• GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Euklipides [31.61.233.*]
    Moi drodzy, dziś po sesji pokzala się doskonalą widomość, o czym po części pisałem w innych wątkach,kto śledził ten wie.

1. Wieloktotnie mowiłem że z moich obliczeń analizy sesji sprzed wielu miesięcy wynika, że shortom zabrakło akcji, a po 100zł zablokowane jest tyle akcji, że powinno im braknąć akcji i brokerzy powinni wezwać shorty do spłaty pożyczki . Konkretnie moje obliczenia pokazywaly, że nawet w najlepszym scenariuszy domy maklerskie ( np. xtb, mbank etc) nie zachowują bufora bezpieczeństwa, na wypadek że inwestorzy wystawią akcje po 100zł a broker ich nie bedzie posiadał ).

2. Dziś w wątku https://www.bankier.pl/forum/temat_wzrost-kosztow-pozyczki-u-shortow-o-100-euklipides,66833743.html
    pisałem że wczoraj shorty zawarły pożyczkę akcji na kosmicznie niekrozystnych dla nich warunkach.

https://zapodaj.net/images/63d1dbc234859.png

Ostatnia pozycja- koszt pożyczki. 3.94% na rynku pożyczek akcji to jest wręcz rozbój w biały dzień. 0,5% to już jest dużo. 2% to coś co w tym biznesie mózg już nie ogarnia co się dzieje. Ale wzrost o 100% względem poprzednich pożyczek. 8x więcej niż górna granica przyzwoitości. To coś tam się musiało zadziać.

Prawdopodobnie pożyczka została zawarta po sesji wczoraj, w trybie pilnym, bo do godziny 18 brokerzy musieli przekazać stan posiadania akcji do KDPW. A nie mieli akcji wystarczajaco, dlatego wezwanie shorty musiały dostać po 17.15 i dlatego pożyczyli na tych nieziemskich warunkach. Spełniły się wszystkie moje przypuszczenia. A nawet nie myślałem że aż tak.

3. Zgodnie z informacją. https://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,562991
    POżyczyli 431 909 akcji. I część poszła do uzupelnienia buforów u brokerów. Przypuszczam że około 150 000 akcji. A reszta poszła dzisiaj w rynek, bo kto obserwował widział że nawet nie postarali ukrywać się.

Oni tych akcji znów nie mają.

4. A wystawianie po 100zł spowoduje, że znów brokerzy zwrócą się o zwrot akcji. Goldman wykorzystał perfekcyjnie sytuację. Jak przystalo - ogołocił shorty, a te nie miały wyboru. Gdyby nie ta pożyczka, dziś kilku brokerów rano by mało awarię systemów.

5. Shorty bronią się do ostatniej chwili, przypuszczalnie jak widzieliście rano, poranki to zawsze atak shortów. Dziś przez 2h próbowali. Ustawili kilka"batonów" które zostały rozebrane i atakowali przed fixingiem.

Nasza sytuacja jest lepsza niż kiedykolwiek. Przypuszczałem że tą pożyczkę ukryją, ale niestety dla shortow, Goldman tym sposobem zszedł poniżej 5% i grając z nimi w pokera, widzimy dzięki Ortex i komunikatowi ESPI ich karty.

A jak się widzi karty przeciwnika, to ciężko jest przegrać.

Teraz najważniejsze informować, a ten komunikat daje olbrzymie pole do informownia, na fb, forach, grupach, twitterach, streamerach, Youtubach.

Informujcie o spółce, o sytuacji, o utylization 100%. Ta różnica miedzy 100, a 98% bodajże dzisiaj, to jest ten bufor, którego brokerzy już nie oddadzą. Dlatego było 100%.

Tam jest taka panika, że jak sobie wyrobrażacie, to pomnóżcie to przez 10x a i tak to nie odda powagi syuacji.

• Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~MIKI [46.112.86.*]
    Brakuje nam 1,9 mln akcji po 100 zl i to bedzie koniec gry szortow oraz paniczny zakup. Damy rade, niezla ekipa sie tu zebrala. Brawo Panowie:)
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: robertredford [31.60.21.*]
    Nic nam nie brakuje Miki.
    Po prostu może kupia jeszcze wyżej.
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~MIKI [46.112.86.*]
    Ja mysle o sytuacji gdy arkusz po prawej po prostu stanie sie pusty. Taka sytuacja bylaby idealna. Rano widac ze nawet animator nie ma akcji i spredy sa po 40 gr. I tak byloby jesli uda nam sie zblizyc do 5 mln akcji.
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Dzery [83.5.100.*]
    Super info. Robisz ekstra robotę! Hmm może blokada na 100 to już za nisko haha
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Euklipides [31.61.233.*]
    Blokada na 100 zostaje. Nie można jej tykać póki nie będzie z 80zł.
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Kamilo975 [37.47.121.*]
    Ty to jesteś super gość:)
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~wili [31.0.24.*]
    A co jeśli Goldman dalej będzie pożyczał?
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Printer [37.30.18.*]
    Hmm, przypuszczam, że oni grają by zebrać kasę z ulicy. Tylko nie przewidzieli takiej konsolidacji. Dopóki ulica ma nadzieję na wzrosty, to już kursu nie uwalą, co najwyżej spowolnią wzrosty.
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Adwersarz [83.10.129.*]
    A kto im pożycz, skoro sami będą mogli dużo więcej zarobić na wzroście wartości akcji?
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Spoko [94.254.198.*]
    Dzięki za merytoryke
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: elear [81.15.175.*]
    Niech robią co chcą.
    Pamiętajcie, że to oni muszą odkupić ponad 6 mln akcji nie my i to po każdej cenie - nikt nie mówi, że musi być niższa. ;)

• Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Jsw [80.238.118.*]
    Można powiedzieć, że w desperacji wzięli kolejne szorty na bardzo niekorzystnych warunkach. To będzie złota jesień dla JSW i akcjonariuszy. Pozdrawiam
    Jastrzab leci do nieba.

" Kto akcje kupi i nie zablokuje, ten na siebie zemste shortów szykuje"
    Jastrzebie na JSW lecą do nieba.

" Kto akcje kupi i nie zablokuje, ten na siebie zemste shortów szykuje"

Przestawiam się na 1000
    Było pytanie a co jeżeli goldman będzie pożyczał. KOlejna pożyczka jak ta byłą po 4% ,to kolejna jak znam Goldmana to by była po 10% chyba.

Short tego nie wytrzyma. Tam parę osób od oceny ryzyka wyleci albo już wyleciało z pracy. Że doprowadzili do hazardu gdy utylization jest 95% i jeszcze brali.

Wiec do pytania, czy goldman im pożyczy, możliwe. Ale to jest w naszym interesie. Bo oni są cały czas na tym samym minusie, tylko że koszty zabawy im rosną i w końcu jak mają do wyboru pożyczyć po 10% czy odkupić -> odkupią z rynku.

Tak jak w case Volkswagena. Będą pionowe linie i równoważenie rynku.

• Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~PREZES [83.27.70.*]
    ROBISZ DOBRĄ ROBOTĘ !! PANOWIE PISZEMY HISTORIĘ GPW !!!! TERAZ POGONIMY ICH NA JSW A PÓŻNIEJ WEŹMIEMY SIĘ ZA NICH NA INNEJ SPÓŁCE !!! POZDRAWIAM MECZ SIĘ ZACZYNA.
    Dzięki za odpowiedz. Brzmi to wiarygodnie i jeśli jest jak piszesz . Też mi się wydawało że oni te akcje musieli oddać brokerom,
    Goldmany zeszli poniżej progu i już nie będziemy widzieć czy pożyczają. pzdr
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Dominicus [31.60.110.*]
    Kolego Euklipides WIELKI szacun dla Ciebie, że tyle czasu poświęcasz i za wiedzę jaką posiadasz !!!

