• DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~IP [31.60.90.*]
    POZEW WYSŁANY.
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~jw [104.28.64.*]
    Dobra robota
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~darek [83.28.208.*]
    pepe, przeproś za swoje insynuacje?Brawo AA
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~Pepe [5.172.234.*]
    Darek ale to ty to miałeś zrobić. Być może trafił się jeden uczciwy akcjonariusz który nie ważne czy rządzi PO czy PiS patrzy równo na wszystkich. A za co miałbym przepraszać? Obraziłem Cie? Wyzwałem? Czy motywowałem? Pokaż posta lub fragment jego o co chodzi!!
    Dnia 2024-07-18 o godz. 14:50 ~Pepe napisał(a):
    > Darek ale to ty to miałeś zrobić. Być może trafił się jeden uczciwy akcjonariusz który nie ważne czy rządzi PO czy PiS patrzy równo na wszystkich. A za co miałbym przepraszać? Obraziłem Cie? Wyzwałem? Czy motywowałem? Pokaż posta lub fragment jego o co chodzi!!

insynuowałeś,że nie nie bedzie pozwu dywidendowego,bo niby "swoi" teraz rządzą spółką,a jednak jest,owszem ja uważałem,że "szkoda kasy" ale skoro inni się zdecydowali złożyć to brawo,popieram,mają moje1 gr od akcji, bo walczą w interesie Nas wszystkich,liczę,że inni też się dorzucą,nie wszystko musi robić GG,dobrze,że mamy ambitnych,świadomych wartości Energi akcjonariuszy
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~Pepe [5.172.234.*]
    Ty pisałeś że nie będziesz składał pozwu bo "nowy prezes, nowy zarząd, nowy ład korporacyjny" więc insynuowałem dlaczego nie składasz bo " kolerzy" z partii objęli władzę. Ty jesteś wizytówką pozwy dywidendowego na tym forum i to że ktoś coś zrobił za Ciebie nie oznacza że mam Cie przepraszać a ty masz się czuć wygranym. Jeśli to prawda to szacun dla akcjonariusza choć Ii tak forsa pójdzie do kosza.
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.57.*]
    Czytałem tamtą dyskusje i w pełni podzielałem tamto stanowisko Pepe ...w końcu trafi się na sędzinę która dostrzeże rację skarżących ...pytanie dlaczego Pan Jan nie był na WZA ,dlaczego nie wysłał prawnika chyba że pojawienie się prawnik Marcin Śledzikowski to było w porozumieniu z GG ...choć nie wiemy czy to On złożył pozew w imieniu swoich mocodawców Nie wiem czy gg współpracowała prawnie z osobą która odważyła się złożyć pozew. pomóc jej prawnikowi bo co dwie głowy prawnicze to nie jedna ,dodatkowo mogli przekazać treść pozwów wcześniejszych które GG ZŁOŻYŁA BO MOŻNA WYKORZYSTAĆ NIEKTÓRE ARGUMENTY CZY FRAGMENTY POZWU JAKO SZABLON ..jeśli tego nie zrobiła to żle o niej świadczy oczywiście może nic nie wiedziała a może pomagali ja niewiem więc ciężko zająć stanowisko w sprawie ..Grupa GG powinna przekazać składki które pojawią się z tytułu 1,5 % za poprzedni rok na wsparcie tego pozwu...nawet jak mają manko za poprzednie pozwy to sobie z nawiązką odbiorą z prowizji za sukces i cały czas pisałem że powinni ustalić maksymalną sumę w milionach tej prowizji i jeśli suma wszystkich prowizji przekroczy tą kwotę to wszystkim proporcjonalnie obniżyć prowizję
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~Finansista [194.65.52.*]
    Emerycie, sędzina to żona sędziego. Taki żarcik.
    Darku proszę jeszcze raz o stronę i raport z cash poolingiem bo chciałem się zapoznać a gdzieś zgubiłem Twój wpis. Dziękuję
    Dnia 2024-07-18 o godz. 16:59 ~Finansista napisał(a):
    > Emerycie, sędzina to żona sędziego. Taki żarcik.
    > > Darku proszę jeszcze raz o stronę i raport z cash poolingiem bo chciałem się zapoznać a gdzieś zgubiłem Twój wpis. Dziękuję

zorientowani w temacie akcjonariusze już mi wyjaśnili na czym polega i jak działa cash pooling,a raport znajdziesz nizej

https://ekrs.ms.gov.pl/rdf/pd/search_df
    krs
    0000033455
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~Finansista [93.108.235.*]
    Darku, zajrzałem do trzewi Energa Operator i się okazuje, że prawie 2 miliardy aktywów przejął Orlen w 2023 roku.
    żadna kasa nie poszła i nie pójdzie do kosza,do 3 x sztuka,po 23'jest dużo więcej twardych argumentów,że Orlen marginalizuje i wykorzystuje Energę sa,a to z raportu jednostkowego Energa sa płacona powinna być dywidenda dla Nas,ale Ty jak zwykle,jest pozew, żle,nie ma pozwu też żle,zdecyduj się czego chcesz?najłatwiej stać z boku i wymagać od innych,samemu się nie angażując,ale nie tędy droga,jak nie teraz?to kiedy?jak nie My?to kto ma za Nas o nasze interesy zadbać?
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.57.*]
    Czy to w trybie oznajmującym czy pytającym choć brak znaku zapytania więc obstawiałbym oznajmujący
    Dodatkowo były złożone sprzeciwy na WZA i składał je chyba prawnik Marcin Śledzikowski reprezentujący kiedyś a może i nadal jeśli istnieje Grupę Warszawską a może wspiera teraz kogoś innego ...pytanie czy GG z nim współpracuje czy ewentualny pozew powstał w współpracy obu Grup czy jednak Pan Jan którego nie było na WZA nie chciał złożyć pozwu ...mogę się mylić ale to wina braku komunikacji GG z innymi niezrzeszonymi akcjonariuszami

Marcin Śledzikowski jest dobrym prawnikiem na pewno nie gorszym niż ci z którymi współpracowała GG ....W innym wątku pisałem o Panu Piotr Szczęsny i nie zapominając o innych wspierających go akcjonariuszach odnosząc się do sporu z Hajdorowiczem
    tam Marcin Śledzikowski wspierał ich i wygrał taki pozew tzw dywidendowy ....ale temat jest trudny bo póżniej należy podejmować inne działania prawne aby dywidenda była ...Tutaj mamy szczęscie w nieszczęściu że spór jest z Państwem w uproszczeniu i namawiając Was na pozew dywidendowy bardziej chodziło o medialny szum niż o kilka groszy dywidendy ...choć w mojej ugodzie z ORLENEM jest warunek aby 20 % zysku skonsolidowanego było zawsze w raporcie jednostkowym i wypłacane w formie dywidendy czy to gotówkowej dla wszystkich /choć Orlem może się zrzec czy to w formie bezgotówkowej w formie akcji ENERGA lub Polimeksu bo mają też te akcje i nawet czasami na GPW SPRZEDAJĄ ...bezgotówkowa dywidenda może być dla wszystkich ale Orlen jak chce niech się zrzeka

więcej do poczytania

http://www.forumakcjonariuszykci.pl/sad-uchyla-piec-uchwal-jednym-wyrokiem-marek-ruman-wygrywa-z-hajdarowiczem/

http://www.forumakcjonariuszykci.pl/potrojny-proces-marka-rumana-przeciwko-hajdarowiczowi/

