Fakty to domknięcie luki na 57.4zł przy bogatych obrotach oraz zasadniczy fakt - redukcja klienta indywidualnego/chimerycznego i skupienie się na kliencie biznesowym już dało taki efekt w tej globalnej firmie z globalnym klientem ;
Przychody wynikające z projektu komercjalizacji Platformy Text (API as a Service), rozpoczętego w poprzednim kwartale, wzrosły o 16% do 59 tys. USD. Spółka zaznacza, że jej oferta jest skierowana do klientów biznesowych za pośrednictwem serwisów internetowych, w tym www.livechat.com, www.chatbot.com, wwww.helpdesk.com, www.knowledgebase.com, www.openwidget.com. https://www.bankier.pl/wiadomosc/Text-S-A-Kluczowe-wskazniki-operacyjne-za-II-kw-2024-25-roku-finansowego-8822820.html
Wszystkie wskaźniki ekonomiczne lepsze przedewszystkim zysk będzie wyższy i dywidenda przekroczy zdecydowanie 10 % ,od początku funkcjonowania gieldy mam tą spółkę 4 raz i liczę na dobry zarobek ,poniżej 60 dobrałem 1/3 aby uśrednić ,pozdrawiam wszystkich merytorycznie wypowiadających się na temat spółki .
Na jakiej bazie uważasz że zysk będzie wyższy jak po 2 pierwszych kwartałach będą mieć z 82-83 miliony zysku a w zeszłym roku mieli 166?. Dwa ostatnie kwartały q3 i q4 rozstrzygna czy mozna być optymistycznym że pobiją wynik moim zdaniem nie bo moim zdaniem rozpoczęty trend utraty klientów zrobi swoje osobiście obstawiam że wykarza gorszy zysk niż przed rokiem. Niedużo ale jednak gorszy przedział 166-160 tak to widzę na zysku netto
Shorty robią co chcą, a Wy się zastanawiacie. Trzeba przeczekać, aż będą chcieli odkupić i tyle. Wtedy, kurs będzie rósł. Dla nich każda informacja to dobry pretekst do ubijania kursu np. spadek liczy klientów, mimo i przychody rosną. Pozdrawiam.
Wreszcie ktoś pisze z sensem skoro jest tak super jak wy leszcze z dziesiątkami złotych w portfelu to czemu tego nie kupują insajderzy i fundy...przecież super okazja ...czemu espi nie ma że przekroczenie progu 5% przez blackrocka Goldmana itd ...przecież taka okazja ...okazja Janusza polaka a nie blackrocka tyle w temacie że coś jest wskaźnikowo tanie to nie znaczy że okazja w szczególności jam biznes się psuje...
Dokładnie. To że teraz są wskaźniki super nie znaczy że za rok przy tym samym kursie będą super mogą być już mega przewartościowane i dopiero np przy kursie 30 być na tym samym poziomie co teraz przy 57
Ja myślę, że większość która widzi tutaj szansę, potrafi ocenić sytuację racjonalnie. Wyzywanie nas od Januszy biznesu jest słabe i prostackie. Przecież wiemy, że wskaźniki są zmienne i mogą się zmienić wraz z kolejnymi raportami. Przecież wiemy, że coś jest nie tak, bo cena sama z siebie nie spadła i jest w trendzie spadkowym. Myślę, że większość z nas nie kupuje akcji i modli się o ślepy traf. Każdy z nas potrafi tworzyć analizy i wyciągnąć wnioski. Chyba, że mierzysz nas swoją miarą. Widzisz jeden wskaźnik i już zmiana nastawienia. Moim zdaniem tak nie podejmuje się decyzji o nagłej sprzedaży czy kupna.
Nie jest słabe i prostackie poprostu widać niedoświadczenie rynkowe i ocenianie spółki przez pryzmat historii w momencie kiedy spółka wchodzi w okres turbulencji które nie wiadomo czym się skończą... ja wam jestem w stanie podać z 40-50 spółek lepszych od textu z gpw na chwilę obecną więc po co to grać...okazja to to była do momentu braku trupa w szafie skoro się okazało że jest trup w szafie i nie wiadomo co z nim to żadna okazja...
