Witam, gdzie znależc jakies konkretne przepisy dotyczące wymagań sanitarnych w zakładzie cukierniczym? Chodzi mi o to gdzie, w jakich miejscach umywalki, ile tych umywalek, baseny do mycia, dozowniki na mydło itd itd, czy są wogóle takie przepisy, zamontowałam pojemniki na ręczniki papierowe nad basenem do mycia sprzętu a tu okazuje się że nie, że absolutnie coś takiego nie ma prawa wisieć w tym miejscu/miałem rozmowę z sanepidem/.Chodzi mi o to, czy są jakieś konkretne przepisy określające wyposażenie takiego zakładu, czy jest to tylko "widzimisie" miłej pani z sanepidu?
Witam! nareszcie coś co mnei też interesuje!!!!1111
Mam też do czynienie z Sanepidem i z podobnymi pytaniami jak Ty uderzyłem do Sanepidu.... baba nie wiedziała co ma mówić jak zacząłem się jej pytac o natężenie światła w hali produkcyjnej i o emisji zanieczyszczeń, lub o ściekach...odesłała mnei z kolei do Dziennika Ustaw i tam znalazłem odpowiedź na większość rzeczy....jeden wniosek mi się nasunął : mozna się pogubić wtych przepisach, z resztą oni sami ich chyba nei znają.
dowiedziałem się w przeciwieństwie do Ciebie jednego od baby z Sanepidu.... to czy Ty chcesz sobie ustawić kadzie czy wanny jakies tam gdzie chcesz to decydujesz o tym Ty...jednakże musisz dostarczyc projekt technologiczny i nie z planem zagospodarowania wewnętrznego ale generalnie co będzie robione i jak---> "projekt technologiczny" Są odpowiednie przepisy na ilośc osób pracujących w pomieszczeniu (wpada facet z linijką i mówi "pomieszczenie za małe o 20 cm, żeby pracowały tu dwie osob" czyli wazna jest kubatura, lokacja działalności, musisz się rozliczyć z każdego odpadu bo w dzisiejszych czasach to nbawet ciepło jest odpadem. Zawsze możesz do sprawy podejśc tak... wszystko zrobię na logikę tak jak powinno być ( z zachowaniem bezpieczeństwa człowieka) a najwyżej jak przyjda na kontrolę to Ci powiedzą...to Pan musi poprawic i to i masz na to czas miesiąca, w szczególnych przypddkach 2 miechy, a potem mandat. \Acha, działalność musi bycprowadzona w miejscu, które było wczesniej adoptowane pod podobne warunki pracy jak Twoja...czyli ja mając działalnośc chemiczna nie mogę robić tego w pomieszczeniu gdzie robiono np. spodnie dla Lewisa. Podejrzewam, ze Ty podobnie.
Uzywasz cukru, to będziesz musiał mieć kartę charakterystyki każdego środka jakim dysponujesz. Będziesz musiał mieć dobrą wentylację (czyli nie wiatraczek, który się kręci, tylko odpowiednią moc wentylowania w pzeliczeniu na kubaturę, gasnice oczywiście, bo pyły cukru są zapalne, a ja będzies zmiał blisko piec to może wybuchnąć (to nie żarty). Czyli wniosek jeden, czynności rózne będziesz musiał prowadzić w róznych pomieszczeniach. Jak chcesz pogadać "live" to zgłoś się dio mnei na GG 2551235
WITAM, CHCE OTWORZYć OGRóDEK PIWNY NA SEZON. NAJWIEKSZE PROBLEMY SPRAWIA SANEPID, ZALOZENIE PROJEKTU BYLO TAKIE ABY KLIENCI W CELACH FIZJOLOGICZNYCH KORZYSTALI Z PRZENOSNYCH URZADZEń SANITARNYCH ( TOI TOI). PO OTRZYMANIU INFORMACJI Iż, W żADNYM WYPADKU JEST TO NIEDOPUSZCZALNE, KLIENCI OGRODKA KORZYSTALIBY Z TOALET URZEDU MIASTA KTORE MAJą PODłąCZENIE DO KANALIZACJI ODDALONYCH O JAKIES 20M. JAK SPORZąDZIć TAKI PROJEKT TECHNOLOGICZNY? CZY JEST TO WOGOLE MOżLIWE? W CZYM PRZECOWUJE SIE PLASTIKOWE KUBECZKI JEDNORAZOWEGO UZYTKU? PODKRESLAM ZE W OGRODKU SPRZEDAWANE BYLOBY TYLKO PIWO NAPOJE W CHLODNIACH I PRODUKTY SPOZYWCZE PACZKOWANE (CHIPSY ITP) JAK WYGLADAJA PRZEPISY CO DO PRZECHOWYWANIA TAKIEJ ZYWNOSCI? BARDZO BYLABYM WDZIECZNA ZA SZYBKA ODPOWIEDZ
Służę poradą,bezpłatnym doradztwem, wykonaniem projektu technologicznego
i pomocą w odbiorze oraz wyposażeniem wszelkich lokali gastronomicznych,fryzjerskich i kosmetycznych: 0-513 828 828, gastromex@wp.pl
babeczka Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Witam, gdzie znależc jakies konkretne przepisy
> dotyczące wymagań sanitarnych w zakładzie
> cukierniczym? Chodzi mi o to gdzie, w jakich
> miejscach umywalki, ile tych umywalek, baseny do
> mycia, dozowniki na mydło itd itd, czy są wogóle
> takie przepisy, zamontowałam pojemniki na ręczniki
> papierowe nad basenem do mycia sprzętu a tu
> okazuje się że nie, że absolutnie coś takiego nie
> ma prawa wisieć w tym miejscu/miałem rozmowę z
> sanepidem/.Chodzi mi o to, czy są jakieś konkretne
> przepisy określające wyposażenie takiego zakładu,
> czy jest to tylko "widzimisie" miłej pani z
> sanepidu?
SŁUŻĘ POMOCĄ CO DO OTWARCIA KAWIARNI,KLUBU,DYSKOTEKI,BARU,RESTAURACJI,ZAKŁADU FRYZJERSKIEGO,KOSMETYCZNEGO,PRZEDSZKOLA,ŻŁOBKASŁUŻĘ DORADZTWEM W FORMALNOŚCIACH I POMOCĄ CO DO ODBIORU SANEPIDU.WYKONUJĘ RÓWNIEŻ PROJEKTY TECHNOLOGICZNE,JAK I SAMO WYPOSAŻENIE,WSZYTKO PO NAJTAŃSZYCH KOSZTACH I NA KAŻDĄ "KIESZEŃ KLIENTA. TEL. 0-513 828 828, gastromex@wp.pl