• Walne..... Autor: bialoczerwony1972 [31.61.180.*]
    A kto nie był niech żałuje....
    Kurs w czarnej d*pie, a wielkie rzeczy widać na horyzoncie
  • Re: Walne..... Autor: ~żuk [5.173.21.*]
    Faktycznie było bardzo ciekawie. Kilka tematów było arcyciekawych, o spółce będzie jeszcze głośno.
  • Re: Walne..... Autor: ~Kosa [85.57.195.*]
    A można trochę informacji jak nie tutaj to mogę podać priv…mieszkam daleko od kraju więc nie mam jak się pojawić.
  • Re: Walne..... Autor: ~qwerty [185.151.75.*]
    Spółce brakowo jednej rzeczy - mentalnej, bo reszta to aspekty "techniczne" do szybkiego ogarnięcia - POKORY/RESPEKTU. U "artystów" o to ciężko, bo ich zdolności do kreowania/tworzenia z niczego pompuje ich ego. I właśnie strajk w Hollywood był dla nich takim drugim mocnym i otrzeźwiającym policzkiem, bo COVID (pierwszy policzek) był za słaby i mieli wrażenie, że szybko spadli na cztery łapy. A to pokora, w przypadku spółki to szanowanie pieniędzy i mocna kontrola kosztów tworzy efekt kuli śnieżnej, trochę był z tym problem - mrożenie środków (zbyt wolny obrót), problem z retencją, oraz oczywiście wynagrodzenia (a to 70-80% kosztów), Było czuć, że mentalnie, że schodzą na ziemię (nie odnosi się to tylko do Zarządu, czy RN, ale również do innych pracowników).
    Ktoś inny powiedziałby, że zrobił się rynek pracodawcy, a nie pracownika.
    Powyższe powodowało, że spółka miała problem z odłożeniem większej gotówki. Pomimo wzrostu obrotów o 100% (2022/2023 vs 2018) FCF nadal pozostawał na poziomie kilku małych milionów. I to był główny problem spółki. Po ostatnim walnym widać zmianę - pierwszy raz od 10 lat :) Może za Gamrota była podobna atmosfera, ale wtedy zawalił się im cały domek z kart (rozsypało się kilka dużych projektów) i twierdzili, że problem nie leży po ich stronie, tylko na zewnątrz ( a też to ich dotknęło przez wcześniejsze rozpasanie).
    Trochę filozoficznie i nie w stylu zero jedynkowym - syf - perła (jak to przeważnie na forum), ale obserwując tą spółkę przez 10 lat i widząc jak cały czas stopień po stopniu idzie w dobrą stronę i buduje swoje kompetencje (i są to kompetencje, które pozycjonują ich globalnie, a nie lokalnie) - ucząc się na różnych błędach, ale też podglądając najlepszych; brakowało mi tej jednej rzeczy - zrozumienia (jak mówi Buffett) że restrukturyzacja to nie jest punktowy proces, tylko to jest cała filozofia prowadzenia firmy. Jak w życiu - nie kontrolujesz kosztów, to nawet jak zarabiasz coraz więcej, to wcześniej, czy później się przejedziesz.
    I taką atmosferę było czuć na Walnym :)
  • Re: Walne..... Autor: ~fanpli [213.134.190.*]
    świetny wpis qwerty
    dokładnie taką atmosferę było czuć, do tego te fajne plany, szczególnie duże nadziej budzić może
    wysokobudżetowy serial otherland oraz powrót do animacji familijnych z potencjałem - faima i privisa
    pj games dostało też prestiżową nagrodę na Digital Dragons Conference 2024
    widać więc, że idą w dobrym kierunku, do tego serwis - tu największy potencjał tkwi nadal w vfx i spółka wreszcie
    po założeniu dwóch przedstawicielstw w gran canaria i kanadzie wydaje się kompetencyjnie przygotowana do wali o najbardziej intratne zlecenia
    pokora + kompetencje + doświadczenie musi zaprocentować sukcesem...
  • Re: Walne..... Autor: bialoczerwony1972 [79.191.90.*]
    @kosa