W innym wątku przy poruszonym temacie dywidendy nawet ja obiektywnie zgadzam się z wypowiedziami pseudonim Pepe

dobrze kombinujesz,Energa w 23'jest tak powiązana z Orlenem,że należy się Nam dywidenda z Orlenu-wystarczy chcieć
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~IP [31.60.90.*]
    POZEW WYSŁANY - w trybie oznajmującym.
    (nowa) Energa już się materializuje,ale to już sami musicie połączyć kropki,emeryt jest w tym dobry,niewątpliwie sobie poradzi, czy udostepni innym?tego nie wiem;-)
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~LechWalesa [85.237.185.*]
    Dnia 2024-07-18 o godz. 17:21 ~darek napisał(a):
    > (nowa) Energa już się materializuje,ale to już sami musicie połączyć kropki,emeryt jest w tym dobry,niewątpliwie sobie poradzi, czy udostepni innym?tego nie wiem;-)

Piszcie bezpośrednio, o co chodzi, a nie jakimś kodem !

czytaj @@@ z GG tam jest wszystko
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.53.*]
    https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/poslanka-po-chce-zlozenia-zawiadomienia-do-prokuratury-na-marka-formele
    to tylko drobny wycinek,z tej stajni Augiasza,audyty trwają,ten kto klepnął 7 jako cena godziwa za Energę,też powinien mieć zarzuty,bo brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~Pepik [31.0.65.*]
    Obronią się bo przez lata trzymali kurs nisko nic im nie zrobią najgorsze by teraz nie wyprowadzali kasy boczną furtką
    co Wy z tym kursem,kurs to nie jest żadna wyrocznia godziwosci ceny
    2.Stanowisko zarządu spółki publicznej, oparte na informacjach podanych przez wzywającego w treści wezwania, zawiera w szczególności opinię dotyczącą wpływu wezwania na interes spółki, w tym zatrudnienie w spółce, strategicznych planów wzywającego wobec spółki i ich prawdopodobnego wpływu na zatrudnienie w spółce oraz na lokalizację prowadzenia jej działalności, jak również stwierdzenie, czy zdaniem zarządu cena proponowana w wezwaniu odpowiada wartości godziwej spółki, przy czym dotychczasowe notowania na rynku regulowanym nie mogą być jedynym miernikiem tej wartości.

https://lexlege.pl/oferta-publ-spol/art-80/
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~IP [31.60.116.*]

Sprawa dotycząca dywidendy 3 została zarejestrowana pod sygn. akt IX GC 746/24 i aktualnie czeka na wyznaczenie sędziego.
    a uchwały wza EOP o podziale zysku za 23' jak nie było na portalu finansowym, tak nie ma,chociaż raport,a w nim propozycja ówczesnego zarządu EOP by całość na kapitał zapasowy przekazać jest,Więc dlaczego nie opublikowano uchwały wz?

dywidenda dotyczy wszystkich akcjonariuszy Energi,więc również Orlenu i to jest kuriozum tej sytuacji,że "drobni" akcjonariusze walcząc o swoje fundamentalne prawa a prawo do dywidendy takim jest,w przypadku wygranej zapewniają też dywidendę Orlenowi,która się mu absolutnie nie należy,więc jako ekwiwalent dywidendy,może skup akcji własnych prze Energę byłby lepszym rozwiązaniem,może taki plan przedstawi prezes Fąfara,przecież w jakimś celu powołał się do RN Energi?
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~1499996 [37.109.145.*]
    Sprawa nie do wygrania . Walne decyduje i wszystko w tym temacie (:
    tak więc,co radzisz?usiąść w kącie i chlipać?
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.15.*]

Marcin Śledzikowski jest dobrym prawnikiem na pewno nie gorszym niż ci z którymi współpracowała GG ....W innym wątku pisałem o Panu Piotr Szczęsny i nie zapominając o innych wspierających go akcjonariuszach odnosząc się do sporu z Hajdorowiczem
    Jeśli to Pan Marcin będzie koordynował pozew tzw dywidendowy to tam spór KCI Marcin Śledzikowski wspierał ich i wygrał taki pozew tzw dywidendowy ....ale temat jest trudny bo póżniej należy podejmować inne działania prawne aby dywidenda była ...Tutaj mamy szczęscie w nieszczęściu że spór jest z Państwem w uproszczeniu i namawiając Was na pozew dywidendowy bardziej chodziło o medialny szum niż o kilka groszy dywidendy ...choć w mojej ugodzie z ORLENEM jest warunek aby 20 % zysku skonsolidowanego było zawsze w raporcie jednostkowym i wypłacane w formie dywidendy czy to gotówkowej dla wszystkich /choć Orlem może się zrzec czy to w formie bezgotówkowej w formie akcji ENERGA lub Polimeksu bo mają też te akcje i nawet czasami na GPW SPRZEDAJĄ ...bezgotówkowa dywidenda może być dla wszystkich ale Orlen jak chce niech się zrzeka

więcej do poczytania o tamtej inicjatywie i tym pozwie wygranym w poniższych linkach ,w końcu trafimy na skład orzekający który dostrzeże krzywdę akcjonariuszy mniejszościowych

http://www.forumakcjonariuszykci.pl/sad-uchyla-piec-uchwal-jednym-wyrokiem-marek-ruman-wygrywa-z-hajdarowiczem/

http://www.forumakcjonariuszykci.pl/potrojny-proces-marka-rumana-przeciwko-hajdarowiczowi/

Będzie zawiadomienie do prokuratury przeciwko Markowi Formeli, wydawcy „Gazety Gdańskiej” - poinformowała posłanka Agnieszka Pomaska. Nieprawidłowości mają dotyczyć wydatków na publikację artykułów sponsorowanych w jego wydawnictwie. Dom Prasy Formela miał w ten sposób wzbogacić się kwotą trzech milionów złotych. 

- To była przepompownia pieniędzy z publicznej kasy, aby ten pan mógł się dorobić, a z drugiej strony, by już nieodpłatnie promował polityków związanych z PiS - stwierdziła Agnieszka Pomaska.

