• Opinie i estymacje Autor: ~Alaskan [31.0.42.*]
    Czy tylko ja mam wrażenie, że gdyby nie patrzeć na ilość opinii to 23,5k w dwa tygodnie to byłby całkiem dobry wynik. Ta gra w dalszym ciągu całkiem nieźle się sprzedaje. Przez ostatnie dni idzie około 500szt dziennie. Myślę, że do końca roku to 50k się sprzeda. Czy taki wynik przed premierą, czyli sprzedaż na podobnym poziomie co Steam, nie brano by w ciemno. Przecież konsole, rzadko kiedy sprzedają się lepiej niż PC.
  • Re: Opinie i estymacje Autor: ~Sn [188.252.42.*]
    Mi ciagle nie pasuje wspolczynnik komentarzy. Cos jest tu zaciemniane.
  • Re: Opinie i estymacje Autor: ~Free [78.8.10.*]
    To, że nam się nie podoba taki przelicznik nie zmienia faktu że zgodnie z informacjami w ESPI tak właśnie wygląda, a jednak bardziej wierzę oficjalnym infom niż teoretycznym przelicznikom.

• Re: Opinie i estymacje Autor: ~Gosc [83.26.62.*]
    Tu powinno byc 24 - 26 zl za akcje
    bawiom sie ponad plan
  • Re: Opinie i estymacje Autor: ~Grek [31.0.85.*]
    Na tą chwilę można zapomnieć o takiej cenie.... Żeby to na 10 chociaż wróciło...
    Ats miał ich wprowadzić w nowy wymiar a tym czasem sprawił że jesteśmy w ptk wyjścia. Wcześniejsze wzrosty zakładały sukces gry... Jedyny plus to że kapitalizacja niska..
    Nie powiedziałbym, że niski kurs jest na plus, bo za to że siedzisz tutaj tyle czasu masz minus na rachunku, a osoby które będą chciały dopiero wejść będą miały niższą średnią bez czekania. Można było przez ten czas sporo zarobić na innych spółkach chociażby na CDP, który przez ostatnie pół roku urósł ponad 50%. Po prostu premiera na konsole to było jakieś olbrzymie rozczarowanie. Dobrze, że koszty były niższe niż maksymalny pułap, bo przecież spółka byłaby jeszcze dłużnikiem obecnego wydawcy. A tak przynajmniej jesteśmy na zero albo blisko tego.

Mnie też wkurza to, że pamiętam jak prezes mówił, ze spłata gry jest tuz tuż i to po premeirze na PC. No i teraz po premierze na konsole jeszcze nie ma infa o zwrocie? Więc widocznie nie był tak blisko. Widzę, ze to jest tak samo rzetelny jak jego kumpel z MG. Pomijam już jego zapewnienia o tym, ze błędy wykryte w ATS przed premierą PC zostaną poprawione i gracze są bardzo zadowoleni z gry. To też sobie zapmiętałem:) Za grosz zaufania do tego co gadają w wywiadach czy na czatach. W ich przypadku można bazować tylko na ESPI.

• Re: Opinie i estymacje Autor: ~WoofWoof [188.252.42.*]
    Free, ale to o czym piszesz to to już jest życzeniowość i narzekanie.
    Robią tutaj co chcą (i w spółce i na kursie) i trzeba z tym się pogodzić.

• Re: Opinie i estymacje Autor: ~Free [62.87.156.*]
    Sorry, ale robią na kursie co chcą m.in. ze względu na wyniki. Tak więc jak najbardziej mam prawo trochę ponarzekać, skoro niby tak pracowali nad wersją konsolową a wyszła pełna błędów. Teraz nie mogą mi napisać że to przez różnorodność sprzętu jak na PC, a nikt mi nie wmówi że słaba sprzedaż nie wynikała m.in. ze złej jakości. Nie pomógł na pewno wydawca, który zawalił sprawę z ceną na premierze.

Inna sprawa to kwestia przełożenia ocen na sprzedaż. Pierwszy raz odkąd zacząłem stosować ten przelicznik wyszło mi aż 50% różnicy. Na steam mój średni margines błędu to maks. 10-15% i to zazwyczaj na plus dla sprzedaży, bo przyjmuję raczej konserwatywny przelicznik czyli 1:25/30 przy mieszanych i 1:35/40 przy "w większości pozytywne". Na konsolach i tak pomimo średniej ocen na poziomie 4 przyjąłem asekuracyjne przelicznik 1:30, czyli jakieś 21-22 tys. sprzedanych sztuk. A tutaj niezły szok przeżyłem.

