Forum Giełda +Dodaj wątek
Opublikowano przy kursie:  29,10 zł , zmiana od tamtej pory: -21,99%

GoldmanSach- Doskonala wiadomosc - LINK

Moi drodzy, dziś po sesji pokzala się doskonalą widomość, o czym po części pisałem w innych wątkach,kto śledził ten wie.

1. Wieloktotnie mowiłem że z moich obliczeń analizy sesji sprzed wielu miesięcy wynika, że shortom zabrakło akcji, a po 100zł zablokowane jest tyle akcji, że powinno im braknąć akcji i brokerzy powinni wezwać shorty do spłaty pożyczki . Konkretnie moje obliczenia pokazywaly, że nawet w najlepszym scenariuszy domy maklerskie ( np. xtb, mbank etc) nie zachowują bufora bezpieczeństwa, na wypadek że inwestorzy wystawią akcje po 100zł a broker ich nie bedzie posiadał ).

2. Dziś w wątku https://www.bankier.pl/forum/temat_wzrost-kosztow-pozyczki-u-shortow-o-100-euklipides,66833743.html
pisałem że wczoraj shorty zawarły pożyczkę akcji na kosmicznie niekrozystnych dla nich warunkach.

https://zapodaj.net/images/63d1dbc234859.png

Ostatnia pozycja- koszt pożyczki. 3.94% na rynku pożyczek akcji to jest wręcz rozbój w biały dzień. 0,5% to już jest dużo. 2% to coś co w tym biznesie mózg już nie ogarnia co się dzieje. Ale wzrost o 100% względem poprzednich pożyczek. 8x więcej niż górna granica przyzwoitości. To coś tam się musiało zadziać.

Prawdopodobnie pożyczka została zawarta po sesji wczoraj, w trybie pilnym, bo do godziny 18 brokerzy musieli przekazać stan posiadania akcji do KDPW. A nie mieli akcji wystarczajaco, dlatego wezwanie shorty musiały dostać po 17.15 i dlatego pożyczyli na tych nieziemskich warunkach. Spełniły się wszystkie moje przypuszczenia. A nawet nie myślałem że aż tak.

3. Zgodnie z informacją. https://biznes.pap.pl/espi/pl/reports/view/2,562991
POżyczyli 431 909 akcji. I część poszła do uzupelnienia buforów u brokerów. Przypuszczam że około 150 000 akcji. A reszta poszła dzisiaj w rynek, bo kto obserwował widział że nawet nie postarali ukrywać się.

Oni tych akcji znów nie mają.

4. A wystawianie po 100zł spowoduje, że znów brokerzy zwrócą się o zwrot akcji. Goldman wykorzystał perfekcyjnie sytuację. Jak przystalo - ogołocił shorty, a te nie miały wyboru. Gdyby nie ta pożyczka, dziś kilku brokerów rano by mało awarię systemów.

5. Shorty bronią się do ostatniej chwili, przypuszczalnie jak widzieliście rano, poranki to zawsze atak shortów. Dziś przez 2h próbowali. Ustawili kilka"batonów" które zostały rozebrane i atakowali przed fixingiem.

Nasza sytuacja jest lepsza niż kiedykolwiek. Przypuszczałem że tą pożyczkę ukryją, ale niestety dla shortow, Goldman tym sposobem zszedł poniżej 5% i grając z nimi w pokera, widzimy dzięki Ortex i komunikatowi ESPI ich karty.

A jak się widzi karty przeciwnika, to ciężko jest przegrać.

Teraz najważniejsze informować, a ten komunikat daje olbrzymie pole do informownia, na fb, forach, grupach, twitterach, streamerach, Youtubach.

Informujcie o spółce, o sytuacji, o utylization 100%. Ta różnica miedzy 100, a 98% bodajże dzisiaj, to jest ten bufor, którego brokerzy już nie oddadzą. Dlatego było 100%.

Tam jest taka panika, że jak sobie wyrobrażacie, to pomnóżcie to przez 10x a i tak to nie odda powagi syuacji.

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
JSW 1,16% 22,70 2025-09-11 17:01:10
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.