• Afera Aforti - rok 2014 Autor: ~ZQW [78.30.66.*]
    Zaczyna się rok 2014. I tutaj robi się jeszcze ciekawiej. Pierwszy raz Aforti zaczyna wykazywać zysk. Choć jest to raczej "zysk" niż realny zysk. Na działalności operacyjnej notuje ogromną stratę wynoszącą prawie 3 mln zł. Równoważone to jest częściowo w przychodach finansowych "zyskiem ze zbycia inwestycji" na kwotę 2,4 mln zł, innymi przychodami finansowymi na kwotę 1,2 mln zł. oraz zyskiem na sprzedaży udziałów na kwotę 0,25 mln zł. Czyli łącznie z trzech ostatnich pozycji powinno wpłynąć do kasy firmy prawie 4 mln zł.
    A ile realnie wpłynęło ? Z rachunku przepływu środków pieniężnych wynika, że raptem 0,85 mln złotych. Czyli 3 miliony mniej! 
    Można zatem przyjąć, że zysk ze zbycia inwestycji mógł być jedną wielką fikcją, gdyż nie towarzyszył mu przypływ pieniądza na konto.
    Podobnie sprawa wygląda ze zwiększeniem kapitału spółki. Kapitał aforti został w roku 2014 zwiększony rzekomo o kwotę 4,8 mln złotych.
    A ile z tego wpłynęło w formie pieniężnej na konto Aforti ? Raptem 2,2 mln zł. Reszta została wpłacona jako różnego typu aport, o którym nic nie wiadomo. Możliwe, że wartość tego aportu była zwykłą fikcją. Jeszcze ciekawiej sprawa wygląda z przychodami Aforti.
    Zwiększają się one drastycznie z 443 tys zł w roku 2013 do 11323 tys zł z tego 921 tys ze sprzedaży produktów, zaś 10401 tys zł to przychody ze sprzedaży towarów i materiałów. Z tym, że jest to jedna wielka fikcja! Kwota 10401 tys zł - to są obroty kantoru internetowego i w żadnym wypadku nie mogą być księgowane jako przychody OPERACYJNE, a tym bardziej jako przychody netto ze sprzedaży towarów i materiałów !!! Są to przychody FINANSOWE i muszą być księgowane jako przychody ze sprzedaży waluty, a towarzyszyć im powinny koszty zakupu waluty. Zaksięgowanie obrotów kantoru internetowego jako przychodów operacyjnych całkowicie fałszuje obraz przychodów firmy!! To skandaliczne sprawozdanie finansowe zostało "przebadane" i zatwierdzone przez biegłego rewidenta Konrada Romanowskiego z Legionowa, ul. Handlowa 6.
  • Re: Afera Aforti - rok 2014 Autor: ~Roman [83.24.42.*]
    No ale jeżeli ich podstawową działalnością jest kantor to przychody z tej działalności powinny być wykazywane w części operacyjnej a nie finansowej, tak jak banków i podobnych instytucji. Inna sprawa, że w przychodach powinna być wykazywana raczej tylko prowizja a nie pełen obrót wtedy byłyby one o kilka rzędów wielkości mniejsze.
  • Re: Afera Aforti - rok 2014 Autor: ~ZQW [78.30.66.*]
    Rzeczywiście jeżeli firma prowadzi kantor, to przychody ze sprzedaży walut są traktowane rzeczywiście jako przychod operacyjne. Jednakże nie są one księgowane, jako przychody ze sprzedaży towarów i usług. Copilot dał taką odpowiedź :
    Przychody ze sprzedaży walut przez kantor internetowy nie są zazwyczaj księgowane jako sprzedaż towarów i usług. Oto dlaczego:
    1. Przychody z kapitałów pieniężnych:
    1. Sprzedaż towarów i usług:
    • Księgowanie jako sprzedaż towarów i usług dotyczy działalności operacyjnej, takiej jak sprzedaż produktów lub świadczenie usług.
    • Przychody z wymiany walut nie są bezpośrednio związane z główną działalnością operacyjną kantoru internetowego.
    Transakcje walutowe są zwolnione z VAT zgodnie z art. 43 ust. 1 pkt 7 ustawy o VAT 3.

