Szanowni,
chciałbym rozpocząć dyskusję na temat wymiaru prawnego naszej akcji S 25. Czy to nie podlega pod manipulowanie kursem? Wprawdzie jest to protest na sztuczne zaniżanie ceny spółki do wezwania przez Jakubasa i uznaliśmy gremialnie, że GODZIWA cena *to jest jeden z kluczowych warunków wezwania) za akcje Polnej na dzień dzisiejszy wynosi nie mniej niż 25 zł. Nie działamy podstępnie, skrycie, wszystko jest otwarte, jak na dłoni i p. J. może się zapoznać z tą naszą ofertą już teraz, czyli jest to uczciwe. Ale wolałbym mieć 100% pewności, że wszystko jest ok i że jest to tylko nasza propozycja, po jakiej jesteśmy w stanie odsprzedać p. J. akcje. Proszę o Wasze rzetelne opinie, posprawdzajcie gdzie się da, żebyśmy niepotrzebnie się teraz czegoś wystraszyli, ale też żeby mieć czyste sumienie.
Będę dzisiaj z lekka zabiegany w ciągu dnia, ale też postaram się poszperać w przepisach, a przede wszystkim w ich interpretacjach.
witam. Wg mnie nasza akcja nie powinna mieć charakteru "manipulowania" kursem. Każdy podejmuje indywidualnie decyzję, na jakim poziomie ustawia swoje akcje. Traktujemy to forum, jako formę wymiany spostrzeżeń i uwag. Zatem nikt nikomu niczego nie narzuca. Takie jest moje zdanie. Pozdr.
Uważam tak samo jak moi poprzednicy.
Ustawiamy kurs samodzielnie, bez jakichkolwiek nacisków.
Nie dokonano żadnej operacji powodującej manipulacje kursem.
Forum jest tylko placem do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami, nie ma wpływu na ustalanie kursu.
dzięki Panowie za Wasze bardzo słuszne uwagi!
Tak mnie coś naszło, bo sobie uświadomiłem - znając na innych przypadkach grę popytu i podaży, że po tych wystawionych zleceniach, nie ma możliwości na dłuższą metę, żeby gra nie przeniosła się na poziomy do 25 zł wzwyż. No nie ma siły po prostu, tak to juz jest skonstruowane w handlu na giełdzie.
Pomyślałem, że nie działamy nieuczciwie, podstępnie, ale za to bardzo skutecznie i że to już będzie może coś nie tak dla kogoś. Ale macie rację, rozwiało to moje wątpliwości, nie mniej jednak będę jeszcze na wszelki wypadek szperał tu i ówdzie, bo niedługo zainkasujemy ciężkie premie za realizację tych zleceń i chcę mieć spokojny sen o to, a dzisiaj troche źle spałem, jak mnie naszły te czarne myśli... To przez tego posta Gieni z Wąchocka, która pisała o komunie i machloji, zastanawiałem się, o co jej może chodzić...
Manipulacja jest wtedy, kiedy manipulator/manipulatorzy wystawiają przeciwstawne zlecenia K i S w celu zaniżenia/zawyżenia kursu. Tutaj nie ma czegoś takiego. Po prostu parudzisięciu forumowiczów wystawiło zlecenia S po cenie 25 zł - traktując ten poziom cenowy jako satysfakcjonujący. Wolno im i nikt im tego nie zabroni. Być może ten poziom spodoba się innym akcjonariuszom i też dodadzą swoje zlecenia. Być może w przyszłości założymy stowarzyszenie.
Przekręt byłby wtedy gdyby np. Bolo ustawił 100K na S 25, ja 100K na K 25 .... a następnego dnia (a nawet w tym samym dniu) zamienilibyśmy się rolami, tzn. Bolo byłby kupującym, a ja sprzedającym:)
jestem; rozmawiałem ze znajomym prawnikiem, który od początku inwestuje na GPW i specjalizuje się w prawie z tym związanym i uspokoił mnie. Zobaczył te posty, krótko tylko napiszę, że powiedział, że to nie jest żadna manipulacja, że w przeciwnym razie trzebaby zamknąć praktycznie wszystkich piszących na forach, bo w zasadzie każdy sugeruje jakąś cenę, że my nie wykorzystujemy żadnych poufnych informacji wprowadzając w błąd, wręcz, szczerze przeświadczeni o dobrych perspektywach wyrażamy swoje zdanie o tym, na jakim poziomie kurs powinien się kształtować, że jeśli ten kurs jest rzeczywiście zbijany przed wezwaniem, to raczej mogą zacząć się martwić "zbijacze" itd.
A i po lekturze naszych postów poważne zaczął się zastanawiać, czy nie przystapić do naszej akcji S 25!!!
Uff, sorry, że Was trochę zaniepokoiłem, ale jak się pojawiły u mnie dziś w nocy wątpliwości, to nie mógłbym już dalej promować tej akcji...
na tym forum wszystko jest możliwe:) Mamy dziś na Polnej straszną kiszonkę, jedynie co jakiś czas ktoś rzuci zleconko - to na K, to na S. Generalnie spokój. Oby nie znichęciło to niecerpliwych do wcześniejszego wyjścia z papierka:)
co Waszym zdaniem oznacza taki spokój na Polnej? Dało się to już zauważyć 2 dni temu i wczoraj. Obroty coraz mniejsze, a w zasadzie każdy kolejny dzień przybliża nas do rostrzygnięcia w sprawie wezwania. Tymczasem mamy praktycznie zastój. Nie zastanawialiście się nad tym?
tak, rzeczywiście, jest spokój, ale to chyba wynika z tego, że ci, co grają bardziej długoterminowo niż na 2, 3 dni i są w stanie przetrzymać w czasach szalejącej bessy papier dłużej, już się zapakowali, ewentualnie, jak opchną jakieś inne papiery, to sobie dobierają powolutku w promocji.
DT pojawią się, jak się ruszy i zaczną robić wtedy szum na forach, wtedy nazlatuje się więcej towarzystwa i zleceniami kupna PKC bardzo szybko wywindują kurs do wystawionych zleceń sprzedaży (Polna nie jest zbyt płynna, wystarczy paręnaście osób z większymi zlecdeniami...).
A więc teraz, zanim p. J. nic nie ogłosi, to chyba tak się będzie pie...olił kurs Polnej, w dół ma bezpieczne miejsce do 7,6 zł, to jest cały czas w ramach pięknej formacji, która się wykształtowała już i która jednoznacznie wskazuje na porządne odbicie na Polnej (za niedługo).
na SPRZEDAŻY /5 ofert w przedziale 8,57 - 8,85/ pojawiło się ponad 2 tys. akcji! Ciekawe czy to tylko straszak? Myślę, że tak długo, jak spadki - dzisiejszego rzędu - będą na niewielkich obrotach, nie ma się co martwić. Gorzej gdy zobaczymy, że odbywa się to przy zwiększonych obrotach. Oznaczałoby to, że ze strony Pana J. następują jakieś ruchy. Tak czy owak od przyszłego tygodnia trzeba być jeszcze bardziej czujnym!