ale widać , że kredyty spłacone został tylko limit odnawialny co kwartał szło na to 130k zł w ostatnim kwartale już tylko 30k i od razu widać wzrost gotówki na koncie
leasing powoli się spłaca
aktywa obrotowe wzrosły o 230k w tym +100 k środków pieniężnych
wygląda, że wyniki w tym roku mogą się poprawić ale nie jestem obiektywny bo mam trochę akcji :-) niech rynek sam oceni
Większość patrzy na zysk netto ale ktoś kto prowadzi firmę wie, że najważniejsze są przepływy z działalności operacyjnej a tutaj mamy +1,1 mln zł
Lubię wyprzedzać rynek i od kilkunastu lat mi się to udaje może tutaj będzie inaczej
ale nie widzę zagrożenia tylko okazję patrząc na wycenę
Nie chciałem pisać ale kolega Anal mnie wyprzedził i rynek to zobaczy i ludzie będą brać po 1 zł a ja będę miał już wtedy 80% zysku
kredyty spłacone ( odejdą odsetki i raty jeśli dobrze widzę było to 700k w 2023r. ) koszty leasingu mniejsze w tym roku więc wyniki powinny być coraz lepsze
wycena 5 mln zł to śmiech na sali przy tych aktywach a teraz powinno iść ładnie w górę tylko akcji nie ma więc mało osób skorzysta
dam wam dobrą radę w portfelu trzeba mieć kilkanaście spółek i zawsze coś się dzieje
mam też inne pozycje spokojnie dla mnie ważny jest wynik końcowy a praktycznie rok w rok płace podatki od zysków więc raczej nie jest tak źle :-)
dużo pokaże wynik za 1 kwartał 2024r. ale tak jak pisałem myślę, że większość obecnych inwestycji zakończonych powinna pozwolić zacząć pokazywać lepsze wyniki
a przy tej wycenie spółka nie musi zarobić 1 mln kwartalnie :-)
Nie watpie, ze Twoje pozostale inwestycje sa bardziej udane, bo trudno bylo na GPW w ostatnich 2-3 latach znalezc spolke, ktora bylaby gorsza lub przynajmniej tak samo slaba jak MXP. Zreszta ja mysle, ze Ty tak naprawde chcesz wyjsc z tej spolki przynajmniej na zero i dlatego tak na nia naganiasz. To nic zlego, ale wystarczy napisac to wprost zamiast od 3 lat osmieszac sie na tym forum i kwartal w kwartal obiecywac zlote gory i ze spolka w koncu zacznie zarabiac i sie rozwijac. Jesli nie w tym, to juz w kolejnym spolka ma pokazac rewelacyjne wyniki - to juz naprawde staje sie nudne.... A niestety nie zacznie, pisalem juz dawno, ze podstawa i prosty pierwszy krok to zmiana receptury tej paskudnej pizzy, bo w koncu nazywaja sie pizzeria. Choc tak naprawde to najlepiej by im moze wyszla kompletna zmiana dzialalnosci...
ja nie mam tutaj nie wiadomo ile akcji i praktycznie na zero w tej okolicy więc gdybym chciał to bym to sprzedał nawet po 40gr ale widzę potencjał dlatego tutaj jestem
Źle o szacowałem wpływ kosztów remontu biura lokalu, wyposażenie itd. podejrzewam, ze ponad 1 mln zł dodatkowych kosztów było z tym związanych
mogę się mylić ale wydaje mi się źe najgorsze za nami :-) ale co będzie zobaczymy
No to dobieraj, ciekawe po ile z tego wyjdziesz... Tam nie da się rzucić na rynek więcej jak kilka tysięcy, a i tak nie będzie pewności czy ktoś to kupi. Od dłuższego czasu pokazujesz tu jak się mylisz, przypomnij sobie co pisałeś, rok, dwa, trzy lata temu.. I spójrz na kurs spółki w tym okresie. :-) Dlaczego teraz miałoby być inaczej? Znów się pomylisz i po co Ci to? Chcesz się kolejny raz ośmieszyć? Twoje pieniądze, więc nic mi do tego, jak lubisz tracić na swoich inwestycjach lub w najlepszym razie stać w miejscu, ale czy naprawdę nie lepiej kupić inne spółki, które mają znacznie lepsze produkty, usługi i są bardziej perspektywiczne? Uczepiłeś się tego gniota jak rzep psiego ogona i starasz się naganiać wszystkich, żeby też to kupili. Tylko po co? Żebyś z tego wyszedł z kilkuprocentowym zyskiem po kilku latach? Czy masz w tym jakiś inny interes? Policzyłeś ile mógłbyś zyskać w ostatnich latach kupując inne spółki?