W każdym bądź razie księgowanie sprzedaży waluty w kantorze internetowym jako sprzedaż towarów i usług jest wprowadzaniem w błąd. W przypadku Aforti rzeczywiście jako przychód powinna być ujęta jedynie prowizja od sprzedanej waluty, bo to ona jest rzeczywistym przychodem. Tylko wtedy nikt by nie kupił akcji czegoś takiego i nie pożyczyłby czemuś takiemu złamanego grosza.
  • Re: Afera Aforti - rok 2014 Autor: ~Analityk [45.137.226.*]
    Po pierwsze - w rozważaniach związanych z prezentacją przychodów z tytułu sprzedaży walut w Aforti pomijacie kwestie związane z konstrukcją całego procesu zakup-sprzedaż walut. Ustawienie procesu oraz rozpoznanie momentu przenoszenia ryzyk na poszczególne podmioty biorące udział w transakcji (dostawca waluty-Aforti-klient) może determinować sposób prezentacji transakcji w rachunku wyników. Cytowanie przepisów podatkowych w kontekście sprawozdawczym jest niewłaściwe.
    Po drugie - transakcje na walutach odbywają się poprzez podmiot zależny Aforti Exchange. Wystarczy pobrać jednostkowe sprawozdanie finansowe tego podmiotu z KRS odjąć przychody ze sprzedaży z wartością sprzedanych towarów i wychodzi marża na walutach. Wszystko jawne, czytelne i podane na tacy - trzeba umieć szukać i czytać ze zrozumieniem sprawozdania finansowe.
    Po trzecie - będąc przy Aforti Exchange - od prawie roku widać jakościową zmianę w poziomie badania sprawozdań finansowych. Wystarczy spojrzeć na odpisy aktywów w sprawozdaniu za 2022 rok oraz informację zawartą zarówno w sprawozdaniu finansowym jak i w opinii biegłego dotyczącą istotnej niepewności dotyczącej kontynuacji działalności.
    To samo dotyczy również Holdingu - w mojej ocenie począwszy od roku 2021 kiedy zmienił się audytor (jeśli chodzi o Holding) rynek posiada pełną informację o stanie rzeczy, a biegły poinformował zarówno o wycenach jak i o niepewności związanej z kontynuacją działalności.
  • Re: Afera Aforti - rok 2014 Autor: ~Syntetyk [188.137.79.*]
    Drogi Analityku (wnioskuję po wpisie, że na usługach ruin AFHOL). Proszę, pokaż gdzie w sprawozdaniu finansowym za 2021 widać zagrożenie kontynuacji działalności AFHOL??
    Ja widze coś takiego:
    Wskazanie, czy nie istnieją okoliczności wskazujące na zagrożenie kontynuowania przez nią działalności:
    true - Brak okoliczności wskazujących na zagrożenie kontynuowania działalności;
    false - Wystąpiły okoliczności wskazujące na zagrożenie kontynuowania działalności: 
    True 
    Inna sprawa, to mamy rok 2024. Jakoś nie widzę w KRS sprawozdania za 2022. Ale zapewne za 2 m-ce pojawi się w KRS sprawozdanie za 2023 :))))))))
    A tak poza tym , to ta dyskusja dotyczy 2014.
    Drogi Syntetyku,

otóż owe "True" jest kluczowe. Zaznaczenie tego kwadracika w pliku xml (obowiązujący format sporządzania sprawozdań finansowych) jest równoznaczne z tym, że sporządzając sprawozdanie finansowe zarząd wskazuje na istnienie istotnej niepewności dotyczącej kontynuacji działalności. Treść noty jest istotna, ale ów kwadracik zaznaczony przy sporządzaniu SF ma znaczenie nadrzędne (z resztą format xml oraz owe kwadraciki są po to, aby ułatwiać prace nam, analitykom). Na tę kwestię zwracał również biegły rewident w opinii za 2021. Dodatkowo w pliku zamieszczonym na stronie w raporcie za rok 2021 jest napisane "W związku z istnieniem ryzyk i niepewności opisanych w niniejszej nocie, Zarząd Spółki Dominującej sporządził sprawozdanie skonsolidowane przy uwzględnieniu istotnej niepewności w zakresie kontynuowania działalności". Reszta noty to jakieś mało istotne bzdury - fakt.
    Pisząc o SF za 2022 rok miałem na myśli Aforti Exchange - ponieważ dyskusja dotyczyła prezentacji sprzedaży walut.