„Gazeta Gdańska” to bezpłatny tygodnik prowadzony przez Marka Formelę i wydawany pod szyldem Dom Prasy Formela. Jak poinformowała posłanka Agnieszka Pomaska w ciągu ostatnich ośmiu lat rządów Prawa i Sprawiedliwości spółki Skarbu Państwa miały płacić tygodnikowi za artykuły pojawiające się w gazecie. Gazeta miała promować polityków ówczesnej władzy.

Na liście podmiotów, które płaciły za usługi Markowi Formeli znalazło się 10 spółek Skarbu Państwa. Jedną z nich jest Energa, która za materiały reklamowe miała zapłacić około 1,5 miliona złotych, drugie miejsce przypadło grupie Orlen i Lotos SA. Te miały zapłacić Markowi Formeli około siedmiuset tysięcy złotych. Listę zamyka Pomorski Urząd Wojewódzki z kwotą sięgającą jedenastu tysięcy złotych. Posłanka chce, aby we wszystkich tych spółkach został przeprowadzony audyt mający sprawdzić zasadność tych wydatków. Zapowiedziała też, skierowanie sprawy do Prokuratury.

Pomaska zapowiedziała złożenie zawiadomienia do prokuratury. Namawia także, aby po sprawdzeniu dokumentów finansowych i umów, zawiadomienia w tej sprawie złożyły również spółki, które zamawiały reklamy w firmie Formeli.

https://gdansk.tvp.pl/79420024/wydatki-spolek-skarbu-panstwa-na-reklamy-w-mediach
    oraz
    https://www.money.pl/gospodarka/ujawnila-zarobki-etatowego-komentatora-tvp-info-z-czasow-pis-poslanka-po-zawiadamia-prokurature-7052135562464160a.html

Wracając do tematu w pełni się zgadzam z tezą Pani Agnieszki iż mamy niby bezpodstawne /choć trudne do udowodnienia / wzbogacenie się kwotą 3 milionów z czego 1,5 miliona pochodziło od spółki ENERGA ....- zgadzam się jako osoba neutralna politycznie nie głosująca na nikogo że To była przepompownia pieniędzy z publicznej kasy, aby ten pan mógł się dorobić, a z drugiej strony, by już nieodpłatnie promował polityków związanych z PiS - stwierdziła Agnieszka Pomaska.

a co tam słychać z niby bezpodstawnym wzbogaceniem Orlenu przy przejęciu akcji ENERGA / temat jeszcze trudniejszy ,i chyba brak politycznej woli otwarcia puszki pandory ENERGA SA / ..ironicznie powiem .jakie wzbogacenie przecież jako Orlen zapłaciliśmy wtedy nawet 20 % więcej niż wymagały przepisy / średni kurs / czyli daliśmy nawet więcej o 20 % niż cena godziwa za którą uważamy średni kurs argumentuje Orlen / to moja interpretacja /....Inny temat czy Państwowe fundusze czy OFE są czasami politycznie przekonywane do sprzedaży akcji w wezwaniu dowolnej spółki lub też zakupów dowolnych akcji na GPW ...temat może być szerszy oprócz politycznego przekonywania może być temat czy po nie politycznej prośbie tylko po zwykłej znajomości ,kolesiostwie zdarza się dowolnym funduszom czy nawet OFE kupić lub sprzedać akcje ...

zobaczymy jak nawy zarząd Orlenu z prezesem Ireneusz Fąfara podejdzie do tematu

cytując

Płock, 25.06.2024 (ISBnews) - Orlen planuje pilnie przedstawić plan działań prowadzących do uregulowania sporu z akcjonariuszami mniejszościowymi Energi, poinformował prezes Ireneusz Fąfara.

"W sprawie Energi czekamy na pisemne uzasadnienie wyroku sądu, co będzie podstawą do pilnego przedstawienia planu działań, zmierzających do uregulowania sporu z akcjonariuszami mniejszościowymi Energi" - powiedział Fąfara w odpowiedzi na pytanie akcjonariusza podczas walnego zgromadzenia spółki.

https://stooq.pl/n/?f=1621648

Przy okazji uaktualniając wypowiedzi prasowe ,sam dopiero wczoraj jak Darek podał dokładną minutę zadanego pytania odsłuchałem to na żywo / tylko te wskazane kilka minut / więc nie wiem czy później też temat powrócił

pytanie zadał Pan Cezary / przy okazji jeszcze raz dziękujemy bo nawet jeśli w pierwszej kolejności robi się to w swoim własnym interesie posiadając odpowiedni pakiet akcji który mobilizuje do określonych działań to rykoszetem niekiedy korzystają wszyscy ...mi np się nie chciało ...ja zbieram plony tam gdzie nie zasiałem dlatego tym bardziej słowa uznania

Przy okazji należy wyjaśnić że po wysłuchaniu całego pytania ,grzecznie nikt nie przerywał ,przedstawiciele funduszy ,OFE i inne osoby wysłuchały ,dopiero po zakończeniu wystąpienia prawnik wspierający zarząd stwierdził że prezes Ireneusz Fąfara nie musi odpowiadać na to pytanie mimo tego prezes Orlenu postanowił odpowiedzieć i już to należy docenić

(ok 53 min)

https://www.orlen.pl/pl/relacje-inwestorskie/raporty-i-publikacje/wideokonferencje

zadane pytanie cytując z linku bez wstępu wyjaśniającego aktualną sytuacje ENERGA SA i uświadomieniu o nieudanym przejęciu spółki ENERGA I przypomnieniu że nadużyciem jest kłamliwe informowanie opinii publicznej że ENERGA to jest grupa kapitałowa ORLENu ,bo grupa wymaga rejestracji w KRS a to nie nastąpiło .... potem cytaty z wyroku a samo pytanie brzmiało KIEDY NASTĄPI ROSTRZYGNIĘCIE tej dalece niekomfortowej sytuacji.....i jeśli mógłbym coś sugerować to można spróbować na jutrzejszym WZA Orlenu dodać pytanie JAK ...przy wymijającej odpowiedzi po konsultacji z GG przed zadaniem pytania na WZA powiedzieć że zapraszamy na negocjacje i rozmowy mediacyjne aby znaleźć kompromis który zadowoli obie strony / przy okazji przypominam o grupie negocjacyjnej której utworzenie sugerowałem/

