Jeżeli chcecie, to wycofajcie wszystkie zlecenia S poniżej wartości księgowej spółki, która obecnie wynosi 14,15 zł. Jestem przekonany, że jeżeli to zrobicie, to szansa na wzrost kursu PLA zostanie istotnie zwiększona. Po prostu zwiększmy sobie sami szansę i nie blokujmy kursu tymi nie przemyślanymi zleceniami, które powodują - jak to zdaje się określił Zbigniew Jakubas - że cena waloru nie jest LOGICZNA.
A pytam się: jak ma być LOGICZNA, jeżeli prześcigacie się w wystawianiu zleceń sprzedaży grubo poniżej WK?
Zgodnie z twierdzeniem Benjamina Grahama, prekursora inwestowania fundamentalnego, kurs w trakcie zawirowań giełdowych oraz pod wpływem zmieniającego się sentymentu do akcji, odchyla się od od wartości wewnętrznej akcji. Dlatego podstawową przesłanką dla rozpatrywania inwestycji w daną spółkę powinno być PRZEKONANIE O JEJ WARTOŚCI. Ta kwota w przeliczeniu na jedną akcję, w odniesieniu do aktualnego kursu, może nam pomóc wybrać spółki, którymi się interesujemy, oraz odrzucić te, które są w obrocie znacznie powyżej tego, co samI uważamy za ich wartość.
Korzystając z opracowania serwisu StockWatch, podam tylko tyle, że z 357 analizowanych spółek notowanych na GPW, 195 spółek to spółki niedowartościowane, ale tylko 41 z nich wykazuje stabilny rating finansowy. Do tych 41 można śmiało zaliczyć Polną z ratingiem AAA i wynikiem Z"-score 9,57.
hej Jethro
dokladnie tak jak napisales!!!szkoda sprzedawac dobra rzecz ponizej kosztow,lepiej troche poczekac i odsprzedac za godziwa cene niz teraz oddawac pol darmo.
pozdrawiam wszystkich
Anka
jakaś tam solidarność jest:) bo ja tam cały czas widzę bardzo duży nawis podaży zaczynający się dopiero od 25 złwzwyż, co ewidentnie pokazuje, jak duża grupa osób nie ma zamiaru oddawać waloru na obecnych poziomach:)
a czy Ty Roberto masz zamiar odsprzedawać zakupione akcje Polnej z jakimś 20-30% zyskiem, czy też przyłączysz się do naszej nieformalnej inicjatywy ludzi nie zgadzających się na oddawanie akcji Polnej za śmieszne pieniądze?
Przeniosłem Tu część środków miesiąc temu z Wikany, po ponad dwuletnim tam pobycie i teraz liczę na podobne wzrosty, jak na Wikanie kilkanaście miesięcy temu. Toteż horyzont przede mną rozległy, także czasowo.
no, jak jesteś z gatunku tych cierpliwych (2 lata trzymania papiera to potrafią człowieka zamienić w stal, jeśli notowaniami przejmuje się codziennie...);
nie sądzę, żebyś tu na Polnej tyle musiał czekać; bo za 2 lata to uważam, że cena akcji Polnej będzie raczej podchodziła pod 200 zł; no w sumie, też by się opłacało czekać:)
mi wystarczy 70 zł, a później oczywiście 80-100 zł, ale jak nie dojdzie od razu po 70-ce to, mogę z częścią poczekać trochę dłużej:)
a więc serdecznie witamy i zapraszamy bardziej długoterminowego, poważnego i inwestora, który nie da się wytrząsnąć przy byle słabszych dniach polanki:)
roberto widze ze jestes pokroju z tych cierpliwych to tak jak ja powiem ci ze ja trzymalem trzy lata spoleczke az osiagnela godziwa cene tak samo na polance bede cierpliwie czekal na godziwa cene jaka dla mnie jest 70zl (w tym przypadku mysle ze to nie bedzie trzy lata a duzo szybciej) pozdr
oh, ta polanka nasza:) przecież jedynym logicznyn ruchem inwestora, który chce zarobić, jest teraz właśnie skupowanie akcji, a nie dopiero jak wzrośnie kilkukrotnie; ale co zrobisz, że większość dopiero wtedy zauważa spółkę na zasadzie: "patrz, Polna wzrosła już kilkaset % przez x miesięcy, to znaczy, że przez te same następne x miesięcy też tyle urośnie..."
Ale przeliczając na dzisiejsze warunki to kwota 145 zł, odpowiada ca 52 złote.
A więc przy dzisiejszych parametrach maksymalny kurs Polnej wynosił około 52 złote.
Mam rację, czy się mylę?