Dobrze to przeanalizowałem - zmniejszyli zaangażowanie o 431,9K i tę wolumen pożyczyli...?

Pozdrawiam serdecznie
    POżyczyli 431 909 akcji. I część poszła do uzupelnienia buforów u brokerów. Przypuszczam że około 150 000 akcji. A reszta poszła dzisiaj w rynek, bo kto obserwował widział że nawet nie postarali ukrywać się.

Pożyczyli w trybie pilnym bo dostali wezwanie od brokerow ( Ci mieli 100 000 akcji klientów, pożyczyli 99 990 akcji, a Pan Piotr miał u nich 1000 akcji jakie pożyczyli i wystawił je o 16:50, broker nie przypuszczam ze to samo zrobi jeszcze Pan Henryk i Wojciech, i broker miał przekazać 300 akcji a miał tylko 10). Wówczas umowy pożyczki mają pewne zapisy ( nie będę ich podawał jak to wygląda ).

Shorty miały około 45 min by załatwić akcje. I dlatego pożyczyli po 3,94%. To jest rozbój ta stawka. Nawet coś gorszego. Ten kto akceptował tą stawkę będzie się spowiadał przez zarządem funduszu.

Mam swój typ, obstawiam że sytuacja dotyczy -> Ma.....la ;)
    Zatem zaśpiewajmy La La La Macarena :)
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Printer [37.30.18.*]
    Dzięki, szacun za uświadamianie. Ja wcześniej nie uświadamiałem sobie skali tego pożyczania akcji.
    Jest szansa, że o tym co się tutaj dzieje, o tym jak fundusze to rozegrały będą pisać książki dla traderów w rozdziale " Tego nie rób"
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Gruby1 [46.113.6.*]
    Cudownie w poniedziałek robię kolejne zakupy i blokada...
    Panie i Panowie, ja przez weekend będę mocniej offline. Przy okazji moze sie czegoś dowiem wiecj co ptaszki ćwierkają o shortach.
    Brońcie forum i głoście nowinę. ;-)
    Bo trole z Londynu pewnie bedą swoje farmazony pisać.
    Do szczęścia brakuje dobrych newsów ze spółki. A jeśli skarb państwa zarządzi dywidende to byłby nokaut shortow
    Może ktoś szepnie do ministra MAP :)
    Dywidenda szanse są 50:50

Przenalalizowałem wczorajszą sesję. Tak jak wspomniałem, z moich obserwacji wynika ze shorty musiały zwrócić brokerom około 150 000 akcji. Nawet jakby chcieli to zrobić na fixingu, zakladajac ze dostali informacje kolo 17:30 to z arkusza do wzrostu do 10% zebraliby tylko 28000 akcji.

To za mało, więc odpuściliby tak czy siak.
    A póki co w Goldmanie muszą mieć niezły ubaw z nich przy piątkowym piwie.

• Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~heheh [95.160.58.*]
    To co piszesz ma sens i przyjemnie się to czyta :) tylko , moim zdaniem nie ma sensu stosować analiz dla dorosłego rynku kapitałowego w odniesieniu do naszego wesołego banana, jsw urośnie bo musi urosnąć taka gra, dokładnie taka sama cykliczność jak na bicie, pompa łowienie leszcza i krojenie leszcza, obecnie jsw jest skopane na maxa i musi urosnąć szybciej wolniej ale urośnie, zasada dla jest taka nie graj pożyczonymi pieniędzmi ani pieniędzmi które w określonym czasie musisz mieć i bądź cierpliwy, patrz na wykres pięcioletni.
    Moim skromnym zdaniem trzeba być niepełnosprytnym żeby teraz kupować jakikolwiek bank, i tak samo niepwłnosprytnym żeby nie kupić jsw nieważnie w przypadku jsw +/- 5% pozdrawiam serdecznie.
    Wszystko się zgadza.