Kurs jaki jest każdy widzi. Pokazuje przeszłość i teraźniejszość ale czy w wypadku PLI dyskontuje przyszłość? Pewnie, że jest masa niezadowolonych akcjonariuszy którzy stracili cierpliwość i wyszli, wychodzą, albo chcą wyjść z papieru! Ja też mam już czasami dość bo ile można. Stąd mój mail do spółki na który dostałem szybką i rzeczową odpowiedź, a szczerze powiem że tego się nie spodziewałem.... Więc to nie jest tak, że zarząd ma nas gdzieś i żyje w innym świecie i nie obchodzi go kapitalizacja PLI. Niestety, życie pisze różne scenariusze, spółka była gotowa do skoku przychodowego, ale została trafiona lewym prostym ;)
    Z jednej strony ten strajk w USA i to spowolnienie w gamingu strasznie namieszało w core biznesie z drugiej strony to jest kopniak i motywacja do trzymania kosztów w ryzach! Mam nadzieję, że tak się stanie!
    Liczyłem, że 2Q2024 będzie już fajny ale chyba się pomyliłem, bo mimo że wiedziałem że te całe zawirowanie nie pozostanie bez wpływu na PLI to jednak nie przypuszczałem że ten wpływ będzie aż tak mocny! Mało zleceń VFX spadające marże na reklamie przez brak roboty w VFX itd
    Nie patrz na kurs. poszukaj sobie informacjo o Bartku Kujbidzie szefie tego biura w Kanadzie tzn co robił do tej pory w jakich realizacjach brał udział itd. Wiadomo, że to ogrom doświadczenia ale i kontaktów oraz zaufania branży do takiej osoby. Da radę! Te biura w Kanadzie i na Kanarach to realne działania i pierwsze kroki w optymalizacji kosztów. Zaraz nasi dyżurujący napiszą, że już miało być fajnie i że będzie 15zł, może i 10zł. Cholera wie, może być i co z tego skoro przez ostatni miesiąc wolumen to 13k akcji czyli pakiet grubszego drobnego albo dwóch średniaków ;)
    Moim zdaniem wszystko co poniżej 25zł to kiedyś z perspektywy czasu okaże się że było to mega okazją!
    Oczywiście przygotowania do pewnych rzeczy trwają i nie stanie się to to już w 2Q może nawet nie w 2024r. Za to rok 2025 na podstawie tego co sama spółka komunikuje zapowiada się arcyciekawie!

