znowu postawili na S batonik 10tys szt od dawna widać że komuś bardzo zależy na pilnowaniu odpowiednich niskich poziomów kursu zastanawiam się czy to nie jest akcja pod wymęczenie, zdołowanie i zdjęcie spółki z gpw przez akcjonariusza więszościowego?
Skąd w ogóle taka teoria? Przecież na wielu spółkach są takie akcje ze stawianiem straszaków na S czy zachęty na K Xd. Z resztą jakie zdołowanie jak po dzisiejszym spadku prawie wszystko zostało wyciągnięte? Spadki też przecież nie są z kapelusza i mają swoje uzasadnienie.
Co by nie mówić o powodach dlaczego ktoś sprzedaje a inny kupuje po jakimś tam kursie, to fakt jest taki że kwartał od lipca do września jest praktycznie na wyniku zero, czyli sporo gorzej od kwartału poprzedniego. Na rynku na którym działa Grodno ciągle jest słabo, więc ostatni kwartał 2024 pewnie lepszy nie będzie. Do tego I kwartał 2025 (czyli zima) to tradycyjnie najsłabszy okres w branży. Jak się to wszystko poskłada, to jak obecny rok obrotowy Grodno skończy z jakimkolwiek zyskiem to będzie nieźle.
A perspektywy są póki co palcem po wodzie pisane. Owszem jak będzie kasa z KPO to coś z tego na OZE spadnie, ale kolejka chętnych do tego tortu (z magazynami wypchanymi towarem pod korek) jest duża, więc walka cenowa jest gwarantowana. Ale zysk już gwarantowany nie jest - wygra ten co ma mniejsze koszty działalności, a Grodno raczej w tym zakresie mistrzem nie jest.
Grodno i tak lepsze niż takie warzywniaki jak beein. Tutaj mają drugą nogę w budownictwie a ono da zarobić. OZE będą kupować już po niskich cenach więc i będzie tu szło zarobić.
Ja nie mam uwag do potencjalnego popytu / poziomu sprzedaży Grodna.
Tylko do poziomu rentowności działalności.
Grodno robi rocznie grubo ponad miliard zł sprzedaży. Jak z takiej kwoty nie ma zysku - to jest jednak jakiś problem.
Na rynku lada chwila będzie podmiot konkurencyjny dużo większy (może i ze 3 razy większy poziom sprzedaży),
z najlepszą logistyką w Polsce w tej branży, systemami IT o których się Grodnu nie śniło, z praktycznie nielimitowanym dostępem do kapitału na rozwój. Można założyć że będzie miał dużo wyższą wydajność - niższe jednostkowe koszty obsługi klienta.
W przyszłości łatwiej Grodnu nie będzie zarabiać, a raczej trudniej.
A kto tak w OZE im zagraża? Zresztą żadna firma nie uzależnia się od jednego dostawcy. To są podstawy biznesu. Biedronka też największa na rynku, ale jakoś zdominować go nie potrafi.
W Polsce zainstalowano ok. 15GW paneli, z czego ok. 4GW w ciągu ostatniego roku. Licząc w dużym uproszczeniu po 1 zł za 1W, wychodzi że sprzedano samych paneli za 15 mld zł, z czego za 4 mld zł w ciągu ostatniego roku. Grodno ma zatem pewnie udział w rynku kilkuprocentowy.
Więc pełno jest konkurencyjnych sprzedawców.
Zapasy magazynowe paneli PV w Europie są szacowane na 40GW - więc chętnych do upychania ich w rynek też jest sporo.
Ja się zastanawiam nie nad tym czy Grodno będzie miało sprzedaż tylko czy na niej będzie w stanie sensownie zarabiać, bo rynek jest mocno zepsuty,
a efektywnością kosztową Grodno nie grzeszy
Solo, a Ty kupiłeś TIM po 49zł, że próbujesz non stop obrzydzić Grodno, zachwalając TIM. Za to na forum TIM brylujesz w naganianiu, czyżbyś jednak bał się, że nie będzie wykupu.