Pozatym coś dziwnie zmiana nazwy i początek spadków się zbiegły w czasie ...być może insajderzy już od roku wiedzą coś czym nie chcą się dzielić:) no ale wiem jestem glupi bo sprzedałem po 60% spadkach bo liczba klientow spadła o 1000 a przecież to w waszej opinii mało...wyjaśnijmy sobie coś to monstrualnie dużo jak na 1 kwartał ...pytanie czy w kolejnym kwartale ogarną sytuację wiesz to ? Byłeś w przyszłości i wiesz ze w kolejnym kwartale znowu nie zaraportuja -1000 albo lepiej -2000 klientow nie wiesz tego ...łapiesz spadający nóż w którym nie masz pojęcia co się dzieje bo wskaźniki ci tanio wychodzą xD
I widzisz ja inwestuje na giełdzie od 13 lat i wiem że lepiej takich tematów nie tykać bo i po co ? Skoro masz pewniaki na kilkadziesiąt procent zarobku...to po co to grać? :) nie ma to żadnego sensu do momentu wyjaśnienia sytuacji
Jestem spokojny o tą inwestycję ponieważ xyz twierdzi, że jest źle ( to na pewno będzie dobrze). Na Text jest zawsze odwrotnie do jego przewidywań. Ma 100% antyskuteczności. Jego kanał na YT to może być hit tj. takie "Nic Śmiesznego GPW".
Ja myślę, że ludzie lepiej potrafią analizować spółkę niż Ci się wydaje. Wszystko też zależy od strategii, którą masz. Dlatego nie ma co oceniać innych. Ja pozwoliłem sobie Ciebie skrytykować, bo jesteś arogancki. Piszesz ogólniki i tak naładowane emocjami, że trudno Cię brać na poważnie. Mówiłeś o 100 zł, teraz, że dno. Ja powiem, że jest dno, gdy zobaczę więcej sygnałów. A że nie inwestuje w jedną spółkę, to nie jestem jak chorągiewka. Inna sprawa, że są wskaźniki, które mówią o katastrofie (jak strata klientów), jaki i wskaźniki, które dobrze mówią o spółce. Rynek wciąż jest perspektywiczny, będzie rosnąć. Spółka ma unikalną technologię, czy łatwo ją skopiować ? Jako inżynier uważam, że nie. Wiec oceniając to całościowo, na ten moment robię ostrożne zakupy. Chociaż jestem niemal pewny, ze będzie dobrze. To biorę pod uwagę ten strach i ze spadki klientów mogą się pogłębić. Więc nie wchodzę all in i nigdy bym nie wszedł w żadną spółkę, nawet w Nividie. Nigdy nie wiesz czy nie pojawi się lepszy producent/dostawca czegokolwiek. I moim zdaniem chcąc odrobić 20% straty, musisz zarobić 25%. Dlatego pochopne ucięcie straty u mnie nie są brane pod uwagę. Mogę ten wirtualny minus przez rok-dwa, to nie problem. Kupując inną spółkę też nie wiem, czy akurat nie trafiłem w lokalny szczyt i znowu będę sprzedawał na stracie ? W ten sposób kapitał przepale.
Dokładnie, w 100% się zgadzam. Jesteś strasznie arogancki xyz. Swoje osądy traktujesz jak największą świętość, od miesięcy przesmiewałeś zdanie innych. Nagle zmieniasz swoje zdanie o 180 stopni wyprzedajesz i teraz znowu powtórka z historii umoralniasz wszystkich mimo, że jeszcze kilka tygodni temu tak obstawałeś przy swoim. To nic złego, że wychodzisz z inwestycji jak nie widzisz perspektyw dla tej spółki to raczej normalne ale brak Ci pokory i szacunku do innych ludzi. To nie jest tylko Twój problem szkoda bo niestety większość ludzi na tym forum tak się zachowuje. Ciężko z kimś merytorycznie tutaj podyskutować i wymienic poglądy, tylko wyzywanie się wzajemnie, wyśmiewanie swoich poglądów i naganianie. Myślałem, że inwestowaniem zajmują się poważniejsi ludzie:( niestety myliłem się a jeszcze do tego Ci ludzie próbują ciągle uczyć innych:/ zakładają swoje kanały o inwestowaniu czym strasznie szkodzą polskiej giełdzie...