Nie graj pożyczonymi. Nigdy.
    Nie mieć teraz JSW to dalece idące ograniczenie poznawcze-behawiorlane.
    I jeszcze raz nie graj pożyczonymi.

A wyliczenia robię zawsze, bo liczby nie kłamią w odróżeniu od analityków od płatnych rekomendacji.
    Jeszcze jedna istotna informacja. Czasami dla mnie coś jest oczywiste, ale dla kogoś innego przecież może nie być.

case: Jak ktoś bierze kredy mieszkaniowy to ma jednorazową prowizję za uruchomienie + borrow cost

W naszym przypadku to nie znamy kosztu jednorazowej prowizji, znamy + 3,94% borrow cost

Ale jak borow cost wyszedł 3,94%, to prowizja. Uaaa. Uaaaaaaa.

Pierwszy short powinien pęknać w najbliższym tygodniu.
    Też wiele osób uważa że nie ma jeszcze dużych inwestorów. Są. Tylko nie chcą by ich było widać, bo ma dla nich znaczenia czy kupują po 29 czy 39.
    Euklipides, jak sądzisz czy dla naszych polskich miliarderow, funduszy, TFI ta dzisiejsza informacja o pozyczce ratunkowej GS, czy ta informacja jest SYGNAŁEM, żeby zajać pozycje i zarobic pare, paredziesiat milionow ?
    Bo te 6 mln akcji, jakby nawet GS calosc pozyczyl Marshalowi Wackowi i Qubkowi, to ma niewielka wartosc 170 mln zl, tj. zaledwie 40 mln $.
    Nawet nasi grubi inwestorzy moga wyczuc interes i sie dolączyc,...
    Dołączą sie niektórzy ?
    Tak , jeżeli masz na myśli TFI, Fundusze, to one już są w akcjonariacie. Ale pytanie bardziej czy dokupią albo wejdą nowi.

Jeżeli anaiizujecie wykresy, nakładacie na kurs siatkę wydarzeń. Instytucjonalni gracze wchodzą przeważnie już w fazie któa winduje kurs bardzo wysoko. Można powiedzieć że są spóźnieni. Ale dla nich to bez znaczenia, bo i tak wyniosą kurs na wyżyny.

Jeżeli informacje o short sq. przedsotaną się do kogoś jak Zaorski ( tak , wiem wiem ) ale on ma zasięgi. Jeżeli kanały na Youtube powiedzą więcej ( a powiedzą ) o short sq. to równoważeń rynku będzie wiele. Tym bardziej że wszystko co "złe" już jest dawno w cenie.

Mam kilka fajnych porównań do spółek zagranicznych , trochę takich bliźniaków JSW, i ich kurs by akcjonariusz mógł zobaczyć gdzie bylibyśmy gdyby nie JSW. Ale kwestia też taka, że analizując shorty sam zainteresowałem się JSW. A dane gdy je przeanalizowałem sprawiły że oczy zabłyszczały.

INWESTORZY pamiętajcie, że kapitał Byczej rodziny jest niepoliczalny-nieograniczony..., a ilość akcji jest policzalna i ograniczona...?

Pluszowe maskotki są w desperacji, pudelki już wiedzą, że tę"wojnę" przegrały...tu jest tylko kwestia na jakich warunkach im pozwolimy wyjść...- z jaką stratą...?

