Ciekawa wypowiedź @MW
Byłem wieloletnim akcjonariuszem jak i obligatariuszem PCC Rokita. Przez wszystkie te lata obserwowałem bardzo wysoki poziom zarządzania finansami, prowadzący do znaczącego wzrostu wartości aktywów jaki i kapitalizacji giełdowej. Pamiętam emisje obligacji ze stałymi kuponami na 5% sprzedawane z dużą redukcją zapisów ale i wypłacanymi kwartalnie bez żadnej zwłoki.
PCC Rokita zawsze cieszyła się dużą wiarygodnością rynkową i nigdy nie była spółka spekulacyjną. Spokojnie można nazwać ją arystokracją dywidendową. Zarobiłem na niej krocie reinwestując wypłacane dywidendy ale i wykorzystując odpowiedni timing w transakcjach zakupu jak i sprzedaży.
Od niej trafiłem do jej siostry PCC Exol, która w perspektywie kilku ostatnich lat, stosując agresywne lewarowanie finansowe, znacząco zwiększyła swoją sumę bilansową jak i kapitał obrotowy zwiększając przychody ze sprzedaży z ok. 220 mln PLN w 2011 roku do prawie 1200 mln PLN w 2022 roku a zyski ze sprzedaży z ok. 5,6 mln PLN do ponad 150 mln PLN w 2022 roku.
Tak dynamiczny wzrost PCC Exol był możliwy właśnie dzięki niskim ówcześnie stopom procentowym i intensywnemu korzystaniu z długu. Ale to dobrze bo jeżeli koszty finansowania są niższe od rentowności operacyjnej to zdecydowanie warto.
Tak jak już napisałem PCC Exol po zakończeniu inwestycji w Płocku ma realne szanse uzyskiwać EBITDA na poziomie roku 2022. Jak wówczas będzie wyglądała polityka dywidendowa? Na pewno wypłaty dywidendy są zależne i podporządkowane spłatom zobowiązań w stosunku do kredytodawców ( i będą w stosunku do obligatariuszy). Co więcej środki będą potrzebne na inwestycję w Brzegu Dolnym - część wkładu własnego + lewarowanie długiem. Dlatego nie spodziewałbym się znacząco wyższych dywidend aniżeli tych do jakich Spółka nas przyzwyczaiła. Ale dywidendy będą bo taka jest polityka Grupy PCC.
Reasumując w mojej ocenie najbliższe lata to zdecydowanie wyższa szansa na bardziej dynamiczny wzrost wartości biznesu w PCC Exol aniżeli w PCC Rokita. Dywidendy no cóż PCC Rokita jest na innym etapie rozwoju i może sobie pozwolić na więcej PCC Exol jest taką siostrą jeszcze na dorobku czyli musi ostrożniej gospodarować.
Kurs będzie wzrastał bo będą wzrastały zyski ale i skalowanie biznesu, dywidend nie zabraknie. Pojawienie się TFI w akcjonariacie jest dobrym sygnałem i zachętą dla pozostałych profesjonalnych graczy.