    Nie jestem na usługach Aforti, niemniej jednak jestem osobą doświadczoną w sprawozdawczości i finansach i mam wrażenie, że część osób na tym forum nie dostrzega ani w sprawozdaniach finansowych ani w raportach biegłych za ostatnie 1-2 lata obrotowe ostrzeżeń które dla mnie są dość czytelne (trzeba czytać dwa raporty łącznie).
    Ponadto pamiętaj, że skoro zarząd zaznacza wspomniane "True" i pisze o istotnej niepewności dotyczącej kontynuacji działalności to jest to czynnik który działa na korzyść zarządu w razie ewentualnych postępowań sądowych.
    Ustosunkowując się do zarzutów o oszustwo w zakresie prezentacji przychodów z działalności kantorowej miałem na celu zwrócenie uwagi na fakt, iż (w mojej subiektywnej ocenie) istnieje furtka która zarząd się wybroni wskazując na powszechną dostępność danych (KRS). Chociaż (również w mojej subiektywnej ocenie) oszustwem to nie jest gdyż koszt walut był prezentowany również w SF i nie miało to wpływu na wynik. Prawda jest taka, że za prezentację czegokolwiek w sprawozdaniu finansowym w szyku rozwartym zamiast w ujęciu per saldo nikt niczego nikomu nie zrobi, ani nie ukarze.
    Wg mnie od roku 2021 zmiana biegłych w zakresie Holdingu oraz od roku 2022 w zakresie spółek zależnych zmienia wiele w zakresie oceny całej Grupy Aforti (porównując sprawozdania sprzed zmian biegłych).
    Uważam po prostu (również subiektywnie), że kto po publikacji ww. danych pożycza pieniądze Grupie Aforti ma wszelkie dostępne dane, aby być świadomym ponoszonego ryzyka. Jeśli ktoś tego nie widzi, nie rozumie i nie potrafi "łączyć" kropek z dostępnych danych nie powinien w ogóle bawić się w inwestowanie.
    Małe sprostowanie do poniższego wpisu:
    oczywiście w mojej poprzedniej wypowiedzi tam gdzie pisze o "True" powinno być "False".
    I rzeczywiście, masz rację w jednostkowym sprawozdaniu jest wskazane "True" zamiast "False".
    "False", jest wskazane jedynie w konsolidacji za 2021 co w mojej ocenie nie zmiena wydźwięku mojej poprzedniej wypowiedzi, ze względu na zadłużenie całej Grupy.

Dnia 2024-05-09 o godz. 13:02 ~Analityk napisał(a):
    > Drogi Syntetyku,
    >
    > otóż owe "True" jest kluczowe. Zaznaczenie tego kwadracika w pliku xml (obowiązujący format sporządzania sprawozdań finansowych) jest równoznaczne z tym, że sporządzając sprawozdanie finansowe zarząd wskazuje na istnienie istotnej niepewności dotyczącej kontynuacji działalności. Treść noty jest istotna, ale ów kwadracik zaznaczony przy sporządzaniu SF ma znaczenie nadrzędne (z resztą format xml oraz owe kwadraciki są po to, aby ułatwiać prace nam, analitykom). Na tę kwestię zwracał również biegły rewident w opinii za 2021. Dodatkowo w pliku zamieszczonym na stronie w raporcie za rok 2021 jest napisane "W związku z istnieniem ryzyk i niepewności opisanych w niniejszej nocie, Zarząd Spółki Dominującej sporządził sprawozdanie skonsolidowane przy uwzględnieniu istotnej niepewności w zakresie kontynuowania działalności". Reszta noty to jakieś mało istotne bzdury - fakt.
    > Pisząc o SF za 2022 rok miałem na myśli Aforti Exchange - ponieważ dyskusja dotyczyła prezentacji sprzedaży walut.
    > Nie jestem na usługach Aforti, niemniej jednak jestem osobą doświadczoną w sprawozdawczości i finansach i mam wrażenie, że część osób na tym forum nie dostrzega ani w sprawozdaniach finansowych ani w raportach biegłych za ostatnie 1-2 lata obrotowe ostrzeżeń które dla mnie są dość czytelne (trzeba czytać dwa raporty łącznie).
    > Ponadto pamiętaj, że skoro zarząd zaznacza wspomniane "True" i pisze o istotnej niepewności dotyczącej kontynuacji działalności to jest to czynnik który działa na korzyść zarządu w razie ewentualnych postępowań sądowych.
