• Raport 2023 Autor: ~Aiaiaj [37.248.214.*]
    Co taka cisza? Koszty zżerają firmę. Czy uda im się przełożyć to na większe przychody? To jest otwarte pytanie. Mam wątpliwości. Liczylem, ze koszty przełożą się już na efekty,tymczasem firma robi głęboki przysiad. No Panowie z zarządu, trochę margines nadkruszyliscie. Wygląda to średnio. Chętnie poczytam komentarze innych.
  • Re: Raport 2023 Autor: ~qwerty [80.238.117.*]
    Jeszcze nie czytałem - tylko pierwsze strony (i trzeba to rozliczyć na 4 kwartał), ale na "plus" trzeba im przyznać, że w tych okolicznościach nie przyznali sobie żadnych akcji z programu motywacyjnego (a 25% było uznaniowe) - czyli nie napluli w twarz mniejszościowym, a to na NC nie jest takie oczywiste :)
  • Re: Raport 2023 Autor: ~Henryk [188.146.238.*]
    Ja tu widzę analogię do pewnej spółki z wig20, redukują koszty pracowników, bo wiele zadań zrobi wkrótce automat AI. Wtedy przyjdzie czas na lepsze wyniki i więcej projektów
  • Re: Raport 2023 Autor: ~Pesymista [84.181.140.*]
    A gdzie bialocz i fanpli? Czy rakieta już odpala? Dobieracie dalej ?
  • Re: Raport 2023 Autor: ~Aiai [37.248.214.*]
    Henryk no właśnie na razie to AI niewiele zrobi i nie ma co wiązac tego z tym co się dzieje. W raporcie widać mnóstwo kosztów albo nad czymś pracują albo się przeliczyli i dostali za mało zamówień. Jak redukują to już w tym kwartale, ale to znowu wyjdzie w praniu. Ja też liczę na to AI finalnie, ale to jako dodatkowe narzędzie w przyszłości, które ogranicza koszty, na razie zwyczajnie trzeba obserwować ten rynek i nie robić nerwowych ruchów, bo zaraz się okaże, że w ogóle nie mają przychodów z powodu braku pracowników. Bo jak mówię, ai ci nie zastąpi dzisiaj żadnej firmy z pozycją na rynku.
  • Re: Raport 2023 Autor: ~bialoczerwony1972 [31.60.224.*]
    Raport jak raport! Powodów do zadowolenia dla akcjonariatu brak. Strajk i zamrożenie zleceń z tym związanych sporo im namieszało a to przecież pod duże VFX zwiększali zespoły. Brakuje mi ciągle konkretów w kwestii IP. Słabo to wygląda. No i dywidendy raczej nie będzie albo będzie bardzo symboliczna....Kurs nie ma pod co rosnąć więc resztki mocno zniecierpliwionych będę wyrzucać papier i będzie dalsze osuwanie ... Może nawet jakaś panika. Mam cichą nadzieję, że będzie i że skorzystam :)
  • Re: Raport 2023 Autor: ~fanpli [213.134.190.*]
    napisali, że zespół obecnie to 435 osób
    było ok 400 więc koszty zatrudnienia i utrzymania zespołu są oczywiste
    dolar też im nie służył -1,4 mln zł
    co dalej?
    w zeszłym roku nie dotknęli witchera, w tym mają go zapisanego na ok 8 mln
    o AI napisali jako o wrażliwych dla branży zmianach, ale się do tego już od jakiegoś czasu szykowali
    i napisali, że to powinno być dla nich z korzyścią
    JP GAMES bez opóźnień i duże nadziej zw z grą
    i ok, widzę, że znowu widzą w rozwoju developingu gier potencjał bo kiedy nastał kryzys właśnie w tej branży
    to jakoś bardziej oportunistycznie do tego podchodzili
    uważają, że po zawirowaniach zw ze strajkiem i perturbacjach w branży ta ma się odrodzić i są do tego przygotowani
    ps> to nie moje słowa ale wszystko co można znaleźć w raporcie - no może poza uwagą o zwiększeniu uwagi w kierunku gamingu, pożyczyli też jakąś kasę IG...

cyt
    ''Ja też liczę na to AI finalnie, ale to jako dodatkowe narzędzie w przyszłości, które ogranicza koszty,...''
    z raportu:
    ''Grupa Platige Image szacuje, iż najbliższe lata mogą być okresem skoku technologicznego z wykorzystaniem 
    narzędzi opartych o AI (sztuczną inteligencję) oraz Unreal Engine co istotnie wpłynie na branżę, poprzez nowe 
    technologie służące do tworzenia obrazu i efektów specjalnych aż po rewizję zasobów technologicznych 
    niezbędnych do ich wytworzenia. Grafika AI, czyli grafika generowana przez sztuczną inteligencję rewolucjonizuje 
    tworzenie obrazów, wykorzystuje zaawansowane techniki sztucznej inteligencji, takie jak uczenie maszynowe i 
    głębokie sieci neuronowe, do generowania realistycznych, oryginalnych i artystycznych obrazów. Grupa ocenia iż 
    finalne wykorzystanie potencjalnych nowych narzędzi powinno pozytywnie wpłynąć na dalszy jej rozwój."
    0000156888_202403140000151923.pdf (bankier.pl)
  • Re: Raport 2023 Autor: ~Breton [84.181.140.*]
    @fanpli

Nadal chcesz mnie atakowac za to ze pisalem, ze nie jest dobrze?

