• Dywidenda Autor: ~Znafca [78.131.200.*]
    Niestety, w protokole z Posiedzenia RN z 20.03.2024 zapisane jest, że Rada Nadzorcza i Zarząd opiniuje na Walne aby przeznaczyć ok 59 mln z zysku na kapitał zakładowy spółki. Chyba, że sami sobie chcą zrobić niespodziankę.
  • Re: Dywidenda Autor: zbieracz_grzybow [94.254.166.*]
    I bardzo dobrze. Mamy BUMECH do kupienia, na to kilka milionów jest potrzebnych.
  • Re: Dywidenda Autor: ~rafał [94.254.203.*]
    Czy będzie Bumech czy nie będzie tu i tak klapa
  • Re: Dywidenda Autor: ~Free [62.87.146.*]
    No cóż w takim razie wstrzymuje się z zakupami, a przy okazji robię sobie screena z tego postu do kolekcji, bo jak się okaże że to nieprawda, to oczywiście wyciągnę konsekwencje w postaci zgłoszenia do KNF. Takie coś to już nie jest zwykłe naganianie tylko manipulowanie informacjami.

Wiem, że nie napisałeś nazwy spółki i tym się będziesz bronił, ale przepisy dotyczące manipulacji na giełdzie zostały ostatnio zaostrzone i już się tym tak łatwo nie będzie jak do tej pory. Być może odczujesz to na własnej skórze. No oczywiście jeżeli info któe podałeś jest prawdziwe, to nie masz się czym przejmować:)

A pisze o tym, bo ten nick "Znafca" rzucił mi się w oczy już na kilku innych spółkach gdzie szły niczym niepotwierdzone manipulacyjne infe prospadkowe. Nie wiem czy to ta sama osoba, ale screena z postem nie zaszkodzi zrobić:)

P.S.
    Teraz nie wiem czy dobrze, ze weszło mi to zlecenie w okolicach 3,85. Jeżeli to prawda, to na 99% zlecimy w okolice 3 zł albo niżej przy tym co tutaj się wyrabia.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Znafca [78.131.200.*]
    Free ja obecnie jestem tylko tutaj i na Jsw. Po prostu przeczytaj protokół, jest nawet na stronie Bankier razem z raportem z wyników. Mam 17k Pat i tez mi zalezy na kursie.
    Masz rację, wybacz przeoczyłem ten raport z posiedzenia. No cóż za gapiostwo się płaci. Przyznam się że nie brałbym dzisiaj akcji jakbym to zobaczył. W takim wypadku wygląda na to, że zostanę na spółce dłużej niż myślałem:)

Postaram się w takim razie jednak kręcić tutaj kółeczka częścią kapitału, żeby sobie zmniejszyć średnią. Na pewno będzie okazja patrząc na zachowanie kursu z ostatnich kilku miesięcy.
    Jeżeli sytuacja wróci do tego co było przed raportem, to kółka też będzie ciężko robić. Obroty tu były po 60-80 tys zł na dzień. Sam się zastanawiam co robić. Nie byłem dostępny na początku sesji po raporcie i to mój błąd. Wtedy pewnie bym sprzedał a później wrócił.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Analityk [46.112.0.*]
    Dywidenda nie ma większego znaczenia.
    Najważniejsze, że wartość firmy szybko rośnie.
    Raport finansowy za 1Q24 będzie równie dobry jak ten za 4Q23.
    Trzeba cierpliwie poczekać.
    Jeżeli znowu w 1Q zarobią ponad 1zl na akcje to trudno będzie utrzymać kurs poniżej 5 zł.
    Tu się zgadzam, spółka jest mocno niedowartościowana tylko dlaczego tak łatwo spekuła manipuluje kursem?
    Ponieważ wczoraj akcje trafiły w słabe ręce.
    Ja dzisiaj dokupiłem spory pakiet poniżej 4 zł i w poniedziałek jeszcze dobiorę.
    Udanego weekendu !
    Nie do końca zgadzam się z tezą kolegi. Wczoraj ładnie pokazali, ze nawet zysk roczny w granicach polowy kapitalizacji nie gwarantuje wcale wzrostów. W zasadzie wróciliśmy dzisiaj do poziomu sprzed raportu. Mam nadzieję, ze jednak trochę kurs się urealni, ale jednak na polskiej giełdzie widziałem już c/z poniżej rocznego zysku, więc się nie zdziwię jak będzie wręcz odwrotnie i znowu zleci do poziomu 3 zł. Na pewno teraz będę podbierał w dużo większych odstępach i mniejszymi pakietami.

Polityka dywidendowa jednak mocno wpływa na chęć trzymania akcji. Bo czemu niby miałbym trzymać te akcje po wzrostach rzędu 150-200% skoro nic z tego nie mam? Tym bardziej podziwiam zbieracza grzybów, ze jeszcze dobiera. Kolega chyba ma dobry kontakt z zarządem i radą i zna jakieś długoterminowe plany spółki, bo inaczej ciężko mi sobie wytłumaczyć czemu nie spieniężył zysków z akcji za 1,5 zł po tym jak zobaczył, ze na 5 zł powstała bariera nie do przejścia.