    > Ustosunkowując się do zarzutów o oszustwo w zakresie prezentacji przychodów z działalności kantorowej miałem na celu zwrócenie uwagi na fakt, iż (w mojej subiektywnej ocenie) istnieje furtka która zarząd się wybroni wskazując na powszechną dostępność danych (KRS). Chociaż (również w mojej subiektywnej ocenie) oszustwem to nie jest gdyż koszt walut był prezentowany również w SF i nie miało to wpływu na wynik. Prawda jest taka, że za prezentację czegokolwiek w sprawozdaniu finansowym w szyku rozwartym zamiast w ujęciu per saldo nikt niczego nikomu nie zrobi, ani nie ukarze.
    > Wg mnie od roku 2021 zmiana biegłych w zakresie Holdingu oraz od roku 2022 w zakresie spółek zależnych zmienia wiele w zakresie oceny całej Grupy Aforti (porównując sprawozdania sprzed zmian biegłych).
    > Uważam po prostu (również subiektywnie), że kto po publikacji ww. danych pożycza pieniądze Grupie Aforti ma wszelkie dostępne dane, aby być świadomym ponoszonego ryzyka. Jeśli ktoś tego nie widzi, nie rozumie i nie potrafi "łączyć" kropek z dostępnych danych nie powinien w ogóle bawić się w inwestowanie.

• Re: Afera Aforti - rok 2014 Autor: ~Syntetyk [188.137.79.*]
    Że Ci nie szkoda czasu na pisanie i to dosyć nieskładnie Analityku szanowny.
    Dużo tekstu, mało treści. Niby tak, a jednak nie itd.
    Poczytaj jeszcze raz maile ZQW. Ten człowiek wie o czym pisze. Fajnie się to czyta.
    Syntetyku,

to żebyś zrozumiał zamieszczam mój wpis po korekcie oczywistej omyłki pisarskiej (plus kilka uszczegółowień).
    Teraz nie powinieneś się pogubić (jeśli nie zrozumiesz to ja się już poddaję).

Drogi Syntetyku,

otóż owe "False" we wprowadzeniu do sprawozdania finansowego jest kluczowe. Zaznaczenie tego kwadracika w pliku xml (obowiązujący format sporządzania sprawozdań finansowych) jest równoznaczne z tym, że sporządzając sprawozdanie finansowe zarząd wskazuje na istnienie istotnej niepewności dotyczącej kontynuacji działalności. Treść noty jest istotna, ale ów kwadracik zaznaczony przy sporządzaniu skonsolidowanego SF ma znaczenie nadrzędne (z resztą format xml oraz owe kwadraciki są po to, aby ułatwiać prace nam, analitykom). Na tę kwestię zwracał również biegły rewident w opinii za 2021. Dodatkowo w pliku z raportem skonsolidowanym zamieszczonym na stronie internetowej Aforti w raporcie za rok 2021 jest napisane "W związku z istnieniem ryzyk i niepewności opisanych w niniejszej nocie, Zarząd Spółki Dominującej sporządził sprawozdanie skonsolidowane przy uwzględnieniu istotnej niepewności w zakresie kontynuowania działalności". Reszta noty to jakieś mało istotne bzdury - fakt. Ponadto pamiętaj, że skoro zarząd zaznacza wspomniane "False" i pisze o istotnej niepewności dotyczącej kontynuacji działalności to jest to czynnik który działa na korzyść zarządu w razie ewentualnych postępowań sądowych.
    Pisząc o SF za 2022 rok miałem na myśli Aforti Exchange - ponieważ dyskusja dotyczyła prezentacji sprzedaży walut.
    Ustosunkowując się do zarzutów o oszustwo w zakresie prezentacji przychodów (o czym wspomniał ZQW) z działalności kantorowej miałem na celu zwrócenie uwagi na fakt, iż (w mojej subiektywnej ocenie) istnieje furtka która zarząd się wybroni wskazując na powszechną dostępność danych finansowych Spółek zależnych, w tym Aforti Exchange (KRS). Chociaż (również w mojej subiektywnej ocenie) oszustwem to nie jest gdyż koszt walut był prezentowany również w sprawozdaniu finansowym, a sama prezentacja nie miała wpływu na wynik. Prawda jest taka, że za prezentację czegokolwiek w sprawozdaniu finansowym w szyku rozwartym zamiast w ujęciu per saldo nikt niczego nikomu nie zrobi, ani nie ukarze. Ponadto w sprawozdaniach z działalności prezentowany jest wynik brutto na wymianach walut (dokumenty również dostępne w KRS - trzeba czytać wszystko zanim się komuś coś pożyczy).
