Co bedzie jeśli pan J. da wezwanie na 10,60 i nikt nie odpowie. Bo to moje pierwsze oczekiwanie na wezwanie! A wiem że tu nikt za grosze się nie sprzeda! Co on wtedy może musi zrobić??
...nic nie musi, cena jest ustalana z reguly na podstawie sredniej z ostatnich 6 miesiecy, jesli sie nie myle, a on przeciez nie jest frajerem, zeby przeplacac, wiec "stowarzyszenie 25 plenow" moze sobie dalej fantazjowac, albo moze lepiej niech od razu finalizuja dil z tajmeniczym byznesmenem, ktorego wycignal z rekawa bolo ;-)
Mam wrażenie, że towarzystwo Bola i Jethro Tulla to albo jakieś świry, albo naciągacze, który sami spychają kurs w dół po to żeby sprzedać drożej tym których podpuścili...
To, że Jakubas ustali cenę prawdopodobnie ze średniej z 6 miesięcy nie znaczy, że dostanie wymaganą ilośc akcji, oraz że będą chętni na oddanie ich po tak niskiej cenie.
Jeżeli nawet udało by mu się, to ilość papiera pozostałego na rynku znacznie się uszczupli co znaczyc będzie, iż nasze zlecenia na S25 (min.) szybko przyciągną cenę w te poziomy.
Nikt nie wie napewno jak będzie, ale lepiej działąć z planem, niż trzepać walorem w lewo i w prawo. Dziwie się tym co oddają za te pieniądze, kiedy oni kupili akcje? Sprzedają je teraz z zyskiem na poziomie 2%? Albo lecą po stratach? Może mi to ktoś wyjaśnić?
Od dłuższego czasu nie było możliwości zakupu ich po w miare atrakcyjnej cenia, aby sprzedawać je akurat dzisiaj.
Czekamy na ruch Pana J. wtedy dostosujemy sie do powstałej sytuacji.
Dobrze, że na forum pojawiły się negatywne opinie. Rozmowa staje się jeszcze bardziej rzeczowa.
Co będzie, co będzie, co będzie? Ujadacie od samego rana. Co będzie? Gówno będzie. Polna dalej będzie bardzo dobrą spółeczką wartą kilkakrotnie więcej niż wynosi obecna cena. Więcej na wasze posty nie odpowiadam, bo to jest bez sensu - szoda czasu na pierdoły:)
No i nadal nie dowiedziałem się co się stanie jak nikt nie odpowie na wezwanie!!
To jest moje piewrwsze podejście do wezwania i nie kumam jeszcze wszystkiego a posty wymądrzających się pseudo inwestorów niemających zielonego pojęcia nie interesują mnie chodzi mi o konkretną odpowiedż
np jak nikt nie sprzeda po cenie z wezwania to co on ma za możliwości??
-sprzedaje do 33%
-zostaje na swoim poziomie
-czy ma kolejny czas na ogłoszenie wezwania
A swoje dyrdymaly nie na temat to wszadźcie sobie między bajki a nie głowe zawracacie mądrale ciekawe czy wy wszystko wiecie!!
Odpalam kompa, a tu jazda na całego!
Jethro, ja też nikogo nie mam zamiaru już więcej uświadamiać, jeżeli ktoś nie rozumie, o co chodzi z wezwaniem, dlaczego możemy mieć gdzieś cenę, jaką zaproponuje Jakubas, dlaczego nie musi od nas odkupić, tylko od innych (zastanawiam się tylko, czy da radę, bo trochę tego już mamy, ale nieistotne), dlaczego nawet jak odkupi od innych, to dlaczego i tak sprzedamy swoje walory drożej na rynku innym osobom (fundusz to jest tylko alternatywa!), DLACZEGO LUDZIE UCZEPILI SIĘ TYLKO I WYŁĄCZNIE TEGO WEZWANIA, argumentując zachowanie ceny Polnej w dalszym czasie, zapominają, że bez tej historii (wyrzućmy całkowicie zapowiedź Jakubasa o wezwaniu!), spółka i tak jest przed solidnymi wzrostami, wezwanie to jest tylko dodatkowy dopalacz, który działa niezależnie do pogody na rynku; a jak nie zadziała teraz, to sprzeda się chwilę później tak, jak każdy inny niedoszacowany, ale bardzo dobry papier! Tak, jak wszystkie inne spółki, które są w tej chwili skupowane przez rzesze inwestorów (nie mówię o bankrutach, sic!), a które czekają, każda na swój sposób, na odpał, wynikający z nienaturalnie niskich obecnie wycen.
Nie będę już tracił czasu na uświadamianie innych. Po co. Kto chciał kupić, kupił, kto nie chce kupić, niech przestanie się o nas martwić. Czy zwróciliśmy się do kogoś o pomoc w tym zakresie? Nie przypominam sobie.