Odpowiedz prezesa Orlenu i tutaj należy zauważyć że nie było użyte słowo pilne tak jak w linkach prasowych podawano ale słowo

cytując całą odpowiedź prezesa Orlenu ...dziękuje za pytanie ,no rzeczywiście musimy się zmierzyć z szeregiem działań nieskutecznych ,bezprawnych , czy niewłaściwych z tytułu działania w przeszłości zarządu i jedną z tych spraw jest ENERGA
    i w tej sprawie mogę powiedzieć tyle że czekamy na wyrok sądu , na pisemne uzasadnienie i to pisemne uzasadnienie będzie podstawą do tego żebyśmy jako zarząd SZYBKO NAJSZYBCIEJ JAK BĘDZIEMY POTRAFILI przedstawili działania wiążące się z uregulowaniem sporu z akcjonariuszami mniejszościowymi .Dziękuję bardzo
    poświęć chwilę i odsłuchaj dalej,głos oprócz p.Cezarego,zabiera również p.Jan,a słowa prezesa Fąfary/SZYBKO NAJSZYBCIEJ JAK BĘDZIEMY POTRAFILI/ znaczą w normalnymich rozumieniu, niezwłocznie,pilnie itd,więc jutro się przekonamy czy 2 tygodnie od ukazania się uzasadnienia SA wystarczą by podać konkretne propozycje rozwiązania/uregulowania sporu z akcjonariuszami mniejszościowymi Energi
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~1499996 [37.109.145.*]
    Reklama w Gazecie Wyborczej pewnie była by OK :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    poniżej tylko trzy ostatnie komunikaty o wspieraniu przez ENERGA SA różnych inicjatyw ...można znaleźć może ponad sto takich pojedynczych informacji o wspieraniu inicjatyw ,sponsoringu sportu itd wiele jest na stronie spółki w sekcji media ...może nawet niektóre są godne poparcia ale niektóre są zbyteczne ...spółkę niby na to stać i przy zmianie władzy tak jak na wcześniejszym przykładzie była przepompownia pieniędzy gdzie beneficjentem był Marek Formela wydawca „Gazety Gdańskiej” teraz zapewne przekierują do swoich kolesi choć chciałbym się mylić choć może na mniejszą skalę ...ale w pozwie należy te informacje o każdym wsparciu i zasponsorowaniu dodać do akt bo suma tych wydatków jest większa niż kwota z jednostkowego raportu możliwa do podziału na dywidende ...również pozbierać wszystkie informacje o podwyżkach dla pracowników z raportów z krs ORAZ z innych zródeł dotyczące wszystkich spółek zależnych i z ENERGA ...spółki energetyczne w tym energa wspierały społeczeństwo i przekazały nadmiarowe zyski każdą złotówkę od sprzedanej energi powyżej kwoty x na fundusz wypłaty róznicy ceny ,dodatkowo państwowe URE w regulowanych taryfach zatwierdza takie ceny że są straty i dotuje spółka pod przymusem odbiorców energi ...i nawet nowy zarząd do sądu nie poszedł a nawet stary zarząd ENEA SĄDZI SIĘ Z TAKĄ SYTUACJĄ ...przykładowy akcjonariat obywatelski po redukcji w grupie małych inwestorów kupił 453 lub 452 sztuki róznie żródła podają często nawet było widać takie transakcje sprzedaży ...nawet gdyby dostali 8 groszy dywidendy czyli 36 złotych i jeszcze 19 % podatku czyli 29 złotych ...Państwo .rząd wspiera bonami energetycznymi obywateli na znacznie większe kwoty którzy nawet mieli gdzieś akcjonariat obywatelski a ci co wykazali się solidarnością i odpowiedzieli na apel PO na akcjonariat obywatelski zamiast nagrody wzrost kursu żeby choć na wczasy nad bałtykiem starczyło to maja karę i zabrano im większość zainwestowanej kasy ...jeśli byśmy 17 zł z IPO wpłacili tylko do banku to byśmy mieli kwotę x a jeśli byśmy chcieli zwaloryzować to o inflacje ...i przychodzi OBAJTEK i daje niewiele ponad 10 % od kwoty x i jeszcze mówi bierzcie bo nie będzie notowań i komu sprzedacie ...przykre jest w tym wszystkim że się zgodziło wiele osób I ODPOWIEDZIAŁO na wezwanie inni sprzedali na GPW ...niektórzy nadal sprzedają za ułamek wartości ...oczywiście popyt też jest słaby więc jest jak jest ale ja cierpliwie czekam a mnie interesują ponadprzeciętne zyski

Energa kolejny rok jest sponsorem Fundacji Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego (FRUG). Spółka wspiera działania na rzecz edukacji o ochronie Morza Bałtyckiego, z głównym nastawieniem na ochronę foki szarej oraz morświna bałtyckiego. Współpraca obejmuje również wsparcie Stacji Morskiej w Helu, którą rocznie odwiedza ponad 400 tys. osób.
    Energa na morzu
    Energa, jako firma społecznie odpowiedzialna, od lat angażuje się w ochronę środowiska. Dbając o zrównoważony rozwój, wspieramy ekosystemy na terenach, na których prowadzimy swoją działalność. Dlatego uwaga Energi skierowana jest właśnie na Bałtyk – mówi dr Alina Skorb-Gała, kierownik Wydziału ESG Energi. – Działania na rzecz ochrony bałtyckiej przyrody, programy edukacyjne czy wsparcie bioróżnorodności – to tylko niektóre z szeregu działań, jakie Energa prowadzi w obszarze Morza Bałtyckiego. Do tej listy mają dołączyć również morskie farmy wiatrowe.
    W 2023 roku Ministerstwo Infrastruktury ogłosiło wyniki procesu przyznawania sześciu nowych lokalizacji farm wiatrowych planowanych na polskich wodach Morza Bałtyckiego. Grupa Energa uzyskała dwa pozwolenia lokalizacyjne o łącznej mocy ok. 1800 MW.

