• cóż za aktywność Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    Kurs spółki w dwa dni poszedł w góre 30% po dobrych wynikach sprzedaży (nie rewelacyjnych, po prostu dobrych), kolejne kwartały z pewnościa będą lepsze, wzrost przychodów 30% rdr jest niemal pewny (rosnąca konsumpcja, niższa baza, brak negatywnego wpływu różnic kursowych), a na naszym forum cisza .... ledwie kilka osób. Nawet krowa i helpi chyba pozbyli sie akcji... Ale myślę, ze jeszcze 1-2 kwartały i spółka będzie na językach wszystkich.
  • Re: cóż za aktywność Autor: ~helpi [46.112.70.*]
    Ja mam akcje. Od samego IPO. Nic się nie zmieniło. Tu nie ma co pisać. Dojdzie do powyżej 29- po czym korekta. Potem marsz w kierunku 33.
  • Re: i tak wróci na 38 zł Autor: ~SzarySzczur [193.242.186.*]
    I tak.
  • Re: cóż za aktywność Autor: ~Krowa [88.220.176.*]
    Ja tez siedze, z troche wieksza iloscią niż wcześniej
  • Re: cóż za aktywność Autor: ~Antoni [155.140.133.*]
    To cieszy że nie zwątpiliście. Ja wszedłem w kwietniu 2022, zacząłem od kupować od 25 zł i caly czas dokupuje. Kupowałem po 21 ale i po 32. Ostatnio też sporo dobrałem po 23 i niżej. Liczyłem, że kurs spółki, której przychody rosną rocznie o 20-30% będzie rósł przez lata. Cóż, trzy trochę słabsze kwartały nie zmienią mojego zdania o tej spółce. Uważam, że ma przyszłość i jeszcze przed nia duży rozwój. Konsumpcja juz rusza, choć póki co wysokie stopy procentowe skłaniają raczej do oszczędzania niż do wydawania. Ważne, że zarząd ma jasną wizję i doświadczenie. Obecne wzrosty cieszą, ale wiadomo, że kluczowy będzie Q4. Jeśli spółce uda sie wypracować trwałą rentowność,PRM, wynik netto za Q4 może przebić nawet 25 mln zysku netto. A wtedy C/Z będzie wyglądała tak, że fundusze juz nie będą mogły jej ignorować. W tej chwili zaangażowanie funduszy wynosi poniżej 2% wszystkich akcji. To mało nawet na tak niedużą spółkę.
  • Re: cóż za aktywność Autor: bialoczerwony1972 [79.191.29.*]
    Fundusze ignorują spółkę nie przez wysokie c/z a przez osobę chudzielca! Nieźle ich wy ....ł na PEMie stąd i na IPO nie było zbyt dużego popytu. Na MCI podobnie. Takie rzeczy się pamięta. Przed IPO PEM zapewniał że to i tamto, a po dwóch latach zmienił zdanie. Na MCI widać jak ignorowana jest jego spółka. Fundusz Technologiczny robiący naprawdę fajne IRR i to w długim terminie a fundów tyle co kot napłakał. Bajolek wziął najgorszego z możliwych wspólników. Z olbrzymim doświadczeniem ale z nie najlepszą opinią na rynku finansowym....
    @bialoczerwony,

Interesuje mnie jedno. Kto objął - jeśli masz wiedzę - akcje serii L poza Forum X Fundusz Zamknięty w ilości 675 tys.?

Kto objął pozostałe 325 tys.akcji?

Pamiętam jak MCI zrobiło wezwanie na około 280 tys.akcji po 28,5 (jeśli dobrze +/- pamiętam). Nie było chętnych.

Teraz w w 2024 na koniec czerwca dowiadujemy się, że MCI zwiększyło stan posiadania o 282 tys.akcji.

Zmierzam do tego, że jeśli MCI nie nabyło wtedy akcji z serii L (pocz.listopada 2023) to ono sobie zassało od tzw. "ulicy" akcje po korzystniejszej średniej cenie, aniżeli we wspomnianym wezwaniu 28,5

