• POLNA - dzień jak inne:) Autor: ~fan [83.4.121.*]
    Dzisiejsze zakończenie na Polnej praktycznie nie powinno zaskakiwać! Przy tak skromnych obrotach sprowadzenie kursu o ponad -3% to żadna rewelacja i trudność. Moim zdaniem nie ma się absolutnie czym martwić!
  • Re: POLNA - dzień jak inne:) Autor: bolo7 [89.78.115.*]
    fan, dokładnie! istotny jest nie spadek, tylko ile tych akcji spadło, równie dobrze możnaby spuścić z 2K na pekacem, co by teraz chiba zniżyło kursik mocniej i to też by nic nie znaczyło;
    solidne zakupy były realizowane na dobrych poziomach i to jest zasadniczne wsparcie (mało komu chce się sprzedawać ze stratą).

Zresztą pod tych, którzy AT (podobnie jak bzdetne raporty kwartalne) traktują jako absolutną wyrocznię, robi się takie jazdy: "oj bo co to będzie teraz, wyłamało się z kanału dołem... przebiło wsparcie kilkumiesięczne ..."
    nie ma to znaczenia, tak samo jak nie miało, gdy kursik nie dawno łamał opory jak zapałki:)
  • Re: POLNA - dzień jak inne:) Autor: ~PABLO [87.96.96.*]
    Jakub chce wycisnac ostatnie soki jak z cytryny pozdr
  • Re: POLNA - dzień jak inne:) Autor: slonce_karpat [83.29.221.*]
    dzisiaj powinniśmy zakończyć powyżej 12...no chyba, że znowu obroty będą marne...
  • Re: POLNA - dzień jak inne:) Autor: kaktus83 [83.30.238.*]
    Mnie juz to powoli zaczyna z leksza denerwowac :/. A wczoraj jeszcze stany na sporym minusie zakonczyly co pewnie nie wrozy dobrze i u nas.
    kaktus, na razie wstrzymywane są wszystkie pozytywne informacje z Polnej - na dłuższą metę tak nie może się dziać (w razie czego przyspieszy się to bardziej stanowczo ...), a to oznacza, że w pewnym momencie, jak nawet będzie tak se na rynku, to Polna rozpocznie zdecydowany marsz do góry i to na kilkadziesiąt zł;
  • Re: POLNA - dzień jak inne:) Autor: ~kryzys [89.191.164.*]
    Dla mnie na ten moment niska cena jest korzystna. Mogę skupić akcje po mniejszej cenie. Ja mam czas.
    i tak to trzeba właśnie interpretować:)
    Tylko ile mozna wstrzymywac te dobre informacje ? Ja tez mam czas, ale jakos zacznam sie niecierpliwic w koncu to 5 miesiecy minelo a POLNA nie urosla nawet jak wig20. W tej chwili to chyba z 25 % od poziomu 9 zl. Niby jest to duzo w porowownaniu z trzymaniem kasy na lokacie, ale patrzac na inne spolki mozna bylo gdzie indziej zainwestowac i spokojnie z 60-100 % zrobic i teraz przesiadac sie na polna. A tak caly czas tkwimi w marazmie i niepewnosci co dalej. Miejmy nadzieje ze na walnym dowiemy sie czegos ciekawego. Moze faktycznie dobrzeby bylo jakby Jetro tam sie wybral ?
    kaktus, nie wierzę, że to pada z Twoich ust...
    podobne dylematy miał niedawno słońce karpat; proszę, żebyś teraz odszukał wątek "Polna przyszedł czas na zakupy", szczytał posty, w których już ustosunkowałem się do podobnych argumentów słońca i odpisz mi, czy się z tym zgadzasz, czy masz inne zdanie;
  • Re: POLNA - dzień jak inne:) Autor: ~PABLO [87.96.96.*]
    taka moja sugestia do niecierpliwych na spacerek zamknac kompy i nie patrzec w notowania pozdr
    Wy sprzedacie (nie wytrzymacie ciśnienia), ja kupię i wtedy górka
  • Re: POLNA - dzień jak inne:) Autor: coolturalny [88.156.186.*]
    hehe, moich nie dostaniesz :)
    Dzis też ktoś nerwowy mi sprzedał i to po 11.55
    To nic nie daje :). Nawet jak caly dzien nie masz wlaczonego komputera to i tak z ciekawosci musisz zobaczyc co tam w ' trawie " piszczy. A sprzedac nie sprzedam, bo juz kiedys sie tak nacialem ze sprzedalem troche akcji polnej po 11,4 i mi odjechalo na 12,5 w jeden dzien. Dobrze ze pozniej udalo sie odkupic po 11,6.
  • Re: POLNA - dzień jak inne:) Autor: coolturalny [88.156.186.*]
    Racja, takie zabawy na Polnej obarczone sa zbyt dużym ryzykiem, aby nimi grac DT. Teraz sprzedasz, a później już nie odkupisz bo kurs wzrośnie. Takie wahania o 1zł to nic dziwnego, ale w portfelu robi już dużą różnice, gdy ktoś ma kilka kilo akcji. Dlatego mimo wszystko lepiej trzymać papier.
    Kaktus, jeszcze coś muszę dodać do tego porównania z WIG-iem; podkreślam, że nie jestem wymiataczem na giełdzie, ale obserwuję zachowania inwestorów giełdowych od około 12 lat. I udało mi się już parę wniosków wyciągnąć z tego. Nie zawsze mam rację, lecz wyrobiła mi się przez to intuicja, która zawodzi mnie coraz rzadziej:)

Otóż na giełdzie tak na prawdę większość TRACI ! A więc zrobiłem swoisty ukłon wobec szerokiego grona uczestników rynku, pisząc, że zarabiają średnio tyle, co WIG. Z tej średniej to największy udział przypada największym miedzynarodowym instytucjom finansowym oraz niewielkiej tylko części najwytrawniejszych inwestorów indywidualnych. Reszta albo traci, albo zarabia naprawdę nie wiele. Z jakieś 2, 3 tygodnie temu pisałem, że wiele funduszy inwestycyjnych, pomimo iż pobiera prowizje i to nie małe, ma wyniki gorsze od rynku. Długo nie trzeba było czekać na potwierdzenie tego - bodajże we wtorek w Pulsie Biznesu zostały przytoczone wyniki funduszy amerykańskich i okazało się właśnie, że zdecydowana większość z nich osiągnęła wyniki gorsze od szerokiego rynku ! A pamiętaj, że tam siedzą profesjonalni doradcy inwestycyjni...

Na marginesie, nasza akcja trwa 3 miesiące, a nie 5.

Jestem dziś z lekka zabiegany, wpadnę później:)

optymizm fana:)
[x]
POLNA -1,08% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.