• Głosowanie Inwestorów Autor: ~M78 [212.109.134.*]
    Jako że mam dziwne wrażenie że kurs spółki jest manipulowany... proponuję głosowanie jakie wy macie odczucia...

Łapka w górę zgłaszamy do KNF-u Łapka w dół nie zgłaszamy do KNF-u...

Ma ktoś podobne odczucia czy tylko mnie się "wydaje"...
  • Re: Głosowanie Inwestorów Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    Dlaczego manipulowany? Bo nie idzie w te stronę, co sobie życzysz?

Wystarczy, że ze spółki wychodzi ktoś z większym portfelem. Przy małej liczbie akcji i braku popytu to nie będzie rosnąć. A jeśli takich osób chcących wyjść jest więcej, to tym bardziej.
  • Re: Głosowanie Inwestorów Autor: ~M78 [212.109.134.*]
    Dla tego pytam innych inwestorów... mnie się może wydawać... KNF może skontrolować czy handel jest czysty czy manipulowany...
  • Re: Głosowanie Inwestorów Autor: ~Arc [93.190.38.*]
    Tu jest giełda, tu się wybiera walor, który w danej chwili generuje punkty, a to co zabiera punkty, się zostawia innym, żeby tracili i przegrywali.

Zasady dokładnie jak w większości gier komputerowych.
    Nie wysła się rycerza przeciwko latającemu smokowi, bo rycerz zginie od ognia, a smoka na niebie nie dotknie.
    Dajesz łucznika, żeby strzelał do smoka.
    Jak przeciwnik przyśle łucznika, to wtedy dajesz rycerza, żeby łucznika wyeliminował.
    Jak przeciwnik przyśle rycerza, to wtedy dajesz smoka.

Tak to wygląda z pespektywy rywalizacji z innymi graczami, musisz mieć lepsze jednostki od przeciwnika, żeby wygrać.
    Z perspektywy finansowej to bardziej działa jak GTA Vice City, gdzie kupujesz jak największą liczbę miejsc, które generują Ci kasę.

Gadanie, że manipulacja nie ma sensu, to jest gra polegająca na tym, żeby ograć innych.
    Jak coś to są darmowe gry online, nawet takie dla dzieci, gdzie nie ma elementu rywalizacji, który generuje stres i złość.
  • Re: Głosowanie Inwestorów Autor: ~M78 [212.109.134.*]
    Piękna bajeczka... tylko jak widzisz że gra się wiesza i ma błędy... to należy czasami zrestartować zabawę i zacząć zgodnie z zasadami... a że ktoś może wylecieć z boiska... to już inna bajka...
  • Re: Głosowanie Inwestorów Autor: ~Fan [178.21.154.*]
    Pozostając przy tej analogii należy zapytać dlaczego uważasz, że gra się wiesza i ma błędy?

Raz pięknie rośnie, raz pięknie spada i to nie jest żaden błąd.

Perspektywy póki co nie wydają się zbyt korzystne, zysków w zasadzie brak (= małe szanse na dobrą dywidendę), to po co tu siedzieć? Koniunktura się odwróciła na rynku i być może należy się z tym pogodzić.

Co z tego że sporo zainwestowali i są dobrze przygotowani skoro nie ma czego przeładowywać? (węgla, zboża etc.). Nie wyczarują popytu na swoje usługi. Zarząd dosyć mało przekonująco mówi o perspektywach dot. zboża. Węgiel to już w ogóle...

Siedzę tu od dawna, już prawie wyszedłem w całości, mam całkiem dobry zysk, ale też żałuję że nie sprzedałem wcześniej. Ale z niektórymi faktami trzeba się pogodzić i nie podchodzić do tego emocjonalnie.

Być może za chwilę zawróci (no bo nie będzie spadać wiecznie) i wejdzie w jakąs konsolę, ale do ilu dobije? 20 zł? Pod co miałoby bardziej urosnąć? Może równie dobrze spaść do 13-15 zł i dopiero wtedy troszkę odbić.

To nie jest porada, każdy robi jak chce!

• Re: Głosowanie Inwestorów Autor: ~Ppp [217.96.145.*]
    Kolego nie przekonasz, wtopił kasę, i wietrzy spiski.
  • Re: Głosowanie Inwestorów Autor: ~M78 [78.8.113.*]
    Do "straty" jeszcze daleko... przyjdzie dzień gdzie przypomnę o swoim istnieniu... z siłą wodospadu...
  • Re: Głosowanie Inwestorów Autor: ~Fan [87.205.147.*]
    Przecież tu nie chodzi (przynajmniej mi) o to aby porównywać zyski/straty miedzy sobą, albo pokazać, kto ostatecznie będzie miał rację. Komentujemy sytuację spółki, a nie nasze wyniki.

Każdy też ma inną strategię. Ja przedstawiłem swoje podejście - na ten moment nie widzę w krótkim terminie polepszenia sytuacji. to wolę wyjść i nie kisić tutaj pieniędzy (i póki co patrzeć jak topnieją - trend obecnie jest nieubłagany).

Jak się wiatr zmieni nie ma problemu żeby wskoczyć ponownie, owszem, być może na wyższym poziomie niż wcześniej, ale już z odpowiednio mniejszym ryzykiem, niż jest teraz.

To może być za miesiąc, a może być za parę kwartałów - i tak, wtedy będziesz mógł wszystkim napisać, że "a nie mówiłem" ;-)) Pytanie tylko czy nagroda będzie warta takiego oczekiwania, np. z jakiego poziomu odbije do jakiego..

Inna sprawa, że tu jedno zdarzenie geopolityczne może nagle znowu zmienić wajchę - a wtedy spółka już na pewno będzie na to przygotowana po ostatnich inwestycjach. Ja na pewno będę obserwował spółkę, ale póki co postoję obok.

• Re: Głosowanie Inwestorów Autor: ~joł [88.156.165.*]
    Dokładnie. Nic nie jest manipulowane. Po prostu spółka była droga. Oczekiwania wysokie. A teraz nastał słaby czas, wyniki słabiutkie. I rynek dostosowuje cenę. Nie zdziwię się jak spadnie na 10. A może za jakiś czas znów będzie po 50. To jest giełda a nie koncert życzeń.
[x]
OTLOG 0,00% 14,66 2025-10-10 16:40:26
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.