Założyłem nowy wątek, żeby utrzymać konwencję ograniczania wypowiedzi osób niezarejetsrowanych, co dosyć skutecznie ogranicza swawolne pisanie bzdur, obraźliwych tekstów, kłamstw itd. przez "przybyszów".
1. S = 25 zł: 12.382 szt. (0,48% sp., 0,87% ff).
2. S >= 25 zł: 148.807 szt. (5,76% sp., 10,51% ff).
Ubyło 7,8K. Po raz n-ty zniknęło zlecenie na 10,6K, a więc prawdopdobnie pojawi się znów wkrótce:), czyli bez tego jednego zleconka w sumie przybyło 2,7K. Tych do 25 jest 25.282, czyli 5,9 x mniej.
2. S >= 25 zł: 146.987 szt. (5,69% sp., 10,39% ff).
Ubyło 1,8K. Tych do 25 jest 23.714, czyli 6,2 x mniej.
Fajnie dziś podrosła polanka i to na trochę ciekawszym poziomie:) Miło, jak spadki są na malejących obrotach, a wzrosty na rosnących.
2. S >= 25 zł: 160.063 szt. (6,19% sp., 11,31% ff).
Od wczorajszego zliczenia Jethro ubyło 1K, a przez 2 dni w sumie przybyło 13K, w tym powrócił batonik na 10K, tym razem nie na 35 zł, lecz odważniej, bo na 50 zł:) a pewnie, po co oddawać zbyt tanio skarba.
Tych do 25 zł jest 35.516 ! Jakiś niesamowity ruch się zrobił na tych poziomach. W tym miejscu muszę zaznaczyć, że tylko do 12,5 zł jest aż 14K ! Przypomnę, że był już dzień, że wszystkich zleceń do 25 zł było zaledwie na 15K.
Korektę chyba możemy uznać na dobre za zakończoną, teraz przydałby się już mocniejszy ruch w górę:)
a, moi kochani współtowarzysze doli i niedoli, pamiętajcie, że z końcem maja nasza giełdka zmienia coś w systemie, czyli wszystkie zlecenia zostają anulowane, a więc pamiętać o odświeżeniu esek w poniedziałek:)
trzymajcie się ciepło, trzeba trochę odpocząć w weekend:)
Dzień doberek po weekenendzie:)
Widzę, że coś mnie zbajerował makler z mojego DM - wcale wszystkie zlecenia nie zniknęły, tylko te moje i to z tego biura (z drugiego są cały czas...). Muszę odświeżyć w związku z tym, a Was przepraszam za małe zamieszanko - niepotrzebnie mu uwierzyłem...
1. S = 25 zł: 10.685 szt. (0,41% sp., 0,75% ff).
2. S >= 25 zł: 150.836 szt. (5,83% sp., 10,66% ff).
Ubyło 9,2 K. Natomiast dziś jestem w stanie z dużą dozą pewności założyć, że wynika to z wygaśnięcia zleceń, które były ustawione do końca maja. Sam części z nich nie przedłużałem w związku z informacją o zmianie systemu na GPW i kasowaniu wszystkich zleceń, co ostatecznie zostało przełożone jednak na początek sierpnia.
Tych do 25 zł jest 32.845, czyli 4,6 x mniej.
No i uwalony kursik, coby się nikt nie podniecił, że Prezes zaczyna dokupować akcyjki Polnej... zemści się to, zemści...
1. S = 25 zł: 9.085 szt. (0,35% sp., 0,64% ff).
2. S >= 25 zł: 148.080 szt. (5,73% sp., 10,46% ff).
Ubyło 2,7 K. Tych do 25 się namnożyło i jest 37.246, czyli prawie 4 x mniej.
Teraz już nic nie rozumiem. Ok, parę "chwiejnych paluszków", nie wytrzymujących większej presji w czasie korekty, oddało już papier. Ale TERAZ właśnie oddawać Polną??? No cóż, są gusta i guściki ...