Jestem na siebie zły, ze nie doczytałem, ale tak się podjadałem tym zyskiem, ze przejrzałem tylko raport finansowy i już więcej w ESPI nie wchodziłem. No cóż jak już pisałem za gapiostwo się płaci. Jakbym wiedział że nie będzie dywidendy to oddałbym to co miałem za 5 zł, a tak dokupywałem i zostałem z kwitami na dłużej.

Jednak trochę lepiej rozumiem czemu kurs się zachowuje tak jak się zachowuje. Jakbym miał akcje zakupione po 1-2 zł i zobaczył że po takim astronomicznym zysku nie dali dywidendy i w dodatku kurs dalej nie może przebić 5 zł, tylko ktoś blokuje wzrosty, to chyba tez bym sypnął akcjami w rynek i czekał na korektę.
    Akcje spółek które generują zysk netto ponad 2 zł kosztują często powyżej 10 zł.
    Dla mnie dywidenda nie ma znaczenia jeżeli w tym roku zarobią netto kolejne 2-3 zł na akcje. Spółki często płacą dywidendy z zysków zatrzymanych nawet 5 lat wcześniej.
    Cena jest tym, co płacisz. Wartość jest tym, co dostajesz (Warren Buffett)
    Wielu ludzi zna się na cenach – to jest coś, co każdy widzi w tabeli notowań. Niewielu jednak zna prawdziwą wartość tego, co jest notowane. Rynek nie jest efektywny i nie zawsze zachodzi warunek cena=wartość. Lecz nieefektywność rynku nie trwa wiecznie i w dłuższym terminie ceny podążają w ślad za wartością. :)
  • Re: Dywidenda Autor: ~księgowy [79.175.220.*]
    Dnia 2024-03-22 o godz. 18:36 ~Analityk napisał(a):
    > Dywidenda nie ma większego znaczenia.
    > > Najważniejsze, że wartość firmy szybko rośnie.
    > > Raport finansowy za 1Q24 będzie równie dobry jak ten za 4Q23.
    > > Trzeba cierpliwie poczekać.
    > > Jeżeli znowu w 1Q zarobią ponad 1zl na akcje to trudno będzie utrzymać kurs poniżej 5 zł.

Większych głupot dawno nie czytałem. Jak to dywidenda nie ma znaczenia? Po to się kupuje akcje aby mieć udział w zysku. Co z tego że mam 10% akcji i zysk 50mln czy 500mln jak mam z tego zero?
    Jak nie liczysz na dywidendę to liczysz na wzrost kursu.
    Ale po co ja mam kupić te akcje drożej niż ty skoro nic z nich nie będę miał? Bo zysk z którego nic nie będę miał wzrośnie x2? Zero przemnożone przez cokolwiek nadal da zero.
    Jeśli mam kupić drożej niż, z nadzieją że ktoś inny kupi drożej niż ja bez żadnego powodu to się nazywa piramida finansowa, a nawet nie piramida bo w piramidzie masz "obiecany" jakiś profit.
    Chyba że kupujesz akcje jak znaczki - bo je lubisz, zbierasz, to hobby czy sentyment.

Giełda to rozumie, dlatego była zdrowa reakcja na wyniki - dobry wynik do ceny akcji - kupuję bo jak będzie dywidedna to stopa zysku będzie spora. I wszyscy kupili bo to chwila, owczy pęd, a potem spokojnie poczytali ile tej dywidendy będzie. Przemnożyli swoje akcje przez ZERO i podjedli decyzję że jednak nie ma sensu.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Karol [146.70.28.*]
    w raporcie co prawda nie ma nic napisane o dywidendzie, jednakże podział zysku należy do kompetencji zgromadzenia wiec trzeba poczekać do walnego i najlepiej się na nie wybrać i zgłosić inny podział zysku niż jest w raporcie. przy takim zysku i kapitale zapasowym jakby dywidenda była w przedziale 60-70gr to nie zatrzęsło by to spółką. poza tym i głównym akcjonariuszom może też zależy na niej ale tego jak na razie nie okazują.
    No niestety tutaj to nie ta sytuacja, z tego co widzę po strukturze, to większościowi mają przedstawicieli w Radzie, więc raczej to ich pomysł żeby hajs szedł na kapitał zapasowy. Nie ma żadnego fundu, więc nie ma kto wywierać presji na dywidendę.