Bialocz moze mial racje, ze trzeba mi bylo zrobic kolko ale zawsze moze pojawic sie jakies info o IP czy grze, dlatego to zawsze ryzyko.
  • Re: Raport 2023 Autor: bialoczerwony1972 [79.191.226.*]
    @Breton

Na kółko będzie być może czas w ostatni dzień 1Q gdy żelki będę stroić swoje okienka. W ostatni dzień 4Q2023 ładnie podciągnęli, a potem opadanie again bo jak na razie nie pod co rosnąć. Niewielkim pakietem ( 500 no może 1000 akcji) można się pobawić, tylko czy potem w kwietniu to opadanie będzie a jeśli tak to ile % w dół do raportu w maju? Wydaje się że wszystko co najgorsze to chyba za nami... Niepokoi jedynie mocna złotówka no i cała ta machina filmowa w końcu ruszy.....

@FanPLI
    Teraz sam widzisz,że nie miałeś racji że strajk nie wiele namiesza w PLI. Konsekwencje zaskoczyły nawet mnie pomimo,że podejrzewałem ze się odbije to czkawką naszej "perle". Zresztą podejrzewam, że panowie z zarządu tez zostali mocno zaskoczeni to tak na twoją obronę byś nie czuł się mocno osamotniony ;) haha
    Skoro wszystko idzie zgodnie z planem, w JP Games to nie powinni podać jakieś przybliżonej daty kiedy będzie gotowa wersja Gold Master? No nie wiem np 4q2024 albo 2q2025r . W IG tez długo pisali,że wszystko idzie zgodnie z planem, aż potem okazało się kasy brak, inwestora brak i będą okrajać grę, tak więc radzę ci kolego gdy czytasz że wszystko idzie zgodnie z planem bez podawania żadnych konkretów niech ci się zapali czerwona lampka ;)
    Halny dopiero 2025 czyli reszta filmów i seriali to może gdzieś 2027 albo i później.... W takim razie nawet tego nie warto brać pod uwagę...
    Zero słowa o koprodukcji dokumentu Dzieciak- 98, więc prawdopodobnie robili to za waciki, a nie za jakiś fajny procent..
    @Breton
    wyraźnie pisałeś o zwolnieniach i z tym polemizowałem
    na razie to na koniec roku widzę skok do 435 osób z poziomu ok 400
    widać koszty zw z powiększeniem zespołu co przy braku zakładanych zwiększonych r/r wpływów z filmowych
    np brak witchera - przesuniecie na 2024, zaowocowało takim kwartałem
    ''Staramy się, tak jak większość firm z branży, dostosować bieżące koszty, w tym wielkość zespołu produkcyjnego, do niższego poziomu zamówień niż spodziewany. Nie chcemy jednocześnie dokonywać dekonstrukcji pieczołowicie budowanych zespołów i kompetencji, oczekując ożywienia związanego z zakończeniem strajku i pełnego powrotu przerwanych produkcji w perspektywie kilku miesięcy. Może to wpłynąć na niższe przejściowo wyniki finansowe. Cykliczność popytu w obszarach, w których działamy, uwidaczniała się już wielokrotnie i skutkowała dynamicznie rosnącym popytem po okresach obniżenia aktywności produkcyjnej.''

w branży pewnie namiesza AI i to co robiło 10 osób może zrobi o wiele mniej?
    na pewno jest ciekawy okres, pli ma kompetencje i know-how więc powinno wykorzystać te zmiany jako szansę a nie zagrożenie!
    pewnie jak nadejdzie właściwy moment dla ekspansji AI to nie mam nic przeciwko temu aby personel był znacznie mniejszy
    ps> mamy dane na koniec 2023, kończy się 3 kw 2024, gdzie jesteśmy obecnie? zakładam, że idzie odbicie, b-cz kiedyś policzył, że w 1 kw kończy się bardzo dużo projektów...