podobnie i tam a dziś im lepsza tym niższy kurs (czy to duża czy mała;
Obie spółki podobnie mocno przecenione - podobieństwo do legimi na którym jednak przecena podobna wytrzymała zaledwie 1 tydzień. Może na miejsce potencjałowe Legimi z przed tygodnia, dziś (po odbiciu kursu na legimi) bardziej pasowałby e-shopping/ ESG, który też branżowo jest bliższy legimi/LEG. E-shopping ; W pierwszą sesję po scaleniu i wznowieniu notowań byli tacy co jakby nie byli świadomi scalenia akcji spółki eshopping o ok. x 14. jakby mylili ok. 7-8 gr z przed 2 tygodni ze scalonymi w czwartek (31.10.2024r.) 80-90 gr...
Zobaczyli na arkuszu zleceń 1,35 zł, 0,9 zł czy nawet 0,85zł i czasem ktoś sprzedawał ( wręczał prezenty nieświadomie) licząc, że skoro przed zawieszeniem kurs bywał ok. 0,075 zł, to przecież teraz jest okazja wyskoczyć. Po prostu niektórzy mylili/mylą 7-8gr z przed scalenie z 80 gr po scaleniu.
Scalenie to też cena emisyjna ostatniej emisji objętej za ok. 10 mln zł po 1,4 zł/1 szt.
Vrfabric / VFA (za ok. 2 tygodnie wyniki dość pewne po potwierdzeniu chińskich umów kontrahenckich) - bliższy branżowo freemind
Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne. Treść raportu: Zarząd VRFabric S.A. z siedzibą w Warszawie [dalej jako: Spółka, Emitent] informuje, iż w dniu 19 sierpnia 2024 roku podpisał umowę [dalej: Umowa] z amerykańskim koncernem NVIDIA Corporation z siedzibą w Santa Clara, California, USA [dalej: NVIDIA]. Umowa określa zasady współpracy pomiędzy NVIDIA a Emitentem w ramach wsparcia tworzenia rozwiązań developerskich w grach w oparciu o technologię Sztucznej Inteligencji oraz Uczenia Maszynowego. Emitent w oparciu o podpisaną Umowę planuje wdrożyć do gier Emitenta rozwiązania NVIDIA, w tym: chatboty, algorytmy naśladujące zachowania i mowę ludzką oraz rozwiązania rozpoznające mowę ludzką, a także cyfrowe postacie, budujące narrację na żywo w trakcie interakcji z graczem. Na mocy Umowy Spółka otrzymała dostęp do narzędzi i rozwiązań technologicznych NVIDIA w wysokości 100.000 USD. Równocześnie w ramach Umowy Emitent przystąpił do programu NVIDIA Developer Program [dalej: Program]. Przystąpienie do Programu otworzyło Spółce dostęp do programu grantowego, w którym poprzez system NVIDIA, złożony został wniosek o grant w wysokości 1.000.000 USD. W przypadku pozyskania grantu, Emitent planuje stworzenie wirtualnego asystenta sprzedaży w oparciu o technologię AR/VR i technologię NVIDIA. Wirtualny asystent sprzedaży AR/VR będzie generował przychód dla NVIDIA oraz Emitenta. Zarząd Emitenta zdecydował o publikacji powyższej informacji z uwagi na fakt, iż może mieć ona istotny wpływ na kształtowanie się sytuacji finansowej i majątkowej Emitenta oraz potencjalnie istotny wpływ na wycenę instrumentów finansowych Spółki. https://www.bankier.pl/wiadomosc/VRFABRIC-SA-Podpisanie-umowy-o-wspolpracy-z-koncernem-NVIDIA-Corporation-8800490.html
skupowanie akcji VFA / vrfabric przez insider od ok. 1 roku https://www.bankier.pl/wiadomosc/VRFABRIC-SA-Powiadomienie-o-nabyciu-akcji-Spolki-przez-osobe-pelniaca-obowiazki-zarzadcze-8799401.html
Obie spółki podobnie mocno przecenione - podobieństwo do legimi na którym jednak przecena podobna wytrzymała zaledwie 1 tydzień. Może na miejsce potencjałowe Legimi z przed tygodnia, dziś (po odbiciu kursu na legimi) bardziej pasowałby e-shopping/ ESG, który też branżowo jest bliższy legimi/LEG. E-shopping ; W pierwszą sesję po scaleniu i wznowieniu notowań byli tacy co jakby nie byli świadomi scalenia akcji spółki eshopping o ok. x 14. jakby mylili ok. 7-8 gr z przed 2 tygodni ze scalonymi w czwartek (31.10.2024r.) 80-90 gr...
