(2) argumentujemy i kontrargumentujemy wypowiedzi używając wyłącznie liczb i konkretów,
(3) nie cytujemy siebie i innych (jeśli się powołujemy na czyjąś wypowiedź zamieszczamy link do postu z forum).
(4) nie krytykujemy i nie obrażamy nikogo. Kultura wypowiedzi i dyskusji obowiązuje WSZYSTKICH!
(5) Wszystkie posty tu zamieszczone traktujemy jako; prywatne, subiektywne opinie, nie stanowiące żadnej rekomendacji w rozumieniu przepisów ustawy Prawo o publicznym obrocie papierami wartościowymi.
Osoby, które nie akceptują ww. zasad proszone są o nie dokonywanie wpisów na forum.
Pytanie do lepiej zorientowanych: jeżeli skup ma potrwać do końca czerwca, a zostało według ustaleń NWZA jeszcze 1 mln sztuk akcji do kupienia tzn. że na każdy tydzień sesyjny od tego momentu przypada około 71,5 tysiąca akcji do zebrania, czy dobrze wyliczyłem? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdro dla cierpliwych.
i ty sprzedaż po 35 a urosną na 100, rany koguta przecież nie wiadomo ile będzie w przyszłości, nikt tego ci nie powie.To wszystko zależy od tego jak spółka będzie sie rozwijać.
Horyzont to nazwa geograficzna a na smietniku uzywa sie nazw smieciowych ten szmatlawiec na lepsza nie zasluguje.Policz sobie swoj horyzont masz cene 5 zł chcesz miec 70. 5 zł * 1400%=70zł , Ile w zyciu widziales akcji ktore potrafia przebyc taki dystans??? 5 ,10 15 sztuk w ciagu ostatnich 6 lat przypominam sobie nadmuchanego Ganta , Pc guard ktory oparl sie w prokuraturze i kilka karkosików thats all.Horyzont bedzie w ciagu kilku lat 20-40 zl jesli firma utrzyma plynnośc ,splaci zadluzenie wstanie zkolan i w pierwszej kolejnosci poprawi swoja opinię.
Witam !
Dzisiejszą sesje mozna zaliczyć do spokojnych , a nawet nudnych. Próbowałem podciągnąć
trochę do góry , ale na 5,60 ( 3000 )stał "ukryty" z ponad 8K i zabrakło mi większej pary :-) .
Poziom 5,50 nie został ruszony , chociaż "pilnowało tego poziomu najpierw 3 a potem dwóch inwestorów (5000) , nie wiem tylko czy to nasi inwestorzy.
Obrót dzisiaj słabiutki , czekamy na ruchy od JWC - ma jeszcze kupę roboty. Przypominam że ich średnia z tego roku to 5,60.
Złodziej sprzedał akcje po 71 ile zarobił każdy wie. Kurs od początku notowań tylko spadał co nie jest przecież dziełem przypadku, była hossa kurs spadał jest bessa kurs spada ale to przecież nie ma większego znaczenia. Ile akcji zostanie skupione i po ile dowiemy się niedługo do 30 czerwca. Pewnie ogłosi wezwanie ale ile akcji skupi po tej cenie? W tym tkwi problem, jeśli by skupił wszystkie które zamierza, kurs mogłby osiągnąć nie tylko 70 ale nawet dużo dużo więcej . Niestety jest inaczej posiadacze akcji nie chcę nikogo obrażać tzw. "leszcze" trzymają akcje i liczą na odbicie ale pewnie się zawiodą ponieważ uważam,że celem złodzieja jest skupić wszystko co do jednej akcji, więc dopóki nie zrealizuje swojego planu kurs będzie niski. Jeśli zrealizuje swój plan kurs niespodziewanie wystrzeli pewnie zrobi cwaniak jakąś nową emisję i znów znajdzie leszczy na swoje akcje po kosmicznych cenach a potrm znowu zwałka
Parę rzeczy nie trzyma sie kupy w twojej argumentacji - po pierwsze NIKT nie może cię zmusic do sprzedaży akcji , więc JW nie może skupic akcji co do sztuki ( to znaczy może jeśli ich obecni posiadacze zgodzą się mu je sprzedać)
Po drugie chciałbym zauważyć ze on kupuje te papiery od ubiegłego lata non stop a zaczął od poziomu około 40 zeta.Więc nie sądzę żeby chciał zrobić emisję np po kilka złotych , bo sam na tym straci ( nie będę rozwijał dalej tego tematu bo za bardzo bym sie rozpisał -tak czy siak nowa emisja z różnych względów nie wchodzi w rachubę)
Moje zdanie jest takie że kurs bedzie szedł do góry - do jakiego poziomu trudno powiedziec ale 70 zł raczej jest nierealne w średnim terminie ale poziom 15-20 zł uważam w tym roku za całkiem realny
dobieraj dobieraj ,może cos skubniesz .Kurs powinien rosnąc konsekwentnie ale robi to w tempie zdechłego zólwia.Opór 7 z groszami. and again and again and again
...podaży tylko jakieś sztuki....jak zacznie skup to kurs może walnąć w górę wiec najlepszym rozwiązaniem było by ogłosić wezwanie ...w okolicach w/ck czyli powiedzmy 12 zł...sam nie wiem...a po drugie to jest cwaniak wiec może ogłosić wezwanie na poziomie np; 7 zł..to tylko taki domysł nie poparty faktami!!!!!