• Re: Raport 2023 Autor: ~Aiai [37.248.214.*]
    Qwerty, ale te warranty za 2023 rok sobie przyznali. Jest uchwała z tego co pamiętam. Akcje mogą być objęte do końca 2024 roku w ramach tego programu.
    Aiai chyba jednak się mylisz
    nie myl programu 2022 z 2023
    warrantów nie przyznano z nowego programu
    koszty zarządu o połowę niższe i nie ma w nich ok 1mln jak w 2022 z przeliczenia przyznanych akcji w tymże programie
    qwerty ma rację!
    To duzy pozytyw i tak buduje sie zaufanie do zarzadu.
    Jak zawsze widzisz pozytywnie, ja nie jestem takm optymista. Pisza o zelceniach, ze tu chca w tym ROKU sie poprawic. A nic o IP czy grze.

Naturalnie, ze zwiekszyli ilosc pracownikow. Oni mieli ponad 500 osob, zostalo zwolnionych i do tego sie odnosilem. Czasam sie zastanawiam, na ile obiektywnie patrzysz na spolke, mam wrazenie mocno rozowych okularow. Ale rozumiem, sam mam sentyment do PLI a czulem w zeszlym roku ze trzeba wyjsc i wrocic w roku 2025 badz pod koniec 2024. No nic, za pozno.
    nie jestem tu od roku i widzę fluktuacje w branży i po słabych okresach przychodzi odbicie
    ale, taki strajk to miał miejsce pierwszy raz, nie doceniłem jego skutków
    o IP masz tu opis:
    cyt
    1. Produkcja gier komputerowych (game development) Spółka planuje wykorzystać posiadane kompetencje w zakresie tworzenia grafiki komputerowej dla branży game development, rozbudowując je istotnie o kompetencje w zakresie produkcji i sprzedaży gier. W powyższym zakresie Spółka rozpatrywać będzie różne scenariusze, w tym m.in.: pozyskanie zespołów deweloperskich i tworzenie spółek celowych, zawiązanie spółek celowych z innymi deweloperami, produkcję gier „in house”,  
    umowy typu „revenue share” (podział zysków) związane z koprodukcją gier i odpowiedzialnością za wizualną stronę gry, akwizycje podmiotów produkujących gry i inne, w zależności od zidentyfikowanych korzystnych biznesowo możliwości na rynku. W ramach realizacji Strategii rozwoju w zakresie Game Development, w 2023 roku miały miejsce poniższe działania: • Kontynuowane były prace wewnętrzne w Spółce Image Games SA (zamiennie IG) w zakresie produkcji pierwszej gry o nazwie kodowej Rookie. Spółka Image Games to wspólne przedsięwzięcie Platige Image S.A oraz Movie Games S.A w zakresie stworzenia oraz skomercjalizowania gier z segmentu AA. W 2023 roku kontynuowane były prace wewnętrzne w zakresie organizacji produkcji pierwszej gry o nazwie kodowej Rookie. Obecnie projekt o nazwie Rookie jest w fazie wstępnego vertical slice. Spółka rozważa możliwe modyfikacje projektu gry w oparciu o uzyskane rekomendacje, po trwających rozmowach z publisherami. Zamiarem stron jest dalsze pozyskanie środków finansowych na pomostowe finansowanie produkcji gry do finalnego etapu vertical slice, a następnie pozyskanie istotnego inwestora branżowego. Na dzień sporządzenia niniejszego sprawozdania, spółka Image Games S.A. dopuszcza wystąpienie przesunięć w realizacji kroków milowych projektu gry w związku z koniecznym pozyskaniem finansowania do realizacji potencjalnych modyfikacji gry oraz z uwzględnieniem trudnej sytuacji na rynku gamingowym. • Kontynuowane były prace PJ Games Sp. z o.o. (zamiennie: PJ). Celem działalności spółki jest budowa studia gamingowego oraz realizacja projektu polegającego na doprowadzeniu uzgodnionej przez założycieli spółki koncepcji gry komputerowej, której pomysłodawcą jest Juggler Games Sp. z o.o., do wersji tzw. Gold master (tj. wersja końcowa gry) oraz jej odpłatna dystrybucja. Zgodnie z zatwierdzonymi założeniami oraz harmonogramem produkcyjnym spółka PJ kontynuuje prace nad fazą Alpha projektu. W ramach prac w roku 2023 należy wskazać 3 kluczowe obszary: rozwój gameplay'u city builder, rozwój modułu auto battler oraz warstwa wizualna. W zakresie rozwoju city buildera zostały opracowane kolejne systemy rozgrywki oraz integracja z modułem autobattler. W warstwie wizualnej