Gdyby nie było potencjału by nie pisał ktoś kto chociaż trochę zna się na biznesie wie ile spółka musiała wyłożyć kasy w przeniesienie swoich biur z wynajmowanych pomieszczeń i ile kosztowało urządzenie i przygotowanie lokalu browar korona w kupionym pomieszczeniu gdzie były gole ściany :)
Po co naganiać na spółkę z niby potencjałem, która cały czas stoi w miejscu, skoro można kupić wiele innych spółek z potencjałem, które dodatkowo są w trendach wzrostowych. Gdzie tu sens, gdzie logika? :)
Pochwalcie się, ile zarobiliście na MXP przez ostatnie lata? A ile można było wyciągnąć na innych małych spółkach?
A czy Maxipizza cos otwiera....? Niech zmieni recepture tej paskudnej pizzy, niech zacznie otwierac nowe lokale, zwiekszac przychody ponad inflacje, to pogadamy, moze wtedy sam przyznam, ze ma przed soba perspektywy. Bo na razie to jej perspektywa na najblizsze lata to w najlepszym wypadku stagnacja, a w dluzszym terminie nawet rownia pochyla, jesli zaczna sie zamykac kolejne lokale przez brak klientow.
Wiadomo, że można by było pewnie lepiej zarządzać, że tak powiem bardziej agresywnie niż obecnie,
Po forum widać, że akcji praktycznie nikt nie ma oprócz kilku osób
FF jest grubo poniżej 1 mln sztuk
Przyspieszony raport dał sygnał a jak będzie zobaczymy raczej nikt nie kupi tutaj większej ilości przed mocniejszym wzrostem przyjdą powyżej 1 zł
przyjrzałeś się raportom kwartalnym ?? czy tylko cały czas piszesz o nie dobrej pizzy a patrząc na 40000 ocen na pyszne pl średnia ilość gwiazdek 4,5 na 5 więc raczej to kwestia gustu.....
czekam na kolejne raporty czy faktycznie zmniejszony koszty będą widoczne w wynikach.
( nie jestem w stanie ocenić ile kosztowało wyremontowanie i przystosowanie biur które wcześniej wynajmowali i jaki koszt był z rezygnacją wynajmowanego lokalu pod pizzerie w Kielcach
ale w raporcie widać, że jest potencjał do zarabiania pieniędzy przez spółkę i jak pokażą dobre wyniki to kurs nie utrzyma się tutaj na tym poziomie to jest chyba już ostatnia tak tania spółka poniżej 6 mln zł kapitalizacji z aktywami do zainwestowania
Nie patrz na pyszne, patrz na google na oceny poszczegolnych pizzerii i porownaj z ocenami pizzerii w okolicy. To Ci da juz jakis poglad na jakosc ich pizzy.... Porownaj tez ich ceny z cenami konkurencyjnych lokali... A najlepiej sam przejdz sie do jednego czy dwoch lokali, zobacz ich oblozenie, sprobuj ich pizzy, to sam przekonasz sie, ze pizza jest niedobra i ta spolka w obecnej formie nie ma przed soba przyszlosci....
