Coraz głośniejsze gwizdy. W oddali słychać okrzyki: "Oddajcie pieniądze za bilety":)
Chyba zrobimy ściepę narodową i kupimy jednemu panu budzik ... coby nie przegapił terminu podjęcia decyzji. Przypominam, że ten termin upływa za 7 sesji.
myślę, że dotarło do niego, że nie tylko on dostrzegł ogromny potencjał wzrostu ceny akcji Polnej i daje sobie czas na wymyślenie czegoś, a innym na ewentualne wykruszenie się;
a zapomina, że nic nie jest już w stanie wskórać...
Jethro, mam pomysł:) Skoro jesteś z Przemyśla, to skocz jutro do siedziby spółeczki i zapytaj czy główny udziałowiec już coś postanowił? Albo jeszcze lepiej, podaj się za dziennikarza prasy lokalnej i powiedz, żechciałeś przeprowadzić wywiad z Prezesem! Tak na serio, bierze nas J. na przetrzymanie - nie ma co!!!!!
FAN, naprawdę myślisz, że Zakonek zna zamiary Jakubasa? To nie jest tak. Nie wiem czy o swoich planach Zibi Jakobson rozmawia nawet z najbliższą rodziną.
fan, przyjacielu, tylko wyjątkowe okoliczności mogą spowodować, ze nie będzie wezwania;
a jak nie będzie, to zhandlujemy nasz pakiet funduszowi po dobrej cenie - mam pewne chody, bez szczegółów, żeby to zrobić, nic więcej nie mogę napisać...
powiem Wam, że starsznie denerwujące jest to oczekiwanie, a im bliżej "godziny W", tym poziom adrenaliny wyższy! Niby mamy wzorcowy przykład wstrzymywania kurs, nie widać - przynajmniej po obrotach - by akcje były upłynniane w większych ilościach. Wszystko zatem pasuje w tych puzlach jak ulał, ale niepewność pozostaje! I to chyba jest w tym wszystkim najlepsze! Emocje do końca!
czesc
ja mam kupione niestety pare sztuk na ostatniej gorce po 12,50 zl i dzisiaj dokupilam skromnie po 9,00 zl i chyba moze jutro tez cos kupie w miare moim niestety skromnych finansow i chetnie przystapie do waszej akcji S 25 zl.
pozdrawiam i dzieki wam wszystkim za to super forum
ja uda sie ta akcja to bede wasza dluzniczka
Aniu, ja będę zliczał i brał pod uwagę zlecenia złożone do dnia podania info o wezwaniu.
Będzie wezwanie, to mamy gdzieś fundusz, bo zainteresowanie mało płynnym papierem, jakim jest Polna, dodatkowo przy takiej właśnie konstrukcji podazy, spowoduje, że te zlecenia same nam się zrealizują; i tak bym wolał, bo znajomości chcę nadwerężać jak najrzadziej się to da...
A jak info będzie dotyczyło wycofania się z wezwania, to wiadomo, że pozostanie jeszcze inna droga ratunku, ale ja już wtedy nie będę brał pod uwagę tych osób (dokładnie ich zleceń), które pojawią się dopiero wtedy; to by było cienkie cwaniactwo...
o, i choćby cały czas można przestawić te 10K z 24,99 wyżej:)
Właśnie zrobiłem małe kalkulacje /w oparciu o dane ze stron bankiera i money/:
mamy obecnie 2.585.026szt. akcji, w wolnym obiegu jest 1.415.294 szt. /54,75%/.
Z. Jakubas i podmioty zależne mają 45,25% tj. 1.169.732 szt. Do przekroczenia progu 66% brakuje 536.385 szt., natomiast aby zejść do 33% musi zbyć 316.673 szt.
W dniu 17.12.2008 nastąpiło podwyższenie kapitału zakładowego - w terminie do 3 miesięcy Z. Jakubas ma czas - bądź na osiągnięcie progu 66% lub zejście do 33%.
W okresie: 18 grudnia 2008r. - 4 marca 2009r. łączny wolumen obrotów /suma K i S/ wyniósł 1.162.694 szt. czyli właścicieli zmieniło 581.347 szt. akcji. Jak myślicie ile z tego skupił Z. Jakubas?
