Ale kto jest tym manipulatorem, bo Jakubasowi powinno już chyba zależeć na wzroście kursu. Na forum Parkietu piszą, że jest podobno kupiec na POLNA>
Kto więc Twoim zdaniem manipuluje? Spekuła?
może jeszcze nie wszyscy kupili taką ilość jak powinni?...może się mylę...ale :
"17.3. Rada Nadzorcza zostaje powołana według następujących zasad:
17.3.1 Akcjonariusz, posiadający bezpośrednio lub pośrednio, tj. poprzez:
1) podmioty zależne w rozumieniu ustawy z dnia 29 lipca 2005 roku o ofercie publicznej i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych,
2) małżonka, wstępnych, zstępnych i rodzeństwo oraz powinowatych w tej samej linii lub stopniu oraz pozostające w stosunku przysposobienia opieki lub kurateli,"........
tuż przed 16.20 pojawia się zlecenie sprzedaży 120 akcji po PKC i kupna po 11.24...za chwilę zlecenie kupna 120 po 11.25 i zaraz również kupna 90 po PKC...jak widać na arkuszu...zrealizowano 30 i 90 akcji....
...redaktor, czyżbyś się chciał dołączyć do pisma do KNF?
Nie da się ukryć ... komuś od ładnych paru sesji zależy na zdołowaniu kursu. Czyżby było to robienie bazy pod tanie kupno przed komunikatem o przejęciu?
coś jest na rzeczy, bo na logikę to spółka jak cacy, a nawet bardziej niż cacy, a tu powolne osuwanie się po jakichś zagrywkach małym ilościami;
chyba trzeba pomyśleć o jakichś wakacjach dłuższych niż długi weekend :)
redaktor.
prześledziłem historię twoich postów na forum bankiera . Wszędzie gdzie się pokazałeś zostawiasz swój zapach. To znaczy że po prostu śmierdzisz stęchlizną . Jak jesteś nieudacznikiem (co wynika z twoich pomyłek inwestycyjnych) to nie odgrywaj się na spółkach w które inwestujesz. Nikt ci nie chce zrobić krzywdy. Jak jesteś niecierpliwy i chcesz zarobić dziennie kilkadziesiąt procent , to weż sprawy w swoje ręce i naucz się GRY. Jak jesteś leniwy i chcesz polegać na opinii Forum , to bądź konsekwentny i stul pysk.............
no redaktorze....LCCORP po 20 pln....PETROLINV po 235....,że niby co???...Polna poniżej 10??...jeśli tak jak na innych to tym razem się pomyliłeś w drugą stronę....
a żeby inni mieli przykłąd to zacytuję Ciebie z forum LCCORP:
"Och ludzie małej wiary. Czy myślicie, że naprawdę zanim napisałem o cenie 20 złotych to nie wziąłem do ręki kalkulatora ? Ale nie kalkulator jest tu najważniejszy. AT + AF wywindują cenę na 10 złotych, ale czynniki których wogóle nie bierzecie pod uwagę, podniosą cenę LCcorp na minimum 20 złotych za akcję. Podkreślam jeszcze raz MINIMUM. Zważcie też Państwo, że nie piszę tego gdy LCcorp kosztuje 10 złotych, a ja chcę " nagonić " na wyższą cenę. LCcorp jest dzisiej za darmo ( i jeszcze 5,6 innych spółek). AT czy AF są potrzebne, ale tylko " szerokość spojrzenia przyniesie maksimum zadowolenia", a mówiąc inaczej - nie tylko mędrca szkiełko i oko."
to post z dnia 2008-07-18, kiedy kurs akcji był na zamknięciu 1,70 pln....
Da sobie radę bez darka ,słońca karpat i wiecznego doradcy Jethro Tull ( apropo Anderson dmuchał w rurkę całkiem efektownie ,szczególnie na "THICS AS A BRICK". Polna za chwilę będzie jak w LED ZEPPELIN w latach "70. Pozdrawiam akcjonariat z jajami.
Led Zeppelin to też jedna z moich ulubionych grup ...i bynajmniej nie chodzi mi o schody do nieba, które w przypadku Polnej ktoś z konsekwencją demoluje.
Wieczny doradca:) Jak się siedzi na Polnej od 3 lat (z mniejszym, bądź większym zaangażowaniem, ale się siedzi), to tudno powstrzymać się od skomentowania tego czy owego.
Z Polną jest rzeczywiście bardzo dobrze. Są pozytywne wieści co do wyników za II półrocze - mają być lepsze od budżetowanych, ponadto prezes POLNEJ skupuje akcje własnej firmy, a spółka ma zamiar przejęcia innego podmiotu. Już te 3 fakty przemawiają za wzrostami notowań. Dlaczego ich nie ma? Na to pytanko postrara się odpowiedzieć KNF. Dzisiaj wysłałem doniesienie i od tej pory "specjalistom" od zabawy z kursem KNF popatrzy na łapki.
Patrzę na kary nałożone przez KNF za manipulowanie kursem. Do surowych to bym ich nie zaliczył:
link: http://www.knf.gov.pl/Images/kary_KNF_tcm20-6978.pdf
akurat w tym przypadku ktoś faktycznie w samej końcówce "podniósł" kurs dając zlecenie 10 po PKC...ale po stronie sprzedaży 930 akcji leżało już dość długo...
inaczej to wyglądało, gdy pojawiały się nagle przeciwstawne zlecenia...przykładowo - z pamięci - 11.50 cena przez pół dnia..a na fixie nagle zlecenia po kilkadziesiat sztuk np 11,24...
.....albo żartujesz albo coś masz nie tak pod sufitem. Obróciło się raptem 2700 akcji przez cały dzień i jesli taki obrót może świadczyć o manipulacji to pogratulować zmysłu rozsądku.