I tak, widzialem te kiepskie raporty kwartalne z ostatnich lat, nawet ten ostatni wcale nie byl rewelacyjny porownujac z konkurencja z branzy. Tak jak pisze, spolka nie ma przed soba zadnych perspektyw, nie rozwija sie, nie wykorzystala szansy podczas boomu na restauracje po skonczeniu COVIDu.
A tak poza tym to sprobuj tu kupic akcje chociaz za kilkadziesiat tys. - nie dasz rady bez przeplacenia i zebrania calej prawej strony ofert. Mam wrazenie ze obaj z Kol. Grubym jestescie mikroinwestorami, ktorzy kupili te akcje za kilkaset zl, moze max. kilka tysiecy i teraz liczycie nie wiadomo na jaki cud... Ze nagle zarobicie na tym kilkaset procent? Powodzenia.... Ale przestancie w koncu naganiac na ta firme, bo to juz sie robi nudne... Od 2-3 lat caly czas piszecie jakie ta spolka ma swietlane perspektywy, a tymczasem kurs spada lub w najlepszym wypadku stoi w miejscu, podczas gdy caly rynek ucieka w gore...
No ja jednej rzeczy nie rozumiem, skoro wg was spółka ma takie świetlane perspektywy, to dlaczego jej nie kupicie? Do złotówki w arkuszu stoi ok 50 tys akcji, z tego prawie 2/3 do 0,60 zł, więc będzie to kosztować nie więcej jak 35 tys zł, cóż to za kwota dla tak dobrych inwestorów jak wy?
To jest spółka gdzie nie kupuje się akcji za 100k czy więcej to po co obrać z góry jak co jakiś czas ktoś cos sprzeda z dołu ??
przyjdzie czas, że pozbiera się to też od góry na ten moment czeka się na tych co oddadzą niżej ale dobrą robotę robicie, że co jakiś czas ktoś oddaje pewnie czytając wasze negatywne komentarze :-)
ja ostatnio dostałem coś około 7500 stuk po 48 gr
do kol. rt spójrz jeszcze raz na raport porównaj 5 ostatnich kwartałów, bym rozpisał jak to według mnie wygląda ale ja da radę to może jeszcze coś wpadnie poniżej 50 gr
Sorry gościu, ale ja nie kupuję tego hehehe ;))) Jak uważasz, że spółka jest warta kilka razy więcej to nawet jak weźmiesz po złotówce to i tak zarobisz swoje i to od większej kwoty, więc po co czekać? Od razu kupisz znaczny pakiecik i voila! Może nawet na tę ich paskudną pizzę na WZA się załapiesz. :)))
Ale ja myślę, że jest tak jak tutaj piszą, że tylko naganiasz leszczy na te akcje hehe, bo sam chcesz z tego wyjść na zero. No, ale to raczej się nie uda hehehehe ;)))) Na szczęście każdy rozsądny widzi kurs, obroty i wyniki więc trzyma się z daleka od tego g...na hehehe
A jak ty widzisz coś innego to czas założyć okulary hehehehe ;))))
może źle widzę ale na szczęście co roku płace podatek od zysków więc jak stracę to zapłacę mniejszy podatek w kolejnym roku :-)
nie sztuką jest kupić z góry pakiet akcji tylko zebrać akcje tanio zanim inni zaczną to robić ;-)
nie chce wyjść z tej inwestycji na zero bo nawet jakbym wyszedł po 30 gr to bym wyszedł z tego z zyskiem ale widzę ostatni raport i według mnie idzie bardzo pozytywny okres ale trzeba umieć czytać raporty a mało kto to potrafi zrobić dobrze
Mało kto też potrafi dobrze inwestować hehehe Jeśli po 30 gr wyjdziesz z zyskiem tzn. że kisisz te akcje co najmniej 10 lat gościu... :))))))) Oj aż mi Ciebie żal hehe
