Forum Giełda +Dodaj wątek

Re: POLNA - dzień jak inne:)

Kaktus, jeszcze coś muszę dodać do tego porównania z WIG-iem; podkreślam, że nie jestem wymiataczem na giełdzie, ale obserwuję zachowania inwestorów giełdowych od około 12 lat. I udało mi się już parę wniosków wyciągnąć z tego. Nie zawsze mam rację, lecz wyrobiła mi się przez to intuicja, która zawodzi mnie coraz rzadziej:)

Otóż na giełdzie tak na prawdę większość TRACI ! A więc zrobiłem swoisty ukłon wobec szerokiego grona uczestników rynku, pisząc, że zarabiają średnio tyle, co WIG. Z tej średniej to największy udział przypada największym miedzynarodowym instytucjom finansowym oraz niewielkiej tylko części najwytrawniejszych inwestorów indywidualnych. Reszta albo traci, albo zarabia naprawdę nie wiele. Z jakieś 2, 3 tygodnie temu pisałem, że wiele funduszy inwestycyjnych, pomimo iż pobiera prowizje i to nie małe, ma wyniki gorsze od rynku. Długo nie trzeba było czekać na potwierdzenie tego - bodajże we wtorek w Pulsie Biznesu zostały przytoczone wyniki funduszy amerykańskich i okazało się właśnie, że zdecydowana większość z nich osiągnęła wyniki gorsze od szerokiego rynku ! A pamiętaj, że tam siedzą profesjonalni doradcy inwestycyjni...

Na marginesie, nasza akcja trwa 3 miesiące, a nie 5.

Jestem dziś z lekka zabiegany, wpadnę później:)

Treści na Forum Bankier.pl (Forum) publikowane są przez użytkowników portalu i nie są autoryzowane przez Redakcję przed publikacją.

Bonnier Business (Polska) Sp.z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za informacje publikowane na Forum, szczególnie fałszywe lub nierzetelne, które mogą wprowadzać w błąd w zakresie decyzji inwestycyjnych w myśl artykułów 12 i 15 Rozporządzenia MAR (market abuse regulation). Złamanie zakazu manipulacji jest zagrożone odpowiedzialnością karną.

Zamieszczanie na Forum propozycji konkretnych decyzji inwestycyjnych w odniesieniu do instrumentu finansowego może stanowić rekomendację w rozumieniu przepisów Rozporządzenia MAR. Sporządzanie i rozpowszechnianie rekomendacji bez zachowania wymogów prawnych podlega odpowiedzialności administracyjnej.

Przypominamy, że Forum stanowi platformę wymiany opinii. Każda informacja wpływająca na decyzje inwestycyjne pozyskana przez Forum, powinna być w interesie inwestora, zweryfikowana w innym źródle.

[x]
POLNA -1,08% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.