• Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~Ppp [94.172.221.*]
    „Biura spodziewają się zaś, że przychody LPP, właściciela Sinsay, czy Reserved wyniosą 5,2 mld zł, o 13,6 proc. więcej niż rok wcześniej, zysk operacyjny urośnie o 14 proc., do 693 mln zł, a zysk netto o 18,5 proc., do 520 mln zł.”

Myślę, że wyniki z dużą dokładnością już są w LLP znane. Pytanie czy jakieś szczątki informacyjne zostały przekazane funduszom na spotkaniach z inwestorami instytucjonalnymi. Być może ostatnie wzrosty nie są przypadkowe.

• Re: Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~Kuki [188.33.232.*]
    Przeciez to stara informacja
  • Re: Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~Ppp [94.172.221.*]
    Nie widziałem, żeby ktoś wrzucił to na forum.
    Bardziej interesuje mnie wasz komentarz czy te liczby zostały wykonane. Ostatnio były wrzutki o wyniku w Ukrainie, więc może ktoś umie coś na ten temat powiedzieć.
  • Re: Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~xd [93.105.196.*]
    Tutaj nie logika nie ma sensu, po prostu. Ostatnio ktoś wrzucił informację, że MBank wydał rekomendacje dal LPP na 25 000!, myślę, że to właśnie to podbiło kurs dwa dni temu, bo ktoś wcześniej się do tej informacji dostał, a że działo się to akurat w dniu, gdy ameryka miała wolne, to kurs działał bez ich wpływu więc zaczął rosnąć. Niestety chwilę później wrócili amerykanie, a ich rekomendacje wiadomo jakie są 15-16 tysiecy i w takich okolicach faluje kurs. Osoba, która tę rekomendacje wydała nie ma dobrego trackrecordu jeśli chodzi o jej przewidywania rynku, ale nie zmienia to fakty, że amerykanie słuchają swoich głosów, a nie polski :)
    Jeśli polskie rekomendacje mają rację, to cięciwa przez długie duszenie kursu tylko się napina, więc jeśli owe przewidywania znajdą urealnienie w wynikach to marsz będzie szybki na poziomy 20+ moim zdaniem. Jeśli natomiast nie dowiozą, albo tylko spełnią konsensus to będzie kolejne lanie, bo shortujący tylko na to czekają. Można się pocieaszać, że zawsze pozostaje dobra dywidenda, ale przy rekomendacji MBanku upside jest 66%!, w każdej innej sytuacji giełda by płonęła od zleceń PKC, a kurs powędrowałby spokojnie o połowę tego, albo i więcej, w parę dni. Jak jest tutaj? Ano jest jak jest, rządzą zagraniczne fundusze, a my możemy się biernie przypatrywać temu kto ma większe kieszenie, bo to on podejmuje decyzje o kierunku kursu, a nie rekomendacje. Przy czym wierzę i liczę na to, że zrealizuje się wizja cięciwy i faktycznie kurs wystrzeli, ale to jest życzeniowość z mojej strony jednak, a rynek idzie i tak swoją drogą.
    w wielu kwestiach zgoda, chociaż… czy tylko fundusze amerykańskie dołują kurs? Mam wątpliwości. sądzę że akcje akumulowane są przez różne i niska cena wszystkim pasuje. potem zgodnie z Twoim przypuszczeniem - cięciwa się napina. Ale,…

Fundusze instytucjonalne mają spotkania z zarządem LPP, więć wiedzą więcej od nas I jeśli jest kiepsko to może jednak oni wychodzą z LPP.? Dlatego jest to trochę irytujące, że Piechocki i spółka nie informują drobnych, którzy na te spotkania nie mogą wejść.

Dla mnie najważniejszy teraz jest konsensus, dlatego pytałem czy można coś wnioskować z tych szczątków informacyjnych z LPP na temat liczb, tj. wyników za Q2.