Energa w obszarze swojej działalności, angażuje się nie tylko w programy mające bezpośredni wpływ na środowisko, takie jak inwestycje w nisko i zeroemisyjne źródła energii, ochrona bioróżnorodności, zalesianie czy wsparcie rehabilitacji fok, lecz również te mające na nie wpływ pośredni. A takim niewątpliwie jest edukacja młodego pokolenia w zakresie ekologii. Grupa Energa wspiera szereg działań edukacyjnych mających na celu szerzenie wiedzy na temat ochrony ekosystemu Bałtyku. Wraz z Fundacją Rozwoju Uniwersytetu Gdańskiego oraz Stacją Morską IO UG prowadzi projekt ukierunkowany na ochronę środowiska Morza Bałtyckiego o nazwie „Kierunek Bałtyk”. Celem projektu jest ochrona bałtyckich fok i morświnów oraz przeciwdziałanie zagrożeniom dla ekosystemu Morza Bałtyckiego, takim jak zanieczyszczenia mikroplastikiem oraz negatywne skutki wywołane podwodnym hałasem.
    FRUG w ramach kampanii organizuje zajęcia lekcyjne i praktyczne warsztaty, które mają na celu propagowanie prośrodowiskowych zachowań. Odbywają się m.in. zajęcia dotyczące bioróżnorodności Morza Bałtyckiego czy bałtyckiej fauny, które skupiają się na tematach zagrożonych gatunków występujących w Bałtyku, takich jak morświn oraz foka szara. Dzięki wsparciu Energi, edukatorzy Błękitnej Szkoły FRUG i Stacji Morskiej UG mogą dzielić się aktualną wiedzą o ekosystemie Bałtyku również podczas plenerowych wydarzeń edukacyjnych. Jednym z nich jest Międzynarodowy Dzień Bałtyckiego Morświna organizowany co roku na Skwerze Kościuszki w Gdyni. W formie piknikowej, poprzez gry i zabawy, można poznać życie tego jedynego bałtyckiego gatunku walenia.
    Morze Bałtyckie, tak ważne dla Grupy Energa, stało się również tematem ostatniej edycji Planety Energii poświęconej ekosystemom wodnym i promocji proekologicznych zachowań związanych z oszczędzaniem wody oraz ochroną różnorodności biologicznej. W tej edycji uczestnicy poznając podwodny świat, odwiedzili między innymi fokarium w Helu, ucząc się tego, jak każdy z nas, niezależnie od wieku, może wpływać na ochronę środowiska wodnego, w tym Morza Bałtyckiego.
    ŻRÓDŁO TEKSTU U GÓRY INFORMACJA PRASOWA SPÓŁKI ENERGA SA

https://media.energa.pl/pr/837666/energa-pomaga-chronic-foki

Festiwal „Dwa Teatry”, prezentujący dorobek Teatru Polskiego Radia i Telewizji Polskiej wraca do Trójmiasta, a konkretnie –  do Sopotu. W nadmorskim kurorcie przez trzy dni gościć będą wielkie gwiazdy i młodzi aktorzy. Energa, która wspiera działania kulturalne na Pomorzu będzie partnerem tego wydarzenia.
    –  Energa realizując misję społecznej odpowiedzialności biznesu od lat włącza się w liczne inicjatywy związane z propagowaniem sztuki teatralnej, muzycznej i filmowej. Wspiera ważne wydarzenia nie tylko o charakterze lokalnym, ale także międzynarodowym, jak toruński festiwal Energa CAMERIMAGE. Naszej obecności nie mogło więc zabraknąć przy tak ważnym przedsięwzięciu, jakim jest festiwal „Dwa Teatry”, który wraca w tym roku do Sopotu – mówi Magdalena Marszałkowska, dyrektor Departamentu Marketingu w Enerdze SA. – Przedsięwzięcia, w których bierzemy udział, zbierają świetne recenzje i angażują mieszkańców Pomorza oraz odwiedzających je turystów. To dla nas bardzo ważne.
    Festiwal „Dwa Teatry” to coroczny konkurs spektakli i słuchowisk, które miały swoją premierę w minionym roku. Organizowany jest już od 23 lat przez Telewizję Polską i Polskie Radio. Po trzech latach przerwy, kiedy to odbywał się w Zamościu, wraca do Sopotu.
    W tym roku rozpocznie się 22 czerwca i potrwa trzy dni. W ramach wydarzenia w sopockim Multikinie odbędą się pokazy konkursowych spektakli i słuchowisk. Nie zabraknie też innych atrakcji, takich jak spotkania z gwiazdami, koncerty i warsztaty. Pokazy odbędą się nie tylko w Multikinie, ale także Teatrze Atelier i w Państwowej Galerii Sztuki. Impreza ma charakter otwarty, udział w wielu wydarzeniach jest bezpłatny.
    Wyróżnienia dla wybitnych
    Festiwal jest okazją do wręczenia nagród za całokształt pracy w teatrze radiowym i telewizyjnym oraz specjalnych wyróżnień dla twórców o szczególnych zasługach – tym razem zostaną przyznane Oldze Lipińskiej i Jerzemu Antczakowi. W tym roku nie zapomniano też o innych wielkich ludziach związanych z polską kulturą – Adamie Hanuszkiewiczu, którego setna rocznica urodzin wypada właśnie w tym roku oraz Witoldzie Gombrowiczu. 2024 rok jest rokiem autora „Ferdydurke”.
    24 czerwca, podczas gali zakończenia w hotelu Sheraton, wyłonieni zostaną  laureaci nagród w konkursie radiowym i telewizyjnym. Transmisję z tego wydarzenia będzie można obejrzeć w TVP Kultura i TVP Gdańsk.
    Energa na Pomorzu
    Energa wspiera wiele działań kulturalnych na Pomorzu. Jest mecenasem Opery Bałtyckiej w Gdańsku, wspiera Teatr Muzyczny w Gdyni i jest  sponsorem strategicznym Polskiej Filharmonii Bałtyckiej. Są to największe instytucje kulturalne Trójmiasta. Od kilku lat sponsoruje również Gdański Festiwal Muzyczny, który co roku gromadzi kilkanaście tysięcy widzów. W ubiegłym roku Energa była mecenasem 48. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni i podpisała umowę o współpracy z Gdyńską Szkołą Filmową. Pod skrzydłami Energi grał Ladies’ Jazz Festival i odbył się jubileuszowy, 15. Międzynarodowy Festiwal Filmowy Niepokorni Niezłomni Wyklęci.
    Od 2017 r. koncern nieprzerwanie towarzyszy toruńskiemu Międzynarodowemu Festiwalowi Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych Energa CAMERIMAGE, a od 2018 roku jest sponsorem tytularnym tego wydarzenia.
    https://media.energa.pl/pr/836277/energa-partnerem-xxiii-festiwalu-dwa-teatry