• Re: Walne..... Autor: ~nowy [84.17.59.*]
    Panowie serio byliście na tym walnym?
    Rozumiem, że 2024 stracony pod względem mocniejszego wzrostu przychodów i czekamy na 2025? Kurcze myślałem, że szybciej z tego spowolnienia wyjdą.
    2 kw na plusie, ale porównanie r/r ?
    ubiegłoroczny był rekordowy - ponad 40 mln przychodów i niezły zysk netto
    na pewno będą w nim widoczne zyski z filmu budda, a to nie byle co
    cyber musical też swoje powinien dołożyć bo pli wykonuje projekt na zlecenie japońskiego inwestora
    i za swoje kompetencje godziwie zarobi (nie mylić z inwestowaniem i oczekiwaniem tantiemów z biletów)
    Platige Image współtworzy cyber musical (signs.pl)
    cały rok powinien być nawet lepszy od 2023 i to pomimo ''falstartu'' w 1 kw
    do tego premiera gry od pi games na jesieni i realizacja ip, które ciągle rozwijają
    warto zauważyć, że dojście do skutku serialu wg bestsellera otherland to byłby dla spółki taki milowy krok
    bo nie dostawałaby 10% z budżetu na vfx jak w wieśku ale może nawet całość? a to naprawdę produkcja za 100 baniuszek
    a może i więcej?
    >>> warto czasem pofatygować się na walne aby na spółkę spojrzeć inaczej niż wyłącznie poprzez notowania
    hehe i doszukiwać się wyimaginowanych ''trupów w szafie''
    ps> 2025 to będzie to! do tego bardzo prawdopodobna zmiana rynku....
  • Re: Walne..... Autor: ~Jachu [193.111.166.*]
    Mocny złoty też nie pomaga...
    Mówili coś o przejściu na główny parkiet?
    Żeby zmienić rynek trzeba mieć dobre karty ( przychody, zyski, IP) w rękawie! Zmiana dla samej zmiany nie ma sensu moim zdaniem tym bardziej jeśli w grę wchodziłaby jakaś emisja.
  • Re: Walne..... Autor: ~Kosa [79.153.70.*]
    Dziękuję wam za info
    gpw za ok rok prawdopodobne
    ten krok zapisany jest w strategii, która się kończy właśnie w 2025
    Ale w strategii jest też coś o emisji przy zmianie parkietu. Rozumiem więc, że przy takim kursie to bez sensu rozwadniać udziały. Więc najpierw mocna poprawa wyników, potem poprawa kursu i dopiero przenosiny z emisją?
  • Re: Walne..... Autor: ~Reggaer [89.72.213.*]
    Fanpli ponawiam pytanie. Skoro perspektywy są takie dobre to kiedy ath ?
    Czego nie rozumiesz? Zrobią to co planują i po wynikach za 2025 masz nowe ATH....
    reggaer nie czekaj na innych tylko pakuj!
    a będziesz miał swoje pożądane ath
    czemu innymi chcesz się wyręczać?
    oj nieładnie...
    zresztą, po co ten sarkazm z twojej strony i ocena dokonań spółki poprzez notowania?
    śmiejesz się z pli, pewnie jesteś bez papiera ?
    jak żeś taki wyedukowany to dlaczego nie wpadłeś na walne? zadawałbyś te pytania nie mnie tylko prezesowi
    i na pewno inaczej niż w klimacie notowania/forum byś ocenił potencjał platiża tkwiący m in w takich projektach jak otherland
    założenia to ok 2-3 mln usd za odcinek za ewentualną postprodukcję i vfx dla pli! a przecież to serial i może być tego kilka sezonów
    oczywiście walczą o produkcję, ale mają już jakieś dofinansowanie z kreatywnej europy i partnera niemieckiego oraz producenta od koła czasu
    cyt
    ''Wśród aktywnie rozwijanych projektów międzynarodowych znaczna część nakładu prac dotyczyła serialu Otherland będącego adaptacją książek autorstwa bestsellerowego autora Tada Williams’a. Po nawiązaniu współpracy z Mike'iem Webber'em, producentem wykonawczym serii Koło Czasu, odbyto wraz z nim szereg spotkań z potencjalnymi showrunnerami serialu. Wyselekcjonowano najbardziej prawdopodobną kandydatkę, która z pomocą zespołu Platige Image pracuje nad udokumentowaniem swojej wizji przyszłej produkcji. ''
    oraz
    ''Prowadzone były działania w celu pozyskiwania funduszy oraz dofinansowań na rzecz rozwoju projektów będących międzynarodowymi koprodukcjami oraz lokalnych produkcji. Projekt Otherland otrzymał dofinansowanie z Creative Europe Media. ''

ps. moja osobista opina jest taka, że to się wydarzy pewnie w 2025 - dokładnie jak opisał to nowy:
    cyt
    ''Ale w strategii jest też coś o emisji przy zmianie parkietu. Rozumiem więc, że przy taki
    m kursie to bez sensu rozwadniać udziały. Więc najpierw mocna poprawa wyników, potem poprawa kursu i dopiero przenosiny z emisją?''
    a, mały realny FF może bardzo sprzyjać podnoszeniu wyceny
    ....więc raczej czas na akumulowanie a nie sypanie....