został sfinalizowany kierunek graficzny gry i prowadzone były prace nad uzyskaniem tego kierunku w produkcji gry. Równocześnie został zaprojektowany i przygotowany do implementacji interfejs gracza. Na dzień sporządzenia niniejszego sprawozdania, spółka PJ nie przewiduje istotnych opóźnień w realizacji projektu gry. • Platige Image S.A. zgodnie z założeniami w ramach prowadzonych selekcji projektów gamingowych nabyła od spółki Polyamorous Sp. z o.o. w dniu 1 marca 2022 roku prawa stanowiące wkład twórczy do rozpoczętego projektu gry z gatunku RPG. Prawa, o których mowa w zdaniu poprzedzającym, na moment sporządzenia niniejszego sprawozdania odpowiadają trwającemu etapowi prototypowania. W 2023 roku nie prowadzono prac związanych z realizacją powyższej gry. Grupa koncentruje swe działania na wydaniu pierwszej gry realizowanej w ramach spółki PJ Games Sp. z o.o., co powinno nastąpić w trzecim kwartale 2024 roku. Selekcja kolejnych projektów gamingowych prowadzona jest w sposób ciągły i z uwzględnieniem bieżącej sytuacji rynkowej w obszarze gaming''
    >>>o ile w IG niewiele się dziej, choc pltiż udzielił pożyczki 200 tys zł o tyle JP Games ciekawie się zapowiada i pli planuje oprócz samej gry rozwój własnego działu gier
    o filmówce poniżej:
    cyt
    ''. Produkcja filmowa (film development) Projekty w tym obszarze dotyczą filmów i seriali animowanych oraz live action. Model pracy oparty jest o budowę własnych konceptów o charakterze IP, pozyskiwanie konceptów zewnętrznych, ocenę ich komercyjnego potencjału, możliwości finansowania i optymalnej kosztowo produkcji. W ramach realizacji strategii rozwoju w zakresie produkcji filmowych i telewizyjnych, w 2023 roku w spółce Platige Image S.A. miały miejsce poniższe działania: • Kontynuowane były prace w zakresie developmentu i sprzedaży koncepcji filmowych i serialowych wedle profilu portfolio opartego o tematykę high concept oraz gatunkową, w tym fantasy, science-fiction, horror i mystery. Prace developmentowe dotyczyły w szczególności projektów adaptacji IP znanych zarówno na polskim jak i na zagranicznych rynkach. Wśród projektów, które rozwijane były w ramach portfolio 2023 znalazły się przede wszystkim książki o znaczącym zasięgu czytelniczym. • W portfolio projektów międzynarodowych znalazły się cztery projekty, obecnie w aktywnej fazie packagingu, podczas której pozyskiwani są partnerzy i twórcy do współpracy przy projekcie. Znaczna część prac dotyczyła adaptacji książek autorstwa bestsellerowego autora Tada Williams’a - przy projekcie Otherland nawiązano współpracę z producentem wykonawczym serii Koło Czasu. Ponadto, kontynuowane były prace nad adaptacją gry Medium we współpracy z Bloober Team S.A., oraz serialu animowanego w gatunku fantasy na podstawie serii książek o międzynarodowym zasięgu. • W portfolio projektów lokalnych trwały prace nad przygotowaniami do produkcji oraz dystrybucji projektu Halny na podstawie książki autorstwa Igora Jarka o tym samym tytule, w reżyserii Kordiana Kądzieli. Zdjęcia planowane są na rok 2025. Kontynuowane były również prace nad pozostałymi projektami w istniejącym portfolio, w tym dwoma serialowymi (kolejno w gatunku grounded sci-fi i horror) oraz jednym fabularnym będącym adaptacją thrillera psychologicznego, który stał się międzynarodowym bestsellerem krótko po swojej premierze w 2023 roku. • Część projektów została zaoferowana m.in. platformom streamingowym oraz agentom sprzedaży na rynkach międzynarodowych. • Prowadzone były działania w celu pozyskiwania funduszy oraz dofinansowań na rzecz rozwoju projektów będących międzynarodowymi koprodukcjami oraz lokalnych produkcji. Projekt Otherland otrzymał dofinansowanie z Creative Europe Media. Prowadzone były również działania na rzecz finansowania produkcji filmu Halny.''
    >> halny stara się o państwowe dofinansowanie i przechodzi kolejne etapy, niestety zdjęcia z 24 przesuną się na 25...

