czy biorę czy nie biorę to inna sprawa. A4 na tym odcinku, to najgorsza część autostrady A4 /poza odcinkiem Wrocław - Krzyzowa/ i najpewniej droga gorsza od połowy polskich ekspresówek. ewentualnie płatność za drogę Krakow-Katowice będzie możliwa tylko wtedy, gdy inne drogi bedą też płatne /np w postaci podobnej jak cieżarówki/ - ale wtedy Stalexport może obsługiwać autostradę, a nie zlecać obsługi.
Mamy typową sytuację: gość macha łopatą, inny go nadzoruje, a jeszcze inny nadzoruje nadzorcę czyli mamy obsługujących autostradę , oni są sprawdzani przez innych, a innych sprawdza stalexport. Ten stalexport nie ma bladego pojęcia jak się obsługuje autostratę - bo tylko płaci. A to każdy umie
Dnia 2023-12-08 o godz. 11:57 prawnuk napisał(a): > czy biorę czy nie biorę to inna sprawa. > A4 na tym odcinku, to najgorsza część autostrady A4 /poza odcinkiem Wrocław - Krzyzowa/ i najpewniej droga gorsza od połowy polskich ekspresówek. > ewentualnie płatność za drogę Krakow-Katowice będzie możliwa tylko wtedy, gdy inne drogi bedą też płatne /np w postaci podobnej jak cieżarówki/ - ale wtedy Stalexport może obsługiwać autostradę, a nie zlecać obsługi. > > Mamy typową sytuację: gość macha łopatą, inny go nadzoruje, a jeszcze inny nadzoruje nadzorcę > czyli mamy obsługujących autostradę , oni są sprawdzani przez innych, a innych sprawdza stalexport. > Ten stalexport nie ma bladego pojęcia jak się obsługuje autostratę - bo tylko płaci. > A to każdy umie
a ty znowu z logiką biznesową, podczas gdy są jeszcze inne "logiki" których nie bierzesz pod uwagę, to jednak błąd logiczny
Dnia 2023-12-08 o godz. 14:04 ~dr napisał(a): > JASNA SPRAWA
"JASNA SPRAWA że jak zwykle nie masz nic sensownego do napisania więc ryczysz jak osioł..znowu pytam , jak tam twoje "sukcesy w naganianiu" w tak denny sposób? treść https://pl.wikipedia.org/wiki/Netykieta wciąż przekracza twoje zdolności pojmowania? skoro aż tak nie radzisz sobie ze swoją chorą "potrzebą zaistnienia", dlaczego nie poszukasz pomocy?
to będzie rozebranie bramek - bramki znikną w roku wyborczym. dodatkowo między bramkami przebiega umowne poparcie między PO a pis - oczywiście nie wiadomo co będzie za 4 lata. ale zakładając, że będzie to samo - pozostawienie tej drogi z taką ceną - bedzie błogosławieństwem dla pisu.
Ponadto droga wymaga przebudowy /choć wolałbym alternatywę ok 30 km na południe, tak by tranzyt ze wschodu do Tarnowa jechał nową drogą /, bo jakoś nie mam zaufania do Polaków i 3 pasów drogi
Dnia 2023-12-08 o godz. 13:55 prawnuk napisał(a): > to będzie rozebranie bramek - bramki znikną w roku wyborczym. > dodatkowo między bramkami przebiega umowne poparcie między PO a pis - oczywiście nie wiadomo co będzie za 4 lata. > ale zakładając, że będzie to samo - pozostawienie tej drogi z taką ceną - bedzie błogosławieństwem dla pisu. > > Ponadto droga wymaga przebudowy /choć wolałbym alternatywę ok 30 km na południe, tak by tranzyt ze wschodu do Tarnowa jechał nową drogą /, bo jakoś nie mam zaufania do Polaków i 3 pasów drogi
i znowu sięgnąłeś zbyt płytko, są jeszcze media, te "zaprzyjaźnione", które już tyle razy wmówiły wyznawcom, to co chcieli im wtłoczyć ich "pasterze", wciąż uciekają ci różne zmienne, ani ja ani ty np. nie wiemy czy wchodzi w rachubę jakiś Miro czy inny Rycho, który mógłby skorzystać na nowej(ewentualnej, nie twierdzę że taka będzie) koncesji, czy nie, i czy aby nie trzeba by go jakoś uzasadnić "wyznawcom", oczywiście dla ich "dobra"