Jedyny przypadek dzisiaj, jaki możnaby podciągnąć pod manipulację to kupno o 16:20 25 akcji po to aby zamknięcie nie wypadło na -3%. Donieś o tym KNF. Na pewno kogoś wsadzą....:)
PS. Zaglądam dzisiaj na forum sekty i widzę, że przybył Wam groźny przeciwnik. Ten sam poziom fantazjowania i zdrowego rozsądku. Ma grube ilości akcji i straszy na forum że zbije kurs, że sprzedaje i sprzedaje, że cena 9 zeta jest dla niego ok i boi się że będzie zmuszony sprzedawać niżej itd. itp..........wywala już chyba z miesiąc i strasznie się z tym męczy, bo płynność słaba....ze trzy razy zalecał ustawiać kosze bo sypnie gruuubo. Naprawdę albo idiota albo naganiacz.
skleroza czy co.......mniałeś mnie ignorować co objecywałeś już kilka razy. Jeśli tego nie możesz zapamietać to nie dziwię się bzdurom wychodzącym spod twego palucha...
Była taka sytuacja: Ktoś miał ustawione K 11,23. Pojawiła się S 11,24 ... i ktoś zmiótł to w ciągi 1 sekundy. Jak to inaczej nazwać jak nie manipulacją?
Ta cała wymiana, ten cały fikcyjny obrót w okolicach 11,23-11,25 zł, to odbył się pomiędzy zaprzyjaźnionymi stronami - jestem o tym przekonany.
nie odpisuj mi (pamietaj: IGNOROWAĆ!!!) tylko napisz lepiej do KNF, że ktoś perfidnie zamknął dzisiaj o 16:20 25 akcjami. Jeśli manipulacja, to w tym momencie, bo ta transakcja znaczaco zmieniła kurs rynkowy.
Te, pyskata, przecie Cię te koguciki tu zadziobiom i pazurami wdrapiom w słome co im z butów wysypujesie.
p.s.
ksywkę "manipulator" nadałem sobie bo w ostatnich miesiącach sypnąłem na rynek- będzie z 1000 sztuk tego skarba.
to nie przyznawaj się zbyt głośno, że sprzedawałeś bo Ciebie też zadziobią.
A tak w ogóle gościu z Przemyśla, który nic nie wie i nie może choć tak twierdzi, a któremu nawet nie chciało się pójść na WZA Polnej, choć ma najbliżej i Polna to od dłuższego czasu jego prawie całe życie inwestycyjne: mam dla ciebie prawdziwego manipulatora który jakiś czas temu przyznawał się że kupuje po jednej akcji biorąc z prawej. Przyznawał się też, że robił to by poprawić notowania, choć do interesu w ten sposób dokładał. Wystarczy, że doniesiesz do KNF jakiego nicka na tym forum używał i do czego się kilkakrotnie przyznawał, a oni mając przecież uprawnienia prokuratorskie szybko go namierzą, sprawdzą i wyrok wydadzą. Bez pracy będziesz miał na koncie jedyny sukces w swojej działalności na tym forum: manipulator sam sie podłożył ale ty doniesiesz i go skasujesz.
Nie dziekuj, przez wrodzoną życzliwość zwróciłam ci uwagę na przyklad manipulacji pierwszej próby. W dodatku zrobionej przez osobnika o ponadprzecietnej inteligencji, bo sam podpowiedział na forum nie tylko że to on, ale napisał też jakie motywy nim targały.
buhehe
haha
manipulacje kursem ehehe
tu moze zrobic to kazdy kto ma 20000 zl.
Jethro napisz do KNF ze na GPW ktos ciagle manipuluje kursem
probuje taniej kupic ,drozej sprzedac...
sami źli ludzie
heh
Słuchaj baboku, to nie takie proste jak by ci się wydawało: Kupować i sprzedawać PKC to może każdy, każdą ilość i w każdej fazie sesji giełdowej - nawet gdyby to miało zmienić notowania kursu o 100% - to nie jest żadna manipulacja.
Manipulacja zaczyna się wtedy, gdy poprzez porozumienie kilku osób (w ramach tzw. spółdzielni) stwarza się pozory naturalnego obrotu, jednocześnie zawyżając / zaniżając kurs. W istocie rzeczy dochodzi do obrotu pomiędzy zaprzyjaźnionymi stronami. Krótko: muszą być dwie strony tej lewej transakcji (kupująca i sprzedająca). Pa.
kolega węszyciel spisków znowu wykazuje się refleksem szachisty; znowu mieliśmy do czynienia z manipulowaniem kursem na zamknięciu. Kurs ostatniej transakcji w rażącym stopniu odbiega od średniej dnia i został zrobiony 2 akcjami!!!
KNF-ie, to wprowadza mnie jako potencjalną kupującą w błąd co do rzeczywistego poziomu handlu i przez to zakrawa o manipulację............
znaczy co?......jak Kalemu ukraść krowę to źle ale jak Kali ukraść to dobrze?.....
Basia ma jakiś kompleks bo zaraz po fixie wypowiada się na forum polnej, a może basia ma akcje polnej???
A może to zazdrość ze polna po kiepskim dniu jest na zielono a akcje basi jednak czerwone???
to , że mój portfel dzisiaj generalnie na minusie (-1,2% zagregowany) to fakt.
Ale ja po prostu raz w tygodniu staram się do was zajrzeć i co widzę..........zielono. To dobrze nie jestem zawistna..............................patrzę jak się handlowało........manipulacja na close...........niedobrze, zwrócę uwagę leniuszkowi tropicielowi, niech pisze do KNF skoro lubi.