14.10 - 5179 miejsce 446 15.10 - 5447 miejsce 376 16.10 - 6307 miejsce 317 17.10 - 7072 miejsce 283 W trym tempie będzie niedługo druga setka. Jest moc.
Myślę że problem to nie 20% tylko brak pełnych wersji (jak narazie). Inwestorzy w ostatnim czasie bardzo dużo stracili na nieudanych premierach. Kupowali marzenia, a rzeczywistosc okazala sie zupelnie inna. Niedawny przykład 11bit. Rynek się zmienia i spekulanci już nie wchodzą tak intensywnie pod "przyszłe zyski" jak to bylo kiedyś. Potencjał w permafrost jest ogromny, ale to dalej "tylko" demo. Jest bardzo dużo spółek gamedev na rynku i gdyby inwestorzy mieli śledzić każde lepsze demo to chyba by zwariowali. Aztecs przeciez tez mial bardzo udane demo, a kurs pozostal praktycznie w tym samym miejscu. Ważniejsza wg mnie jest reakcja graczy przed premiera, no i oczywiście sama premierę
To na korzyść spółki, jest mega niedoszacowana, kurs szoruje, wycena 12 baniek a spółka ma w ciągu pół roku wydać dwie gry, ciekawe co zarabia Frogg ale prezes mówi o 11 gracz, 20% z Permafrost, pisali o 1. Mln euro budżetu, zapowiada się super, udział w nowej spółce od symulatorów. Powinna byc warta 30 mln. Z drugiej strony po co podbijać cenę, skoro nie planuje jej sprzedać. Ja czekam jak zacznie zarabiać, jezeli spółka zarabia 5,10,50 mln zysku to oczywiste jest, że jest dobrze wyceniana. Sztuczne podbijanie pod obietnice a potem uwalanie kursu to normalka. Ja jestem zdania, że stabilny akcjonariat posiadający pewnie z 70% akcji na rynku wie na co czeka. Nikt nie sprzedaje, co prawda nikt też nie kupuje ale kupowanie no. 28 akcji nie ma sensu, no chyba, że chcesz 1000szt to podbijesz kurs o 30% a to tylko 4,5 tyś zł. Akcjonariat jest zapakowany, teraz trzeba tylko impulsu w postaci wyjątkowo dobrych wyników ale to niestety nie w tym roku. Ale kolejny zapowiada się imponująco.
Kupujcie, nie sprzedawajcie, w obrocie jest 1,65mln akcji, skoro ja mam 2% tej wartości to nie wierze, że nie ma takich innych. Wyobraża sobie scenariusz 200k aztecs w miesiąc, 100 to zwrot dla 663, 100 sprzedane po 50 netto to 2,5 mln i longseller, Rally trafia w gust, zwrot po 72h, 100k w miesiąc, 50 netto to 5mln i longseller, Permafrost sprzedaje się w 1 mln do końca 2025 kopii powiedzmy po 100netto to 20mln. Spółka po 2025 wypłaca 5zl dywidendy. Tak to widzę.
20% to mało dla spółki z zaledwie 13 mln kapitalizacją? To nie nadmuchany Bloober z 0.5miliarda. Mamy gorszą wycenę niż taki Madmind, który robi obskórne gry z marginalnym zainteresowaniem, przykład Paranoida za 6 mln z peakiem nie przekraczającym 150 i tragicznym ocenami. Będzie problem by chociaż 10% z tego odzyskać. Tu masz Survival z trybem multi, który cieszy się sporym zainteresowaniem co pokazują twarde, przyrostowe dane a nie jakieś tam obiecanki.
Z tego co oglądałem kilka filmików, to prawie wszyscy mówią że permafrost to najlepsza gra survivalowa w śniegu. Tylko, że ten brak save jest masakra, oprócz tego jest błąd, że nie można założyć gry multiplayer z tą samą nazwa, jeśli Ci wywali grę. Widziałem na filmikach że u niektórych wywaliło grę, i później nie mogli dołączyć z powrotem do hosta, a w single player jak ci wywali to od początku też musisz zaczynać.
Też mnie zastanawia, dlaczego nie wsadzili loga p2chill w premafrost. Rozumiem, że jest SR i topitz jako wydawcy, ale p2chilll moim zdaniem też powinno być, jako że oni zarządzają tym projektem