• To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~Aligator [94.154.57.*]
    jedyną receptą na zmiany jest wprowadzenie braku podatku belki od dywidendy dla inwestorów którzy trzymają akcje min. 1rok
    Ale kto to zrobi
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~Mimi [91.192.165.*]
    Tak sensowna wypowiedź ale ubrańcy cię shejtują. Każdy kupuje przed i wywala przed a później 2 lata spada bo brakuje płynności i ludzie grają od premiery do premiery więc jak napisałam w innym wpisie nie ma co się kopać z koniem
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~Orzel74 [194.15.120.*]
    Myszko jestem tutaj od nominału, myślę że nie tylko ja z komentujących. Rozumiem że dla Ciebie jest to niepojęte a wszyscy komentujący na tak to ci od 40 zł.
    Dorośnij i przestań się ekscytować tym bardziej w weekend
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~Mimi [91.192.165.*]
    Tak daj mi minusa za to że napisałam prawdę o obecnym rynku gamedev gdzie fundamenty nie mają znaczenia a spółki są omijane jak toksyczne aktywa. GOP już właściwie się przepołowił i kolejna sesja -8% bo spekulanci na GPW kupują z terminem do premiery. Przeczytaj co nam do przekazania ZE ZROZUMIENIEM to zrozumiesz że komentuję obecną sytuację rynkową. Nie ma znaczenia co ty myślisz skoro mechanika rynku zmiecie cię z planszy i czeka cię 2 lata czekania aby to się ustabilizowało. Większość działa na termin do premiery a za nimi skaczą pkc wszelkiej maści przygodni spekulanci którzy tną straty bądź biorą zyski. Fundamentalistów jest jak na lekarstwo. A ty nawet nie rozpoznajesz przyjaciół od wrogów bo jesteś nauczony że każdy tutaj troluje. Wg ciebie to że opisałam stan rynku godzi w ciebie i że niby jestem przeciwko tobie bo masz akcję. Więc jesteś takim samym spekulantem jak ci co walą pkc w przypływach paniki bo przecież miało rosnąć. Dodaj na to jeszcze korektę która się właśnie zaczyna na szerokim i w USA i lecisz na 10 złotych gdzie oddasz w bólu chociaż przecież masz rację bo to dobra spółka. Ale oddasz bo zwykły z ciebie spekulant
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~Orzel74 [194.15.120.*]
    W d... ma czy ci dają plusy czy minsuy, naprawdę cię to interesuje.
    Twój przekaz to jesteś ubrany po 40 przez co nie jesteś wiarygodny.
    Mistrzu ochloń
    Badam nastroje. To wskaźnik. Więc mnie to interesuje. Piszę fakty i dostaję minusy - jasny wskaźnik. Nie moja wina że nie ma obecnie kapitału na gamedev. To że użyłam takiego określenia trola a później opisałam fakty to do sprawdzenia czy akcje posiadają ludzie co potrafią czytać ze zrozumieniem. Wiemy co ma spółka i jaki ma potencjał ale też wiemy co się obecnie dzieje na gamedev. Można śmiało zakładać że nawet fundamentalny inwestor wywali pkc aby odebrać niżej. To się tutaj dzieje. Schodzicie schodkami aby ustalić poziom dna gdzie procesy popytu i podaży się zrównoważą - 12 lat na rynku
    Badasz nastroje. Nie mam pytań. Udanego weekendu.
    Tak badam. Czekam na hossę na gamedev tak samo jak ty ale ten proces wymaga czasu. Są pierwsze sygnały że coś się zmienia. Np sukces GOP, sukces Manor Lord's ale musi się zmienić jeszcze równanie makroekonomiczne tzn obniżki stóp. To wszystko się odwleka. Myślę że jest jeszcze całkiem sporo czasu aby zająć pozycję. Badam sukces gop i reakcję rynku. Wniosek jest prosty - brak kapitału inwestycyjnego na tym rynku. Szukam dna i próbuję ocenić kiedy będzie dołek na szerokim gamedev. Obserwuję ale nie troluje. Kto przeczyta że zrozumieniem to dowie się jaki jest powód spadku i tyle. Ja uważam tą premierę za sukces i uważam że to dobra spółka ale wydaje mi się że tak czy inaczej nie zatrzyma to spadków z uwagi na sytuację na rynku. Nie da się obecnie nic zrobić chyba że kupisz ff za 30mln pln
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~mar [83.4.80.*]
    Nie badasz rynku tylko pewnie sprzedales akcje GOP i liczysz ze odkupisz taniej. cala historia.
    Te Twoje pseudoanalizy maja na celu tylko i wylacznie usprawiedliwienie sprzedazy akcji ( obstawiam, ze zrobiles to ze strata i dlatego tak Cie to boli).