Pozdrawiam serdecznie
    Jeszcze jedna rzecz, widzę że trolle shortowe przeniosły się na fora na fb. Ktoś ich tam wpuścił. Widzą że tutaj tracą czas, więc kto ma chwilę czasu niech wyjaśni inwestorom na tych forach co sam jest. Nie wiem kto trollom te teksty pisze, ale wzieli ich z najnższej póki cenowej.
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~PREZES [83.27.70.*]
    TRZEBA NAKRĘCIĆ MARCINA ZE SQUABERA . OGLĄDA GO OKOŁO 7 TYS. LUDZI MOŻE SIĘ JESZCZE KTOŚ PODŁĄCZY I RAFAŁA Z.
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Ojciecgeometrii [95.160.58.*]
    Powiedzcie mi dobrzy ludzie od kiedy się jest dużym inwestorem tzn grubasem ? Bo wymieniacie tutaj liczby 150k 450k co wydaje się drobnymi dla firm szortujacych? Więc pytanie ile to jest dużo ?
    @Ojciecgeometri -nie rozumiesz...piszesz o wolumenie-ilości akcji, która jest ograniczona ilościowo..., a jak chodzi o kapitał własny pluszowych pudelków to oni posiadają go dużo...tylko kwestia jest taka, że kapitał osiągnięty ze sprzedaży pożyczonych akcji dramatycznie im się kurczy i przy obecnym kursie ten kapitał nie jest wystarczający aby odkupić pożyczony papier...tym bardziej, że nikt im już nie oddaje na tych poziomach papieru tylko powiększa swoje ekspozycję....i maskotki będą musiały przeznaczyć na ten cel kapitał własny..., a to oznacza, że dołożą do interesu "życia"...?

Reasumując: Papieru w wolnym obiegu na obecnych poziomach nie ma...jest tylko resztka papieru obrotowego maskotek..., którym obracają na prawo i lewo licząc, że ktoś im odda...ale nikt im nie oddaje tylko podbiera - odbiera...-SZACH i wkrótce będzie MAT...?

Pozdrawiam serdecznie
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Neo [37.47.136.*]
    To była szeroko zakrojoną akcją wraz z kimś z zarządu jsw. Zamówiony na konkretny czas,cykl negatywnych espi rekomendacje anali które u mnie wywoływały uśmiech i parskanie śmiechem, łysy że sttoq i inni z biznesowych portali. Ulica musiała oddać niżej. Jednak to się nie udało. Przelicytowali w swej pewności siebie niedoceniając możliwości zdezorientowanej reszty swiata. Pycha kroczy przed upadkiem. Czekamy na kolejne akty tego przedstawienia.
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Neo [37.47.136.*]
    Też tak to widzę. Trole z najniższej półki, wyraźnie to widać. Myślę że taki zaorski ( nie znam go ale z tego co piszecie to jakiś guru), już na pewno wie o jsw, skoro łysy że stooq już o tym napisał. Od 2 miesięcy usredniam jsw doszło do tego że mam 90% portfela w jsw. Złamałem zasady. Wyłączony zdrowy rozsądek. Niezachwiana wiara ze obrany kierunek jest sluszny. widać że ten pułap to dno w perspektywie kilkuletniej. Dobrze Euklipides że ktoś taki jak Ty jest po tej właściwej stronie barykady. Nie bądźmy zbyt pewni swego, w drodze na 140pln czyli wartosci godxiwej ksiegowej będzie jeszcze wiele trudu.
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~WTFisgoingon [37.19.205.*]
    Z tego wynika że we wcześniejszych wpisach były błędne założenia…GS ma łącznie (miał) 6,2 mln akcji a nie jak było liczone 8-9 mln…to że pożyczyli oznacza że szorty są na musiku i kolejny raz potwierdza słuszność blokowania akcji w arkuszu…pytanie jednak, dlaczego nie chcieli od razu skupić z rynku? GS ma zapewne wyższą średnią zakupu niż obecna…swap ma datę ważności do 2034, dlaczego tak długo?…
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Darek [83.10.153.*]
    Szacun Panowie za wiedzę
    Nigdy nie myślałem, że pojawią się tutaj tacy ludzie
    Skup z rynku tych ilości co oni muszą powoduje duże wzrosty, a w podaży nadal wiszą oni sami . Wówczas sami sobie podbijaja cenę.
    Po stronie sprzedaży nie było dużo "nie shortów". Oni od siebie odkupują gdy zaniżają kurs. Ale gdy chcą skupować, to już nie mogą od siebie.