A to już upłyneło zbyt wiele czasu i ludzie nie są aż tak głupi. Po pierwsze idealny odcinek to Łódz - Warszawa - tam można zrobić przejazd za 100 zł /dość podobnie/ i jest ruch - nikt tego nie próbuje zrobić. Jedyne podchody jakie mogą być, to koncesja za budowę trzeciego pasa..... ALE mają go budować wszędzie /moim zdaniem błąd - dla Polaka to zbyt skomplikowane/ - więc trudno to uzasadnić w jakikolwiek inny sposób. A co do Rycha czy Mira - cóż chyba już nie te czasy. Tzn obie strony politycznego sporu pod tym względem nie mają hamulców - i raczej mieć nie będą. Za 3 lata Adamczyk - jesli nie pójdzie siedzieć za brak obrony pracy magisterskiej - będzie w Ilkuszu opowiadał, że tylko on daje szansę na bezpłatną A4
Koncesja na A4 - była spowodowana sposobem myślenia - była zresztą najmniejszą aferą; bo afera na A2 a szczególnie A1 to były dopiero numery..... 30 lat temu wydawało się, że to sensowny model. Dziś wiadomo, że można wprowadzić winiety /bo bedą powszechne, lub inny sposób pomiaru - tani i skuteczny/. Zresztą jestem zwolennikiem płatnej autostrady w cenach A4 - Gliwice - Wrocek, by było mniej aut na drodze
Dnia 2023-12-08 o godz. 14:44 prawnuk napisał(a): > A to już upłyneło zbyt wiele czasu i ludzie nie są aż tak głupi. > Po pierwsze idealny odcinek to Łódz - Warszawa - tam można zrobić przejazd za 100 zł /dość podobnie/ i jest ruch - nikt tego nie próbuje zrobić. > Jedyne podchody jakie mogą być, to koncesja za budowę trzeciego pasa..... > ALE mają go budować wszędzie /moim zdaniem błąd - dla Polaka to zbyt skomplikowane/ - więc trudno to uzasadnić w jakikolwiek inny sposób. > A co do Rycha czy Mira - cóż chyba już nie te czasy. > Tzn obie strony politycznego sporu pod tym względem nie mają hamulców - i raczej mieć nie będą. > Za 3 lata Adamczyk - jesli nie pójdzie siedzieć za brak obrony pracy magisterskiej - będzie w Ilkuszu opowiadał, że tylko on daje szansę na bezpłatną A4 > > Koncesja na A4 - była spowodowana sposobem myślenia - była zresztą najmniejszą aferą; > bo afera na A2 a szczególnie A1 to były dopiero numery..... > 30 lat temu wydawało się, że to sensowny model. Dziś wiadomo, że można wprowadzić winiety /bo bedą powszechne, lub inny sposób pomiaru - tani i skuteczny/. > Zresztą jestem zwolennikiem płatnej autostrady w cenach A4 - Gliwice - Wrocek, by było mniej aut na drodze
ludzie są "aż tak głupi" bo od tysiącleci to wciąż jedne i te same istoty, podatne na jedne i te same odwieczne chwyty, jakieś "czasy" są zawsze, też od zawsze, słusznie piszesz o braku hamulców u polityków i to też nigdy się nie zmieni, po prostu nie mam złudzeń, jacy ludzie wracają do władzy, jaką mają mentalność, tego NIE da się zmienić, co do płatnych autostrad, jeżeli chociaż trochę znasz historię, pomyśl, dlaczego Niemcy czy USA albo GB w większości albo wcale tego nie mają i ani myślą prywatyzować sobie odpowiednik układu krążenia
Patrząc na liderów - Tuska się czepiali, że syn dorabiał sobie za grosze w OLT /miesiąc za dniówkę pani sobolewskiej - zakładaja, że żona posła pracowała godzinę dziennie/. Kaczyński - boją sie go przesłuchać w sprawie łapówki. Już nie mówiąc o kupnie budynku za opłacony z góry czynsz..... miałeś takie szczęście w życiu? Ja tobie kubię mieszkanie, bęe w nim mieszkał 18 lat i ci zostawię? To Polska Kaczyńskiego
zresztą zobaczymy, przez 8 jakoś nie znależli afery - a główny odpowiedzialny za likwidację mafii watowskich /Tomek Szwejgiert był w czasach PiS 18 lat w areszcie, i był torturowany/........ wypuścili go 3 lata temu i nic sie nie dzieje Rozumiem, że ty lubisz jak żonka Ziobro biegała po mediach i oferowała reklamy link 4 za dobre pisanie o mężusiu....... /dla mnie to kryminał/
zobaczysz jak się Polska zmieni. Ja sobie nie wyobrażam, by podsłuchiwać liderów kampanii wyborczej, w pracy, w łóżku czy kiblu - nie miesci sie to w mojej percepcji. Chyba, że pijesz do słynnego zegarka Nowaka - ktoś doliczył sie u pisowców 12 zegarków. Nowak wyleciał z polityki, ta 12.......
Pamiętasz sprawę syna Olewnika - świadek się powiesił - minister podał sie do dymisji ..... Ziobro podobnych powodów miał pewnie ponad 100......
albo Chlebowski - "spotkał się na cmentarzu", po pierwsze OBOK cmentarza, bo tam jeżdził na grób siostry, i spotkał się na stacji gdzie zostawiał samochód. Mnie kilka lat temu było bardzo miło jak odwiedził mnie w szpitalu prezes jednej z największych polskich korporacji. Bo słyszał, że leżę..... Podczas pobytu dzwoniła do mnie pewna posłanka...... Nie odpowiem na pytanie czy wtedy gdy był u mnie prezes...... zostawmy cos płaskoziemcom .....
Dnia 2023-12-08 o godz. 15:17 prawnuk napisał(a): > Patrząc na liderów - Tuska się czepiali, że syn dorabiał sobie za grosze w OLT /miesiąc za dniówkę pani sobolewskiej - zakładaja, że żona posła pracowała godzinę dziennie/. > Kaczyński - boją sie go przesłuchać w sprawie łapówki. > Już nie mówiąc o kupnie budynku za opłacony z góry czynsz..... miałeś takie szczęście w życiu? Ja tobie kubię mieszkanie, bęe w nim mieszkał 18 lat i ci zostawię? To Polska Kaczyńskiego > > zresztą zobaczymy, przez 8 jakoś nie znależli afery - a główny odpowiedzialny za likwidację mafii watowskich /Tomek Szwejgiert był w czasach PiS 18 lat w areszcie, i był torturowany/........ wypuścili go 3 lata temu i nic sie nie dzieje > Rozumiem, że ty lubisz jak żonka Ziobro biegała po mediach i oferowała reklamy link 4 za dobre pisanie o mężusiu....... /dla mnie to kryminał/ > > zobaczysz jak się Polska zmieni. Ja sobie nie wyobrażam, by podsłuchiwać liderów kampanii wyborczej, w pracy, w łóżku czy kiblu - nie miesci sie to w mojej percepcji. > Chyba, że pijesz do słynnego zegarka Nowaka - ktoś doliczył sie u pisowców 12 zegarków. > Nowak wyleciał z polityki, ta 12....... > > Pamiętasz sprawę syna Olewnika - świadek się powiesił - minister podał sie do dymisji ..... Ziobro podobnych powodów miał pewnie ponad 100...... > > albo Chlebowski - "spotkał się na cmentarzu", po pierwsze OBOK cmentarza, bo tam jeżdził na grób siostry, i spotkał się na stacji gdzie zostawiał samochód. Mnie kilka lat temu było bardzo miło jak odwiedził mnie w szpitalu prezes jednej z największych polskich korporacji. Bo słyszał, że leżę..... Podczas pobytu dzwoniła do mnie pewna posłanka...... > Nie odpowiem na pytanie czy wtedy gdy był u mnie prezes...... zostawmy cos płaskoziemcom .....
użyłeś "logiki" w stylu "a u was biją tych z ciemną skórą", fuuuj, w dodatku "rozumiesz" co niby "myślę", kolejne fuuuj, twoje "zobaczysz jak się Polska zmieni", cóż, zapytałem o kwestie historyczne związane z autostradami bo forum w końcu dotyczy spółki obsługującej takową, ominąłeś to szerokim łukiem, te "zmiany w Polsce", których się spodziewasz, wyszły ci niesłychanie naiwnie, wyglądasz na technokratę, stąd pewnie twoje braki, trudno, nikt nie jest doskonały, nawet "dr"
Raczej duża wiedza w jednym zakresie nie oznacza kompetencji w innych obszarach.
a to nie dr z psychologii, a w dodatku z obszarów Europy, przed którymi Ziemkiewicz nas ostrzega - ale swoje dzieci tam wysyła.