Skoro od razu jej nie uchwalili, to szanse na to, że coś jednak sypną oceniam bardzo nisko.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Posiadacz [217.213.153.*]
    No ja kupiłem z myślą że może zrobią dywidendę, też nie doczytałem. Miałem dzisiaj wybór kupić Fotovolt za 20 tysięcy albo Patka. Kupiłem patentusa i liczę że odrobię stratę dzisiejszą, może będą nim bujać w przyszłym tygodniu.
    To fenomenalna spółka ale specyficzna.
    Raczej staram się inwestować w spółki działające w energetyce, tylko z brasem mi nie wyszło bo zamrożony jestem tam już 3 lata. Fotowolt coś się szykuje, energa dała ładny zysk. Patek też pewnie odzyskam kasę.
    Kiedyś miałem patka po 80 groszy ponad 110 tysięcy i sprzedałem jak poszedł na 1,8 teraz wróciłem i liczę że znów zarobię.
    W sumie skłamałem dobrałem dzisiaj Fotowolt kilka tysięcy.
    Powodzenia
  • Re: Dywidenda Autor: ~Zxv [45.11.60.*]
    Z tą firmą jest taki problem, że sensowny obrót jest jedynie przy okazji raportów, ew infa, cała reszta przypomina handel w warzywniaku. Ja pół roku wisiałem na stracie, wczoraj zamknąłem pozycję ale z zyskiem przy 4,5 jak zobaczyłem ten dziwny zjazd. Fajna spółka, tylko mało popularna.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Analityk [5.173.222.*]
    Cena / zysk = 2
    Będzie grubo :)

P.S. Polecam również Mirbud z portfelem zamówień 6,1 mld PLN.
    No mirbud Ciekawa spółka. Plan taki że dobiorę jeszcze kilka mniej płynnych spółek i takich z WIG 20
    Mam onde, cyfrowy po 10,10 PLN nieszczęsnego brasa, fotowolt może tam być ciekawie ale mało płynnie ale jak coś im wypali na dzierżawionych ziemiach to może być ciekawie, no i jeszcze dobiorę pod dywidendy coś.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Karol [146.70.81.*]
    Wiemy że główni udziałowcy maja 80 % głosów na Walnym.Wiec wg mnie są 3 opcje możliwe do zrealizowania:
    1. faktycznie zostawiają te blisko 60 mln zysku na zapasowym bo mają np. jakąś akwizycje na "oku".
    2..poczekają kurs spadnie i sie ustabilizuje i zrobią wezwanie: jest wolnych ok 6mln akcji, wezwanie po 5zł wydają 30mln ale wszystkie akcje wtedy byłyby u Dudów????
    3. Rozumie jak były zyski małe tj. 2-3 mln, ale ty mamy 60 mln, wiec może na Walnym "młode Dudy" bedą za dywidendą?? tylko aby ktoś obcy zgłosił.
    Co Wy na to??

• Re: Dywidenda Autor: ~asad [83.24.0.*]
    a co bedzie jak w 2024 znowu zarobia 60 mln pln netto ?
    a moze 100 mln ?
    nadal bedzie po 4 pln ?
    czy 40 :)
  • Re: Dywidenda Autor: ~Inwestor [5.173.233.*]
    Takie porównanie: Torpol 100 mln zysku cap 900 mln vs Patentus 60 mln zysku cap 100 mln. Jak to skomentujecie?
    Patrzcie że w histori już mieli spore zyski i co z kasą zrobili? Poszło w zapasowe i tyle. To niestety nie jest spółka dywidendowa.
  • Re: Dywidenda Autor: zbieracz_grzybow [31.178.30.*]
    I bardzo dobrze.
    Mam gdzieś dywidendę a potem odcięcie od kursu.
    Wolę by wydali to na konkretne przejęcia i wejście w nowe branże.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Analityk [46.113.8.*]
    Bez dywidendy kurs w tym roku wzrośnie do 8-10 zł.
    Post o dywidendzie spełnił swoje zadanie ponieważ mogłem kupić sporo akcji poniżej 4 zł.
    P.S. @Znawca, bardzo dziękuje za dodanie tego tematu na forum.
  • Re: Dywidenda Autor: ~Posiadacz [217.213.152.*]
    Dokładnie z taką kasą na koncie jak nie będzie dywidendy mogą przejmować różne biznesy. Ja w tą spółkę zawsze wierzyłem i udało mi się wiele razy tu być najgorzej wspominam rok 2009-10 jak niejaki wizjoner naganiał na kopalnie w Chinach i indi że czuł już kurkumę. Później zakupowałem po 70-80 groszy gdy nie było zainteresowania a ktoś stał na ukrytym. Wtedy miałem 110 tysięcy akcji i sprzedałem pozniej po wynikach. Teraz znów kupiłem i będę trzymał.
    Obroty były tu mizerne ale się nie przejmowałem, minusowe zyski roczne itp.
    Teraz kupiłem też fotovolta (absolutnie nie namawiam) mówię tylko dla przykładu, bo za jakieś 2-3 lata znów będę się na forum cieszył że udało mi się nieźle zarobić.
    Ważne aby spółka na czas dawała raporty i robiła swoje czyli biznes a nie skupiała się na giełdzie, giełda jest dla nas.
    Pozdrowienia dla prawdziwych inwestorów.
[x]
PATENTUS -1,72% 2,86 2026-05-15 16:49:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.