Współczuję, przez te okres można było tysiące procent zarobić na innych spółkach, a ty sobie nadal bujaj w obłokach i śnij o tym jak Maxipizza staje się ogólnopolską potężną siecią hehehehehe :)))))))))
Nie podaję swoich typów publicznie, zwłaszcza, jeśli to małe spółki, bo ja w przeciwieństwie do ciebie gościu nie zamierzam nikogo na nie naganiać i nie muszę z nich wyjść bo dawno są znacznie wyżej niż je kupowałęm i nadal rosną i mają perspektywy w przeciwieństwie do Maxipizzy hehehe Moje inwestycje same się bronią i nie potrzebuję kilku osób z forum które może kupią akcje za kilka tysięcy i drastycznie ruszą kursem hehehehe ;)))))) A z dużych to możesz sobie zobaczyć te które płacą regularnie wysokie dywidendy, przykładowo Handlowy, nie dość że przez ostatnie kilka lat ładnie urósł to jeszcze co roku płaci niemałe dywidendy, z reguły znacznie wyższe niż inflacja :))))) Nie potrzebuję wiele, a poza tym wolę zarobić 20-30% na sześciocyfrowej kwocie niż 100% na paru tysiącach hehehehe ;))))) Pazerny nie jestem hehehe :)))) Ale po prostu nie lubię jak się tutaj robi innych w bambuko i ze śmiecia kreuje nie wiadomo jaką perspektywiczną firmę tylko po to żeby z niej wyjść z zyskiem hehehehe :)))))))))))) To bardzo nieładnie, poszedłbyś gościu do spowiedzi za takie akcje hehehehe ;)))))
każdy sam podejmuje decyzje w co inwestuje i nikogo nie naganiam po prostu nie widzisz w raportach to co ja zobaczyłem po ostatnim raporcie i spółka sama się wybroni jeśli jest tak jak sądzę
To co ja zobaczyłem w raporcie większość zobaczy za kwartał dwa ale wtedy kurs będzie dużo wyżej tak to widzę
kurs jest w mega dołku a Ty uważasz że ja naganiam dobre naganianie to się podejrzewam zacznie jak kurs pójdzie 100% w górę
Nikt nikogo w bambuko nie robi każdy sam decyduje
Ty jak większość okazji nie widzisz tutaj ja wręcz odwrotnie i tak dałem wam wskazówkę dlaczego wszystko widać na stronach raportu w ostatnim raporcie dużo można wyczytać na plus ale trzeba to umieć poprawnie zrobić.
chyba lepiej ka piszę to przy kursie 50gr niż przy 1 zł :-)
nie ma się co kłócić rynek zweryfikuje kto ma racje
A może przypomnij nam łaskawie co zobaczyłeś w raporcie rok czy dwa lata temu?
Bo jakoś po kolejnych dwóch kwartałach inni chyba też tego nie zobaczyli.
Poza tym sorry, ale mało przekonujące jest to co piszesz, skoro już ktoś Cię zdemaskował że trzymasz te akcje ponad 10 lat i nadal nie możesz wyjść z zyskiem.
Przestań naganiać i już. To i tak nie pomoże tej spółce
Widzę, że czytanie ze zrozumieniem się kłania .... Przez te 10 lat to ja z kilka razy akcjami obróciłem i wracałem do spółki, teraz ponownie wracam bo po raporcie widać potencjał ale tak jak pisałem większość zobaczy to dopiero w kolejnych kwartałach
I tak jak pisałem to nie jest spółką gdzie lokuje się setki tys zł tutaj bezpiecznie kilkanaście tysięcy akcji można kupić by zawsze w miarę można było wyjść z inwestycji
Przeczytaj ostatni raport i porównaj go z wcześniejszymi może zobaczyć dlaczego widzę potencjał
Zawsze odpalała w górę.... Koń by się uśmiał. :-) Aż nie chce mi się robić analizy Twoich historycznych postów i jak się później kurs po tym zachowywał, ale bardzo nieładnie jest tak kłamać...