Dzieki, czytalem. Dla mnie brak konkretow.

Ja wierze w PLI, jedynie mam watpliowsci kiedy odpali, zreszta juz od 4 lata jestem na spolce.
    a nie, przeoczylem, 3 kwartal 2024. miejmy nadzieje ze nie bedzie opoznien
    przeoczyłeś bo pewnie nie zauważyłeś, że pierwszy raz rozgraniczyli czysty bilans i omówienie
    dotychczas to było razem
    a teraz szczegóły masz tu:
    wrzucam też o programie motywacyjnym bo qwerty napisał, że nie przyznano akcji a aiai, że tak
    wg mnie uchwalono, że potencjalnie tak, ale po pierwsze walne zatwierdzające spr roczne miało to zatwierdzić
    po spełnieniu określonych progów
    tego nie spełniono i koszty zarządu nie zostały skorygowane ani ebitda też nie o koszty właśnie tego programu
    więc na razie nie ma o czym dyskutować...
    Dnia 2024-03-15 o godz. 11:25 ~fanpli napisał(a):

"o IP masz tu opis:

Halny stara się o państwowe dofinansowanie i przechodzi kolejne etapy, niestety zdjęcia z 24 przesuną się na 25..."  
    Wychodzi na to, że każdy składnik IP będzie miał przesunięcia i to nie małe...
    Różnica FanPLi miedzy nami jest taka, że ty musisz dostać to na tacy w raporcie tak jak i temat strajku, ja natomiast gdy czytam ogólniki, że wszystko idzie zgodnie z harmonogramem, a brak jest podanych dat nawet przybliżonych to staję się podejrzliwy!
    Co ciekawego się dzieje w PJ Games???

w IG coś się dzieje, ale nie tak dobrze jak a jp games bo raczej to samo napisali w raporcie co w poprzednim kwartale
    no - była pożyczka od pli czyli działają...
    hehe, co do predykcji wydarzeń i wyciąganiu właściwych wniosków to nie jestem tak doskonały tak jak ty b-cz

IG jest prawie martwe, na kroplowce. Tyle w temacie, insajderowsko
    Halny dla mnie i tak ma sredni potencjal... licze tylko na ten animowany projekt, ten o kosmitce robiony na podstawie scenariuszu Pani ktora maial duzy sukces ostatnio na podstawie filmu o Romach w Polsce, wiec licze ze scenariusz z nami jest rownie dobry, oraz licze na medium. Ale to potrwa ... dla mnie jedynym powodem wzrostow w tym roku moze byc gra wlasna.
    hehe, mają prawa autorskie do sc-fi od mroza
    - chór zapomnianych głosów
    nawet kiedyś wypożyczyłem tę książkę i przeczytałem, jest ok
    jak to kiedyś prezes nazwał - zgodne z dna platiża
    ale, czekam na moment kiedy fatimę ruszą bo jednak tam tkwi największy potencjał
    Ksiazka jest srednio wybitna ale takie ksiazki sa ekranizowane na blockbustery, wiec tez mysle, ze jest ciekwy projekt.

fatima - nie wydaje mi sie, religijna papka, oprocz dzieci w szkolach w religijnych krajach kto na to pojdzie do kina?
    A policz dzieci w katolickich krajach? Brazylia, Argentyna, Meksyk, Portugalia, Włochy, Hiszpania, Francja, Polska, sporo katolików w Afryce i jeszcze wiele innych krajów. Niech pójdzie tylko co któreś dziecko.... Tylko tu potrzeba światowego dystrybutora z workiem kasy! I nie bierzesz jednego pod uwagę, że z każdym dzieckiem 8-9 letnim lub dwojgiem dzieci do kina idzie jego/ich rodzic. To akurat wiem z doświadczenia i obserwacji sal kinowych gdy bywam ze swoim smykami w kinie....
    moze i masz racje z Fatima, ale czy my w ogole wiemy ze oni nad tym pracuja?
    @FanPli.
    W IG coś się dzieje bo pożyczyli na donuty i kawę??? Weź mnie nie rozśmieszaj.
    Tu nie trzeba być doskonałym tylko zdjąć już czas te różowe okulary. Potencjał spółki jest ogromny tyle że mieć nie znaczy dać radę go wykorzystać co jak na razie widać po raportach i kursie ...
    Moim zdaniem nie pracują. I nie wiem czemu FanPli w ogóle o tym wspomina Szkoda że sama spółka nie wspomniała nic na ten temat, czy i kiedy zaczną coś dłubać ...
    B-CZ
    dobrze, że napisałeś iż to twoje zdanie
    dla równowagi wrzucę swoje - pracują
    jakby kompletnie się nic nie działo pewnie by o tym napisali bo czemu nie?
    tajemnica jakaś? platiż kapitałowo się tam nie angażował i stąd odsprzedał część akcji anshar studios
    oczywiście motorem napędowym miał być mov i pan gnyp a nie pli i to oni mieli odpowiadać za finansowanie i znalezienie wydawcy
    pli mocno zaangażowało się w jp games i na tej bazie chce rozwijać własne studio robiące gry
    podtrzymało, że premiera tego gameplay city builder ma być w 3 kw tego roku!
  • Re: Raport 2023 Autor: ~Breton [79.255.49.*]
    Nie pracuja fanpli, masz zle informacje badz znowu sobie cos wmawiasz, jak zawsze zakladajac ze wszystko super sie bierze. a kto ma racje, zobaczymy w nast reportach. przypomnie sie.
    tak się zarabia, fund ogłasza, że lpp coś tam nabroiło w rosji i dlatego zajmuje krótka pozycję
    spółka pikuje -37% mając sporą egspozycję na wig20!
    pato-spekulacja na bananie
    zobaczymy jak się to zakończy, do tego dziś wygasają kontrakty
    LPP złożyło zawiadomienie do prokuratury dot. materiału Hindenburg Research - Stooq 

Powtórka z Lotosu i rekomendacji 0zł! haha Co mnie obchodzi LPP ważne że PLI wpadło po 21zł choć liczyłem na więcej i taniej.... To nic może w następnym tygodniu coś się uda....

