• 70 % straty Autor: ~iltimate [80.244.157.*]
    mam 70 % straty i juz sam nie wiem vo robic
  • Re: 70 % straty Autor: ~Err [188.47.124.*]
    Dlaczego nie uśredniasz? Jeśli doszedłeś do 70% straty, to znaczy, że twardo te akcje trzymasz. Z jakiegoś konkretnego powodu? Domyślam się, że masz nadzieję, że odbiją i strata się zmniejszy. Skoro jednak zakładasz taki scenariusz, nawet na zasadzie czystej nadziei, to dlaczego nie dokupisz i nie uśrednisz? Pytam serio. Bo masz tylko dwie opcje: uśrednianie, bo wierzysz, że jednak trend się odwróci lub sprzedaż i odzyskanie chociaż 30%. Czekanie bez podjęcia żadnej z tych decyzji to nie jest trzecie wyjście, bo trzeciego wyjścia nie masz.

PS.
    Ja bym uśredniał.
  • Re: 70 % straty Autor: ~ultimate [80.244.157.*]
    noo jedt to wyscie, ja przespalem temat ale nie chce marudzic
    Przespałeś tylko jeśli wcześniej planowałeś sprzedać za wyższą cenę. Ale jeśli bierzesz pod uwagę dalsze trzymanie tych akcji, to zostaje tylko dokupować i uśrednia. Tego nie przespałeś :)
    Ale dla jasności - ja piszę to, co ja bym zrobił. Nie namawiam ani do jednej ani do drugiej opcji. Wskazuje tylko te opcje. Decyzja jest Twoja.
  • Re: 70 % straty Autor: ~Szoczek [88.156.213.*]
    Dokupowanie i uśrednianie na spółce która od lat z roku na rok ma coraz niższe zyski i skupia się w zasadzie już tylko na portingu to tylko powiększanie nieuchronnej straty. Na co wy tu liczycie, na jakiś cud? Może na huntinga? Pomyślcie trochę: wishlistę na grach buduje się długimi latami aby w momencie premiery osiągnąć możliwie jak najwyższą sprzedaż. Tutaj póki co nie ma nawet karty steam pomimo informacji że w grę włożono już kilka baniek i pracują nad nią od wielu lat. Nawet gdyby nowa karta w tym roku została założona, w co bardzo wątpię, bo co roku słyszymy tylko kolejne ściemy, to przez kolejne lata będzie ona wisieć na steamie i budować wishliste. Z tego projektu będzie ostatecznie albo wielka klapa finansowa albo odpis aktualizacyjny. No to może na ifz na konsole? Już to ostatnio też zostało wyjaśnione ile lat jeszcze potrwa zanim ten port wyjdzie. No to może ryby? Gra jest już 2 lata we wczesnym dostępie i koń za nie widać, osiąga coraz gorsze oceny i gra w nią dziennie kilkanaście do kilkudziesięciu osób. Jedyne hasło możecie tutaj liczyć to dalej malejące zyski operacyjne z każdym rokiem i kolejne odpisy.
  • Re: 70 % straty Autor: ~Rafaelitos [91.123.188.*]
    Wiemy, piszesz to w co drugim poście.
    Poproszę jednak o jeszcze raz przeczytanie mojego pierwszego wpisu tutaj. Zwróciłem tam uwagę na prosty, a zarazem najtrudniejszy element psychologii inwestycyjnej. Skoro ktoś trzyma akcje na dużej stracie, to znaczy, że liczy na odbicie. A skoro liczysz na odbicie, to uśrednianie jest jedyną sensowną opcją. Gdy natomiast jesteś pewny, że kurs dalej będzie pikował, to jedyną sensowną opcją jest sprzedaż. Trzymanie akcji i przyglądanie się jak kurs spada i nie wykonanie jednej z powyższych operacji jest staniem w rozkroku, w miejscu i kompletnie do niczego nie prowadzi. I to jest właśnie ten moment na podjęcie decyzji. To jest ten moment, który w procesie finansowej edukacji zdecydowana większość omija.