Czy 52 zł? Trudno powiedzieć. Na pewno nie można tego liczyć dzieląc kurs 145 przez 3, bo przecież są pieniądze z emisji, które odpowiednio zainwestowane podniosą wartość godziwą spółki. Relatywnie wyższa powinna być i wartość rynkowa.
Zakładając nawet, że był to kurs oderwany od rzeczywistości, teraz widać do jakich absurdalnie niskich poziomów została sprowadzona! Jesteśmy poniżej wartości księgowej. Tymczasem w Spółce nie jest prowadzone postępowanie restrukturyzacyjne, posiada najwyższy rating, ma pozytywne perspektywy rozwoju na przyszłość - coż jeszcze chcieć!?
to jest jedno, a pamiętajmy, że po tym kryzysie, jak firma nie upadnie, albo nie skurczy się, tylko jeszcze planuje działania rozwojowe itd. to wyjdzie dużo mocniejsza; czyli zliczenie tego w przypadku Polnej historycznie do 52 zł, to jest właśnie kupowanie historii i to w przypadku warunków giełdowych - zamierzchłej;
ja ustawiając swoje zlecenia od 70 do 100 zł kupuję wyłącznie przyszłość (w tym pewne plotki); choć nikomu nie narzucam wystawiania w tym przedziale swoich zleceń - jak widzę zdecydowana większość uczestników naszej akcji robi to w przedziale 25-50 zł:)
bo 25 zł to jest to minimum godziwości:)
jeszcze 2 sesje poniżej 12 pln...przyszły tydzień jesteśmy w okolicach 14,50-15,00 pln... trochę szkoda, że tak wcześnie przebijemy 12 pln...na przyszły tydzień trochę gotówki wpłynie do kasy, to i jakieś wieksze (niż dzisiaj) zakupy by się zrobiło...początkiem lipca Dębica powninna być blisko 100...może się sprzeda i zakupi jeszcze Polną o ile będzie poniżej 20 pln wtedy jeszcze....
gdyby nie blokadki, spychanie kursu i chamskie ustawki na koniec, to kurs ładnie by sobie znów zaczął rosnąć choćby po ukazaniu się artykułu w sobotę, który zaczął wyciągać na światło dzienne pierwsze pozytywne informacje ze spółki, czy dzisiejszej informacji, że akwizycja ma dotyczyć firmy z branży, co jeszcze bardziej wzmocni i tak już silną Polną;
a ponieważ prędzej, czy później cena akcji Polnej będzie musiała uwzględnić wszystkie pozytywy, tym gwałtowniejszy będzie wzrost kursu; w końcu to musi pęknąć...
nie szkodzi - po to jest forum, żeby sobie wyjaśniać i pomagać:)
zobacz słońce na wątek "info" poniżej i ostatnie posty dzisiaj:)
oczywiście to musi zostać jeszcze uchwalone, natomiast w tym kontekście ja nie widzę za bardzo innej opcji:)
"§1
Zwyczajne Walne Zgromadzenie Zakładów Automatyki "POLNA" S.A. wyraża zgodę na zmianę celów emisji akcji zgodnie z propozycją Zarządu tj. przeznaczyć na:
1. wydatki na inwestycje i remonty maszyn oraz poprawę infrastruktury zakładowej,
2. spłatę zobowiązań leasingowych z tytułu nabytych maszyn,
3.przejęcie innego podmiotu z BRANŻY w przypadku pojawienia się szansy na korzystne ekonomiczne przejęcie.
§2
Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.
Uzasadnienie uchwały:
Od IV kwartału 2008 r. w związku z gwałtownym pogorszeniem stanu ogólnoświatowej gospodarki, nastąpiło osłabienie procesów inwestycyjnych, z którymi Spółka jest powiązana. W konsekwencji tych uwarunkowań koniecznym stało się podjęcie działań mających na celu nie tylko utrzymanie aktualnej pozycji rynkowej, lecz również jej rozwój, przede wszystkim poprzez podniesienie zdolności do szybkiego reagowania na zachodzące zmiany.
W konsekwencji pogorszenia się sytuacji na rynku, realne staje się dokonanie przejęcia innego podmiotu BRANŻOWEGO na korzystnych warunkach. Takie przejęcie będzie zmierzało do rozszerzenia możliwości ofertowania konkurencyjnych produktów.
Zdaniem Zarządu, dokonanie zmian w Prospekcie emisyjnym co do celów wydatkowania środków pieniężnych, umożliwi Spółce dostosowanie się do zaistniałych realiów rynkowych i wpłynie na umocnienie się Zakładów Automatyki "POLNA" S.A na rynku branżowym. Uzasadnionym zatem jest wyrażenie zgody na wnioskowane przez Zarząd cele."