Kaktus, jeszcze coś muszę dodać do tego porównania z WIG-iem; podkreślam, że nie jestem wymiataczem na giełdzie, ale obserwuję zachowania inwestorów giełdowych od około 12 lat. I udało mi się już parę wniosków wyciągnąć z tego. Nie zawsze mam rację, lecz wyrobiła mi się przez to intuicja, która zawodzi mnie coraz rzadziej:)
Otóż na giełdzie tak na prawdę większość TRACI ! A więc zrobiłem swoisty ukłon wobec szerokiego grona uczestników rynku, pisząc, że zarabiają średnio tyle, co WIG. Z tej średniej to największy udział przypada największym miedzynarodowym instytucjom finansowym oraz niewielkiej tylko części najwytrawniejszych inwestorów indywidualnych. Reszta albo traci, albo zarabia naprawdę nie wiele. Z jakieś 2, 3 tygodnie temu pisałem, że wiele funduszy inwestycyjnych, pomimo iż pobiera prowizje i to nie małe, ma wyniki gorsze od rynku. Długo nie trzeba było czekać na potwierdzenie tego - bodajże we wtorek w Pulsie Biznesu zostały przytoczone wyniki funduszy amerykańskich i okazało się właśnie, że zdecydowana większość z nich osiągnęła wyniki gorsze od szerokiego rynku ! A pamiętaj, że tam siedzą profesjonalni doradcy inwestycyjni...
Na marginesie, nasza akcja trwa 3 miesiące, a nie 5.
Jestem dziś z lekka zabiegany, wpadnę później:)