Małe sprostowanie do poniższego wpisu:
oczywiście w mojej poprzedniej wypowiedzi tam gdzie pisze o "True" powinno być "False".
I rzeczywiście, masz rację w jednostkowym sprawozdaniu jest wskazane "True" zamiast "False".
"False", jest wskazane jedynie w konsolidacji za 2021 co w mojej ocenie nie zmiena wydźwięku mojej poprzedniej wypowiedzi, ze względu na zadłużenie całej Grupy.
Dnia 2024-05-09 o godz. 13:02 ~Analityk napisał(a):
> Drogi Syntetyku,
>
> otóż owe "True" jest kluczowe. Zaznaczenie tego kwadracika w pliku xml (obowiązujący format sporządzania sprawozdań finansowych) jest równoznaczne z tym, że sporządzając sprawozdanie finansowe zarząd wskazuje na istnienie istotnej niepewności dotyczącej kontynuacji działalności. Treść noty jest istotna, ale ów kwadracik zaznaczony przy sporządzaniu SF ma znaczenie nadrzędne (z resztą format xml oraz owe kwadraciki są po to, aby ułatwiać prace nam, analitykom). Na tę kwestię zwracał również biegły rewident w opinii za 2021. Dodatkowo w pliku zamieszczonym na stronie w raporcie za rok 2021 jest napisane "W związku z istnieniem ryzyk i niepewności opisanych w niniejszej nocie, Zarząd Spółki Dominującej sporządził sprawozdanie skonsolidowane przy uwzględnieniu istotnej niepewności w zakresie kontynuowania działalności". Reszta noty to jakieś mało istotne bzdury - fakt.
> Pisząc o SF za 2022 rok miałem na myśli Aforti Exchange - ponieważ dyskusja dotyczyła prezentacji sprzedaży walut.
> Nie jestem na usługach Aforti, niemniej jednak jestem osobą doświadczoną w sprawozdawczości i finansach i mam wrażenie, że część osób na tym forum nie dostrzega ani w sprawozdaniach finansowych ani w raportach biegłych za ostatnie 1-2 lata obrotowe ostrzeżeń które dla mnie są dość czytelne (trzeba czytać dwa raporty łącznie).
> Ponadto pamiętaj, że skoro zarząd zaznacza wspomniane "True" i pisze o istotnej niepewności dotyczącej kontynuacji działalności to jest to czynnik który działa na korzyść zarządu w razie ewentualnych postępowań sądowych.
> Ustosunkowując się do zarzutów o oszustwo w zakresie prezentacji przychodów z działalności kantorowej miałem na celu zwrócenie uwagi na fakt, iż (w mojej subiektywnej ocenie) istnieje furtka która zarząd się wybroni wskazując na powszechną dostępność danych (KRS). Chociaż (również w mojej subiektywnej ocenie) oszustwem to nie jest gdyż koszt walut był prezentowany również w SF i nie miało to wpływu na wynik. Prawda jest taka, że za prezentację czegokolwiek w sprawozdaniu finansowym w szyku rozwartym zamiast w ujęciu per saldo nikt niczego nikomu nie zrobi, ani nie ukarze.
> Wg mnie od roku 2021 zmiana biegłych w zakresie Holdingu oraz od roku 2022 w zakresie spółek zależnych zmienia wiele w zakresie oceny całej Grupy Aforti (porównując sprawozdania sprzed zmian biegłych).
> Uważam po prostu (również subiektywnie), że kto po publikacji ww. danych pożycza pieniądze Grupie Aforti ma wszelkie dostępne dane, aby być świadomym ponoszonego ryzyka. Jeśli ktoś tego nie widzi, nie rozumie i nie potrafi "łączyć" kropek z dostępnych danych nie powinien w ogóle bawić się w inwestowanie.