• Re: Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~aban [91.198.217.*]
    te prognozy sa przy założeniu wyceny LPP na 25000 zł

dlatego tez pisałem tu aby JP Morgan przedstawil swoja prognoze wynikow LPP ktora wynika z wyceny LPP na 16500zł

dopiero wtedy rynek giełdowy bedzie mogl odpowiednio zachować się tj up or down kurs

a jesli beda to prognozy z wyceny np mbanku na 24k a kurs przed wynikami bedzie np nizszy niz 16k

to niezaleznie od wyników akcje LPP beda niedowartościowane drodzy Panowie i Panie

pozdrawiam
    A czy można jakoś dotrzeć do dokumentu rekomendacji JPM?
  • Re: Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~aban [91.198.217.*]
    szukałem pliku z wycena LPP w jezyku angielskim przez googla i nic zero wątków tylko pb.pl ogólne info

troche to nie fair wobec rynku giełdowego nie podać

po pierwsze co założyli w tej prognozie

np jaki wzrost sprzedaży i EBITDA w 2024 i kolejnych latach

totalna tajemnica ale jaja !!!

tj łatwo nas drobnych inwestorów wprowadzać w błąd o ile te założenia są np kontrowersyjne !!!

dlatego z duza rezerwa ja traktuje tj ktos skupuje akcje nie spiesząc się tj nie pompuje kursu dopoki beda wyniki spolki

pozdrawiam
  • Re: Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~BongoB [95.49.167.*]
    Wysoki kurs akcji z jednej strony fajnie wygląda, ale jednocześnie część osób z pewnością odstrasza :). Mniej zasobne portfele, gdzie nie ma akcji ułamkowych też raczej nie kupią Lpp... Przydałby się split 1 do 100.
  • Re: Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~Dolar [188.147.68.*]
    Żadnego splitu
    Nie potrzeba tu żadnej drobnicy
    Zresztą Piechocki już dawno to wyraźnie powiedział, że nie zrobią splitu akcji
    Co do wyników widzę , że macie małą wiarę.
    Zobaczycie wyni będzię dużo lepszy od konsensusu , marża to kosmos
    Mam swoje źródła......
    Dnia 2024-09-04 o godz. 17:19 ~Dolar napisał(a):
    > Żadnego splitu
    > > Nie potrzeba tu żadnej drobnicy
    > > Zresztą Piechocki już dawno to wyraźnie powiedział, że nie zrobią splitu akcji
    > > Co do wyników widzę , że macie małą wiarę.
    > > Zobaczycie wyni będzię dużo lepszy od konsensusu , marża to kosmos
    > > Mam swoje źródła......

Nie o wiarę tu chodzi, a o równe traktowanie akcjonariuszy. Fundy wiedzą więcej, bo LPP o ile wiem robi dla nich cykliczne briefingi z zarządem. Wystarczyłoby, żeby potakim spotkaniu powstał komunikat zawierający jego podsumowanie i żeby zostało przekazane to do publicznej wiadomości.
  • Re: Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~SuperCool [89.64.13.*]
    Jedni wiedzą a inni nie.... taki trochę inside trading. Mały może mniej ?
    Być może.
    Z dziś. Ciekawa końcówka potwierdzająca chyba, że jest sypacz, który koniecznie chce sprzedać. Nie to jest najgorsze. Cena była atrakcyjna, a jednak akcje nie znalazły nabywcy. Ktoś coś wie, czego my nie wiemy.

Panie Piechocki może jednak powinien Pan zmienić strategię informacyjną. Na konferencji dot. Hindenburga zapewniał Pan o kilku rzeczach, min., że bardzo zależy Panu na dobru akcjonariuszy. Równy dostęp do informacji jest jednym z elementów równego traktowania wszystkich akcjonariusz, i tych instytucjonalnych i tych indywidualnych.
  • Re: Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~Kuki [109.173.158.*]
    Zgadza sie. Duzo wiedza wiecej niz my i wcale moze nie byc tka kolorowo jak przy wycenach gadaja
  • Re: Konsensus Q2 (opublikowany w Parkiet 5.08) Autor: ~Dolar [188.147.68.*]
    Co za farmazony tu rozsiewacie
    Jeżeli coś wam się nie podoba to oddać akcje
    I cześć jak czapka
    Tu powaznyy kapitał jest , który wie czego chce
    Dnia 2024-09-05 o godz. 21:36 ~Dolar napisał(a):
    > Co za farmazony tu rozsiewacie
    > > Jeżeli coś wam się nie podoba to oddać akcje
    > > I cześć jak czapka
    > > Tu powaznyy kapitał jest , który wie czego chce

Czy ktoś ma sprzedać czy nie to chyba indywidualna decyzja.

Co do zaangażowanego kapitału nie widzę logiki. Niezależnie od ilości posiadanych akcji jeśli ich cena spada to i całkowita wartość kapitału/aktywów też spada.

Co do powagi kapitału to i ten z 1 akcją i ten z 1000 ma prawo domagać się równego dostępu do informacji ze spółki.

Czego tu nie rozumieć?
[x]
LPP -0,20% 17 285,00 2025-10-24 17:03:46
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.