Wiadomo j.w., że napiszmy to - Panowie - nie darzą się sympatią, i czeka się tutaj na opuszczenie akcjonariatu przez MCI.
    Białoczerwony, helpi - wszystko co piszecie, macie rację. Sposób w jaki główni akcjonariusze dbaja o swoje interesy nie jest zachęcający dla inwestorów. Ale co istotne - działania głównych akcjonariuszy nie idą w kierunku wycofania się ze spółki i wyprowadzenie jak najwięksej ilości pieniędzy, ale wręcz przeciwnie. Działanie głównych akcjonariuszy obliczone jest na zwiększenie ich zaangażowania w spółkę, oczywiście po możliwie najniższej cenie. I trudno im sie dziwić. Stąd próba nabycia acji w skupie, a później nowa emisja, której wyraźnie preferowałą dotychczasowych gównych udziałowców. A główni udziałowcy inwestuja długookresowo, skoro wierzą, że im sie to opłaci, to ja gram razem z nimi i też zwiększam zaangażowanie. Bajołek to jest naprawdę spec w tej branży. A że działa w interesie głównych akcjonariuszy, a nie drobnicy... cóż, a to też mu płacą. Dla nas może to wyglądać nieetycznie, ale jest to zgodne z prawem. Niestety, większościowi akcjonariusze zawsze mają przewagę. Ważne, że nie wyprowadzają kasy ze spółki, jak w wielu innych firmach. W dłuższej perspektywie fundamenty zawsze wygrywają. A te są takie, że przychody i zysk netto będą rosły w bardzo dobrym tempie. I docelowo, w ciągu kilku lat, po osiągnięciu założonej ekspansji geograficznej spółka zacznie wypłacać dywidendę. Po prostu ten model tak działa.To tylko moje amatorskie obliczenia, ale potencjał Answear w ciągu następnych 4-5 lat to 80-100 mln zysku netto rocznie.
    Zgadzam się, że Bajołek to spec. Spojrz na wehikuł MCI niby kasy nie wyprowadza niby ma naprawdę dobre stopy zwrotu w długim okresie no i główny akcjonariusz zwiększa sobie udziału z 38% z 10 lat temu do prawie 80% obecnie, a wycena? Bida z nędza! Bo drobnica kursu sama nie dźwignie, a fundów jak na lekarstwo jakby go ignorowali. Zresztą to było widać na konferencjach wynikowych jak małe było zainteresowanie. Nawet jego serdeczny przyjaciel Buczek okroił swój pakiet z prawie 4% do jakichś ochłapów, a przecież to on kilka lat temu widział świetlane perspektywy w MCI. Tylko, że po drodze było nieszczęsne IPO PEM a potem bandycki delistingi i straszenie, że MCI nie przedłuży umowy zarządzania środkami i zamiast PEMu zarządzać będzie nimi nowe MCI ASI! I wszyscy oddali mu akcje za bezcen i zostali wyr..... ni bez mydła bo brali w IPO po chyba 110zl a oddawali bo 18zl po kilku latach!!!! Jeden typ z wielu rad nadzorczych Raimondo Eggik czy jakoś tak stanął okoniem i poszedł do sądu. I najważniejsze oby nie było tak, że Bajołek będzie się chciał któregoś dnia wycofać czyli sprzedać spółkę tak jak to zrobił już raz i nie daj Boże żeby kupującym był fundusz EuroV ze stajni Tomka.....
  • Re: cóż za aktywność Autor: ~Iki75 [31.178.219.*]
    Bajołek może się i wycofa, ale w spółce już siedzi jego syn co jest dobra informacją
    Chyba nie do końca zrozumiałeś. Bajołek rozwinie biznes i sprzeda swój pakiet. nie wiem kiedy i nie mam pojęcia przy jakiej ebitda, ale na bank to nastąpi. Tak jak sprzedał do LPP marki Mohito i House za 120 mln zl, dawno temu tak i sprzeda swoje udziały w Answear! Stawiam dolary przeciw orzechom! Na pewnie nie w tym roku, ani raczej nie w 2025! Tyle, ze Answear będzie miał problemy z nowym ATH z powodów o których wcześniej pisałem....
    "Jednak wyceniana na ok. 600 mln  notowana na warszawskiej giełdzie platforma modowa Answear.com, którą zbudował od zera 14 lat temu i w której obecnie posiada wraz z bratem ponad połowę udziałów, jeszcze nie jest na sprzedaż. Krzysztof Bajołek mówi o niej: „mój największy sukces, ale na pewno nie powiedziałem tu jeszcze ostatniego słowa”
    Ale ty wiesz lepiej niż on, ze przepisze na syna xD