Tak a propos - ładnie ktoś dziś podskubywał polankę :)
Witam
Kiedyś pisałem , będzie na przetrzymanie akcji 25
Oj duzo ludzi odda ponizej 25 ...przepraszam ale nie ... bo oddadzą jeszcze niżej tzn. jak bedzie przebicie powyżej 15 (widać przesunięcie ciężkości zleceń) .
Widać już duże zniechecenie małych ... bowiem dużo spółek odrobiło po 200-300 %.
Nie chcę byc złym prorokiem, ale jak do walnego przygniecie kurs, to do raportu za 1 półrocze wysypie się większa część z 25.
Bolo ludzie oddają zawsze w sytuacjach pesymistycznych a kupują w euforii - na giełdzie jest jedna reguł : wyzbądź się emocji bo stracisz kasę.
Ja nadal trzymam, stanowi część fundamentalną portfela (część wystawię żeby bilans wzrósł, a reszta leży nie wystawiana ;-)),
Redgraw, jak zwykle masz rację!
Wiesz co mnie uspokaja? Że jak nawet wszyscy wymiękną, to po prostu wycofam się z forum, skasuję swoje zlecenia (skasuję zlecenia, a nie sprzedam akcji!) i sobie poczekam; jestem w stanie przeczekać jeszcze parę sztormów:) takich okazji się nie odpuszcza.
A skakać po papierkach? - przecież nie wszystkie spółencje odbiły, parędziesiąt z nich tylko (traf i wejdź w nie przed wystrzałem...); a jak już pojechały 200-300%, to ten zysk trzeba rozdzielić przecież na parę osób; wiesz dobrze, że mało kto utrzymuje tak długo papier - odjedzie 20-30% to od razu sprzedają "siusiumajtki" szczęśliwe.. i potem dopiero co "zarobieni" wskakują na innny papier licząc, że też tak łatwo uda im się zarobić kolejne 20-30%...; a tu za drugim razem już tak łatwo nie idzie...; średnia z tego to ... pisałem o tym przecież ... Ty wiesz sam o tym bardzo dobrze... dlatego właśnie zasadziłeś się jak należy na Polnej... wcześniej zdaje się ode mnie.. i nie dałeś się wytrząsnąć ...
Pomimo, iż dopiero czekamy na wystrzał polnej, już teraz depczemy WIG-owi po piętach...
A więc już nawet teraz jest całkiem miło:) A to cały czas tylko przedsmak...
Jestem nad wyraz spokojny o swoją inwestycję w ZA Polna !!! :)
Redgraw, śpisz? Wiesz, że nie zostaliśmy sami na posterunku? Na Polnej jest nas trochę więcej; nie będę wymieniał z nicków, bo ktoś się obrazi za kolejność, albo kogoś pominę; poza tym, jest paru, którzy raczej nie zabierają głosu na forum, a piszą do mnie maile i są w akcji, wiem o tym :)
jest nas trochę ...
idę spać; jakaś nostalgia, albo g...iany kryzys wieku średniego mnie dziś dopadł ... rozmiękczam się jak stary trep...
No niestety nie dałem rady siedzieć i poszedłem w kimono. Spokojnie bedzie dobrze :)
Fajnie , że jest tyle osób które chcą aby perła zabłysła właściwym blaskiem. Masz też rację z tym skakaniem, jak ktoś nie jest dobry na dt i AT to 2 razy zarobi a za trzecim sporo utopi.
Spójrz , kiedyś podałem przykład firmy Gant - siedziałem na tyłku do 100 , czyli od zera do bohatera ;) i pózniej żałowałem że zainwestowałem tylko 15% kapitału, a ile razy tłukłem się z myślami żeby wywalic , ale nie zrobiłem tego i dobrze wyszedłem na tym.
Jethro, mi wyszło trochę mniej - albo zeszło w ciągu dnia, albo walnąłem się - niech mnie ktoś najwyżej sprawdzi, jestem dziś trochę z doskoku na forum i mogę walić jakieś byki:)
1. S = 25 zł: 10.785 szt. (0,42% sp., 0,76% ff).
2. S >= 25 zł: 149.670 szt. (5,79% sp., 10,58% ff).
Przybyło 1,6K. Tych do 25 znów się namnożyło i jest ich 48.815, czyli 3 x mniej. Mi to wygląda na jakąś demonstrację siły ...