Możecie przyglądnąć się tym wyliczeniom, czy przypadkiem czegoś nie pokręciłem?
wydaje mi się, że on nie mógł tego skupować, że tak to jest zrobione, żeby chronić interesy mniejszościowych akcjonariuszy, a więc on musi ogłosić wezwanie, jeśli chce dojść do tych 66%
obejście, to mógłby przez ten czas akcje skupować jakiś inny podmiot, teraz niezależny, który on sobie po prostu przejmie; nie jestem pewien, czy to jest ok prawnie; w razie czego, jak p. J. coś wykombinuje, to da się zlecenie do kancelarii prawnej, specjalizującej się w tym obszarze
Witam towarzystwo..
Wiadomo, że wszystkie ruchy powyżej 5% powinny być opublikowane w raporcie, nie mówiąc już o zaangażowaniu powyżej 33%.... Zbieranie akcji na słupy jest karalne... dlatego powinniśmy wiedzieć co czyni Pan J. Z informacją nie powinien zwlekać, inaczej KNF....
Czekamy spokojnie na wezwanie... Jakubas będzie chciał się odegrać, dlatego ściemnia przy kursie, co by kupić taniej.
Na koniec sesji znowu ktoś się wysypał poniżej 9 zeta. Nie ma co się spodziewać wielkich zakupów, gdyż dużo inwestorów obserwuje co sie będzie działo... wielu z nich może nie zdażyć załapać się do naszego pociągu i będą brali nasze akcje ale po 50zł !!! :)
Dnia 2009-03-04 o godz. 19:51 ~fan napisał(a):
> Właśnie zrobiłem małe kalkulacje /w oparciu o dane ze stron
> bankiera i money/:
mamy obecnie 2.585.026szt. akcji, w
> wolnym obiegu jest 1.415.294 szt. /54,75%/.
Z. Jakubas i
> podmioty zależne mają 45,25% tj. 1.169.732 szt. Do
> przekroczenia progu 66% brakuje 536.385 szt., natomiast aby
> zejść do 33% musi zbyć 316.673 szt.
W dniu 17.12.2008
> nastąpiło podwyższenie kapitału zakładowego - w terminie do
> 3 miesięcy Z. Jakubas ma czas - bądź na osiągnięcie progu
> 66% lub zejście do 33%.
W okresie: 18 grudnia 2008r. - 4
> marca 2009r. łączny wolumen obrotów /suma K i S/ wyniósł
> 1.162.694 szt. czyli właścicieli zmieniło 581.347 szt.
> akcji. Jak myślicie ile z tego skupił Z. Jakubas?
Możecie
> przyglądnąć się tym wyliczeniom, czy przypadkiem czegoś nie
> pokręciłem?
No tak ale ile z tego przemiału jest tych samych akcji i ile pana J. Bo nie wierze że coniektórzy nie kupowali na dołku i nie sprzedawali na gorce!! A pan J. na spychanie kursu też akcji z rękawa nie wyciąga :D
Poprawia się sytuacja okołorynkowa. Do pozytywnego - od 3 dni - zachowania się GPW, dołączyły dzisiaj Niemcy (DAX ponad 5% na plusie) i USA (DJIA na razie +3,4%). Wzrost indeksów to wyższa wycena spółek, w tym małych spółek:)
Głupio jest w tej chwili pozbywać się akcji, zwłaszcza akcji spółek o wysokiej stopie dochodowości - np. takich jak PLA. Moment cokolwiek niewłaściwy i ryzykowny ... bo straty póki co są na razie papierowe, a jak już się papierek sprzeda, to niestety będą realne.
Moim skromnym zdaniem powiniśmy dzisiaj zaliczyć wzrost w granicach +5-6%. Do terminu podjęcia decyzji czasu coraz mniej, więc i czas najwyższy na pojawienienie się spekulacyjnego popytu.
czołem brygada!
już trochę razem walczymy, niedługo będziemy to wspominać, jakbyśmy wrócili z frontu; a to bardzo jednoczy:)
jak na Polankę, niezły ruch na początku sesji