Nic mnie nie boli. Nie mam straty. Wchodzę szeroko w gaming. Obserwuję wiele spółek. Nie posiadam akcji GOP. Analizuję zachowania stadne vs fundamenty - szukaj okazji
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~Arc [93.190.37.*]
    Dnia 2024-04-27 o godz. 12:24 ~Mimi napisał(a):
    > Nic mnie nie boli. Nie mam straty. Wchodzę szeroko w gaming. Obserwuję wiele spółek. Nie posiadam akcji GOP. Analizuję zachowania stadne vs fundamenty - szukaj okazji

To po się tak nakręcasz, w najbliższym czasie wg Ciebie gaming jest "beznadziejny" jako miejsce do inwestowania, poinformowałeś nas jasno i wyraźnie.

Wróć za miesiąc czy za rok, gdy sytuacja się poprawi, i nie zawracaj sobie głowy czymś, co jest tak mocno "beznadziejne".
    Jesteś szczęśliwy, ponieważ nie masz akcji, nie chcesz ich odkupić, ponieważ jest "beznadziejnie", więc wszystko się u Ciebie zgadza i możesz iść stąd wolny od tego całego "nieszczęścia", które może Cię tu spotkać.

A misja uświadamiania innych przez cały weekend nie jest potrzebna, no chyba, że cały miesiąc czy rok będziesz nas uświadamiał, do czasu aż sytuacja przestanie być "beznadziejna". Ale to nie ma sensu, jak już chcesz pomóc, to napisz, który walor kupić i wtedy zobaczymy, jaki wynik by to pozwoliło wykręcić za tydzień czy za miesiąc. Skoro siedzisz na forum, to chyba nie po to, żeby pisać, tylko żeby się bogacić, więc podziel się wiedzą na czym można zarobić.

Misjonarz się znalazł, idź jeszcze nawracać "ociemniałych", którzy są na CDR, TSG, CIG, MOV, HUG, to też "beznadziejny" gaming, dlaczego oni mają "zginać" i ich nie uratujesz, a nas chcesz zbawić?