• Re: Walne..... Autor: ~Kibic [95.160.159.*]
    Po wynikach 2025r. czyli w 2026 ruszy z kopyta, że hej. Tylko pytanie z jakiego poziomu, 10zł? Na razie do dołu, czekamy na 15zł i już jest blisko. Podbierać, uśredniać.
  • Re: Walne..... Autor: bialoczerwony1972 [31.61.185.*]
    Jadą z papierem, że szok! Wygląda jakby jakiś trup w szafie siedział..... Za parę dni kolejny pakiecik wpadnie!
    b-cz o czym ty piszesz?!
    spółka ma ponad 5 mln gotówki w kasie i linię kredytową na 26 mln
    chyba komuś właśnie o to chodzi przy zaniżaniu kursu
    aby ci co mają akcje myśleli ja ty - trupy w szafie, kłopoty, płynność ect
    spoko, temat był na walnym poruszany i jest ok
    obecny zarząd na pewno to nie są ludzie, którzy konfabulują czy bajerują
    jeśli trzymasz akcje na dłużej to wykorzystuj obecną sytuację do dokupienia
    od drugiego kwartału wyniki powinny być na plusie, zatrudnienie jest wyższe r/r więc roboty nie brakuje
  • Re: Walne..... Autor: bialoczerwony1972 [31.61.185.*]
    Ja piszę jak to wygląda patrząc na kurs! Toć napisałem, że za "chwilę" wleci kolejny pakiecik....
  • Re: Walne..... Autor: ~Reggaer [94.254.152.*]
    Pamietając jak koncertowo rozegrali temat wiedzmina mając tak dobre karty w ręku, wprost nie mogę sie doczekac jak rozegrają ten serial o ktorym piszesz. Spolka miala swoja szanse ale ambicje indywidualne wziely gorę i jest co to jest czyli płacisz i masz papier tanszy i tanszy
  • Re: Walne..... Autor: ~nowy [45.128.37.*]
    Czy wtedy gdy negocjowali Wiedzimina to był ten sam zarząd? Czy spółka miała wtedy taką rozpoznawalność i renomę oraz doświadczenie i kontakty jak dziś? Nie było mnie wtedy tutaj dlatego pytam.
  • Re: Walne..... Autor: ~1234 [95.155.113.*]
    Haha nie bylo mnie tu pare lat, ale widze ze sie nic nie zmienilo xd

Zajfajny wehikul czasu na tym forum tu macie.

Fanpli dalej pisze o swietnych perspektywach a kisi tu ogora na biede 6 lat... :) w tym czasie ile na tym kursie zarobiles ? Odpowiem za Ciebie - nic, nawet duzo straciles przez strate realnej sily nabywczej pieniadza.... ale nawet to nie zmienia Twojego jednostronnego patrzenia na spolke.

A oni fizycznie nie maja mozliwosci rozbic banku na kursie na ktory czekasz... musieliby wymyslic jakis ultra sposob dzialajacy na SI i dajacy 10x wiekszy przychod niz obecnie...:)

Niech spada jeszcze, wejde na chwile i oddam na podbiciu po 25, zebyscie mogli dalej leciec znowu na 80
  • Re: Walne..... Autor: ~DB_Energy [185.114.33.*]
    To czekaj dalej....
    Ty i po 18 zlociszy nie wejdziesz i po 15 też nie, bo ty czekasz i czekasz i czekasz. Taki mistrz co to na dołek czeka i w dołu zawsze kupuję ale takich na bankierze pełno np na DB Energy :)
  • Re: Walne..... Autor: ~Kibic [31.0.71.*]
    Bardzo celne podsumowanie tych niepoprawnych optymistów-naganiaczy piszących tu od lat. Ja czekam na 10zł, myślę, że do końca roku na tyle się osunie kurs. Wtedy może zakupię.
  • Re: Walne..... Autor: ~DB_Energy [185.114.33.*]
    Ooo to dobrze wiedzieć, że może zakupisz po 10. Żebyś potem nie pajacował,, że kupiłeś wcześniej gdy trend się odwróci :)
  • Re: Walne..... Autor: ~qwerty [80.238.117.*]
    Trochę bez sensu są te pyskówki, bo zasadnicze pytanie co komentujesz kurs, czy biznes.
    Kurs każdy widzi, więc nie ma co komentować, ale czy od razu można powiedzieć, że biznes ma się tak samo jak kurs.
    Znowu ktoś powie nie ma zysku, ale zysk przychodzi na końcu - zwłaszcza jak się spóła rozwija. Ile jest spółek co nie ma zysku, nawet nie ma przychodu. W Polsce to nie jest popularny model, ale na Zachodzie to standard.
    O biznesie trochę ciężej mówić, bo trzeba to poznać od środka i jeszcze zrozumieć, a w przypadku Platige nie ma żadnej podpowiedzi, bo na ma takiej drugie spółki na GPW i w ogóle takich spółek jest niewiele. Dodatkowo nie ma żadnego analityka, który swoim autorytetem, uwiarygodniłby jakąś analizę (nie wiem czy na plus czy na minus, ale zrobiłby to zgodnie ze sztuką). dlatego tak się okładacie, porównując gruszki z jabłkami, ale Fanpli faktycznie ma racje w jednym, żaden z Was czterech liter nie ruszył i nigdy nie był na walnym, chyba że wszyscy ze Szczecina i nie ma jak dojechać (choć raz na walnym był człowiek bodajże z Gdańska, dwa razy też z odleglejszych miejscowości)
    duży plus dla obecnego zarządu działającego od października 2018, że na każdym walnym zgromadzeniu jest
    obecny ceo i cfo - zawsze gotowi i chętni do odpowiedzi na dowolne tematy
    i do woli można pytać o wszelkie kwestie związane z działalnością spółki
    wiem co piszę bo wcześniej różnie bywało: dawniej władze albo nie odpowiadały na pytania albo przysyłały pełnomocników
    hehe, często wtedy na zadane pytanie mecenas odpowiadał, że...taki a taki to temat nie jest przedmiotem obcego zebrania
    zdaje się, że tylko na tych podsumowujących rok nie mogli uchylać się od pytań
    >>> na szczęście to już dawno minęło i obecne walne od strony merytorycznej są wg mnie na wysokim poziomie
    niestety te spotkania nie cieszą się jakoś popularnością i z całego kraju inwestorów można policzyć na palcach jednej ręki....
    może warto byłoby w takim razie wrócić do telekonferencji wynikowych, które kiedyś prowadził dyr dorynek?
    albo wprowadzić jakąś formę pośrednią aby lenie i osoby bardzo jednak zajęte mogły poznać treści poruszane na walnych pli?