20 edycja, 11 dni festiwalowych, ponad 20 gwiazd światowego formatu, 4 premiery i 19 koncertów obywających się w 4 lokalizacjach - tak w liczbach można opisać tegoroczną jubileuszową edycję Ladies’ Jazz Festival. Energa ponownie została sponsorem tego wydarzenia.
    Ladies’ Jazz Festival jest jedynym w Europie cyklicznym projektem związanym z jazzem w wykonaniu kobiet. Po raz pierwszy zorganizowano go w 2005 roku w Gdyni, a od 2014 również w Wejherowie. Tegoroczna, jubileuszowa 20. edycja festiwalu odbędzie się w dniach 15-25 lipca.
    - Gdyński Ladies’ Jazz Festival to największe święto kobiecej muzyki i zarazem jedno z najważniejszych wydarzeń kulturalnych w Trójmieście, które po raz kolejny będzie się odbywało ze wsparciem Energi – podkreśla Magdalena Marszałkowska, dyrektor Departamentu Marketingu w Enerdze SA.  – Duża popularność i sympatia jaką darzą go widzowie, a także wysokie oceny środowiska kultury są gwarancją doskonałej jakości tego przedsięwzięcia, do udziału w którym serdecznie wszystkich zachęcam – dodaje.
    Jazz, blues, bossa i fado
    Ladies’ Jazz Festival gości gwiazdy polskie i międzynarodowe. W tym roku publiczność będzie miała okazję  posłuchać nie tylko jazzu i bluesa, ale także brazylijskiej bossy i portugalskiego fado. Wystąpią m.in. amerykańska gwiazda Stacey Kent, zespół Take 6 – laureat 10 nagród Grammy, Urszula Dudziak wraz z Grażyną Auguścik w projekcie „To i Hola” oraz Kayah.
    Koncerty będą odbywały się w czterech lokalizacjach, w trzech w Gdyni: Teatrze Muzycznym, Konsulacie Kultury oraz w Hali Widowiskowo-Sportowej, a także, jak co roku, w Filharmonii Kaszubskiej w Wejherowie.  
    W ramach festiwalu zostanie również zorganizowana kolejna edycja cyklicznego konkursu Grand Prix Ladies’ Jazz Festival, w którym mogą brać udział zarówno dorośli jak i młodzież.
    Festiwal cieszy się ogromny powodzeniem  i co roku przyciąga wielu miłośników muzyki. W 2023 roku  we wszystkich koncertach wzięło udział ponad  6 tys. osób.
    Energa na Pomorzu
    Energa wspiera wiele działań kulturalnych na Pomorzu. Jest mecenasem Opery Bałtyckiej w Gdańsku, wspiera Teatr Muzyczny w Gdyni i jest  sponsorem strategicznym Polskiej Filharmonii Bałtyckiej. Są to największe instytucje kulturalne Trójmiasta. Od kilku lat sponsoruje również Gdański Festiwal Muzyczny, który co roku gromadzi kilkanaście tysięcy widzów. W ubiegłym roku Energa była mecenasem  48. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni i podpisała umowę o współpracy z Gdyńską Szkołą Filmową. Pod skrzydłami Energi odbył się  jubileuszowy, 15. Międzynarodowy Festiwal Filmowy Niepokorni Niezłomni Wyklęci. W tym roku Energa była także partnerem XXIII festiwalu „Dwa Teatry”.
    Od 2017 r. koncern nieprzerwanie towarzyszy toruńskiemu Międzynarodowemu Festiwalowi Sztuki Autorów Zdjęć Filmowych Energa CAMERIMAGE, a od 2018 roku jest sponsorem tytularnym tego wydarzenia.

https://media.energa.pl/pr/837406/energa-na-ladies-jazz-festival
    inni też walczą o dywidendę,i bdb,tak trzymać,dywidenda się Nam należy jak psu buda.

https://www.youtube.com/live/DxDLjn-voBo
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.50.*]
    w nawiązaniu do poprzedniego mojego wpisu w tym wątku tak jak pisałem w pozwie dywidendowym atakować wspieranie przez ENERGA SA różnych inicjatyw ...można znaleźć może ponad sto takich pojedynczych informacji o wspieraniu inicjatyw ,sponsoringu sportu itd wiele jest na stronie spółki w sekcji media ...może nawet niektóre są godne poparcia ale niektóre są zbyteczne ...skoro spółkę niby na to stać to stać ją także na dywidendy ...uświadomić sąd o wysokich pensjach pracowników i poznajdywać wszelkie podwyżki a w raportach społek zależnych w KRS piszą o nich i dla pracowników są środki a dla akcjonariuszy współwłaścicieli brak kasy ...ba na polityczne widzimisię Sasin nakazał aby 125 zł spółka dała w prezencie rabat w rachunku a mamy chyba 3,3 miliony klienta w tej taryfie i do dziś nawet po zmianie władzy Państwo nie oddało bo Państwo biedne a spółki bogate ale akcjonariusze mniejszościowy jako właściciele tych niby bogatych spółek nic z tego nie mają i są niekiedy biednymi emerytami ,ba na mrożenie cen aby był tani prąd w 23 roku GRUPA ENERGA przekazała do budżetu chyba 1,3 miliarda za rok ...a teraz portal wp pisze o fundacji ENERGA i to też można w pozwie wykorzystać

Miliony z Fundacji Energa. Beneficjentami m.in. Ogórek, Głódź i Rydzyk
    Fundacja grupy energetycznej za czasów rządów PiS wydała miliony złotych na rozmaite inicjatywy kościelne i polityczno-patriotyczne - ustaliła "Gazeta Wyborcza". Wspierała m.in. fundację Magdaleny Ogórek i Lux Veritatis o. Tadeusza Rydzyka.

Fundacja Energa, należąca do przejętej przez Orlen spółki udostępniła "Wyborczej" wykaz listy darczyńców w latach 2016-2023. W materiałach przeanalizowanych przez "Wyborczą" znalazło się ponad 5 tys. darowizn na kwotę ok. 54 mln zł.
    Jak czytamy, najwięcej rozdysponowano w 2023 r. - 15,5 mln zł, z czego 4,5 mln zł trafiło do diecezji, parafii, klasztorów oraz na takie inicjatywy, jak Marsz Życia. "Wyborcza" ustaliła, że największą liczbę darowizn otrzymały osoby fizyczne na wsparcie w chorobie, było to z reguły kilka lub kilkanaście tysięcy.Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy Armii Krajowej otrzymało od Energi 40 tys. zł, a Parafia Narodzenia Św. Jana Chrzciciela w Lanckoronie - 200 tys. zł na konserwację ołtarza. Znacznie wyższą dotację otrzymała Parafia Chrystusa Króla w Gdańsku dostała jeszcze więcej, bo łącznie 1,2 mln zł na remont kościoła i rozbudowę zakrystii.
    Jedną z większych darowizn (400 tys. zł) dostała w 2023 r. Fundacja My Space Love Story na projekt Poland First-Parada Pułaskiego w Nowym Jorku. Pieniądze poszły na bilety lotnicze "dla zespołu" do USA, hotele, wyżywienie, przygotowanie platformy na paradę i organizację koncertów.
    poniżej jeden z linków do omawianego artykułu /choć oryginał to tekst w wyborczej / Na niektóre z tych wydatków nie tylko te opisane w tym artykule nawet drobni akcjonariusze by nie mieli nic przeciwko temu aby wspierać ,jednak wiele jest niepotrzebnych i po znajomości wydatków / może nawet nowi zarządzający po znajomości też będa wydawać choć na mniejszą skalę /tylko mnie interesuje wykorzystanie tego w sądzie i udawadnianie że na to idzie więcej niż kwota zysku z raportu jednostkowego której i stary i nowy zarząd niechce wypłacić w formie dywidendy czyli sponsoruje się sportowców ,wspomaga innych w róznych dziedzinach dając kasę dla pracowników jest kasa a dla akcjonariuszy brak kasy a przecież można wypłacać dywidendę w formie bezgotówkowej jako akcje ENERGA -dlatego grupa negocjacyjna i rozpocznijcie rozmowy negocjacyjno mediacyjne z Orlenem

https://wiadomosci.wp.pl/miliony-z-fundacji-energa-beneficjentami-m-in-ogorek-glodz-i-rydzyk-7054603939768864a