IG: vertical slice podobno gotowy, ale nikt nie chciał wyłożyć na niego kasy.. Więc co można robić bez kasy i bez inwestora? A już wiem przecież mieli ją okroić, to pewnie za te drobne ją okroją, krawiec tez chce zarobić ;) Jak można pracować bez kasy na produkcję gry? No chyba,że mają już kogoś kto wyłożył grosz, ale nie chce im się informować rynku i nie mam tu na myśli PLI tylko MOV. Zobacz sobie kapitalizację tego Detalion czy jakoś tak co to ma niby zając się produkcją Rookie xD
    PJ: sorki mój błąd tego akapitu akurat nie doczytałem...
    Zrozum, że gramy w tej samej drużynie ale twój optymizm jest po prostu męczący żeby nie napisać wq*rwiający! Podobnie było, ze strajkiem, emisją po 25zł itd itd

Strasznie meczycy jest optymizm fanpli. Chodzi na walne i wiele wie ale oprocz tego trzeba uwazac i nie wierzyc w co pisze zakladajac co ma sie wydarzyc.
  • Re: Raport 2023 Autor: ~Aiaiaj [37.248.208.*]
    Dla mnie ewidentnie temat IG jest martwy. Nie wiem czy projekt izometryczny wzorowany na Disco Elysium to przerost treści nad formą czy jednak cos z potencjalem. Pewnie wszystko można sprzedać, kwestia promocji, nie wierzę jednak że tu wyciągną nagie królika z kapelusza. Nic się nie dzieje i cisza będzie to uprawdopodabniac. Inne IP to też w większości pieśń przyszłości. Ta druga gra ma być wydana w tym roku? Ktoś w to wierzy, kwiecień za rogiem a tu nawet jakiegoś harmonogramu promocji ani widu ani słychu. Nic kompletnie nie wiadomo. Kto tak robi?
  • Re: Raport 2023 Autor: bialoczerwony1972 [83.5.174.*]
    Ze styczniowego czatu z MOVIE GAMES:
    Image Games
    Martinez
    12:27
    Według ostatnich informacji, Marta Fijak, dyrektor kreatywna produkcji odeszła z Anshar Studios. Czy to oznacza, że projekt Image Games zostanie anulowany?
    Odpowiadający na czacie
    12:27
    Piotr Gnyp: projekt nie jest anulowany.
    Kuba
    12:43
    Jak będzie wyglądał proces połączenia Image Games i Detalion, czy odbędzie się wymiana akcji, kiedy?
    Odpowiadający na czacie
    12:43
    Justyna Supernak, Piotr Gnyp: W ostatnim ESPI o zawartym termsheet pomiędzy spółkami Detalion, Platige Image i Movie Games opublikowaliśmy ramowe założenia dotyczące dalszych działań. Jednym z kluczowych wspomnianych elementów było przekazanie inwestorom finansowym emisji w Image Games dopuszczonych akcji Detalion Games. Dalsza komunikacja tego procesu będzie odbywała się za pośrednictwem systemu ESPI, zgodnie z prawnymi wymaganiami.
    Rookie:
    Gość
    12:25
    Co się dzieje z Rookie?
    Odpowiadający na czacie
    12:25
    Justyna Supernak, Piotr Gnyp: 2023 to był trudny rok dla branży gier, zarówno tutaj w Polsce, jak i zagranicą. Wiele studiów zostało zamkniętych, wiele projektów zostało skasowanych, tysiące osób zostało zwolnionych.

Rookie był projektowany w innej rzeczywistości. Był to czas, kiedy gry o tych budżetach i tworzone przez znane studia dość łatwo pozyskiwały wydawców. Dwie wojny, inflacja i niespokojne czasy zupełnie zmieniły ten krajobraz.

Gra jest na etapie vertical slice zgodnie z obietnicami. W pierwszej połowie 2023 skupiliśmy się głownie na pozyskaniu strategicznego inwestora bądź też wydawcy. Prowadziliśmy na początku sami, a potem z pomocą EY kilka dość obiecujących rozmów, które niestety nie zakończyly się powodzeniem. Druga połowa roku była poświęcona na dokończenie rozmów, ale też i przeprojektowanie gry, tak by do jej ukończenia potrzebna była mniejsza kwota, oraz była ona bardziej mainstreamowa. Warto podkreślić, że nie jest to też nic niespotykanego w branży. Często pomysły zanim zaskoczą potrzebują kilku iteracji. Nawet tacy giganci, jak Naughty Dog sami mowią o 3-5 próbach.