• Re: Walne..... Autor: ~nowy [45.128.37.*]
    Nie tylko walnymi PLI jest nikłe zainteresowanie. Wiem bo bywałem na WZA innych spółek. Tu jak mniemam drobnych ze średnimi i większymi pakietami w akcjonariacie jest niewielu! Papier jest wyczyszczony do granic możliwości. Na forum parkietu jeden nick który wrzuca linki, poza tym cicho, na stockwatchu też cichutko poza jednym, dwoma nickami.
    Tu na bankierze trolle+ FanPli, a wcześniej b-cz i rzadko Zjablik i ze dwie, trzy osoby trochę częściej..Te zwały zrobiły swoje i podejrzewam, że papier jest już w ogromnej większości w mocnych rękach co pokazują wykresy!
    Kto ma więc na te walne przyjeżdzać?
    Co do.komentowania kursu to jedynym celem trolli jest dowartościowanie się na forum jacy z nich inwestorzy! Przecież ktoś kto jest na giełdzie kilka lat teksty o trafianiu w dołki to bierze za miejskie legendy. Tyle. Biznes spółki sobie, a kurs sobie. Tu z rękawa można sypać spółkami co to przychody mają na poziomie kilkunastu milionów i zysku nigdy nie widziały, a są wyceniane podobnie lub nawet drożej niż Platige. Rynek taki jest i nie ma co dyskutować z nim i z kursem. Kto wierzy, że jednak rozwiną IP niech wchodzi czy uśrednia jeśli już tu jest, kto nie wierzy niech sprzedaje ale na litość gdy czytam taką dziecinadę, że kurs będzie tu czy tu to on wejdzie to nie wiem dlaczego ludzie chwala się publicznie swoją głupotą i nawet jeśli trafi im się, że faktycznie kurs tam dotrze to jeszcze muszą mieć odwagę kupić akcje, a potem potrzeba dobrego timingu wyjścia.... A to już nie jest takie proste i przydaje się znajomość spółki i co się w niej dzieje itd itd choć i to nie gwarantuje wyjścia nawet w okolicach szczytu no chyba, że historycznego ... Reszta nt. kursu to wróżenie z fusów a mityczne zarobki userów forum bankiera to kolejne legendy miejskie...
[x]
PLATIGE -1,30% 11,35 2025-10-09 16:48:37
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.