Jeszcze też jest taki twór o którym wspominałem w innych wpisach i w tym artykule też to wspominają i to jest kwota nie ujęta w tych wymienionych tam wydatkach Energa SA była jednym z fundatorów Polskiej Fundacji Narodowej, podobnie jak inne spółki Skarbu Państwa zobowiązała się do corocznych wpłat i Gdańska grupa wpłaca po 7 mln zł. nawet chyba za 24 rok wpłaciła już a wiele innych spółek zbojkotowało wpłaty o czym też w innym wpisie pisałem

• Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.50.*]
    Uzupełniając poprzedni wpis warto wspomnieć że mimo zmiany władzy do dziś większość fundacji spółek tzw Skarbu Państwa odmawia wskazania listy obdarowanych wyjątkiem jest tutaj ENERGA która przekazała dane na podstawie których powstał wspomniany w poprzednim wpisie artykuł i to zasługa władz spółki ENERGA czy Orlenu więc w porównaniu do innych zarządów u Nas choć w tej kwestii idzie na lepsze. Wykaz obdarowanych przez fundacje spółek Skarbu Państwa był jedną z tajemnic poprzedniej władzy. Spółkami kierowali ludzie PiS-u, którzy oprócz nadzoru nad codzienną działalnością firm, realizowali także projekty polityczne, w które włączone były również fundacje. Osoby fizyczne, które otrzymywały wsparcie w chorobie,powinny pozostać anonimowe ale nie było powodu by ukrywać darowizny dla podmiotów prawnych

W nawiązaniu do końcówki mojego poprzedniego wpisu w aktualnym nr 32 wydaniu Polityki na str 23 Anna Dąbrowska przedstawia swój artykuł zatytułowany Tajemnice i Sekrety Polskiej Fundacji Narodowej .Co się działo z tymi darowiznami.? Warto również poszerzyć wiedzę o Polskiej Fundacji Narodowej również w innych źródłach i starać się te informacje wykorzystać w tzw pozwie dywidendowym przypominając Energa SA była jednym z fundatorów Polskiej Fundacji Narodowej, podobnie jak inne spółki Skarbu Państwa zobowiązała się do corocznych wpłat i Gdańska grupa wpłaca po 7 mln zł. nawet chyba za 24 rok wpłaciła też a wiele innych spółek zbojkotowało wpłaty o czym w innym wątku pisałem

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/kraj/2265323,1,tajemnice-i-sekrety-polskiej-fundacji-narodowej-co-sie-dzialo-z-tymi-darowiznami.read

Jak ktoś jest bardzo zainteresowany to może sobie kupić papierowe wydanie lub przez internet e-wydanie ,nie wiem jak to jest na stronie gazety ,ja kupując pojedyncze numery danej gazety korzystam ze strony https://www.e-kiosk.pl/

• DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.59.*]
    https://www.money.pl/gospodarka/orlen-energa-i-kghm-nie-szczedzily-grosza-fundacji-ogorek-ponad-milion-zlotych-7055002296842752a.html

• DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.56.*]
    w nawiązaniu do własnego wpisu z tego wątku Autor: ~emeryt [31.60.50.*]2024-07-30 21:06

Po zmianie władzy w kraju, już nie wszystkie Spółki Skarbu Państwa chcą tak ochoczo płacić na Polską Fundację Narodową, która zasłynęła z jachtu "I Love Poland". Jak informuje TVN24, niektóre z nich zbuntowały się i nie wykonały przelewu Spółki nie chcą już łożyć na PFN. "Niejasności, wyrzucone pieniądze" a nowa zmiana w Energa dalej płaci choć może rok 2024 będzie ostatnim w którym wpłacili??? Pytanie czy będą próbować iść drogą z poniższego linku i spróbują nawet odzyskać ale to trudne ,choć można pozwy nawet z roszczeniami do Skarbu Państwa dać ...choć głównym przesłaniem było aby wykorzystać te sprawy w pozwie dywidendowym

https://www.pap.pl/aktualnosci/grupa-azoty-idzie-do-prokuratury-chodzi-o-wspolprace-z-polska-fundacja-narodowa
    tegoroczną wpłate na PFR zrobił jeszcze stary zarząd(tak sądzę),na konferencji Energi, trzeba pytac o wyniki audytów i ewentualne doniesienia do prokuratury
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/ENERGA-S-A-Wniesienie-pozwu-o-uchylenie-uchwaly-Zwyczajnego-Walnego-Zgromadzenia-Energa-SA-8801328.html
    -może po 5.IX pojawią się przesłanki do wycofania pozwów dywidendowych? ale póki co, postawieni "pod ścianą"chociaż nikomu to nie jest "na ręke"trzeba się po sądach ciagać-ech
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~Pepe [188.147.8.*]
    Zobacz darku co piszą w komunikacie: Spółka nie zgadza się z wniesionym pozwem i złoży na niego odpowiedź w terminie zakreślonym przez Sąd Okręgowy w Gdańsku, który prowadzi sprawę.
    Prezes-prawnik jeszcze nie tak dawno walczył o dywidendę 2021, 2022 a teraz się nie zgadza z dywidenda za 2023 rok. Obłuda
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.19.*]
    I tutaj obiektywnie jako osoba neutralna ,nie chodząca na wybory i nie sympatyzująca żadnej partii niestety muszę przyznać racje w tej sprawie pepe ,choć może całokształt danych decyzji nowych władz spółki ENERGA będzie na plus

Wracając do moich dwóch ostatnich wpisów w tym wątku cytując z linku poniżej Oprócz Grupy Azoty fundatorami PFN jest 17 spółek Skarbu Państwa. PAP zapytała je, czy będą kontynuować współpracę z Polską Fundacją Narodową, czy według ich oceny sposób powołania i działanie fundacji było nieprawidłowe, czy będą składać zawiadomienia do prokuratury....a kilka spółek w tym ENERGA nie odpowiedziały ...Przedstawiciele niektórych fundatorów przekazali nieoficjalnie PAP, że spółki oczekują jasnego stanowiska od organu nadzorującego jakim jest w stosunku do nich Ministerstwo Aktywów Państwowych, co do dalszej współpracy z PFN....czyli dalej polityka i brak odwagi podejmowania samodzielnych decyzji .....

