• >>>>> Kogo przejmie Polna? >>>>> Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]

Wstępnie wiadomo, że na WZA w dniu 22 czerwca br. podjęta zostanie decyzja o zmianie przeznaczenia środków z emisji akcji. Tym celem ma być akwizycja. Na dzień dzisiejszy Polna dysponuje gotówką 8 mln zł, przy jednoczesnym braku jakiegokolwiek kredytu bankowego. Przy wysokiej nadpłynności spółka nie powinna mieć problemu z zaciągnięciem kredytu w kwocie ok. kilkunastu milionów zł. Razem dawałoby to gdzieś ok.20-25 mln zł na zakup udziałów bądź nawet całego podmiotu.
    Jeżeli w tej chwili mamy oprocentowanie lokat na poziomie 6-6,5%, to doliczając do tego premię za ryzyko inwestycyjne + dodatkowy zysk, należałoby rozglądać się za spółką, która (od razu, bądź po maksymalnie 1-1,5 roku) przyniesie zwrot z kapitału na poziomie minimum 20% - tak, aby zwiększyć generowany przez Polną zysk netto o minimum 4 mln zł.
    Czy będzie to firma z branży? Moim zdaniem niekoniecznie. Dywersyfikacja działalności mile widziana.
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [85.222.86.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: >>>>> Kogo przejmie Polna? >>>>> Autor: ~ober [85.181.191.*]
    jaka jest przyczyna spadku polanki?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [78.86.31.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: >>>>> Kogo przejmie Polna? >>>>> Autor: Jethro-Tull [85.89.173.*]
    Te trzy posty wyżej nic merytorycznego nie wnoszą do dyskusji, a jedynie zaśmiecają forum. Nadają się tylko do usunięcia.
  • Re: >>>>> Kogo przejmie Polna? >>>>> Autor: bolo7 [89.78.115.*]
    a widziałeś jak nam się rozmnożyły Basie:) już teraz nie wiadomo, która jest oryginalna, nie wykluczone, ze ten napastliwy facet, który agresywanie nas atakował od dłuższego czasu, może podszył się pod jakąś fajną sympatyczną Basię;

no coż, a propos postów do usunięcia - trzeba spodziewać się wzmożonego ataku klonów - kto powiedział, że pieniądze na giełdzie zarabia się łatwo; za dużo dobrych rozwiązań dotyczących Polnej się zbliża, to co mogą robić innego...
    Do Admina: Dziękuję
    a ja chyba nie dziękuję...
    ładnie udało się namierzyć gościa...

dla pozostałych, którzy dopiero wieczorem zaczną sczytywać wątki:
    "Basia", która od paru tygodniu nas atakuje, sieje zamęt, to jest chłopak, który sieje zamęt również na pozostałych forach, w zależności od przyjętego zlecenia. Posługuje się np. również nickiem: krachmen, veno;

zresztą zapiszcie sobie to IP: 85.222.86 i jak gdzieś będziecie sobie siedzieli na jakichś innych forach, to ostrzeżcie innych, kim jest ta osoba; a i my chętnie dowiedzielibyśmy się, gdzie jeszcze buszuje ten ...
    przepraszam Jethro, ja pisałem o tym, że admin usunął cały wątek, w którym namierzona została "Basia";
    a w tym obecnym to dobrze, że usunął te 2 posty - moderatorze, przepraszam i zwracam honor!
    a, nie mogę pozostać bez wyrazów uznania dla dwóch forumowiczów, którzy namierzyli "Basię":

1. atc_trader IP: 89.231.179, który poznał go gdzieś indziej jako "veno"
    2. jk IP: 213.219.149, który poznał go jako "krachmen"

dziękuję Wam - to był bardzo dla nas wartościowy gest solidarności!

jak wszyscy będą mieli taką postawę, to i atmosfera na forach mogłaby być szybciej przeczyszczona;

jeszcze raz dzięki, bo już dziś facetowi udało się mnie zdenerwować, a do tej pory jakoś się opanowywałem...
    "Akwizycja będzie prawdopodobnie dotyczyć spółki niepublicznej. Na GPW są Introl (160 mln zł kapitalizacji) oraz Energoaparatura (7 mln zł kapitalizacji, Introl ogłosił na nią wezwanie). Pozostaje Relpol, którego zapewniający kontrolę 31-proc. pakiet o wartości ponad 11 mln zł kontroluje Ponar. Jego strategia zakłada znalezienie inwestorów dla spółek z grupy."
    Tak to czytam i naprawdę nie wiem czym sugerował się autor atrykułu sądząć, że może tutaj chodzić o spółkę niepubliczną. Przecież to nie musi być ten sam sektor.
    w tej sferze to akurat musiał się przełączyć na gdybanie, bo nie sądzę, żeby Zakonek coś pisnął;
    najważniejsze, że udało się Roguskiemu wyciągnąć od Zakonka, że z opcjami będzie się działo dobrze, czyli przed nami lepiej, niż to sobie można wyobrazić!!! bo wszak opcje to tylko śmietanka, a mlekiem jest cały zysk z bardzo rozwojowej działalności tego skarba:)

choć Jakubasowi, jak to mawiał, wystarcza tylko mleczko, w co osobiście nie wierzę - on to by zjadł i miseczkę, z której pije się to mleczko...
  • Re: >>>>> Kogo przejmie Polna? >>>>> Autor: ~coly [83.26.186.*]
    witam wszyskich! bolo, Jethro - widze że macie pracowite dni ;-)) ale do rzeczy...

Też tak właśnie latam po tych spółeczkach: relpol, ponar, energoaparatura, rafamet, introl
    I tak ten ostatni raczej odpada. J. ma w ponarze prawie 6% , a ten z kolei 31% w relpolu...( i tu widzę jakąś szansę) , może rafamet który ostatnio znacznie poprawił wyniki a Multico ma tam już swoje 5% lub ENAP gdzie niema w zasadzie jakiegoś mocnego gracza. Tak czy inaczej kombinacji spekulacji jest dużo. Decyzje zapewne już są znane a WZA będzie tylko formalnością.
  • Re: >>>>> Kogo przejmie Polna? >>>>> Autor: ~Basia [85.222.86.*]
    krachmen, veno?
    coś Wam się pomyliło. Nigdy takich nicków nie uzywałam. I wszystko mi można zarzucić ale nie to że jestem mężczyzną.
    moderatorze ogromna prośba do Ciebie, czy mógłbyś nam podać wszystkie nicki, pod jakimi osoba podająca się za "Basię" udzielała się na forum Bankiera;
    sam rozumiesz, że sprawa jest dosyć poważna;
    oczywiście moderatorze chodzi tylko o użytkownika "Basia", ale o IP: 85.222.86

to jest też prośba do pozostałych, jak gdzieś tam jesteście na innych forach, rzućcie okiem na to IP i dajcie nam znać (no i przy okazji tamtejszym forumowiczom, jeśli spam tego osobnika jest równie przykry)

takie coś trzeba tępić
[x]
POLNA -1,08% 16,00 2017-11-27 01:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.