Jest tyle innych, być może, równie ciekawych spółek. Nikt nikogo do niczego nie zmusza. A ja też nie przypominam sobie, żebym wchodził na wątki i kogoś z tych osób obrażał, choć czytałem masę rzeczy, z którymi się nie zgadzałem, czasami wręcz głupot. Po prostu nie kupowałem akcji spółki, a już na pewno nie traciłem czasu, na wpisywanie nieprzemyślanych dogłębnie tekstów, które są zasadnicze w swej wymowie.
Nie mam zamiaru nikogo obrażać... daleko mi od tego. Wyraziłem tylko swoją opinię o setkach postów które napisaliście od jakiegoś czasu na tym forum. Po co mydlicie komuś oczy? Jak będzie miało urosnąć to urośnie niezależnie od waszej akcji >=25. Śmieszą mnie niektóre wpisy... i to wszystko.
A dostrzegłeś może tak choćby przez przypadek, że oprócz czynnika wezwania (przypominam, to tylko DODATKOWY DOPALACZ), oprócz czynnika skrajnego niedoszacowania i spodziewanych dużo lepszych wyników na spółce o zdrowych fundamentach (na wagę złota w dzisiejszych czasach, czyż nie?), ta podaż, która jest tak systematycznie budowana od dłuższego czasu, ma też jakieś znaczenie według Ciebie, czy nie, czy są to tylko takie sobie sobie cyferki w arkuszu zleceń?
Spójrz tylko na obroty na Polnej, według mnie nie jest to zbyt płynny papier, chyba, że masz inne zdanie; sprzedający akcje określili, że nie chcą oddać waloru poniżej 25 zł (potrafią określać wycenę akcji związaną z wynikami spółki i itd.). Jest tego ponad 100 tys. akcji i jak na Polną, to jest już całkiem ładny pakiet, mający istotne znaczenie w łapaniu równowagi popytu i podaży w najbliższym czasie.
Większy popyt, który pojawi się, albo w związku z wezwaniem, albo ze spodziewaną choćby czasową odwilżą na rynkach, spowoduje, że handel będzie musiał przenieść się na poziomy, gdzie jest taki nawis podaży. Nie ma innego wyjścia. Nie znam innej ekonomii.
Pozdrawiam.
Udanych inwestycji.
Do cholry czemu uczepiliście się polnej!!!
Czy wy umiecie czytać ze zrozumieniem z was to nie INWESTORZY a YNWESTORY cholera nikt nie umie w prosty sposób napisać co się dzieje jak tłum nie odpowiada na wezwania i nie czepiać się POLNEJ a że tu pisze bo ten wątek śledze i tyle!! A ciekawe jak wy tacy mądrzy jesteście ile na minusach jesteście cwaniaki!!!!! WSZECHWIĘDZACY ynwestorzy z wąchocka!!!!
...moim zdaniem wyznawcy "25plenow" po prostu wprowadzaja poczatkujacych inwestorow w blad sugerujac tymze delikwentom, ze 25 za akcje jest jakoby gwarantowane jak tylko dojdzie do wezwania.
Pomijam juz ewentualnosc odsprzedazy akcji fundom, tudziez tajemniczemu byznesmenowi - to juz jest w ogole fantastyka z wyzszej polki ;-)
nie rozumiem dlaczego ujawniliście się dopiero teraz? To, kto ile papierów ustawia i na jakim poziomie jest jego idywidualną sprawą! Bolo i Jethro jestem z Wami:)
jethro-trull i bolo i fan i leszczu nie przejmujcie sie podpochami tych baranow to moga byc pieski jakubaSA KTORE CHCA ZEBYSMY SIE WYSTRASZYLI ITP. JESZCZE KILKA DNI TEMU TAKICH PIESKOW TU NIE BYŁO
Hehe, się porobiło... ostra dyskusja w toku.
Panowie (oczywiście poza akcją S25) jak się nie podoba, to żegnamy z forum...
Każdy działa zgodnie z własnymi założeniami, wyliczeniami, możliwościami i sumieniem. To co ma miejsce na forum Polnej od dłuższego czasu to tylko zbieżność pogladów kilku zainteresowanych spółką inwestorów, mających (a jednak) pojęcie o jej możliwościach i dążących do wspólnego celu - zarobku. Nie na poziomie kilku procent (to nie jest sztuka), ale kilkudziesięciu może nawet kilkuset procent w niezbyt długim okresie czasu. Jak trzeba będzie poczekamy dłużej, ważne aby nasze postanowienia zrealizować.
Takie wyzywanie i obrażanie nas do niczego nie prowadzi. Działaliśmy, działamy i będziemy działać, czy tego chcecie czy nie.
Postanowiłem jak wiekszość moich kolegów nie odpowiadać więcej na posty o treści obrażliwej i złośliwej.