Oczywiście, do przebudowania aktualnej wersji vertical slice ze zmienioną walką będzie potrzebne finansowanie.

Gry RPG mają swoje oddane grono fanów, są trudniejsze do wykonania, a przez to mają jeden z największych współczynników opłacalności, jako gatunek.

Moja refleksja:
    Tylko ktoś w mocno różowych okularach może twierdzić, że IG nadal robią grę. Fijak odeszła bo Gnyp nie zaprzeczył, informacji o nowym kreatywnym brak, kasy na przerobienie vertical slice brak, informacjo nt. połączenia IG i DetGames brak 200 tyś złotych to jak pisałem kawa i donuty dla kilku osobowego zespołu na pół roku ;)

PI Games:
    Skoro wg naszego kolegi w różowych okularach który bezkrytycznie wierzy we wszystko co jest napisane w raporcie ( tak jak wcześniej raporty donosiły. że w IG wszystko idzie zgodnie z harmonogramem zanim Gnyp na czacie nie powiedział co i jak), gra od PJ Games ma być gotowa w 3Q ( przypominam, że mamy koniec 1Q) zostało 120 dni do końca 3Q haha więc to pewnie musi być którąś z tych zapowiedzianych tu bo jak inaczej przygotowywać jakikolwiek marketing nawet najtańszy takiej gry skoro nikt nic nie wie https://www.youtube.com/watch?v=6_QIi0CWwIg&ab_channel=ImageGame Wątpię czy gra będzie gotowa w 2024 do odpłatnej dystrybucji....
    na ost walnym poruszony był temat obu gier
    podejście pli do IG jest jakby oportunistyczne - będzie to ok, nie będzie to nic złego się nie stało....
    pli kapitałowo się angażuje tylko w JP Games bo tu decyduje i wszystkim, jest opis co i jak w raporcie
    i potwierdzenie wydani gry w tym roku!
    ps> jeśli napisałem, że w IG coś się dzieje to nie oznaczało to, że jest super dobrze ale to, że projekt nie został anulowany
    całkowicie, ile zrobili i kiedy zrobią i czy w ogóle zrobią? to nie do mnie pytania bo nie wiem
    natomiast wiem, że JP Games to wspólny projekt Jakuba Jabłońskiego
    The Collective Memory Through Online Games (COMTOG): Jakub Jablonski on 'My Memory of Us' (youtube.com)
    Juggler Games
    jugglergames.com – Warszawa 
    i Platige i tu wszystko idzie wg planu, platiż nawet nie wyklucza wydania gry własnymi siłami..
    Platige Image gra Juggler Games (wirtualnemedia.pl)

Mam nadzieje, ze ta ich wspolna gra bedzie wygladac lepiej niz obecna nowa produkcja Juggler :

https://store.steampowered.com/app/2291700/Tarnished_Blood/

Wyglada fatalnie.
    w zeszłym roku na jakiś targach za zachodnią granicą pokazywali mały fragment gry i były
    bardzo pozytywne opinie - na razie nie podali tytułu ale wiadomo, ze to gameplay builder city
    oczywiście juggler nie jest IP Games - bo ta jest spółką celową z całym doświadczeniem i know-how pli
    hehe, inwestory jarają się grą od MOV za 2 mln zł i w dodatku to symulator dealera narkotyków
    więc gra za ponad 3 bańki też może być dochodowa, wcale nie musi kosztować krocie
    ale, czas pokaże jak będzie?
    kto o zdrowych zmysłach pozwoliłby w coś takiego bawić się swoim dzieciom?
    ps> ostatnio świat podbija UN5 a wiadomo co platiż potrafi w tym temacie...

Z calym szacunkiem, ale mieli napisac ze odzew na city builder byl nie pozytywny? Mnie nie chodzi, co jest napisane w raporcie a co Juggler potraf na przykladzie ich produkcji z tego roku. IG games tez maja supe mega pozytywny odzew a nikt gra nie jest zainteresowany. Fanpli, prosze, dziekuje bardzo jezeli dzielisz sie informacjami z walnych ale prosze badz mniej optymiystyczny do kazdego zdania z raportu.
  • Re: Raport 2023 Autor: bialoczerwony1972 [79.191.26.*]
    @FanPLI
    Osobiście na gry nie liczyłem, może trochę na początku na Rookie zanim nie zorientowałem się że to będzie kicha. Przedmówca dobrze pisze, kolego czytaj raport i nie wierz we wszystko co tam piszą! Powtórzę jeszcze raz, że o IG pisali ze wszystko idzie zgodnie harmonogramem aż nagle Gnyp twierdzi, że gra będzie okrojona,że finansowania brak, a on już powinna być prawie gotowa! Jeśli uważasz, że mijam się z prawdą to sprawdź raporty co pisali o IG... Zlituj się i nie wydurniaj wierząc we wszystko co ci spółka napisze w raporcie :)
    białoczerwony najbardziej bałeś się zwolnień, co na ten temat spółka?
    cyt
    ''Nie chcemy jednocześnie dokonywać dekonstrukcji pieczołowicie budowanych zespołów i kompetencji, oczekując ożywienia związanego z zakończeniem strajku i pełnego powrotu przerwanych produkcji w perspektywie kilku miesięcy.''

