to jest opinia jednego z inwestorów , odpowiedź na pytanie o AT dla JWC
Do specjalistów do AT nie należę jako mocno początkujący, mogę tylko napisać to co mniej więcej widać z mojej perspektywy czysto subiektywnej. Długo falowego sygnału kupna w sensie całorocznego jeszcze nie ma. Ktoś parę postów pisał, że była by szansa na jakieś trwalsze wzrosty przy przebiciu 7 zł. Ja bym powiedział nawet, że przy przebiciu 7,50 z zastrzeżeniem, że nie będzie złych rzeczy w raportach. Czyli będzie zysk. mkk pisał coś, że są szanse na poprawę perspektyw w tym w budownictwie więc może i w tym segmencie. Sytuacja na teraz jest taka, że jest pewna równowaga, nie ma trendu, ale jest duży spread i prędzej czy później coś się wydarzy, albo w górę albo w dół, rok to wystarczający okres by to się wydarzyło, będzie widać. Co mnie niepokoi ? To co pisał WD, chach męty w księgach. Wskaźnikowo nie wygląda najgorzej, ale te chach męty. Chodzi o to, że jeśli wartość jej jest niżej niż kurs to kurs poszuka wartości. To bardzo subiektywne i nie uchwytne podejście trochę, ale nie porządki w księgach, upychanie czegoś w dziwnych pozycjach, nie chciał bym by sugerowało, że wartość nie jest taka jak się wydaje. Czy w rok wzrośnie czy spadnie nikt tego nie wie, to dopiero wyjdzie. Na tę chwilę te wahania między 4 coś a 7 coś złotego nie mają znaczenia prognostycznego gdy idzie o wskazanie kierunku trendu. Jako takie jednak mają jakieś, ale na dziś nie można uczciwie powiedzieć jak na tej spółce rozwinie się trend. Działa w newralgicznym obszarze i jeśli ceny zaczną jednak lecieć, to sam sektor ją może pociągnąć w dół, no i ten nieporządek w księgach to już ryzyko tej spółki. Skoro pan Jakubas twierdzi, że będzie kupował, to niech kupuje, dołączymy się :) jak będzie tworzył trend. Pewnie nie o takie podsumowanie ci chodziło AT :)