W najbliższym czasie powinna się zacząć korekta całgo spadku.Minimalny zasięg korekty to 20 zl.Kazdy ternd musi mieć swoją krektę i tu nie ma wyjatków.
Niedawno Wojciechowski mówił coś o gruntach w Szczecinie , czy ktoś z Was wie co dalej z tymi gruntami ? Coś burzą , czy może budują , a może sprzedadzą ?
info z 10.2007
J.W. Construction Holding (JWCH) wygrało przetarg na 99,99 proc. udziałów spółki Porta Transport wraz z prawem wieczystego użytkowania gruntu w Szczecinie o powierzchni 94.586 m. kw. oraz prawa użytkowania wieczystego nieruchomości położonej w Szczecinie
widzę że coraz więcej fanów jwc (przeciwników też)
jakiś tu misiek pisał że z 5 do 70 to 1400%, i że jwc nie da rady,i co z tego, wymienił pare firm które w czasie hossy tyle porobiły, zapomniał o wielu spółkach, chocby mci-dno miało 50gr a doszło do 40pln, he,he, masters, polnord z 10do 350, więc o czym ta mowa, teraz nie ma hossy, wiadomo, ciężko będzie z 5 do 20 dojść ale cierpliwi zostaną wynagrodzeni, Józek ma ponad 82% akcji, fakt, sprzedał frajerom w szczycie hossy po 71pln, odkupował z rynku jak leciało od 40pln w dół, on nie sprzeda poniżej tych cen, sama spólka ma skupić MIN.1,5akcji ma MAX 55mln pln do końca czerwca, spieszyc sie nie będą, rynek taki se, ale \ci którzy kupili poniżej 5 zarobią sporo,
Pamietam doskonale ale Ciebie chyba i pamiec i wiedza ktorej lekko brakuje zawodzi.przytaczasz spólki ktory bardzo wzrosly więc przypomnij sobie jakie zmiany fundamentalen zaszly w tych spolkach.Czy wiesz co zrobil Czechowicz w MCI??Ja wiem.Czy pamietasz co sie stało w Polnordzie.Kurs szedl caly czas za zyskami a zyski przyszly po zmianach w spolkach i byly to bardzo duze zyski.To ze kursy pod koniec hossy byly oderwane od fund to inna sprawa ale najwieksze wzrosty zawsze albo prawie zawsze ida tam gdzie rosna najwieksze zyski.Tutaj tego zysku nie ma jak wykreowąc i to jets zasadnicza roznica a spodziewanie sie ze kurs pojdzie w gore bez zysku i zmian w spolce jest glupota.A zmian nie bedzie dopoki nie ruszy caly ssytem bankowy i kredytowanie we franku .bez tego ani hossa ani ten sztuczny podatkowy skup niczego nie zmieni.A jesli zmieni to w stopniu dla mnie nic nie znaczacym.
Teraz fundamenty gowno znaczą.Jest trend głowny to musi byc też korekta.Leciało od 80 do 4 , to teraz do 30 musi odrobić.Tak jest zawsze, bez wyjątków.Oczywiście jesli JWC to nie bankrut.Póki co to nie jest bankrut.A wszystkie te zyski i skupy można wsadzić sobie do dupy. No!
Dzisiaj czytałem na innym forum o znanym nam deweloperze austriackim , że jest prognoza wzrostu o 1000 %.
Immo jest na pewno w gorszej sutuacji , niz JWC chociaż porównywanie tych dwóch deweloperów jest za pewne błędem.
Dam Wam link , który czytałem. Albo wam wkleję :-)
Można wziąć raport półroczny jako bazę.
Załóżmy, że masz 100k akcji IEA. Obecny kurs to 75k eur (post sprzed dwoch tyg, przyp. bB86, można te liczby zaktualizować i proporcje zostaną zachowane)
Przy kapitalach wlasnych w wys. 6,334 mld eur i 866 mln akcji masz wk/akcje 7,31 eur, zatem Twój pakiet jest wart 731k eur.