Jeśli nadal będziesz twierdził, że zawsze miałeś rację, to niestety będę musiał poświęcić czas i udowodnić tutaj wszystkim jak to świetnie analizujesz raporty kwartalne załączając Twoje historyczne wpisy z konkretnymi datami. ;-)))
I w końcu byś przyznał, że po prostu chcesz z tego wyjść i naganiasz jeleni by trochę Ci kurs podnieśli, bo jaki inny powód mógłby być takiego zakłamywania rzeczywistości....
A jednak jeden załączę, nawet nie najstarszy, żeby Cię nie pogrążać. ;-)
= = = =
Autor: ~Pizza [46.204.44.*] 2022-07-21 14:46 Opublikowano przy kursie: 0,75 zł , zmiana od tamtej pory: -32,00%
Ktoś czytał raport roczny ?? Te akcje powinny chodzić powyżej 1 zł
zbierać i trzymać
= = = =
No naprawdę - gratuluję świetnej analizy raportu rocznego, nie wstyd Ci jak ktoś po Twoim poście kupował i trzymał od tamtej pory półtora roku... A rynek tak ładnie w tym czasie poszedł w górę. ;-) Tylko trzeba kupować normalne spółki, a nie ten badziew.
Jeśli tak samo analizujesz raporty kwartalne, to ... szkoda gadać..... ;-)))
Za każdym razem się myliłeś co do kondycji i perspektyw tej spółki, co Ci udowodniłem, a takich Twoich analiz raportów od siedmiu boleści to można znaleźć w archiwach co najmniej kilka... Szkoda Twojego czasu, jeśli kolejna analiza ma być takiej samej jakości. ;-)
Naprawdę aż tak Ci zależy, żeby po Twoich kłamstwach jakie to spółka ma świetlane perspektywy ktoś na tej grupie podniósł kurs o kilka czy kilkanaście groszy żebyś mógł wyjść z tych akcji trzymanych od 10 lat.....?
Napisz to wprost jak Ci brakuje kasy, zrób jakąś zbiórkę, podaj jej adres, pomożemy... :-)
Nie muszę pokazywać PITów bo nie mam potrzeby udawadniania publicznie nikomu, że zarabiam. Pieniądze lubią ciszę.
Natomiast nie lubię jak ktoś tak ordynarnie i bez polotu nagania na badziewną spółkę i podpiera to jeszcze swoją nikłą wiedzą analityczną jeśli chodzi o raporty finansowe spółki. :-) Co o niej sądzi rynek to widać od kilku dobrych lat w kursie i to samo widać w raportach od kilku lat, ale Ty widocznie masz złe okulary, skoro widzisz coś innego. ;-))) Albo po prostu brakuje wiedzy i doświadczenia. ;-)
A jak masz ogromną potrzebę, to podaj jakie i kiedy miałeś transakcje na tej spółeczce i jaką masz średnią cenę kupna, bo sam pisałeś, że nawet po 30 gr jak wyjdziesz z tych akcji to zarobisz, a takiego kursu nie było tu od 10 lat, więc mimochodem się przyznałeś od ilu lat je trzymasz. ;-)) A przynajmniej pierwsze transze, bo zapewne dokupywałeś też jak były po 70-80-90 gr, skoro wtedy też naganiałeś na to innych.
Pomyliłem się sprawdziłem to nawet jak obecny pakiet sprzedam po 1 gr to i tak będę miał zysk sorki za błąd :)
Obecna średnia to okolice 60 gr jak Cię to tak interesuje :)
I czaje się by posprząta wszystko co leży do tej ceny ale jestem cierpliwy i co jakiś czas coś wpadnie niżej , na innych spółkach sporo się dzieje więc jest co robić
Ja też co roku zarabiam więc raczej nie jest tak źle.
To, że tutaj kurs wystrzeli utwierdza mnie ilości negatywnych komentarzy :) to pokazuje że akcje są wyzbierane zostały resztki w tych cenach
Jeśli raport za 1 kwartał pokaże.to co widać już dzisiaj to ciężko będzie utrzymać wycenę na poziomie 5 mln zł