Ładnie znów ktoś dziś skubał Polną, ho-ho, co to będzie:)
Redgraw, miałeś rację, że poszedłeś w kimono, ja się zasiedziałem i zobacz jakie głupoty mięczarskie zacząłem wypisywać:)
Będzie dobrze, a nawet lepiej:)
Żebym aż o tyle się walnął? (zakładałem, że jakieś jedno. czy dwa zleconka mogły mi umknąć...).
Sprawdziłem to jeszcze raz - znów wyszło 149.670. Jethro, korzystasz z jakiegoś automatu? Bo ja po prostu wklepuję każde zlecenie do Excela i tak mi właśnie wychodzi...
Jak komuś się chce, to niech może zliczy łopatologicznie - na kalkulatorze:)
aż wstyd mi się przyznać (jestem raczej mniej techniczny, niż więcej...), bo nie wiem, co to ten Gnumeric:)
te do 25 zł liczę na zwykłym kalkulatorze, bo są za duże zmiany codziennie - bo od 25 wzwyż jest pewien constans - wystarczy tylko uaktualnić kilka (naście) zleconek:)
wiesz co, próbowałem kiedyś wkleić całą kolumnę z arkusza i Excel nie był w stanie tego zliczyć; próbowałem wkleić "specjalnie" i też nic; dlatego po prostu mam założony arkusz ze zleceniami i sztuka po sztuce codziennie to sprawdzam; trochę głupio-mrówcza praca... jak ktoś mi podpowie, jak to zgrabnie wkleić do Excela, żeby jednak to zliczył, to będę wdzięczny za podpowiedź; zaoszczędzi mi to trochę czasu codziennie:)
Nie mam Excela, więc trudno mi tak z pamięci to wszystko przekazać. Musisz popatzreć na górę arkusza: zakładka NARZĘDZIA lub DANE. Nie jest to wcale takie trudne.
A ten Gnumeric to jest prawie to samo co Excel, tyle że darmowy. Do ściągnięcia z tej strony: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&t=7&Arkusze+kalkulacyjne
Witam Kolegów:)
Zwiększenie liczby akcji na S do 25 zł. może martwić! Jednak śledząc na bieżąco dzisiejszą sesję mam wrażenie, że jest do demonstracja siły! Zrobiło się dziś gęsto od zleceń na S już w przedziale 11.90 - 12.00 zł. Uważam, że nie był to przypadek!
Obrociki były jak na ostatnie tygodnie , przyzwoite.
Uwalenie na koniec kursu odbyło się kilkoma akcjami . W ciągu dnia po jednej lub dwie akcje zmieniałem kolor. Jednak to że na koniec zrobił się minusik nawet mi się podoba , Jutro jak kurs na otwarciu będzie w miarę normalny , to ładnie się będzie prezentował..:)
a co wskakiwały zleconka z prawej w okolicach 11,5-11,8, to od razu było "chap, chap...";
ktoś sobie ustawił dosyć jasno sprecyzowany poziom zakupów...
mi to nie przeszkadza - mając nadzieję, że jest to zakup bardziej długoterminowy, to nam w tej chwili zmniejsza realny free float:)
Dobry wieczór :)
1. S = 25 zł: 13.365 szt. (0,52% sp., 0,94% ff).
2. S >= 25 zł: 153.140 szt. (5,92% sp., 10,82% ff).
Przybyło 3,4K. Tych do 25 ubyło sporo od wczoraj i jest 37.066, czyli 4,1 x mniej.
Zbieranko, zbieranko trwa ...
1. S = 25 zł: 14.478 szt. (0,56% sp., 1,02% ff).
2. S >= 25 zł: 155.564 szt. (6,02% sp., 10,99% ff).
Przybyło 2,4K. Tych do 25 jest 41.750, czyli 3,7 x mniej.