Dopisałem tam na końcu, że "PS. Ja bym uśredniał", ale to jest moja i tylko moja opinia i decyzja. I nie chodzi o to, że uśredniałbym tę konkretną spółkę ULT Games. Chodzi mi o sam mechanizm. Gdybym miał w portfelu spółkę z taką stratą, to bym uśredniał. Ale podkreślam "gdybym", bo ja właśnie po to uśredniam cenę, aby nie być nigdy na tak dużej stracie. Doprowadzenie do sytuacji, że mamy 70% straty na spółce świadczy o małym doświadczeniu lub wiedzy, albo - jak autor posta przyznał - na przespaniu tematu. Ponadto ja mam prostą zasadę - inwestuję długofalowo i w swoim portfelu mam tylko spółki, które mają przyszłość. Dwa, trzy czy pięć lat tendencji spadkowej to nie jest dla mnie problem. To jest okres na dokupowanie i uśrednianie. Przykładowo, mam w portfelu PEO, które wiele lat temu zacząłem kupować za 110 zł. W pewnym momencie, w pandemii, ta spółka była za nieco ponad 40 zł, czyli około 60% niżej. Ale ja ani razu nie byłem na stracie około 60%, bo cały czas ją dokupowałem, coraz taniej, a skoro było tanio, to dokupowałem też coraz więcej. Aktualnie moja średnia cena PEO to 61 zł. Dzisiaj PEO kosztuje 180 zł, czyli na samym kursie jestem prawie 200% do przodu. A za chwilę PEO wypłaca ponad 15 zł dywidendy netto, co daje mi dodatkowe 25% zwrotu z inwestycji. Ale nie miałbym tego, gdybym nie uśredniał. Dlatego powtórzę i podsumuję ten długi wpis: albo sprzedawać albo uśredniać. Nie ma innej opcji.
  • Re: 70 % straty Autor: ~Szoczek [88.156.213.*]
    Dokupowanie i uśrednianie na spółce która od lat z roku na rok ma coraz niższe zyski i skupia się w zasadzie już tylko na portingu to tylko powiększanie nieuchronnej straty. Na co wy tu liczycie, na jakiś cud? Może na huntinga? Pomyślcie trochę: wishlistę na grach buduje się długimi latami aby w momencie premiery osiągnąć możliwie jak najwyższą sprzedaż. Tutaj póki co nie ma nawet karty steam pomimo informacji że w grę włożono już kilka baniek i pracują nad nią od wielu lat. Nawet gdyby karta w tym roku została założona, w co bardzo wątpię, bo co roku słyszymy tylko kolejne ściemy, to przez kolejne lata będzie ona wisieć na steamie i budować wishliste. Z tego projektu będzie ostatecznie albo wielka klapa finansowa albo odpis aktualizacyjny. No to może na ifz na konsole? Już to ostatnio też zostało wyjaśnione ile lat jeszcze potrwa zanim ten port wyjdzie. No to może ryby? Gra jest już 2 lata we wczesnym dostępie i końca nie widać, osiąga coraz gorsze oceny i gra w nią dziennie kilkanaście do kilkudziesięciu osób. Jedyne na co możecie tutaj liczyć to dalej malejące zyski operacyjne z każdym rokiem i kolejne odpisy.
  • Re: 70 % straty Autor: ~Bombel [83.4.165.*]
    Widzę kolego, że udzielasz się i odpowiadasz na pytania to bardzo proszę, odpowiedz również na moje. Dlaczego tracisz czas siedząc lo nocach na forum spółki, której nie masz akcji i piszesz jak to jest źle? Na każdy wpis masz odpowiedź, a każdą odpowiedź można streścić "jest źle. Sprzedajcie zanim stracicie hajs". Ale jeśli teraz sprzedają, to ktoś kupi a Ty kolego jako dobry samarytanin będziesz dalej wypisywał pierdoły na tym forum ludziom którzy kupią od tych których przestrzegasz. Więc z dobrego serca siedzisz tu całymi dniami pisząc jak jest źle, czy może masz w tym jakiś interes?
  • Re: 70 % straty Autor: ~Malasz92 [37.47.134.*]
    Po co wy ludzie z tym typem się w dyskusję wdajecie xD
  • Re: 70 % straty Autor: ~ultimate [80.244.157.*]
    dzieki za odpowiedz
  • Re: 70 % straty Autor: ~Cytryna [88.156.213.*]
    Nie ma za co.
[x]
ULTGAMES -1,87% 13,15 2025-11-17 17:00:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać