Czy zauważyliście, że największe Towarzystwo Funduszy Inwestycyjnych w Polsce pod względem zarządzanych aktywów, z 16 - letnim doświadczeniem na rynku finansowym (od 2007r.) - IPOPEMA TFI S.A. stało się akcjonariuszem PCC Exol?
Nie, nie zauważyliśmy. W sumie ciekawa obserwacja.
Jak na razie poziom zaangażowania nie jest duży ale należy zakładać, że zarządzający dużym funduszem wiedzą co robią. Warto obserwować, czy i w jakim stopniu ten poziom zaangażowania będzie się zmieniał. Na razie mamy 0,20% za jedną bańkę.
Ważny może być też moment wejścia, pewnie wybrali lepszy timing niż ja (ja za wcześnie) ale nie ma tego złego. Być może również z tego dałoby się wyciągnąć jakieś wnioski co do przewidywanych wyników w najbliższej przyszłości.
No i jakby próbować łączyć kropki, to TFI nabyło udziały tuż przed uruchomieniem zakładów Persan oraz przed rozpoczęciem zakontraktowanych dostaw dla ORLENu.
@max nawet jeżeli jest to "tyko" 0,2% w kapitale własnym to warto zauważyć, że udział TFI Ipopema S.A. w kapitale własnym PCC Rokita wynosi 0,17%. Oczywiście mamy zdecydowanie wyższy kapitał własny w PCC Rokita ale i większa siostra wręcz rozpieszczała akcjonariuszy pod względem historycznych wysokości dywidendy..
Po drugie warto zorientować się jaki jest skład portfelowy TFI Ipopema S.A. Wspomnę jedynie ALLEGRO, PKOBP, LPP, KRUK, PEKAO, XTB, KĘTY i inne.
Po trzecie co do timingu wejścia mówienie, że otworzyło się pozycje za wcześnie można jedynie analizując wykres wstecz. Pamiętam jak kilka lat temu główny akcjonariusz skupował akcje po 7 i 5 zł/akcję.
Po czwarte wejście gracza instytucjonalnego zaliczanego do profesjonalnych udziałowców rynku wreszcie ucina bezpodstawne wypowiedzi na forum co do braku zainteresowania "grubasów" walorem.
Po piąte TFI angażują pieniądze swoich klientów stąd decyzje o wejściu są poprzedzone szerszymi analizami. Dlatego taką informację należy traktować za pozytywną bo przecież celem funduszu jest jak najwyższa stopa zwrotu z inwestycji.
Ciekawa informacja o kupowaniu akcji przez głównego akcjonariusza w przedziale 7-5 zł, nie mogę znaleźć żadnego espi z tą informacją wszystko co jest dostępne to zakupy przez akcjonariuszy głównych w przedziale 2,5-3,2. Ma ktoś dostęp do komunikatu potwierdzającego wypowiedź Piotra?
Wystarczy poszukać i podpowiem ci że zakupy w tych kwotach miały miejsce w 2020 r. i były to pakietówki. Natomiast resztę znajdź sobie sam skoro tak bardzo negujesz sprawdzone informacje podawane za free przez Piotra.
Trochę nie na miejscu ten komentarz w stosunku do mnie. Wypowiedzi Piotra nie neguję jedynie zapytałem czy ktoś ma dostęp do espi z tą informacją bo jak akurat nie mogę znaleźć. A zdanie Piotra cenie i wchodzę na bankiera głównie żeby przeczytać jego wypowiedzi
W takim razie sorki i masz rację zawsze trzeba sprawdzić nawet jeżeli nie chodzi o kasę. Natomiast musisz poszukać i na pewno znajdziesz bo było kilka takich transakcji o ile dobrze pamiętam to po 4,20, około 5 zł i coś po 7 zł mogę się mylić o parę groszy ale były. Jeżeli chodzi o to co piszesz od 2,20 do 3 zł to były w tamtym roku i chyba początkiem tego roku.
Masz rację @gość zawsze warto weryfikować informacje bo jest to wyraz szacunku do samych siebie i wysiłku włożonego w zarabianie pieniędzy. Dlatego nigdy nie pozwalam sobie na podawanie informacji niesprawdzonych bądź tych, które mogą zostać źle zinterpretowane.
@gość to co udało mi się znaleźć to ESPI (linki poniżej) o transakcjach przy kursach 4,5 i 5 zł/akcję. Niestety nie udało mi się znaleźć ESPI o zakupach przy 7 zł/akcję ale dobrze pamiętam tą transakcję bo była ona dla mnie swoistym potwierdzeniem słuszności zajętej wówczas przeze mnie pozycji. ESPI powinno być z okresu między 07.2020 a 08.2020 bo wówczas mieliśmy do czynienia z takimi poziomami kursu.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, oraz za poświęcony czas na znalezienie komunikatów, od siebie dodam że pakiet należący do Ipopemy jest podzielony na dwa subfundusze :małych i średnich spółek 160 tys akcji oraz pocztowy stabilny (akcje, obligacje, kontrakty,)53 tys akcji, w obu tych subfunduszach Exol obok Ferro i Creepyjaru jest spółką o najmniejszej kapitalizacji, a już napewno o najmniejszym dziennym obrocie
Ipopema ujawniła się w akcjonariacie jakoś w okolicy sierpnia wydaje się że przynajmniej część pakietu kupowała dzień po ogłoszeniu raportu za II kwartał. Wolumen był na tyle duzy że pozwalał na "większe" zakupy. Interesujący był by sposób pozyskania akcji przez inne fundusze ponieważ dzienny obrót nie pozostawia pola do popisu, może zgłosiły by się przynajmniej po cześć pakiety do osób z rady nadzorczej bądź do głównego akcjonariusza. Powiem szczerze że wyczekuje marca i pierwszych obniżek Fed wtedy generalnie wszystko powinno ruszyć.
Swoją drogą Piotr co sądzisz o Grupie Azoty. Pod kątem fundamentalnym jaki jest koń każdy widzi. Bardziej chodzi mi o to co dzieje się na wykresie (ogromna akumulacja przez całe lato, jesień) z uzyskaniem przewagi popytu w listopadzie. Najpewniej rozgrywane są nadzieje na powrót do rentowności, oddanie do uzytku nowej instalacji, zakontraktowanie gazu po nizszych cenach. Wiem, że to ogromna nadinterpretacja ale w relacji Azoty-Exol piękny był by scenariusz Jsw-Bumech.
Biorąc pod uwagę zmęczenie i ogólne zniechęcenie długotrwałym trendem bocznym oraz świadomość utraconych korzyści na tle szerokiego rynku w 2023 roku większości drobnych akcjonariuszy z chęcią odda papier przy wzroście kursu do ok. 4 zł/akcję. Dla mnie 4 zł za walor nie jest ceną godziwą w sytuacji kiedy Spółka po zakończeniu inwestycji w Płocku będzie zdolna do generowania podobnej wartości EBITDA jak ta uzyskana w "wyjątkowo" udanym finansowo roku 2022. Dlaczego uważam, że EBITDA musi rosnąć? Dlatego bo Spółka będzie musiała wypracowywać przepływy pieniężne z działalności operacyjnej wystarczająco wysokie na pokrycie kosztów operacyjnych ale i przepływów z działalności inwestycyjnej i finansowej. Do tego zobowiązała Zarząd RN - informacja z ostatniego raportu okresowego. A przepływy z działalności inwestycyjnej będą dalece ujemne i to w setkach mln PLN bo Spółka prowadzi inwestycje - Płock i Brzeg Dolny. Jeżeli do tego dołożymy ujemne przepływy z działalności finansowej to przepływy z działalności operacyjnej będą musiały iść w setki mln PLN. I moim zdaniem jest to nie tyle realne ale i takie założenia Spółka musiała przedstawić w swoich projekcjach finansowych instytucjom kredytującym.
Dlatego uważam, że jeżeli profesjonalni gracze będą chcieli wejść do akcjonariatu Spółki to bez problemu to uzyskają.
Nie oczekiwałbym natomiast, że znajdą się insiderzy gotowi wyzbyć się swoich akcji (nawet jeżeli nabyli je w ramach programu motywacyjnego) przy obecnych poziomach cen za walor.
Faktycznie rynek przedstawia już założenia co do ilości obniżek stóp procentowych w USA. Wiemy już, że rok 2024 to będzie czas luzowania polityki monetarnej - zarówno w przypadku FED jak i EBC.
Piotrze i wszyscy zainteresowani merytoryczną rozmową. Myślę, że na tej spółce trzeba uwzględnić jedną rzecz, której spekulanci nie zrozumieją. Na walnym zgromadzeniu (jak były jeszcze organizowane dni inwestora przed ogólnoświatową chorobą) było widać bardzo stabilny akcjonariat. Z rozmów wynikało, że ludzie posiadają tę firmę (wraz z Rokitą - często ich nie rozróżniając) jako stabilny i pewny podmiot wypłacający dywidendy. Exol płacił nawet wtedy gdy banki nie płaciły odsetek. Ci ludzie nie patrzą na wykresy, nie mają pojęcia o istnieniu analizy technicznej i innych takich rzeczy. Oni często są byłymi pracownikami, którzy część kasy wrzucili w akcje i dywidenda stanowi dla nich dodatek do emerytury lub pensji. Oni po prostu widzą realne budynki, realną sprzedaż i dlatego zainwestowali. Dla nich firma nie jest wykresem z biznesradaru. Po drugie ci ludzie wręcz (poprzez nieustannie zadawane pytania) starali się wymusić na Exolu i Rokicie wypuszczenie obligacji. Dlaczego? Twierdzili, że wierzą firmie bardziej niż rządowi :) Moim zdaniem kurs zacznie rosnąć jak zaczną rosnąć zyski i dywidendy. Ale to nie jest firma do spekulowania. Część ludzi tego nie rozumie i na forum wylewa swoje żale. Jak kupiłem ją na emeryturę i spokojnie czekam.
Byłem wieloletnim akcjonariuszem jak i obligatariuszem PCC Rokita. Przez wszystkie te lata obserwowałem bardzo wysoki poziom zarządzania finansami, prowadzący do znaczącego wzrostu wartości aktywów jaki i kapitalizacji giełdowej. Pamiętam emisje obligacji ze stałymi kuponami na 5% sprzedawane z dużą redukcją zapisów ale i wypłacanymi kwartalnie bez żadnej zwłoki. PCC Rokita zawsze cieszyła się dużą wiarygodnością rynkową i nigdy nie była spółka spekulacyjną. Spokojnie można nazwać ją arystokracją dywidendową. Zarobiłem na niej krocie reinwestując wypłacane dywidendy ale i wykorzystując odpowiedni timing w transakcjach zakupu jak i sprzedaży. Od niej trafiłem do jej siostry PCC Exol, która w perspektywie kilku ostatnich lat, stosując agresywne lewarowanie finansowe, znacząco zwiększyła swoją sumę bilansową jak i kapitał obrotowy zwiększając przychody ze sprzedaży z ok. 220 mln PLN w 2011 roku do prawie 1200 mln PLN w 2022 roku a zyski ze sprzedaży z ok. 5,6 mln PLN do ponad 150 mln PLN w 2022 roku. Tak dynamiczny wzrost PCC Exol był możliwy właśnie dzięki niskim ówcześnie stopom procentowym i intensywnemu korzystaniu z długu. Ale to dobrze bo jeżeli koszty finansowania są niższe od rentowności operacyjnej to zdecydowanie warto.
Tak jak już napisałem PCC Exol po zakończeniu inwestycji w Płocku ma realne szanse uzyskiwać EBITDA na poziomie roku 2022. Jak wówczas będzie wyglądała polityka dywidendowa? Na pewno wypłaty dywidendy są zależne i podporządkowane spłatom zobowiązań w stosunku do kredytodawców ( i będą w stosunku do obligatariuszy). Co więcej środki będą potrzebne na inwestycję w Brzegu Dolnym - część wkładu własnego + lewarowanie długiem. Dlatego nie spodziewałbym się znacząco wyższych dywidend aniżeli tych do jakich Spółka nas przyzwyczaiła. Ale dywidendy będą bo taka jest polityka Grupy PCC.
Reasumując w mojej ocenie najbliższe lata to zdecydowanie wyższa szansa na bardziej dynamiczny wzrost wartości biznesu w PCC Exol aniżeli w PCC Rokita. Dywidendy no cóż PCC Rokita jest na innym etapie rozwoju i może sobie pozwolić na więcej PCC Exol jest taką siostrą jeszcze na dorobku czyli musi ostrożniej gospodarować. Kurs będzie wzrastał bo będą wzrastały zyski ale i skalowanie biznesu, dywidend nie zabraknie. Pojawienie się TFI w akcjonariacie jest dobrym sygnałem i zachętą dla pozostałych profesjonalnych graczy.
Wielonik skończ się błaźnić 91.237..... razem z grubasem i obserwatorem bo nic tylko wypisujecie wszędzie głupoty, a internet jest pełen waszych śmieci. Nikogo na syf czyli na SSP nie namówicie bo rudy wam je rozłoży szybko ha ha ha