Ja dostałem taką informację na pytanie " czy BOŚ pozostaje w 2024r w GPN:
Tak, BOŚ nadal pozostaje w GPN. O uruchomieniu planu informowaliśmy w raporcie bieżącym nr 34/2021 w dniu 31 grudnia 2021 roku. W przypadku zmiany tej decyzji również poinformujemy rynek publikując raport bieżący. Pozdrawiam Aneta Stelmaszczyk Dyrektor Biuro Komunikacji i Relacji Inwestorskich
Odpowiedź nie oznacza że zmiana decyzji może nadejść na dniach.
To przykre co piszecie. Ciekawe dlaczego nie było espi o zatwierdzeniu (przedłużeniu) planu naprawy przez KNF na kolejny rok?
Jest to bardzo istotna informacja ponieważ po wyjściu z GPN, BOŚ będzie mógł w przyszłym roku wypłacić dywidendę. Może nawet z zysków z poprzednich lat a to znaczącą poprawi stopę zwrotu dla akcjonariuszy banku.
Z drugiej strony, dopóki nie ma oficjalnego komunikatu dla akcjonariuszy o zakończeniu działania planu naprawczego, spółka nie może informować inaczej. Nie wyobrażam sobie sytuacji, gdy ktoś z ulicy dzowni i słyszy: Od 2. stycznia już nie będzie planu naprawczego. Proszę czekać na info.
dokładnie, takie informacje przekazuje się w ESPI. GPN miał na celu uzyskanie trwałej rentowności. Od trzech lat BOŚ generuje założone w strategii zyski dlatego według mnie kontunuowanie GPN w kolejnych latach nie ma żadnego sensu i ekonomicznego uzasadnienia. To jest oczywiście moja opinia i proszę się nią nie sugerować w podejmowaniu decyzji inwestycyjnych.
Tak, tylko nie Boś decyduje tylko KNF
Jeżeli więc KNF nie widzi szans na zakończenie procedury wyjścia z restrukturyzacji to chudnie akcji arkuszy nie ma nic do rzeczy.