RACZEJ idziemy albo w darmowe autostrady /ciekawe czy Brukselski okupant da kasę na remonty/ albo w jakieś tanie systemy.
Poza skrajnym pesymistycznym wariantem, który szacuję daleko od 6 sigma, to za te 1200 dni na tej drodze będzie się płaciło tyle samo co na wszystkich innych w Polsce. Przedłużenie koncesji nie jest możliwe - lub inaczej - nie wcześniej niż płatny przejazd Łódz- Wawa
Swoją drogą przykład amerykański kusi..... choć byłoby to bardzo trudne. Udowodnić polskiemu kierowcy, że jechał płatnym pasem dla szybkojadących - zbyt skomplikowane
Dnia 2023-12-08 o godz. 15:43 prawnuk napisał(a): > Raczej duża wiedza w jednym zakresie nie oznacza kompetencji w innych obszarach. > > a to nie dr z psychologii, a w dodatku z obszarów Europy, przed którymi Ziemkiewicz nas ostrzega - ale swoje dzieci tam wysyła. > > RACZEJ idziemy albo w darmowe autostrady /ciekawe czy Brukselski okupant da kasę na remonty/ albo w jakieś tanie systemy. > > Poza skrajnym pesymistycznym wariantem, który szacuję daleko od 6 sigma, to za te 1200 dni na tej drodze będzie się płaciło tyle samo co na wszystkich innych w Polsce. Przedłużenie koncesji nie jest możliwe - lub inaczej - nie wcześniej niż płatny przejazd Łódz- Wawa > > Swoją drogą przykład amerykański kusi..... choć byłoby to bardzo trudne. > Udowodnić polskiemu kierowcy, że jechał płatnym pasem dla szybkojadących - zbyt skomplikowane
pewnie zauważyłeś, że nie przepadam za światem polityki, nie ważne przez kogo uprawianej, po co wyjechałeś z chwytami rodem z pewnych mediów, politycznych do cna? przy okazji, mogłeś się obrazić za mój ostatni wpis, nie obraziłeś się, doceniam i szanuję
Dnia 2023-12-08 o godz. 16:17 prawnuk napisał(a): > bo go napisałeś jednostronnie. A świat taki nie jest. >
ależ kochaniutki, z "dr" zaliczyłeś wtopę bo wziąłeś to do siebie a teraz bierzesz się za ciężką filozofię i "orzekasz" jaki "nie jest świat", może jednak pozostań sobie technokratą, na szczęście ze świadomością własnych braków?
Dnia 2023-12-08 o godz. 17:06 prawnuk napisał(a): > A to teraz zupełne pudło
cofnij się parę wpisów, wytłumaczę ci "ręcznie", z "dr" chodziło o ironię, o osobnika zalewającego to forum spamem, "brawo", technokrato, znowu "orzekasz", znowu bez argumentacji
gość jest niereformowalny. co ciekawe kiedyś siadłem w domu znacząc moderatorowi wpisy do wywalenia, potem zrobiłem to samo z 3 komputerów w pracy - powiedzmy w ciagu 2 godzin - I NIC.... Cóż wątek raczej sie urwie gdy stalexport podejmie decyzje, a raczej Włosi.
Moim zdaniem pomysł by dostali 10 lat za 3 pas nie przejdzie...... Bo Kraków za to zapłacił straszną cenę i już zaczęły sie inwestycje, które są niezgodne z tajną umową. Z tego co kojarzę zrobiono drogę na Oświecim, budują na Olkusz..... No9 i stalexport im bardzo w tym pomaga - bo potrafią ludzi shaltować na 40 minut na bramkach. Choć przyznam nie mój kierunek - po pandemii przejechałem przez 5 bramek