymi wsparciami.... Przypadek? Płynność jak u dzieci sprzedających lemoniadę pod sklepem więc malować można co się chce i jak się chce....
    tak nawet bardzo dobrze będzie jak zostanie tylko sekretarka i zarząd plus sprzątaczka na b2b.
    Akurat ja nie robię zleceń dla nich bo nie warto, słabo płatne vs zbyt duże wymagania "artystyczne".
    Przeszedłem na gamedev i inwestowania w stronę cdp-u, tutaj zaglądam dla ubawu do kawki, jak się robale w pustej puszce po sardynkach uwijają :D
    Ale co tu ? dzisiaj widzę mamy kolejne urealnienie kursów :D
    Do tego CDP co w 2023 miał nadmiar pracowników i miał zwolnić prawie 10% załogi?
    Fajno xD
    Ale beka :)
    10% fluktuacje w granicach statystyki nowych kandydatów i zmian pracy przez samych pracowników.
    Ale jak to się ma do 85% w opustoszałej puszce po sardynkach ? :D
    to dopiero beka XD
    2020 zwolnienia
    2023 zwolnienia
    To długo nie popracujesz :)
    Ile w plecy na tej puszce że tak cię boli?
    paradoks polega na tym, że in gorzej tym lepiej...dla firmy
    jak personel chwali pod niebiosa pracodawcę to zbyt dobre są warunki pracy głównie pensje
    w 2022 świat stanął na głowie i rynek pracownika wymuszał absurdalne zarobki
    dość powiedzieć, że tzw freelanser za dzień pracy dostawał od pli 1500 zł
    obecnie biznacjum się skończyło i cieszą się ci kolesie jak za połowę tej stawki mają co robić
    wiem to z dobrego źródła i pewnie gdyby nie ten kryzys wywołany strajkiem to może długo jeszcze by nie było rynku
    pracodawcy jaki obecnie mamy?
    kontrola wynagrodzeń i restrukturyzacja kosztów to akurat dobre rzeczy do jakich doszło w spółce w trakcie gorszej koniunktury
    jest takie powiedzenie o tłustych kotach i te zaczęły obrastać w tłuszczyk, który teraz właśnie zaczęły gubić....
    b2b to dobry sposób zatrudnienia i nawet prezes tak ma, spółka nie płaci od tego podatków i ubezpieczenia
    oczywiście prowadzi się negocjacje dotyczące wysokości stawek....
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Kolo [37.225.75.*]
    Najbardziej marżowy sposób zatrudnienia w tej branży to nie b2b tylko zatrudnienie w firmie. Jak twierdzisz inaczej, nie masz pojęcia o tej branży.
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~KristopherS [79.191.68.*]
    to jakieś ich lokalne zasady w tym piekiełku :)
    nieznane w większości zachodnich firm, chodzi o to czyja propaganda będzie silniejsza bo lokalnym robalom trzeba jakoś uzasadnić.
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Keebs [37.156.218.*]
    kwestia w co się targetuje i jakie możliwości można mieć i firmę pod mostem i próbować wielkie VFX
    kolo jako wybitny znawca branży odpowiedz na pytanie
    czemu na 340 osób platige ma tylko 60 etatów?
    pewnie ty jako prezes wziąłbyś wszystkich na etaty i płacił od wynagrodzeń gigantyczne zusy i podatki
    uff, na szczęście jesteś tylko kolo z bankiera...

Widzę za mamy tu zlot wylanych( wylanego i kilka nicków) na bruk nieradzących sobie w PLI. Tzn że redukcja kosztów działa haha
    W Lidlach i Biedronkach potrzebują:)
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~GoodByeKFan [45.12.223.*]
    zgaduje ze te 60 osob to 99procent administracja a wyrobki na smieciowach i b2b hahah
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~GoodByeKFan [185.2.28.*]
    zgaduje z prawie pewnoscia ze te 60 to sama administracja
    reszta na marginesie oucie biTobi
  • Re: Wyniki za 3Q Autor: ~Kolo [37.225.75.*]
    Bo bez zleceń dla firmy, etaty podtapiają spółkę. Jak masz b2b to możesz bardziej ograniczać koszty, ale jak już jest praca to b2b wychodzi drożej, ścina marzę. Nie masz pojęcia o czym piszesz albo wiesz tylko kadzisz w jakichś różowych okularach. Wszystko zinterpretujesz na korzyść twojej różowej historyjki dla dzieci. Zero dystansu i analitycznego spojrzenia. Jesteś niepoważny. Kurs rozjechał twoje opowiadanki.
[x]
PLATIGE 0,00% 6,70 2026-05-29 16:32:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.