Ich sytuacja w skali 0-100, gdzie 100 to idealnie komfortowa sytuacja dla shortów, a 0 to agonia, aktualnie jest na poziomie gdzieś 2.
    A fakt pożyczki od GS akcji po 3,94%. To jeszcze dla porównania to tak w swiecie finansów, że można porównać to do kostki masła :), wszędzie kosztuje od 4 do 8 zł. Ale jest po 17:15, taka niehandlowa niedziela, i nagle się okazuje że jest jeden sklep. zamknięty ale znacie właściciela, dzownicie dzownkiem że Mama pilnie potrzebuje masła.A właściciel mówi że spoko, zna waszą Mamę ale kostka masła w tych warunkach kosztuje 130 zł. A wy mówicie spoko, wezmę karton.

Te wyliczenia zostaja w mocy.
    Po odjeciu dzisiejszych 0.43 mln akcji
    3 rozne oddzialy GS (Asset, Investment Banking, TFI) moga miec jeszcze 8 do 8.5 mln lacznie.
    Nazwy oddzialow matek, corek, braci sa mylace... nawet w dzisiejszym Espi GS International wystepowaly oddzialy w Londynie i Hadze o roznych nazwach...
    Zalączałem screeny z Ortexa.

Powodzenia

"Kto akcje kupuje i ich na sprzedaży nie blokuje, ten bicz szorta na siebie szykuje"
    Do sobotniej kawy trochę do poczytania, jak wyglądały kurs JSW gdyby nie shorty

Spółki bliżniacze pod wieloma względami, produkujące gorszej jakości produkt  niż hard 35

1. Arch Resouces

https://t.ly/6Hcex
    wykres:

https://stooq.pl/q/?s=arch.us

Ciekawe zdanie " Warto zauważyć, że w ostatnich miesiącach poprawiły się pewne podstawy popytu, przy czym
    produkcja surówki na świecie z wyłączeniem Chin wzrosła o 2 procent od początku roku,
    a chiński import węgla koksującego transportowanego drogą morską również znacznie wzrósł

2. Teck Resources

https://t.ly/V8rCb

i wykres:

https://stooq.pl/q/?s=teck.us

3. JSW

https://stooq.pl/q/?s=jsw

Dodam, że problemy aktualnie na dzień dzisiejszy, Arch i Teck mierzą się z mniejszym wydobyciem, a pensje w obu wzrosly o od 30-40%.
    Wywołane to było że w pandemii zarządy zgodziły się na sowite podwyżki które trwają do 2026 roku.

Oczywiście spółek 1:1 nigdy nie ma, ale sytuacja jasno pokazuje co z kursem zrobiły te miliony akcji i mielenie między sobą.
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~HAG [82.214.171.*]
    Lecimy na górne widły
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~szacun [31.61.235.*]
    Ciekawe do poczytania, jak to wszystko bylo prawda. szacun
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~UAY [31.61.236.*]
    Szalenstwo trwa w najlepsze, lecimy na północ JSW
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Amanda [31.61.243.*]
    Za tydzien 3wiedzmy. Ale się shorty zdziwią i po sesji udział jsw rośnie w wig20
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Yety [31.61.243.*]
    I ciśnieniu dalej shorty
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~Vv [45.158.111.*]
    Jak nie zmienicie pozycji na 400/500 albo wiecej to nie zrobicie short squiza. Akcja na 100 to podpucha.
  • Re: GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK Autor: ~ANDY [37.47.121.*]
    Wystarczy te okrągłe 100 zeta, bo faktycznie sprawdzałem w karnecie na sprzedaży wiszą ogromne ilości zleceń przy równie wielkim wolumenie. Może ktoś jak ma czas i ochotę to wykonana te sumowania. Czyli faktycznie akcją działa , blokady ustawione. Na pohybel międzynarodowym szulerni od krótkich!!!!
[x]
JSW 3,59% 23,96 2025-09-16 17:00:12
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.