https://www.portalspozywczy.pl/technologie/wiadomosci/panstwowe-spolki-analizuja-swoje-zaangazowanie-w-pfn-czekaja-tez-na-decyzje-zarzadu-fundacji,263826.html
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~szpak1234 [89.64.101.*]
    grupa azoty już złożyła pozew na pi......ców za tą fundację narodową teraz nam chcą zabrać różne dodatki żeby ratować zakład to co p......ielce zniszczyły
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~Pepe [46.204.1.*]
    Przypomnijcie mi kochani kto to pisał w poprzednim roku po lub przed wyborami lub na początku tego że dostaniemy dywidende bo władza się zmieniła i standardy też? Kiedy dzień dywidendy z ENGi jej wypłata?
    zapisowców kurs akcji 7 zł teraz 13,90 po co ci ta dywidenda ale jak dadzą to wezmę , nie wiem co szukają tutaj pisowcy przecież ich elektorat nie miał akcji
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~darek [31.0.3.*]
    Oddaj jeszcze kilka spraw do sądu o nie wypłacanie dywidendy . Wiara czyni cuda ale nie tym razem
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~darek [31.0.3.*]
    Za 13 lat dostaniemy dywidendę
    pamiętam jak kolega mi mówił ile jego szwagier dostaje dywidendy z energii później sprzedał te akcje ze stratą 50 000 zł ale dalej jest pisowcem
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.3.*]
    https://portalsremski.pl/pl/11_wiadomosci/72135_orlen-koncern-zobowiazany-jest-aktem-notarialnym-do-wplat-na-pfn-do-2026-r.html

https://www.parkiet.com/surowce-i-paliwa/art41027191-orlen-nadal-bedzie-placil-na-polska-fundacje-narodow
  • DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~emeryt [31.60.60.*]
    "Według danych przekazanych na walne zgromadzenie akcjonariuszy grupa Orlen w 2023 roku na marketing i sponsoring przeznaczyła 578,78 mln zł, co wobec 410,83 mln zł oznacza wzrost o 40,9 proc.Kolejne 52 mln wydano z kolei na działania komunikacyjne i z dziedziny public relations.ŁĄCZNIE nakłady na te wymienione cele tj marketing, sponsoring i PR skoczyły aż o 45 proc. i wyniosły 630 mln zł. -łączne wydatki wszystkich spółek w tym spółki ENERGA SA ......wzrost można trochę usprawiedliwić tym że w 2022 r wydatki na te wymienione cele przez PGNiGE były uwzględnione tylko przez dwa miesiące a w 2023 już przez cały rok...ile z tej kwoty wydała spółka ENERGA która tak potrzebuje kasy na inwestycje

link do żródła informacji

https://businessinsider.com.pl/biznes/orlen-wydal-krocie-na-sponsoring-gigantyczny-skok-w-roku-wyborczym/5q5zbe1

teraz tylko z kilka ostatnich wydatków o których sama spółka ENERGA na swojej stronie INFORMUJE

https://media.energa.pl/pr/839856/energa-kontynuuje-wspolprace-z-polska-filharmonia-baltycka
    https://media.energa.pl/pr/839777/mmts-kwidzyn-dolacza-do-sportowej-rodziny-energi
    https://media.energa.pl/pr/839686/koszykarskie-zakonczenie-wakacji-z-energa
    https://media.energa.pl/pr/839563/energa-razem-z-torunskim-sportem
    https://media.energa.pl/pr/839404/energa-rozpoczela-wspolprace-z-eks-start-elblag
    https://media.energa.pl/pr/839312/energa-i-czarni-slupsk-lacza-sily
    https://media.energa.pl/pr/839106/energa-rozswietli-torun
    https://media.energa.pl/pr/838767/81-edycja-tour-de-pologne-ze-wsparciem-energi
    https://media.energa.pl/pr/838817/energa-ponownie-mecenasem-fpff-w-gdyni
    https://latarnikkaliski.pl/energa-grupa-orlen-pozostaje-sponsorem-tytularnym-miejskiego-klubu-sportowego-kalisz/
    https://torun.pl/pl/galeria-zdjec/energa-wspiera-torunskie-kluby-sportowe
    https://prk24.pl/81784350/koncern-energetyczny-energa-tytularnym-sponsorem-czarnych-slupsk
    https://warmiaenerga.pl/energa-grupa-orlen-kontynuuje-wspolprace

i bez problemu można odszukać ze sto takich pojedynczych wydatków i udowodnić tezę że to nawet więcej niż zysk w raporcie jednostkowym za 2023 r

dodatkowo nadal Orlen i ENERGA i PGNiGE płacą składki na Polska Fundacje Narodową ...więcej na
    https://www.bankier.pl/wiadomosc/Orlen-KGHM-PKO-i-inni-Kto-i-ile-wplacal-do-narodowej-skarbonki-8805845.html

https://galeria.bankier.pl/p/5/5/fbb673389b2f16-948-326-0-0-1555-536.png

Dodatkowo wątek reklam ...z linku poniżej tylko od maja do lipca ENERGA wydała 3,4 miliona link poniżej

https://www.proto.pl/aktualnosci/reklamy-energetyczne-pod-lupa-orlen-energa-i-pge-w-walce-o-prime-time-kto-promuje-zielona-przyszlosc/

a od 15 lipca ruszyła poniższa kampania reklamowa

https://media.energa.pl/pr/838378/energa-obrot-rozpoczyna-druga-odslone-kampanii-moc-rownowagi-w-twoim-ekosystemie

i to tylko kilka wygrzebanych informacji ,możecie bardziej szczegółowo zglebić te tematy i nie zapominając o podwyżkach dla pracowników Grupy ENERGA i to wszystko razem też wykorzystać jako jeden z wątków w pozwie dywidendowym
    i to jest najbardziej irytujące,na wszysto w spółce jest,na wszelkiej maści sponsiring,na wyborcze premie/wabiki przyznawane pracownikom przed wyborami,na sute pensje/premie dla kadry kierowniczej, dla dominującego współwłaściciela który czerpie z Energi pełnymi garściami,tylko dla drobnych współwłaścicieli nie ma, bo przecież spółka musi inwestować
  • Re: DYWIDENDA 2023 R. Autor: ~Pepe [91.233.115.*]
    Dnia 2024-09-05 o godz. 06:43 ~darek napisał(a):
    > i to jest najbardziej irytujące,na wszysto w spółce jest,na wszelkiej maści sponsiring,na wyborcze premie/wabiki przyznawane pracownikom przed wyborami,na sute pensje/premie dla kadry kierowniczej, dla dominującego współwłaściciela który czerpie z Energi pełnymi garściami,tylko dla drobnych współwłaścicieli nie ma, bo przecież spółka musi inwestować

pięknie darku podsumowałeś - niby nowy zarząd a tak jakby nic się nie zmieniło
[x]
ENERGA 1,57% 14,22 2025-10-02 17:01:07
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.