    Wg mnie od roku 2021 zmiana biegłych w zakresie Holdingu oraz od roku 2022 w zakresie spółek zależnych zmienia wiele w zakresie oceny całej Grupy Aforti (porównując sprawozdania sprzed zmian firm audytorskich).
    Uważam po prostu (również subiektywnie), że kto po publikacji ww. danych pożycza pieniądze Grupie Aforti ma wszelkie dostępne dane, aby być świadomym ponoszonego ryzyka. Jeśli ktoś tego nie widzi, nie rozumie i nie potrafi "łączyć" kropek z dostępnych danych nie powinien w ogóle bawić się w inwestowanie.
    Nie jestem na usługach Aforti, niemniej jednak jestem osobą doświadczoną w sprawozdawczości i finansach i mam wrażenie, że część osób na tym forum nie dostrzega ani w sprawozdaniach finansowych ani w raportach biegłych za ostatnie 1-2 lata obrotowe ostrzeżeń które są dość czytelne.
  • @Analityk: Afera Aforti - rok 2014 Autor: ~Roman [83.24.217.*]
    Szanowny @Analityku
    1. Przede wszystkim należy patrzeć na dane skonsolidowane bo one eliminują ewentualne zaciemnianie obrazu poprzez kreowanie transakcji w ramach grupy
    2. Spółka nie jest w stanie uzyskać audytu dla sprawozdania za 2022 r. a kończą się za 2023 r. to o czymś świadczy.
    3. Jeśli występuje zagrożenie kontynuacji aktywa powinny być wycenione po cenach sprzedaży a zobowiązania po wartości wymagalnej, z uwzględnieniem zapisów umów, czyli np. naruszenie umów pożyczek i reklas do krótkoterminowych.
    4. Jak wyjaśnisz tą wielką pozycję akcji własnych na aktywach w wartości znacznie przekraczającej MV całej firmy?
    5. Nie do końća zgadzam się z Twoim podejściem cyt:" wystarczy wejść w jednostkowe Aforti Exchange i odjąć to od tamtego..." Po to jest sprawozdawczość skonsolidowane aby nie trzeba było takich rzeczy robić, sprawdzać, domyślać się. Czy naprawdę myślisz że oni kupują na własne ryzyko waluty i je trzymają aby potem sprzedawać co rzeczywiście by uprawniało szyk rozwarty? Ale rzeczywiście jest to mały problem.

W mojej ocenie każdy audytor ma teraz duży zgrzyt i drżące ręce (PANA/KNF za chwilę będzie trzepać im ten audyt) . Sztywne stanowisko co do dalszych odpisów i wyceny. Spółka nie chce się na to zgodzić bo będzie tragedia bo za chwilę na 1 zł aktywów będzie przypadać 3-4 zł zobowiązań. Więc wiadomo co to znaczy. Romek
  • Re: Afera Aforti - rok 2014 Autor: ~ZQW [78.30.66.*]
    Przychody z wymiany walut nie są "przychodami ze sprzedaży towarów i usług". To tak jakby biuro maklerskie księgowało sobie jako własne przychody wszelkie transakcje na koncie klienta. Np. zakup akcji za środki na rachunku złotowym. Jedynym przychodem biura maklerskiego jest prowizja maklerska i dokładnie tak samo powinno być w przypadku Aforti, bo w przypadku kantoru internetowego, gdyż jest ono wyłącznie pośrednikiem. W związku z tym przychody Aforti "ze sprzedaży towarów i usług" powinny zostać zmniejszone ok. 160 razy. Sprzedaż "produktów", to najprawdopodobniej wymiana psa za milion na 2 koty po 500 tys. jak w kawale o góralu i turyście.
    Biegły rewident mimo, że wykrył fikcyjność "aktualizacji wyceny aktywów" zatwierdził fikcyjne "przychody ze sprzedaży towarów i usług" w bilansie za rok 2021. Już za samo to może mieć duże kłopoty.
[x]
AFHOL 6,87% 2,50 2023-06-01 02:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.