Czytaj więcej na: https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/platige-image-produkcja-zysk-kurs-akcji
    Fanpli, czy nadal nie rozumiesz ze zwolnienia były i to dużo? Mieli ponad 500 osób i teraz mają dużo mniej, ale nadal zatrzymali część osób licząc na poprawę w tym roku. Ty tak naprawdę nie rozumiesz korelacji? Dowod masz na LinkedIn, osoby często dzielimy się nowymi pozycjami bądź ze szukają pracy a ludzie z PLI lajkować i dziękowali za współpracę bądź polecali potencjalnym pracodawcom.
    cyt
    ''Fanpli, czy nadal nie rozumiesz ze zwolnienia były i to dużo? Mieli ponad 500 osób i teraz mają dużo mniej, ale nadal zatrzymali część osób licząc na poprawę w tym roku. Ty tak naprawdę nie rozumiesz korelacji? Dowod masz na LinkedIn''
    dowód to ja mam ale w raportach co kwartał
    posprawdzaj sobie ile było w 2 i 3 kwqarta;le?
    skąd 500 osób?
    chyba bredzisz?
    ty wiesz lepiej niż to co jest w raporcie?
    hehe, może tak jak hindenburg research?
    w raporcie masz na str 60 jak byk:cyt
    "Na koniec grudnia 2023 roku Grupa Platige Image współpracowała w trybie długoterminowym z 434 osobami wg  różnych form współpracy (w tym zatrudnionymi na etacie), a sama Spółka Platige Image S.A. współpracowała z  378 osobami. ''
    w 2022 było to 359 osób więc wzrost jest spory
    ps> gratuluję ci asertywności, pisząc na forum nie powinieneś jednak pisać swoich tez jak pewne informacje tylko
    ''słyszałem'', albo ''wydaje mi się''...

• Re: Raport 2023 Autor: ~breton [79.255.49.*]
    fanpli, chodzi o okres pomiedzy poczatkiem 2023 a grudniem 2023, czy to naprawde takie trudne? czy oskarzasz prezesa PLI oraz pracownikow o klmastwo na LinkedIn, ze komentowali odchodzacych pracownikow w roku 23 i w lutym 24 dziekujac im za wspolprace, by zmylic dane z raportu? Naprawde, rece opadaja czasami. Mamy wzrost pracownikow, do dobry znal ale ROWNIEZ x pracownikow musialo odejsc.
    co innego fluktuacje - jedni odchodzą a inni przychodzą
    a co innego napisanie postu przez ciebie, w którym agresywnie pytasz
    czemu nie rozumiem, że były zwolnienia?
    jakbyś napisał, że były duże rotacje - przyszli odeszli a potem znów przyszli etc...
    to zmieniłoby postać rzeczy a szczególnie przekaz taki jednostronny...
    posprawdzam wszystkie kwartały 2023, bo to jest dowód pewnego stanu
    audytor też się pod tym podpisuje, a kto sprawdza i się podpisuje pod tym twoim linkedin
    czy osoby nie bajdurzą?

Dobra, poddaje sie. Tak, jest fantastycznie i tylko zatrudniali nowych i byly fluktuacje, pracownicy sie wymienili na pozycjach. Jutro bedzie rakieta. Bez odbioru.
    lubię polemikę na fakty plus wnioski z nich wyciągane
    przejściowo faktycznie mieli trudny okres ale zapowiadają powrót do poprzedniej dynamiki
    co do zatrudnienia to nie wiem kto odszedł a kto przyszedł?
    wiem, że wyczytałem w raportach, że było następująco w 2023
    kwartały 1-4:
    381> 390>396>434!
    skok w 4 kw bardzo duży i nie dziwne, że skutkowało to tak dużymi kosztami
    poniżej screen z mojego zestawienia:
    https://zapodaj.net/plik-3X022sgeXr

• Re: Raport 2023 Autor: bialoczerwony1972 [31.61.187.*]
    Kod Ślad wiesz że na koniec lutego nie pracowali tam 450osob? Raporty podają stan na koniec kwartału a nie to co się działo np 27.11.23
    a co to jest KOD ŚLAD?
[x]
PLATIGE 0,73% 5,50 2026-04-02 16:47:00
Przejdź do strony za 5 Przejdź do strony »

Czy wiesz, że korzystasz z adblocka?
Reklamy nie są takie złe

To dzięki nim możemy udostępniać
Ci nasze treści.