Zobaczyli na arkuszu zleceń 1,35 zł, 0,9 zł czy nawet 0,85zł i czasem ktoś sprzedawał ( wręczał prezenty nieświadomie) licząc, że skoro przed zawieszeniem kurs bywał ok. 0,075 zł, to przecież teraz jest okazja wyskoczyć. Po prostu niektórzy mylili/mylą 7-8gr z przed scalenie z 80 gr po scaleniu.
Scalenie to też cena emisyjna ostatniej emisji objętej za ok. 10 mln zł po 1,4 zł/1 szt.
Vrfabric / VFA (za ok. 2 tygodnie wyniki dość pewne po potwierdzeniu chińskich umów kontrahenckich) - bliższy branżowo freemind
Art. 17 ust. 1 MAR - informacje poufne. Treść raportu: Zarząd VRFabric S.A. z siedzibą w Warszawie [dalej jako: Spółka, Emitent] informuje, iż w dniu 19 sierpnia 2024 roku podpisał umowę [dalej: Umowa] z amerykańskim koncernem NVIDIA Corporation z siedzibą w Santa Clara, California, USA [dalej: NVIDIA]. Umowa określa zasady współpracy pomiędzy NVIDIA a Emitentem w ramach wsparcia tworzenia rozwiązań developerskich w grach w oparciu o technologię Sztucznej Inteligencji oraz Uczenia Maszynowego. Emitent w oparciu o podpisaną Umowę planuje wdrożyć do gier Emitenta rozwiązania NVIDIA, w tym: chatboty, algorytmy naśladujące zachowania i mowę ludzką oraz rozwiązania rozpoznające mowę ludzką, a także cyfrowe postacie, budujące narrację na żywo w trakcie interakcji z graczem. Na mocy Umowy Spółka otrzymała dostęp do narzędzi i rozwiązań technologicznych NVIDIA w wysokości 100.000 USD. Równocześnie w ramach Umowy Emitent przystąpił do programu NVIDIA Developer Program [dalej: Program]. Przystąpienie do Programu otworzyło Spółce dostęp do programu grantowego, w którym poprzez system NVIDIA, złożony został wniosek o grant w wysokości 1.000.000 USD. W przypadku pozyskania grantu, Emitent planuje stworzenie wirtualnego asystenta sprzedaży w oparciu o technologię AR/VR i technologię NVIDIA. Wirtualny asystent sprzedaży AR/VR będzie generował przychód dla NVIDIA oraz Emitenta. Zarząd Emitenta zdecydował o publikacji powyższej informacji z uwagi na fakt, iż może mieć ona istotny wpływ na kształtowanie się sytuacji finansowej i majątkowej Emitenta oraz potencjalnie istotny wpływ na wycenę instrumentów finansowych Spółki. https://www.bankier.pl/wiadomosc/VRFABRIC-SA-Podpisanie-umowy-o-wspolpracy-z-koncernem-NVIDIA-Corporation-8800490.html
skupowanie akcji VFA / vrfabric przez insider od ok. 1 roku https://www.bankier.pl/wiadomosc/VRFABRIC-SA-Powiadomienie-o-nabyciu-akcji-Spolki-przez-osobe-pelniaca-obowiazki-zarzadcze-8799401.html