Załóżmy, że następuje fuzja na bazie liczb z raportu 31.10.08.
Dla 378 mln akcjonariuszy mniejszościowych IEA zostanie stworzonych 465 mln nowych akcji w IIA. Zatem 1230 nowych akcji IIA można uzyskać z 1000 starych akcji IEA, zmieszać i cacy. Współczynnik 1,23:1 (współczynnik ten bierze pod uwage fakt, ze IIA wnosi negatywne kapitaly wlasne w wys 600 mln eur do sfuzjonowanego koncernu – przyp. bB86)
Immofinanz będzie miał zatem 456m starych i 465m nowych akcji, razem 921m akcji.
Połączone kapitały własne (razem z udziałami mniejszości) wynoszą 5,702 mld eur, przy 921 mln akcji zatem 6,19 eur na akcje.
Za swoje 100k starych akcji IEA dostajesz 123k nowych, których wartość wynosi 6,19*123k, w sumie 761k eur. Nawet zatem wartość trochę wzrosła (różnice przy zaokrąglaniu – muszę się tu jeszcze dopytać nurmuta skąd to się wzięło – przyp. bB86)
Zatem gdzie przewidywalnie powinien znajdować się teraz kurs po hipotetycznej fuzji?
Wystarczy wziąć obecną wartość rynkową i odnieść na nowa ilość akcji.
455m IIA * 0,66 = 300, plus mniejszości IEA 378*0,75 = 283
(Udziały IIA w IEA sa już wewnętrznie zawarte w kursie IIA)
Wartość rynkowa powinna zatem wynieść 583m, przy 922 mio akcji kurs uśredniony 0,63. Do ciebie należy 123k akcji o kursie 77490 eur, praktycznie to samo co wcześniej w IEA.
Gdzie tkwi twój problem? Na pewno odpowiesz: w obligacjach [IIA]! Przy fuzji dostaję wartość kapitałów, które są finansowane tylko średnioterminowo (do 2012), a nikt nie wie jak te obligacje będzie trzeba spłacić. Do tego spada sumaryczny udział kapitałów własnych ( stosunek kap wł. do sumy bilansowej – przy bB86). Tego nie lubisz. Przypominam ci jednak ze sam już raz proponowałeś rolowanie długu (?) w 2012 jako jedna z możliwych opcji, poza tym do 2012 zostaly jeszcze 3 lata.
Zatem odpowiadam na te wątpliwość:
Koncern czysto liczbowa wyglada teraz już b dobrze. Jeśli sprzeda jeszcze troche nieruchomości i uzyje uzyskane pieniadze na przedterminowy wykup obligacji, być może otrzyma jeszcze w międzyczasie jakis porządny kredyt, wtedy masz swój udzial w zyskach na wykupie obligacji [przedterminowy wykup poniżej wartości nominalnej – przyp. bB86], co nie byloby ci dane jako akcjonariuszowi li i tylko wyłącznie IEA.
Nie jestem co prawda az takim optymista jak Durchbruch, iż przeciętnie można próbować wykupic obligacje za 40% wart. nominalnej, ale mysle ze 60% jest calkiem realne, jeśli podejdzie się odpowiednio przemyślanie i ostrożnie do tej kwestii. A to oznacza 40% z 1,5 mld długu w postaci obligacji, innymi slowy zysk 600 mln eur, czy inaczej 0,66 eur na akcje –nie ma w tej chwili bardziej zyskownej alternatywy dla koncernu.
Kolejna zaleta fuzji jest to ze nie będzie już 54% pakietu kontrolnego należącego do IIA. Fries będzie miał polowe procentow które miał do tej pory, choc o większej wartości.
Wartości księgowej netto (kapitalom wlasnym) powinienes poswiecic wiecej uwagi. Jasno widzimy z ostatnich komunikatow ze IEA i IIA sprzedaje swoje nieruchomości mniej wiecej po wart.ksieg. / zdyskontowanych przyszłych przepływach pieniężnych – bez odpisow.
Dlaczego grasz zatem kwestia koniecznosci zachowania mniejszości blokującej? I tak nie będziesz miał z niej uzytku.