Rozumiem że forum bankiera to szambo. Nie zamierzam tutaj trollować. Wyraziłam szczerze swoje opinie o tym co się dzieje i dlaczego spada. Uważam że długoterminowo spółka będzie wyżej. Inwestuję tylko długoterminowo. Większość osób ma horyzont ustawiony na 3 miesiące do przodu i zwyczajnie lubi się oszukiwać. Gdyby była hossa to tutaj już by było 100 za akcję. Oczywiście że wrócę ale nie z tekstami typu zrzut szamba. Próbuję przewidzieć co będzie dalej na podstawie analizy dlaczego wcześniej rosło, dlaczego teraz może nie rosnąć i dlaczego będzie rosło w przyszłości. Obecny moment jest beznadziejny bo wchodzimy w maj i jesteśmy po premierze. Wcześniej kapitał spekulacyjny kupował te akcje i realizuje zyski a do sprzedaży dołączają się w panice ludzie ci uwierzyli w fundamenty a jednak spada. Przyjdzie korekta na rynkach do końca roku będzie dalsza przepychanka i zero newsów że spółki które by były katalizatorem wzrostów. Kowalski będzie wywalał. Najbezpieczniej kupić GOP pod koniec roku po optymalizacji podatkowej. Ja powoli zbieram różne spółki gamingowy w tym niektóre z tych co wymieniłeś. Jeżeli chcesz dyskutować to może przedstaw argumenty za tym dlaczego akurat teraz warto kupić GOP. To normalne że dobre fundamentalnie spółki rosną po 500% i spadają o 70% tak działają rynki. Zauważ że GOP przez ostatni rok był fenomenem na całym rynku gamedev w Polsce, wszystko inne spadało, jak to wyjaśnisz? Kupno było pod plotki o sukcesie a teraz następuje sprzedaż faktów. Cena się normalizuje i powraca do rynkowej średniej bo tak działają rynki. Co mam ci więcej powiedzieć? Kupiłeś na hype który wyparował a fundamentalnie wyceny na gamedev zmierzają do absurdalnie niskich wycen. Normalizacja bo taki mamy rynek. Chcesz tutaj zarobić to sobie poszeż horyzont na 5 lat do przodu i okup się na dołku - będzie tam formacja konsolidacji przez miesiące przy spadających obrotach.
    15 lat na rynku. Czyni mnie to lepszym? Odpowiem za ciebie NIE.
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~donkuś [188.146.238.*]
    Kłamstwo powtarzane tysiąc razy, staje się prawdą..
    Mamy nowego , objawionego wieszcza... Tylko jego argumenty muszą być na wierzchu..
    Czyli , zbędna z nim dyskusja, bo on po tysiąckroć będzie każdemu odpowiadał,
    że półka jest dobra, ale ma spadać...[Bo on chce kupić taniej].
    .....
    Czemu nie idzie na spółkę i dobrą , jak i rosnącą,
    tylko siedzi cały weekend przed kompem i truje swymi zgniłymi argumentami....
    Czy warto kopać się z koniem? Zwłaszcza o ksywie "Mimi" ?
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~padlinożerca [31.0.89.*]
    Rynek to już niejednego wyleczył z long term, a w szczegolności z long term w gaming.... CDR, CIG, TEN, HUG...
    po prostu nie ma klimatu, ale jest to wina tylko i wyłącznie spółek, które wypuszczają grę a poźniej setkę patchy, mających na celu przywrócenie grywalności tej gry. Do tego zyski jakie osiągaja spółki, przykładowo GOP w 2023 miał ROS na poziomie 6,6% (tyle co średnia dla firm zajmujących się handlem), to jak to ma rosnąć ?
    Dlatego (teraz) gram tylko na AT, dzień, parę dni, do miesiąca, góra dwóch (jak spadnie mocniej niż zakładałem) łapię te parę procent, aczkolwiek na GOP wpadło prawie 13% ( na ostatnich podbitce), keszuję zysk... i biorę kolejną spółkę zgodnie z jednym moich ulubionych fragmentów książki: W transie inwestowania: "dlaczego mali inwestorzy tracą: bo nie realizują małych zysków".
    Ale aby grać kontrarianskio, tudzież wybierać spółki w danym momencie najbardziej wyprzedane na rynku to trzeba mieć swoje autorskie narzędzie a nie typu biznesradar czy jakoś tam, do tego jeśli dalej wolno spada to trzeba wyjść tnąć stratę chyba że urwie denko na dzień dobry, tak miałem na MLS, ale pod dwóch miesiacach wyszedłem na plusie prawie 5%.
    Akcje GOP miałem chwilę , teraz nie mam, ale czekam na kolejną podbitkę :)
    w transie inwestowania bardzo dobra książka polecam - chociaż nie traduje
    Ja bym jednak zerknął na wykresy zanim się zaorasz następnym razem.
    LT to nie jest dożywocie. Czas inwestycji jest istotny tak w zakupie jak i w sprzedaży. Ba zaskoczę cię, nie ma złych spółek na uzyskanie zysku jest tylko zły lub dobry dobór czasu na ich kupno i sprzedaż.
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~Realista [37.30.24.*]
    Teraz Mimi, jutro Piotr, za parę dni powrót do Rachunki, wysil się bardziej.
    Jak tam wzrosty?
  • (wiadomość usunięta przez moderatora) Autor: (usunięty) [37.47.133.*]
    (wiadomość usunięta przez moderatora)
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: technik-at [85.221.146.*]
    Ty naprawdę myślisz że tu paru leszczy uwaliło kurs? No to gratuluję
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~waldi [5.173.149.*]
    Dnia 2024-04-29 o godz. 06:54 technik-at napisał(a):
    > Ty naprawdę myślisz że tu paru leszczy uwaliło kurs? No to gratuluję

Tak samo jak ty piszesz, że leszcze ubierają fundy. Też gratulacje.
  • Re: To jest giełda spekulantów a nie LT inwestorów dlatego Autor: ~padlinożerca [31.0.72.*]
    Panowie,
    po co się kłócić? nie lepiej przypilnować spólki i wejść na parę procent na dwa trzy dni ?
[x]
GAMEOPS -0,26% 15,22 2025-10-10 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.