Kup to sobie przeczytasz cały artykuł w Forbes!
  • Re: cóż za aktywność Autor: bialoczerwony1972 [79.191.17.*]
    Nie dość że Czechowicz straszy to i anale z podłogą nie pomagają!
    "Kurs akcji Answear'a pod presją. Kupujący dali się nabić w butelkę?
    Notowania akcji spółki Answear.com oddały dużą część ostatnich zwyżek. Analityk nie ma dla akcjonariuszy Answeara dobrych informacji. Akcje Answeara są za drogie, a spory wzrost przychodów w II kwartale 2024 r. nie przyniesie dużego wzrostu zysków.
    Analityk mówi, jaki główny problem ma spółka..."
    Co to za wpis? Odkąd kurs ma tylko jeden kierunek? Butelki są. Puste po analityku. Gdyż tylko upic się można czytając ich wypociny. Z Bożej łaski.
    Gdybym się słuchał analityków to już dawno poszedłbym w skarpetkach. Prawda, że kurs oddał część zysków, ale przy jakich obrotach... A przy jakich obrotach były wzrosty? O tym, że wzrost przychodów nie przełoży sie 1 do 1 na wzrost zysku netto, to sam pisałem kilka dni temu. Nakłady na marketing PRM wciąż są duże, do tego część kosztów otwarcia obu sklepów w Fabryce Norblina obciąży Q2. Dlatego pisałem, że na razie żadnej rakiety nie będzie, ale wzrost przychodów w Q3 i Q4 może przekroczyć 30% rdr - konsumpcja w regionie się powoli rozkręca, do tego baza będzie sporo niższa niż w Q2. Wzrost przychodów nie przełoży sie 1 do 1 na wzrost zysku netto, ale z pewnością pomoże. Natomiast w perspektywie 5-6 kolejnych kwartałów, koszty powinny spadać, a przychody zapewne utrzymają trend wzrostowy. Zapewne nie 30%, ale pewnie gdzies pomiędzy 10-15%. Jak pisałem kilka dni temu, zysk netto w 2024 może wynieść 25-30 mln zł, ale w perspektywie 4-5 lat, powinien bez problemu osiagnąc 80-100 mln, Jeśli rzeczywiście ten scenariusz zostanie potwierdzony wynikami z kolejnych kwartałów, już w połowie przyszłego roku kurs powinien wreszcie wejść na poziomy 50-70 pln.
  • Re: cóż za aktywność Autor: ~Luke [31.0.125.*]
    To że raz sprzedał nie znaczy, że sprzeda ponownie. Jak sprzedawał to jego syn chodził do szkoły. Był to biznes wspólnie prowadzony z Janem Pilchem. Dzisiaj panowie już raczej biznesowo się rozeszli a syn Bajołka zbiera niezbędne doświadczenie. BTW wszystko na końcu jest kwestią ceny
    Nikt nie mówi o słuchaniu się anali to raz. Dwa to część rynku pewnie się słucha to dwa!
    Jak widać chyba jednak ma trochę racji to trzy!
    Cztery to jakby anal wydał reko 40zl to też byście napisali, że bzdury bo kto słucha anali? Więcej obiektywizmu pomimo tego że macie papier!
    Przecież była taka rekomendacja(e). Powyżej 40. I nie sprawdziła się. Chodzi o to, że rekomendacje są tylko dla naiwnych. A rozum i głowa zarezerwowane są dla myślących.
    Ależ ja to rozumiem tylko przypomnij sobie i przeczytaj zachwyty jak się pojawiła ta rekomendacja to raz. Dwa natomiast to o ile sama rekomendacja bardzo często się nie sprawdza to takie analizy warto przeczytać i mieć z tyłu głowy!. To właśnie co naiwni często windują kurs i dzięki nim właśnie można zrobić kółeczko czy zamknąć pozycję już na stałe! Po takich artykułach żaden naiwniak nie przyjdzie. Przyjdą za to Smart Money ale tych jest na rynku niewiele i kupując robią to tak żeby tego kursu właśnie nie windować.
    Bez urazy ale właśnie grając na reko zrobiłem tu dwa kółeczka. Tzn grając odwrotnie nie mi i innym rekomendowano :)
  • Re: cóż za aktywność Autor: ~niewiemisiewypowiem [193.56.105.*]
    Nie sprzeda. Znałem go osobiście kiedy sprzedał artmana. Przeżywał jakby oddał nerkę i więcej tego nie zrobi.
  • Re: cóż za aktywność Autor: ~helpi [46.112.78.*]
    ... I proszę bardzo ...

TFI BNP Paribas dokupił od leszczy +25.000 akcji. Stan na 28 czerwca 2024 (jak MCI). Wszyscy psy wieszają na spółce, a tu pyk +282 tys. dokupuje MCI, a teraz Paribas. To zdaje się "towarzystwo" z banku ... od tak ostatnio Nisko wystawionej "rekomendacji" ... Nieprawdaż ?
    TFI Quercus SA na 28/6/2024 zwiększyło stan posiadania o +18.163 akcji. Proszę bardzo. Tak słaba spółka, a dokupują. Od tych, którzy nie wytrzymali. Nawiasem na 28/3/2024 mieli -22.982 (sprzedali) ...
  • Re: cóż za aktywność Autor: ~Grubas [104.129.56.*]
    W przyszłynm tygodniu raczej korekta na Colnumbusie i Sunexie to samo TermoExpert Pure też jeszcze może spaśXć
    @Antoni,

niewłaściwy tytuł wątku ...
[x]
ANSWEAR 1,88% 18,42 2026-05-15 16:48:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.