Akurat TIM kupiłem po 8-9 zł :).
Zawsze uważałem że to super firma jest i zdania nie zmieniam.
Grodno obserwuję od lat jako konkurencję - i szczerze mówiąc przez te lata się utwierdzałem w przekonaniu o dobrym wyborze.
A ogólnie to raczej fakty staram się opisywać (na TIM-ie też) bez komentarzy typu "będzie rakieta" albo "będzie po 5 zł".
Jeżeli to co napisałem tak Cię ubodło, to widać akurat Ty nie dokonałeś dobrego wyboru.
Może trzeba było analizować umieszczane wpisy pod kątem ich sensowności, a nie obrażać się jeżeli fakty nie są zgodne z własną pozycją na papierach.
Grodno i Tim startowały mniej więcej z tych samych poziomów. Tylko teraz kurs TIM jest 4.5 x wyżej. Tim wskażnikowo bardzo podobny do Grodna, Spadek wyników, zysku TIM jest bardzo porównywalny więc nie jest to absolutnie przesłanka że w przeciwieństwie do Grodna tim jest tak cudowny i tak dobrze sobie radzi. Po prostu taką mamy aktualnie sytuację w branży i dotyczy ona w równej mierze każdej spółki. Nic nie trwa jednak wiecznie. teraz jest dobry moment na akumulację dobrze wycenionej spółki/
W zasadzie ze wszystkim zgoda, oprócz jednego. Jest powiedzenie - zanim ten gruby schudnie to chudy zdechnie.
Więc jak wszystkim rentowność spada o 3%, to jednak ten co spada z 6% na 3% jest w dalece lepszej sytuacji niż ten który spada z 3% na 0%, bo jednak spaść ze 100 mln zysku do 50 mln, to nie to samo co z 50 mln do zera.
Z góry informuję że powyższe to przykład matematyczny, a nie odnoszenie się do rzeczywistych wyników.
Ale oczywiście może to być dobra okazja do zakupu w dołku, jeżeli zakłada się polepszenie sytuacji.
Akurat nie ja pisałem o dramacie.
Natomiast oprócz problemu słabej rentowności / wysokiego poziomu kosztów najbardziej niepokojący dla mnie jest poziom zapasów.
Od marca do września w Grodnie przybyło 10 mln zł, a w TIM-ie ubyło 24 mln zł. Normalne na spadającym rynku jest ograniczanie poziomu zapasów.
Skoro w Grodnie zapasy rosną to albo nie potrafią tym zarządzać albo skala "złomu" na magazynie rośnie.
Jeżeli prawdą są wieści że Grodno jest załadowane pod korek chińskimi pompami ciepła - to jest to poważny kłopot.
A jak chcesz usłyszeć najgorszy możliwy scenariusz - to jest niestety taki, że mogą mieć ze 20 mln zł utopione w niesprzedawalnych chińskich śmieciach, głównie pompach ciepła. Stąd ciągły przyrost zapasów - bo zamawiali wszyscy na potęgę z Chin jak były braki towaru, a na rynku żarło. Rynek w międzyczasie zdechł - a dostawy zamówione dawno temu właśnie zjeżdżają do magazynu. Do tego UOKIK właśnie rozpoczął kontrolę pomp ciepła sprowadzanych z Chin bo skarg pełno, że ludzie za prąd dostają gigantyczne rachunki, a tanie chińskie pompy nie spełniają parametrów.
Więc się jeszcze okaże, że Ci co ten chłam wciskali na rynek będą musieli kasę oddawać. Wygląda że może być jeszcze ciekawie.
o jakich ty "chińskich pompach" mamroczesz? wystarczy zapoznać się z ofertą. Grodno, oficjalny dystrybutor pomp ciepła HITACHI, AURATSU, KAISAI, STIEBEL ELTRTON, LG, BOSCH, GALMET, BIAWAR, ATLANTIC Żadna firma tej wielkości nie wpadnie na pomysł handlu chińskimi pompami no name bo wykończyłyby ją roszczenia gwarancyjne i serwisowe klientów.