Kolejny spadek:( Zamiast wzrostu liczby posiadanych akcji mamy spadek do marnego poziomu 142K sztuk ... i w tym miejscu aż siśnie się na język pytanie o sens kontynuacji naszej akcji S>=25 w DOTYCHCZASOWEJ formie. Może popełniamy gdzieś błąd? Faktem jest, że od jakiegoś momentu nie idziemy do przodu, a wręcz cofamy się.
Może to być np. GRUPA MAILOWA. Dla celów orientacyjnych każdy z tej nieformalnej grupy zarejestrowanych forumowiczów przesłałby tylko nick i liczbę akcji, którą zamierza sprzedać po cenie godziwej (cenę godziwą niech każdy określi sobie indywidualnie). Oczywiście byłoby to tylo luźne, nie zobowiązujące, czysto "orientacyjne" oświadczenie ... no i w każdej chwili można będzie je zmienić/zmodyfikować.
1. S = 25 zł: 10.747 szt. (0,42% sp., 0,76% ff).
2. S >= 25 zł: 143.543 szt. (5,55% sp., 10,14% ff).
Ubyło 12K, a dzięki temu osiągnęliśmy magiczny udział %-owy spółki w naszych rękach: 5,55% :)
Tych do 25 jest 43.012, czyli 3,3 x mniej. Generalnie ani dzisiejszy obrót, ani ruch w zleceniach do 25 zł nie wskazuje, żeby to było wyłącznie jakieś wykruszanie się uczestników akcji - musi to być związane również z dezaktualizacją zleceń.
Nie ma powodów do jakiejś paniki, biorąc pod uwagę, że choćby dziś kurs Polnej zachował się aż o 3,3% lepiej od rynku! :)
Bolo, dokładnie! Dzisiejszy wolumen obrotów nie wskazuje, aby uczestnicy akcji zaczęli się ich wyzbywać. Także uważam, że mniejsza ilość akcji na S, to efekt dezaktualizacji zleceń. Polna zachowywała się dziś relatywnie lepiej niż cały rynek i to jest optymistyczne! Ciągle borykamy się z brakiem popytu i nie ma co ukrywać, że po weekendowym artykule w Parkiecie liczyliśmy na coś więcej! Widać informacja musi się trochę "przemielić", aby osiągnęła swój cel tj. większe zainteresowanie inwestorów.
Powodów do paniki nie ma ... i co do tego zgoda. Natomiast musimy się zastanowić nad zmianą FORMY i zwiększeniem efektywności naszych działań, efektywności tej całej naszej akcji. Bo to co się dzieje od kilku ładnych tygodni, to nie jest progres, a regres bilansu S>=25 - smutne to, lecz prawdziwe. Bo oto zamiast kolejnych +50K akcji, mamy coraz to niższe poziomy ilości akcji. Po prostu wychodzę z założenia, że jeżeli coś "nie pracuje", to należy to coś modyfikować.
Moim zdaniem jest to kwestia formy i częstotliwości publikacji statystyki zleceń - może nie róbmy tego codziennie i szablonowo, a np. co 2-3 tygodnie w osobnych wątkach, pod zróżnicowanymi tytułami, z podkreśleniem celu naszej akcji. Obecnie, jeżeli ktoś z zewnątrz widzi tylko taki tytuł: "Bilans Akcja ... ", to nawet nie zagląda do tego - bądźmy szczerzy - przydługawego i (bez urazy) nudnego wątku. Zaglądnął raz, wie o co chodzi ... i ma dość.
A grupa mailowa może być informowana nawet codziennie (jeżeli ktoś rzeczywiście odczuwa taką potrzebę).
Pozdrawiam
Cześć!
moim zdaniem dobrym pomysłem jest by grupa mailowa mogła być informowana o akcji S>=25 z ustaloną częstotliwością oddzielnie, bez konieczności ciągnięcia tego wątku dalej na forum. Również dotyczy to komentarzy (niekoniecznie pozytywnych dla naszej akcji z punktu widzenia osób z "zewnątrz")
- pozdrowienia dla Ekipy