Ja w każdym razie przez najbliższy czas nie chcę już myśleć o tej spółce. Niech sobie leży i czeka na lepsze czasy. Ewentualnie dobiorę jak zobaczę nową umowę na grę, bo będę wiedział że w perspektywie 2 lat to urośnie pod jej premierę. Ale na razie nie wiadomo kiedy to nastąpi więc szkoda mrozić hajs.
    Ja tam już mam szczerze powiedziawszy dosyć tego ATS, bo zawiedli na każdej linii:
    - premiera PC słaba przez błędy (nie wiem czy pamiętacie ale na początku oceny były nawet na poziomie czerwonym),
    -brak dużej jakościowej poprawy tych błędów, co wypuszczają patch to zaraz pojawia się nowy problem. W ostatecznym rozrachunku cos tam łatają, ale jednak za wolno i zbyt powierzchownie;
    -premiera na konsole średnia - to miał być gamechanger, a wyszło w zasadzie że przychód ostatecznie pewnie zrówna się z tym na PC, wszystko oczywiście standardowo przez błędy, których na konsoli miało nie być, a pojawiają się nawet krytyczne (w stylu usunięcia save po 60 godzinach gry). Zwrot z gry powinien być, ale chyba nie o to chodzi akcjonariuszom;
    -wypuszczenie patcha tuż przed premierę na konsole, który jak się okazało jeszcze mocniej ją popsuł (chodzi o wprowadzone skórki, które wywoływały błędy z ciężarówkami)

Ja już jestem zmęczony spółką, bo widzę że nic się nie poprawia w sprawie gry. Generalnie też nie wierzę do końca w to, że to jest wina tylko i wyłącznie silnika i przy następnej będzie już super. Ja jednak widzę tutaj dosyć swobodny stosunek zarówno do testowania jak i puszczania niewypałów, gdy wiadomo że to co zrobili nie spełnia standardów.

Przy takich błędach na konsolach, to zdecydowanie powinno zostać przesunięte, biorąc pod uwagę jak istotna była to premiera dla spółki. A jeżeli nie wiedzieli o tych krytycznych błędach, to po prostu oznacza że nikt tego tak na serio nie testował, bo gracze wyłapali wiele z nich po kilku godzinach gry. Jak im się nie chce, to niech robią publiczne testy, tylko problem w tym że jak już je robisz to potem nie możesz udawać że błąd Cię zaskoczył.

Na razie nie ma pod co grać i to jest największy problem spółki. Ja spojrzę optymistyczniej jak już zakopią ten projekt i całkowicie go porzucą i zajmą się czymś zupełnie nowym. Przy czym przez "zupełnie nowe" mam na myśli ATS 2 a nie te motory, nad którymi pracowali wcześniej. Potem znowu będą pojawiały się wymówki, że ktoś wcześniej nad tymi motorami pracował i dlatego kod jest skopany, ale następną grę na pewno zrobią już świetną:)
  • Re: Opinie i estymacje Autor: ~Grek [31.0.85.*]
    Akurat cdr akumulowalem od 110 więc gdyby nie plus na nim to byłbym załamany, bo mam Movie które brałem nawet po 18 zł i wiązałem bardzo duże nadzieje z dds2... I co? Premiera spoko a prezes narobił bigosu i mamy co mamy te dwie spółki mnie mocno podłamały ostatnio, bo z road obecnie można liczyć że trochę odbije ale nie sądzę że do moich poziomow a Movie ma spoko IP ale prezes jaki jest każdy widzi...
  • Re: Opinie i estymacje Autor: ~Free [78.8.108.*]
    No Road na pewno kiedyś odbije, tylko z jakich poziomów? Ja coś tam skubnąłem przy 7,7 i 7,3, ale tak raczej na zasadzie żeby zrobić ewentualne kółko pod raport o zwrocie kosztów. Wcale się nie zdziwię jak to zleci to jeszcze niżej, bo sentyment do spółki jest kiepski po tym zderzeniu rzeczywistej sprzedaży z estymacjami. Musze przyznać, że skutecznie wyleczyli mnie z graniu pod konsole na jakiejkolwiek spółce, bo w zasadzie nie masz żadnego infa, które dałoby ci pojęcie o sprzedaży. Nawet przelicznik ocen jest od Sasa do Lasa = od 1:15 u nad do 1:100 na House Flipper 2.

Muszę przyznać, ze to porównanie liczby ocen z House Flipperem 2 narobiło mi smaka na spektakularną sprzedaż, tym bardziej bolało jak zobaczyłem raport.

W dodatku dali niezły pokaz żonglowania cyferkami, żeby zaciemnić obraz sytuacji. Do tej pory nie wiem ile realnie zarobili bo nie znam kursu wymiany waluty (a może trzymają w dolarach? tego tez człowiek się nie dowie). Szkoda, że jeszcze nie podali sprzedaży z każdej platformy w innej walucie. No i wisienką na torcie był brak estymacji sprzedaży z tych sześciu pozostałych platform sprzedażowych. Jakim cudem nie ma żadnych wyliczeń do nich? Czy liczba jest aż tak wstydliwa, że nie chcą jej podawać? Ja tam spodziewam się z tego maks. 1-2 tys. kopii, więc mnie by nie zszokowali brakiem zainteresowania. Niemniej kompletny brak takiej informacji w raporcie nomen omen sprzedażowym, to jakiś mało śmieszny żart.

Już naprawdę spokojniej patrzę na MG, bo tam przynajmniej wiem że raport sprzedażowy będzie porządny. No a skoro po tych wszystkich chocholich tańcach, które tam odstawił prezes stabilnie od kilku dni na poziomie 23-24 zł, to raczej nie będę straty z moja średnią.

Na Road też nie mam jakieś wysokiej średniej, ale jednak wypada zamienić się w mnicha, bo tego hajsu co tutaj włożyłem długo nie wyciągnę z zyskiem, o ile nie pojawi się jakieś spektakularne info w stylu podpisanie umowy na nowego ATS 2.
[x]
ROAD -0,27% 7,30 2026-05-13 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.