I na koniec – nie ma powodu żeby skonsolidowany oczyszczony koncern miał inny stosunek C/WK niż inne firmy nieruchomosciowe. Obecny stosunek jest tak zły, ze po wyeliminowaniu niepewności kurs powinien się z łatwością podwoic.
to jest opinia jednego z inwestorów , odpowiedź na pytanie o AT dla JWC
Do specjalistów do AT nie należę jako mocno początkujący, mogę tylko napisać to co mniej więcej widać z mojej perspektywy czysto subiektywnej. Długo falowego sygnału kupna w sensie całorocznego jeszcze nie ma. Ktoś parę postów pisał, że była by szansa na jakieś trwalsze wzrosty przy przebiciu 7 zł. Ja bym powiedział nawet, że przy przebiciu 7,50 z zastrzeżeniem, że nie będzie złych rzeczy w raportach. Czyli będzie zysk. mkk pisał coś, że są szanse na poprawę perspektyw w tym w budownictwie więc może i w tym segmencie. Sytuacja na teraz jest taka, że jest pewna równowaga, nie ma trendu, ale jest duży spread i prędzej czy później coś się wydarzy, albo w górę albo w dół, rok to wystarczający okres by to się wydarzyło, będzie widać. Co mnie niepokoi ? To co pisał WD, chach męty w księgach. Wskaźnikowo nie wygląda najgorzej, ale te chach męty. Chodzi o to, że jeśli wartość jej jest niżej niż kurs to kurs poszuka wartości. To bardzo subiektywne i nie uchwytne podejście trochę, ale nie porządki w księgach, upychanie czegoś w dziwnych pozycjach, nie chciał bym by sugerowało, że wartość nie jest taka jak się wydaje. Czy w rok wzrośnie czy spadnie nikt tego nie wie, to dopiero wyjdzie. Na tę chwilę te wahania między 4 coś a 7 coś złotego nie mają znaczenia prognostycznego gdy idzie o wskazanie kierunku trendu. Jako takie jednak mają jakieś, ale na dziś nie można uczciwie powiedzieć jak na tej spółce rozwinie się trend. Działa w newralgicznym obszarze i jeśli ceny zaczną jednak lecieć, to sam sektor ją może pociągnąć w dół, no i ten nieporządek w księgach to już ryzyko tej spółki. Skoro pan Jakubas twierdzi, że będzie kupował, to niech kupuje, dołączymy się :) jak będzie tworzył trend. Pewnie nie o takie podsumowanie ci chodziło AT :)
Dnia 2009-03-18 o godz. 23:02 ~Bob napisał(a):
> Masz racje przyjacielu 1500 zł nie jest warte .
Z tego co czytam z różnych żródeł to JW jest ambitny do bólu, można wiele złych rzeczy o nim powiedzieć i prasę ma fatalną ale pokażcie mi drugą spółke w obecnej bessie która tak konsekwentnie skupuje swoje walory.
To juz przyniosło efekt i jeszcze przyniesie.Dla mnie to jest proste- mniej akcji w obrocie = wyzszy kurs , bo będzie wygasała podaż.
Bardzo mozliwe jest tez ogłoszenie wezwania tyle że kurs z ostatnich 6 miesięcy nie bedzie wiele wyższy od obecnego więc trudno powiedzieć czy skupiłby by jakąś wiekszą ilość , według mnie raczej nie.
Tak czy owak warto trzymać ten papier bo ryzyko jakiejs wiekszej obsuwy jest minimalne a wybicie w górę bardzo prawdopodobne.
Niektórzy spece uważają ,że jak oni sprzedali na lokalnej górce to i inni powinni zrobić to samo, dzięki temu zwiększyłaby się podaż i możliwość ponownego odkupu na duzo niższym poziomie, a ja nie sprzedam tylko dokupie jak będzie okazja. Skupujący papier dla spółki nie będą stawiać większych przeszkód na niższych poziomach, bo dlaczego mają narażać się na stratę akcji, które kupili sporo wyżej, a mogą nie odkupić już niżej.
P.S. Do lepiej zorientowanych w AT, czy na wykresie nie powstała formacja podwójnego dna tzw. W i w najbliższym (kilkumiesięcznym terminie) dokończeniem tej formacji jest wyjście na poziom około 15 - 20 pln i tam będziemy mieli realny poziom konsolidacji przed następną hossą, a te poziomy co mamy teraz to będą marzeniem naganiaczy na spadki ?
HEHE naganiaczy na spadki chłopcze rozbawiles mnie setnie.Wszyscy modla sie tu od 2 lat zeby to wzroslo .Nie krzyczcie tak glosno doswiadczeni zolnierze bo cena sie boi i spada.
Od półtora roku to mamy bessę, a a teraz jest jej dołek. Do tego czasu łatwo było znaleźć dzieci które panicznie cięły swoje straty, od tej pory trzy razy się zastanowią, czy sprzedając po tej cenie nie odkupią jutro 5 % wyżej lub będą się patrzeć jak kurs im odjężdża na północ, bo kończą się frajerzy do skubania.
Panie i Panowie,szkoda waszego czasu na durne, groszowe zabawy.Jeśli Józek nie jest bankrutem a póki co nie jest, to droga jest tylko jedna-30 zl.Korekta rzecz swięta!